Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κιτρινόμαυρες ομάδες: Φίτεσε

Συνεχίζοντας τη σειρά του μπλογκ ''κιτρινόμαυρες ομάδες'', σήμερα θα ασχοληθούμε με τη Φίτεσε, μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας.



Ταυτότητα

Η Φίτεσε ιδρύθηκε στις 14 Μαίου του 1892, και η ιδέα της δημικουργίας ποδοσφαιρικού τμήματος ήρθε από τους ανθρώπους που απάρτιζαν το τμήμα κρίκετ του συλλόγου. Το σήμα της παιρστάνει δύο ''μισούς'' αετούς. Οι τίτλοι της:

1 β' εθνική
1 γ' εθνική

Στην Ευρώπη

Παρόλο που θεωρείται μικρομεσαία δύναμη στην Ολλανδία, έχει αγωνιστεί κάμποσες φορές στην Ευρώπη, έχοντας 10 εξόδους σε κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ και μία στο Ιντερτότο. Καλύτερη πορεία της ήταν τη σεζόν 1992/93, όταν έφτασε μέχρι τα πλέι οφ του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου έχοντας αποκλείσει Ντέρι και Μέκελεν, αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι (δύο φορές ήττες με 1-0) από τη... Ρεάλ Μαδρίτης.

Αιώνιος αντίπαλος

Δεν υπάρχει κάποια αντιπαλότητα για τη Φίτεσε, μιας και είναι η μοναδική εκπρόσωπος του Άρνεμ στις μεγάλες κατηγορίες.

Ρόστερ

Τερμ.: Room, Meerits, Velthuizen
Αμυν.: Kalas, Dan Mori, van der Struijk, Yasuda, Kashia, Aksentijevic, van Aanholt
Μέσ.: van der Heijden, Theo Janssen, Hofs, Van Ginkel, Propper, Chanturia, Cziommer, Kazaishvili, Kakuta, Ibara, Vink
Επιθ.: Reis, Havenaar, Bony

Ο προπονητής



Ο Φρεντ Ρούτεν (Fred Rutten) έχει κάνει πολύ καλή προπονητική καριέρα μέχρι στιγμής. Έχει προπονήσει δύο φορές την Τβέντε (1999-2001 και 2006-2008). Την επόμενη σεζόν ακολούθησε η Σάλκε, ενώ την πιο πετυχημένη του τριετία (2009-2012) την πέρασε στην Αιντχόφεν, την οποία και κατάφερε να αναγεννήσει. Από φέτος το καλοκαίρι κάθεται στην άκρη του πάγκου της Φίτεσε.




Το αστέρι



Όσοι ασχολούνται ενεργά με το Ευρωπαικό ποδόσφαιρο σίγουρα θα γνωρίζουν τον Γκαέλ Κακουτά. Πρόκειται για ένα πολύ αδικημένο από την Τσέλσι ταλέντο, που η τελευταία τον έχει καταστρέψει δίνοντάς τον δανεικό απο 'δω κι από 'κει. Ξέρει πολλά κιλά μπάλα, έχει χρόνια για να σώσει την καριέρα του, και σίγουρα θα αποτελέσει βαισκό γρανάζι της Φίτεσε φέτος.












Το γήπεδο

Πολύ συμπαθητικό και όμορφο το γήπεδο GelreDome, την έδρα της Φίτεσε στο Άρνεμ. Χτίστηκε το 1998 και έχει χωρητικότητα 25.000. Ήταν ένα από τα γήπεδα που φλοξένησαν το Euro 2000. Επίσης, η Αιντχόφεν έχει παίξει παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Καιζερσλάουτερν σε αυτό το γήπεδο.



Το GelreDome:






4 σχόλια:

Skolix είπε... 18 Οκτωβρίου 2012 στις 11:29 μ.μ.

Έτσι που πάει ο Άρης μας, καλά κάνετε και γράφετε και άλλα θέματα ;-) !

Ωραίο το αφιέρωμα. Μου κάνει εντύπωση που πήγε ο Ρούτεν εκεί. Ίσως χτίσει καλή ομάδα.

Εκεί δεν έπαιξε ο Μαχλάς όταν πρωτοπήγε Ολλανδία; Θυμάμαι είχε πάει πολύ καλά και κάθε φορά που σκόραρε από τα μεγάφωνα έπαιζε συρτάκι!

VardARIS είπε... 18 Οκτωβρίου 2012 στις 11:33 μ.μ.

Καλό το άρθρο Νίκο, συμπαθητική ομάδα και η Βίτεσε!

Όταν έπαιζα στοίχημα ήταν και αυτή ομάδα που ήταν δυνατή εντός έδρας.

Θυμάμαι μάλιστα όταν αγωνίζονταν εκεί ο Μαχλάς την εμπιστευόμουν πολύ. Είχε κάνει τότε μαγικές χρονιές με την Βίτεσε. Προς τιμήν του θυμάμαι οι οπαδοί της, χόρευαν συρτάκι κάθε φορά που σκόραρε ο Κρητικός, και δεν ήταν λίγες (92 συμ. 60 γκολ!!!). Ήταν πραγματικά απίστευτο σκηνικό σε Ολλανδικό γήπεδο να ακούγονται από τα μικρόφωνα του σταδίου ελληνικά τραγούδια...

Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έπεσε αρκετά.

Unknown είπε... 19 Οκτωβρίου 2012 στις 12:14 μ.μ.

Στη Φίτεσε μάλιστα είχε πάρει και το χρυσό παπούτσι (πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη!!!) και όντως ήταν είδωλο στις εξέδρες, και δικαίως.

Ευχαρσιτώ για τα καλά σας λόγια, ελπίζουμε να σας αρέσει αυτή η σειρά.