Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

To 4-4-2 του Κούπερ


Με τον ερχομό του Κούπερ στον Αρη η ομάδα άλλαξε το σύστημα στο αγαπημένο του 4-4-2. Ένα σύστημα το οποίο όσο εύχρηστο και βολικό είναι ώστε να δημιουργεί ευκαιρίες άλλα τόσο 'ευάλωτο' είναι για την άμυνα.

Είδαμε αγώνες που οι παίκτες εφάρμοσαν με το καλύτερο τρόπο το σύστημα αυτό (βλέπε Ολυμπιακό, Ηρακλή, Τρίπολη στο κύπελλο) αλλά και αγώνες που δεν απέδωσε καθόλου. Αυτά τα 2 πράγματα που ζητάει σε κάθε αγώνα (μάλλιασε η γλώσσα του) ο Κούπερ είναι η νοοτροπία νικητή και ότι σε αυτό το σύστημα αμύνονται ΟΛΟΙ. Στο χθεσινό αγώνα για ακόμη μια φορά δεν εφαρμόστηκε τίποτα από αυτά και εξηγώ:



Ξεκινάει λοιπόν το δεύτερο ημίχρονο και βλέπουμε μαι Καβάλα να μας έχει κλείσει στο μισό γήπεδο για 35 λεπτά(μέχρι που δεχτήκαμε το γκολ). Θεωρώ το γεγονός ότι έχεις χάσει τη κατοχή στο κέντρο οφείλεται περισσότερο στους επιθετικούς παρά στα αμυντικά σου χαφ. Αν οι Καλβο, Χαβίτο, Κόκε πίεζαν ψηλά και γενικά ήταν πιο κινητικοί θα είχαν περισσότερες 'ανάσες' οι Ναφτι, Πριττας (ο Νατσο πολύ κακός για όσο αγωνίστηκε) και κατ' επέκτασιν οι στόπερ σου που ήταν πολύ καλοί.

Όσον αφορά για την νοοτροπία νικητή που ΔΕΝ είδαμε από τους παίκτες είναι το γεγονός ότι έπρεπε πρώτα να δεχτούμε γκολ για να απειλήσουμε την αντίπαλη άμυνα. Και γενικά όταν προηγείσαι στο ημίχρονο μπαίνεις για να βάλεις και δεύτερο.(δεν έπαιζες και με την Barcelona).

ΥΓ. Κάποιοι θα βιαστούν να κατηγορήσουν ως αμυντικό το σύστημα. Απλά στο 4-4-2 όλοι επιτίθενται και όλοι αμύνονται.(βλέπε το total football που χάρισε στον Άγιαξ μεγάλες διακρίσεις )

ΥΓ. Μες τη βδομάδα η ανάλυση του παιχνιδιού με τον συμπολίτη.

2 σχόλια:

RedDragon είπε... 9 Μαρτίου 2010 στις 12:21 π.μ.

Συμφωνώ με αυτά που γράφεις θα προσθέσω όμως και 2 ακόμη στοιχεία:

1ον. Η ομάδα είναι πολύ "κοντή", το είδε αυτό ο Ντε Μος κ έβαλε μέχρι κ τον Ντουγκλαό (2μετρο νταμάρι) να παίζει στην επίθεση κ γι'αυτό κάνανε όλο γιόμες που δε μπορούσαμε να αναχαιτίσουμε.

2ον. Σε αυτό έπαιξε ρόλο κ ο αγωνιστικός χώρος διότι δε μπορούσες να βγάλεις τη μπάλα με σωστό τρόπο από την περιοχή σου κ αναγκαζόσουνα να διχώχνεις στα τυφλά.

jik είπε... 9 Μαρτίου 2010 στις 1:21 π.μ.

δεν πολύ συμφωνώ νομίζω πως η κακή απόδοση του νατσο και η έλλειψη ενός ψηλού επιθετικού που θα κρατάει μπάλα ψηλά και θα ανεβαίνει η ομάδα συν το κακό τερέν που έκανε δύσκολη την ζωή των γρήγορων κοκε χαβιτο και καμπορα έφερε αναγκαστικά την οπισθοχωρησει της ομάδας.
ο κουπερ άλλαξε την ομάδα βάζοντας τους παίκτες στην θέση τους και φέρνοντας πειθαρχία και ανταγωνισμό μεταξύ τους έτσι αναγκαστικά πρέπει να τρέχουν και να μαρκάρουν όλοι αλλιώς είναι δώρο άδωρο μόνο τα επιθετικά προσόντα χωρίς τα αμυντικά και αντίστροφα.