Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

AEK - Άρης 74-83 , Πρίφτης - Σάκοτα 2-0



Το άρθρο είναι από τον αναγνώστη του blog  Αργύρη.
Σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της χρονιάς, η ομάδα κατάφερε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και να ξεπεράσει την τραγική εμφάνιση στο Μαυροβούνιο. Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν απειλήθηκε από μια ασύνδετη και κουρασμένη ΑΕΚ και κέρδισε εύκολα, κυρίως στηριζόμενος στην πολύ καλή του άμυνα και παίρνοντας αρκετούς πόντους στον αιφνιδιασμό.

 

 

 

Ο αγώνας 

Πιο δυνατά ξεκίνησε η ΑΕΚ, κέρδισε αρκετά επιθετικά rebound και τελείωσε τις φάσεις κοντά στο ζωγραφιστό με κύριους αποδέκτες Μιλόσεβιτς και Μαυροκεφαλίδη και προηγήθηκε 12 - 6. Με την είσοδο του Ξανθόπουλου η άμυνα του Άρη έγινε πιο πιεστική και με τη βοήθεια του αιφνιδιασμού η ομάδα αντέδρασε, περνώντας μπροστά (14-18). Από κει και πέρα η ΑΕΚ πήγε το παιχνίδι στις επαφές, μιας και ο Άρης είχε συμπληρώσει τα 5 φάουλ από νωρίς και κατάφερε να μειώσει. Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν ισορροπημένο και τελείωσε με σκορ 20-22.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο coach Πρίφτης άλλαξε την άμυνα σε ζώνη δίνοντας ελεύθερα σουτ στους παίκτες της ΑΕΚ τα οποία πήρε κυρίως ο Carter, ο οποίος ήταν εκνευριστικά άστοχος ( τελείωσε το παιχνίδι με 0/7 τρίποντα!). Όσο η ΑΕΚ έπαιρνε τα επιθετικά rebound το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, μόλις όμως έλεγξε τα rebound o Άρης κατάφερε να πάρει προβάδισμα, αφού ήταν σοβαρός στην επίθεση παίρνοντας πόντους από τους Αμερικανούς του κυρίως. Το ημίχρονο τελείωσε με σκορ 36 - 41.



Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Άρης μπήκε πολύ δυνατά. Με πολύ αποτελεσματική άμυνα man to man με double team στο Μαυροκεφαλίδη κατάφερε να κλέψει μπάλες και να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Επίσης ήταν πολύ αποτελεσματικός και εύστοχος στο σετ παιχνίδι, παίρνοντας πόντους από πολλούς παίχτες. Η ΑΕΚ εγκλωβίστηκε στην σκληρή άμυνα με αποτέλεσμα η διαφορά να ξεφύγει ακόμη και στους 20 πόντους (29'). Σε εκείνο το σημείο ο Γουάιτ πήρε το 4ο φάουλ του Μαυροκεφαλίδη και όλα έμοιαζαν να παίρνουν το δρόμο τους.
Στην αρχή του τέταρτου δεκαλέπτου πάλι ο Άρης μπήκε πιο δυνατά, με τους παίκτες του να βγάζουν περισσότερη ενέργεια και πάθος από αυτούς της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ προσπάθησε να μειώσει αλλά ο Άρης είχε τις λύσεις να διατηρεί τη διαφορά. Στα τελευταία λεπτά μερικά φαλτσοσφυρίγματα από τους διαιτητές, κάποια παιδικά λάθη των παιχτών του άρη, έδωσαν την δυνατότητα στους παίχτες της ΑΕΚ να πιστέψουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν το παιχνίδι. Με μεγάλα σουτ των Κούπερ και Σάκοτα πλησίασαν (69-77,  38') αλλά εκεί ο Μακνίλ με μια καταπληκτική άμυνα ( τάπα στον Κατσίβελη) και ένα δίποντο ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι. 76-83 το τελικό σκορ. 




Τα δεκάλεπτα: 20-22, 36-41, 53-68, 74-83.

ΑΕΚ: Χέρστον 4 (5λ.), Μιλόσεβιτς 8 (5ρ.), Μαυροκεφαλίδης 10 (4/7β., 3/8δπ., 0/1τρ., 6ρ.), Κατσίβελης 6, Καλαμπόκης 4, Κούπερ 12 (5ρ., 6ασ., 2κλ., 3λ.), Παπαντωνίου, Σάκοτα 6 (2/7τρ.), Κάρτερ 13 (5/5β., 4/4δπ., 0/7τρ.), Μαυροειδής 11 (7ρ.).

ΑΡΗΣ: Πελεκάνος 7 (4ρ.), Γουάιτ 20 (4/4β., 5/8δπ., 2/4τρ., 7ρ., 3ασ., 2κλ.), Γουότερς 10 (3/4β., 2/5δπ., 1/2τρ., 4ρ., 3ασ.), Χάγκινς 9 (1/2β., 4/10δπ., 4ρ.), Μακ Νιλ 15 (6/6β., 3/6δπ., 1/3τρ., 3ρ., 3ασ., 1κοψ.), Ξανθόπουλος 6 (3ασ.), Ζάρας 6 (3ασ.), Κοέν 2, Μούρτος 6 (3/3δπ., 3ρ.), Σίμτσακ 2 (6ρ.).


