Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η αμυντική λειτουργία του Άρη

Πριν κάνουμε την αναμενόμενη ανάλυση για το ντέρμπι της Κυριακής είπα να αναλύσω πρώτα την αμυντική λειτουργία της ομάδας τις 25 αυτές αγωνιστικές.

Έχουμε δεχθεί 23 γκολ και είμαστε η 5η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, πίσω από παοκ, Παναθηναικό, Ολυμπιακό και Καβάλα. Αυτό δείχνει ότι η άμυνα μας μπορεί να μην είναι super αλλά δεν είναι κ τόσο χάλια όσο θέλουν να μας την παρουσιάσουν κάποιοι.

Για να δούμε όμως αυτά τα 23 γκολ πως τα έχουμε φάει...
5 από αυτά είναι με πέναλτι.
2 με απευθείας εκτέλεση φάουλ, 1 από κόρνερ κ κεφαλιά, 4 από στημένες φάσεις (φάουλ ή αράουτ).
Δηλαδή από τα 23 γκολ τα 12 είναι από στημένες φάσεις (μέσα κ τα πέναλτι). Άρα εντοπίζω μια αδυναμία στις στημένες φάσεις.

Ένα γκολ έχουμε φάει από τον άξονα (το σουτ του Σκόκο με την Αεκ), 1 γκολ έχουμε φάει από την δεξιά πλευρά (το 2ο μέσα στη Λάρισα, δεν έπαιζε ο Νέτο τότε) και 9 γκολ από την αριστερή πλευρά!!!!
Είτε με αντεπίθεση, είτε με σέντρα είτε με παράλληλη μπαλιά αλλά από την αριστερή πλευρά. Αν βάλει κανείς μέσα κ τα 2 πέναλτι που έγιναν στο αριστερό άκρο της περιοχής πάμε στα 11 γκολ.

Εύκολα βγάζει κανείς συμπέρασμα ότι το αριστερό μας άκρο "μπάζει". Και ο πρώτος υπεύθυνος για αυτή την πλευρά είναι ο Κάρλος Αράνο. Κατά τη γνώμη μου έχει μεγάλες ευθύνες αλλά δεν φταίει μόνο αυτός. Σίγουρα δεν παίρνει αρκετές βοήθειες από το αριστερό χαφ/εξτρέμ μας και τις περισσότερες φορές έπαιξε από εκείνη την πλευρά ο Κάλβο.

Υπάρχει όμως κ μια άλλη άποψη. Επειδή το να βρεις καλό αριστερό εξτρέμ είναι δύσκολο οι περισσότερες ομάδες εκδηλώνουν τις επιθέσεις τους από τα δεξιά όπως επιτίθενται άρα από την αριστερή πλευρά της άμυνας.  Δεν έχω όμως κάποια στατιστικά για να το αποδείξω αυτό. Μια υπόθεση κάνω.

Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι την Κυριακή, η ομάδα θα πρέπει να προσέξει πολύ τα στημένα και την αριστερή της πλευρά. Είμαι σίγουρος ότι ο Κούπερ το ξέρει αυτό κ θα προετοιμάσει την ομάδα κατάλληλα.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... 12 Μαρτίου 2010 στις 4:32 π.μ.

Έχουμε δεχθεί 23 γκόλ, -3 που έφαγε ο Πέσκοβιτς δηλαδή ο Σηφάκης 20 γκόλ έχει δεχθεί. Not too bad αλλά could be better. Πιστέυω αν έπαιζε ο Σηφάκης σε αυτά τα δύο παιχνίδια (Καβάλα-Πανθρακικό) θα είχαμε 20 με 21 γκόλ παθητικό. Mικρή μεν η διαφορά, σημαντικη δε σε βαθμούς στην κατάταξη.
Λογική η αδυναμία μας στις στημένες φάσεις αφού δεν έχουμε δυνατά κορμιά και δεν έχουμε και τους ψηλότερους παίκτες της Superleague.
Στη συνέχεια, ο Αράνο κατα με είναι παρεξηγημένος παίκτης, είναι φανερό ότι θέλει ανάσες γιατί έχει παίξει ασταμάτητα και ευελπιστώ ότι του χρόνου πρώτα ο Θεός θα δούμε τον πραγματικό Αράνο. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι, και το έχω ξαναγράψει, ότι σύμφωνα με την στατιστική του Γαλάνη ο πρώτος παίκτης του ΑΡΗ σε κλεψίματα είναι ο Αράνο με 37 και ακολουθεί ο Ναφτί με 33. Στην συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, τις προηγούμενες χρονίες ήταν πρώτος για την ομάδα μας κάποιος απο τα αμυντικά χάφ, πρόπερσι ο Νεμπεγλέρας και πέρσι ο Βιτόλο.
Δύο τινά συμβαίνουν και έχουμε δεχθεί 9 γκόλ απο αριστερά. Θεωρούμε δεδομένο ότι ο Αράνο αφήνει κενό απο την πλευρά του. Οπότε το πρώτο είναι αυτό που λές ότι δεν έχει βοήθεια απο το αριστερό χάφ (αν και ο Κάλβο επιστρέφει πυκνά-συχνά πίσω) και το δεύτερο είναι ότι βγαίνει κάποιο απο τα μπάκ μας, συνήθως ο Νασούτι, να καλύψει τον Αράνο αριστερά και μένει κενό στο κέντρο της άμυνας. Εκεί στο κενό που μένει στο κέντρο της άμυνας καλά θα ήταν αν βοηθούσε περισσότερο και κάποιο αμυντικό χάφ. Για αυτό οι αλληλοκαλύψεις είναι σημαντικές στην αμυντική λειτουργία μιας ομάδας.Πιστεύω και εδώ έχουμε ένα μικρό προβληματάκι.
Ένα μειονέκτημα που έχω παρατηρήσει στον Αράνο είναι ότι όταν μαρκάρει αφήνει ένα μέτρο απόσταση απο την επιτεθέμενο παίκτη με κίνδυνο να χάσει την πρώτη τρίπλά και μετά άντε πιάστον.....Περιμένω Μεριέμ την Κυριακή απο αριστερά και όπως λές ο Κούπερ ξέρει..
Αυτά φίλε μου καλή δουλειά κάνεις με τα νούμερα keep up!!! MΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ.

