Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Σάντι Καθόρλα: ο νέος σταρ της Άρσεναλ!

Ας ξεφύγουμε για κάνα διήμερο από τα δικά μας και ας ασχοληθούμε με το Ευρωπαικό ποδόσφαιρο, γιατί με τη μιζέρια που μας έχει πιάσει, δεν κερδίζουμε τίποτα.

Ο Σάντι Καθόρλα μεταγράφηκε φέτος στην Άρσεναλ ώστε να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη στην επιθετική λειτουργία στην Άρσεναλ και μέχρι στιγμής έχειτραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του.



Ας δούμε τη μέχρι τώρα πορεία του:


Ο Σαντιάγκο Καθόρλα Γκονζάλεζ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1984 στη Γιανέρα της Ισπανίας και αγωνίζεται κυρίως ως 10άρι, αλλά μπορεί να προσφέρει και στα άκρα με την ίδια άνεση.

Το ξεκίνημα στη Βιγιαρεάλ

Το 2003 αποκτήθηκε από το σύλλογο της Ισπανίας, ο οποίος τον έβαλε να αγωνίζεται με τη Β' ομάδα του, η οποία αγωνίζονταν μέχρι πρότινος στη Σεγούντα Ντιβιζιόν. Εξαργύρωσε τις πολύ καλές του εμφανίσεις του με τη Β' ομάδα με την πρωόθησή του στην πρώτη ομάδα, πραγματοποιώντας μάλιστα και 2 συμμετοχές στις πρώτες του εβδομάδες.



Τις επόμενες 2 σεζόν πήρε πολλές συμμετοχές στα πόδια του με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ, με τον προπονητή του να τον εμπιστεύεται πολλές φορές ως βασικό, παρά το νεαρό της ηλικίας του, με τον Σάντι να τον δικαιώνει, ενώ τη σεζόν 2004-05 σκόραρε 4 γκολ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Συνολικά στην πρώτη του θητεία με τη φανέλα της πρώτης ομάδας της Βιγιαρεάλ αγωνίστηκε σε 64 παιχνίδια, πέτυχε 7 γκολ και έδωσε 4 ασίστ.

Μία σεζόν στη Ρεκρεατίβο



Η Ρεκρεατίβο Ουέλβα τον απέκτησε από τους Βαλενσιάνους για 600.000 ευρώ, λίγα αν αναλογιστεί κανείς την μετέπειτα εξέλιξή του. Η Ουέλβα κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του για τετραετές συμβόλαιο, ωστόσο αυτός έμεινε μόλις μία σεζόν (2006-07) στη ομάδα.

Δικαίωσε σχετικά τις προσδοκίες σύμφωνα με τους αριθμούς (34 συμμ., 5 γκολ, 6 ασίστ), ωστόσο ήθελε να αγωνιστεί σε πιο υψηλό επίπεδο και σε ομάδα με πιο υψηλούς στόχους, και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Ρεκρεατίβο.

Επιστροφή στο κίτρινο υποβρύχιο

Ακολούθησε μία τετραετία-φωτιά, και πάλι μετα χρώματα της Βιγιαρεάλ, η οποία τετραετία τον έκανε γνωστό στο ευρύτερο Ευρωπαικό ποδοσφαιρικό κοινό. Τις δύο πρώτες σεζόν, ειδικά, συντέλεσε εξαιρετική τριπλέτα με τους Νιχάτ Καχβέντσι και Τζιουσέπε Ρόσι.

Τα δύο πρώτα χρόνια, λοιπόν, προτίμησε να κάνει την αθόρυβη δουλειά μεσοεπθετικά και να τροφοδοτεί τους δύο παραπάνω πολύ καλούς στράικερ. Είχε γίνει γνωστός για τις ασίστ του, ενώ τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου κυκλοφόρησε μία φήμη, που αργότερα επιβεβαιώθηκε, ότι η Ρεάλ επιθυμούσε διακαώς να τον εντάξει στο δυναμικό της.