Βίντεο εδώ.

 Συμπεράσματα

Αυτό που φάνηκε από το χθεσινό παιχνίδι, είναι ότι η ΑΕΚ δεν είναι η υπερομάδα που παρουσιάζονταν. Οι πολλές αλλαγές παιχτών την επηρέασαν και δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να αντεπεξέλθει στην πολύ καλά διαβασμένη και προσαρμοσμένη στο Μαυροκεφαλίδη άμυνα του Άρη.
 Ο Άρης έδειξε καλύτερη ομάδα από την ΑΕΚ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες. Πέρα από τις γνωστές αδυναμίες στα 1, 3 και 5 πιστεύω πως η μεγαλύτερη αδυναμία της συγκεκριμένης ομάδας είναι η διαχείριση καταστάσεων στο tranzition game όταν είναι αιφνιδιασμός 3 εναντίον 2 η 2 εναντίον 2. Επειδή αυτές οι καταστάσεις είναι συχνές στο παιχνίδι της ομάδας λόγω της αθλητικότητας της, καλό θα ήταν να δουλευτούν περισσότερο. Παρόλα αυτά η ομάδα έδειξε ότι στην καλή της βραδιά μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε αντίπαλο.

4 σχόλια:

VardARIS είπε... 29 Νοεμβρίου 2015 στις 9:27 μ.μ.

Πολύ καλό το άρθρο σου Αργύρη, σιδεροκέφαλος (μιας και είναι το 1ο σου στο blog μας).

Με τη σειρά μου να δώσω συγχαρητήρια σε προπονητή και παίκτες που έδειξαν να ξυπνούν μετά τη σφαλιάρα της Τετάρτης.

Δε νομίζω να ήταν σχεδιασμένο αλλά δώσαμε πολλά ελεύθερα σουτ στην κούλα, γεγονός το οποίο δεν εκμεταλεύτηκε. Κάτι ανάλογο έγινε και πέρυσι, μόνο που τότε υπήρχε ένας English που τα έβαζε, χθες τα έσπασαν οπότε φυσιολογικά και χωρίς ιδιαίτερη πίεση ήρθε η νίκη.

Απορώ πως αυτή η ομάδα ήταν αήττητη, με έναν Σάκοτα ξεπερασμένο, χωρίς σύστημα, ο καθένας έπαιρνε την μπάλα και σούταρε για τρίποντο, μπάσκετ που οι περισσότεροι σιχαινόμαστε.

Ο Γουάιτ ήταν εξαιρετικός και αυτόν τον παίκτη τον χρειαζόμαστε. Τώρα το βάρος πέφτει και πάλι στην Ευρώπη, να κάνουμε τις νίκες που χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση.

Giorgos T. είπε... 29 Νοεμβρίου 2015 στις 9:37 μ.μ.

Πρεπει να ηταν στο πλανο να αφησουν καποιους παικτες ελευθερους, για να επικεντρωθουν στην αμυνα Μαυροκεφαλιδη , Μαυροειδη κατω απο το καλαθι. Στην συνεχεια αφου ηταν τραγικα αστοχοι, ηταν λογικο να συνεχιστει το ιδιο συστημα.

Χωρις πολλα πολλα , μεγαλη νικη που μπορει να κρινει πολλα στην τελικη καταταξη αν δεν γινουν ηττες εκτος προγραμματος.

Επομενο παιχνιδι με την Ουνιξ , που αν κερδισουμε περναμε πρωτοι στην βαθμολογια !

Unknown είπε... 29 Νοεμβρίου 2015 στις 10:17 μ.μ.

Πολυ καλο αρθρο απο τον φιλο Αργυρη, απεδωσε εξαιρετικα την εικονα του παιχνιδιου! Η ομαδα πηρε μια ΔΙΠΛΑΡΑ μεσα στην πιο αχωνευτη ελληνικη ομαδα που ειχε βγαλει πολυ γλωσσα και δειχνει οτι αν εχει την καταλληλη στηριξη απο διοικηση και κοσμο, μπορει να φτασει ψηλα φετος! Παμε γερα την Τεταρτη με Ουνιξ!

Υ.Γ.1 Γουαιτ αρρωστια!
Υ.Γ.2 Με μια νικη δε λυθηκαν τα παντα, η ομαδα και παλι ειχε διαστηματα που εχανε τη συγκεντρωση της. Η αναγκη για ενισχυση παραμενει, κατα τη γνωμη μου παντα.
Υ.Γ.3 Τι ειναι το σετ παιχνιδι ρε παιδια (για εμας τους ασχετους);

Giorgos T. είπε... 30 Νοεμβρίου 2015 στις 1:09 π.μ.

Σετ παιχνιδι ειναι το 5 εναντιον 5 , με οργανωμενη αμυνα.