RedDragon είπε... 12 Μαρτίου 2010 στις 9:22 π.μ.

Το στατιστικό με τα κλεψίματα δεν το γνώριζα και είναι όντως περίεργο. Το ότι ο Κάλβο βοηθάει στην άμυνα περισσότερο απ'ότι πριν τον Κούπερ δε σημαίνει ότι βοηθάει αρκετά.

Αλλά θα μου πεις αν είναι το χαφ σου να γυρνάει τόσο πίσω πως θα βάλεις γκολ;

Το 4-4-2 ως σύστημα απ'ότι λένε (εγώ δεν είμαι κανένας ειδικός) θέλει δουλειά κ πολύ γυμνασμένους παίχτες. Πιστεύω την επόμενη χρονιά θα δούμε τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας.

ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ.

VardARIS είπε... 12 Μαρτίου 2010 στις 9:05 μ.μ.

Εσύ Red Dragon κάθισες και υπολόγισες πώς έχουμε δεχθεί τα γκολ μέχρι στιγμής, εγώ από την άλλη υπολόγιζα πόσους παίκτες έχει ο αντίπαλος που να μπορούν να πάρουν "κεφαλιά" σε μια στημένη φάση. Εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι του στηρίζεται στα "στημένα" που μαζεύει πολλούς παίκτες μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Για να πω την αλήθεια οι υπολογισμοί μου δε μου βγαίνουν. Μέτρησα ότι ο συμπολίτης έχει 7 παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά:
1) Κλεφτοκοτάς(ναι και όμως, που σε εμάς δεν πηδούσε ούτε εφημερίδα, μια και δεν ήθελε να χαλάσει το μαλλί)
2) Μαλεζάς
3) Κοντρέρας
4) Τσε Γκεβάρα
5) Μουφίμοβιτς
6) Βϊερίνια
7) Σορλέν

Οι παίκτες μας είναι:
1) Ρονάλντο
2) Νασούτι
3) Πρίττας
4) Ναφτί
5) Κόκε
6) Σηφάκης

Όπως βλέπεις υπολογίζω και τον Σηφάκη, αλλά και πάλι δε μου βγαίνει το μέτρημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει όλοι να βοηθούν στα μαρκαρίσματα, και ότι παίκτες που έχουν έφεση στο κεφάλι θα ήταν χρήσιμοι: όπως ο Τζόνσον, με τον Νάτσο Γκαρσία, ίσως και ο Μεριέμ που είναι πιο ψηλός από Κάλβο και Χαβίτο ή Εντού.

Τέλος πάντων, αυτά με τις αναλύσεις, όλα θα φανούν στο γήπεδο. Εγώ πιστεύω ότι δε θα τους δώσουμε τη δυνατότητα για πολλά στημένα, μια και θα υπάρχει σχετική οδηγία από Κούπερ, που ζει για τέτοια παιχνίδια.

Πρόβλεψή μου: 3-0!

Wackenas είπε... 13 Μαρτίου 2010 στις 1:00 π.μ.

παντως απο τα 12 στημενα μονο στα 5 ευθυνεται η αμυντικη λειτουργια της ομαδας(5πεν+2φαουλ) αρα ειδικα στους Νασουτι-Γκιαρο δεν μπορουμε να καταλογισουμε πολλα.τα 9 ομως του Αρανο ειναι πολλα.πιστευω το βασικο του μειονεκτημα ειναι το ατομικο μαρκαρισμα.