Όμως, ο Καθόρλα έκλεισε τα αυτιά στις φήμες και παρέμεινε πιστός στη Βιγιαρεάλ, πράγμα που έκανε τους οπαδόυς να τον λατρέψουν και να γίνει σύνθημα στα χείλη τους. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της πολύ πετυχημένης πορείας της Βιγιαρεάλ σε αρκετές πρόσφατες διαδοχικές σεζόν, που την έκαναν διάσημη και την ανέβασαν επίπεδο.

Την τελευταία του σεζόν στη Βιγιαρεάλ (2010-11), βγήκε 4ος σε ασίστ (13) στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, πίσω από τους Μέσι, Οζίλ και Ντάνι Άλβες.

Σε 4 σεζόν στη δεύτερη θητεία του στη Βιγιαρεάλ αγωνίστηκε σε 160 ματς, όντας βασικός και αναντικατάστατος, σκοράροντας 26 τεμάχια, δίνοντας ισάριμθες ασίστ.

Συνολικά με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ μετράει 224 συμμετοχές, 33 γκολ και 29 ασίστ.

Κεφάλαιο Μάλαγα



Το 2011, ο Καθόρλα άφησε τη Βιγιαρεάλ για να μετακομίσει στην Ανδαλουσία με το ποσό των 21 εκατομμυρίων για λογαριασμό της Μάλαγα, η οποία είχε βάλει σε εφαρμογή μία ''εκστρατεία'' μεταγραφών μεγάλων ονομάτων, λόγω της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώντος, με την οποία την ανέλαβε ένας Άραβας με σκοπό να την κάνει μεγάλη.

Στη Μάλαγα πρόλαβε να λατρευτεί από τους οπαδούς, παρότι έκατσε κι εδώ μια σεζόν. Με 9 γκολ και 5 ασίστ σε 42 συμμετοχές, κατάφερε να οδηγήσει τη Μάλαγα στην 4η θέση, βγάζοντάς την για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, και έγινε μήλο της έρδιος από πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

Το μεγάλο βήμα στην Άρσεναλ

Το φετινό καλοκαίρι η Άρσεναλ ήταν αυτή που κέρδισε την κούρσα απόκτησής του, ξοδεύοντας 16.500.000 λίρες. Μετά τη φυγή του Φαν Πέρσι για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Βενγκέρ και η διοίκηση της Άρσεναλ έπρεπε να φέρουν κάποια ονόματα για να απαλύνουν λίγο την ατμόσφαιρα στις τάξεςι των οπαδών.



Αυτά τα ονόματα ήταν ο πρώτος σκόρερ και πρωταθλητής Γαλλίας Ολιβιέ Ζιρούο έμπειρος Λούκας Ποντόλσκι και ο Καθόρλα. Μέχρι στιγμής, ειδικά οι δύο τελευταίοι τους έχουν δικαιώσει και με το παραπάνω.

Ο Καθόρλα έχει γίνει ήδη ο μαέστρος του παιχνιδιού της Άρσεναλ, αγωνίζεται με περίσσια ωριμότητα και σα να ίεναι χρόνια στο Λονδίνο. Μέχρι στιγμής μετράει με τους κανονιέρηδες 5 ματς, 2 γκολ και 3 ασίστ.

Αναμένουμε τα καλύτερα...

Στην εθνική



Από το 2008 αποτελεί μέλος της πρώτης ομάδας της εθνικής Ισπανίας. Έχει καταγράψει 48 συμμετοχές και 8 γκολ, ενώ ήταν μέρος των 23άδων που κατέκτησαν τα δύο τελευταία Ευρωπαικά πρωταλθήματα (2008, 2012).

Επιτεύγματα

Βιγιαρεάλ: Κύπελλο Ιντερτότο το 2004
Εθνική Ισπανίας: Euro 2008, Euro 2012
Ατομικό: Καλύτερος Ισπανός παίκτης το 2007

Εν δράσει

Ένα πολυ καλό βιντεάκι με τις καλύτερες στιγμές του Σάντι:


0 σχόλια: