Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στον Χαβίτο

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα ο Χαβίτο (Φρανθίσκο Χαβιέρ Περάλ Περάντε, όπως είναι το πλήρες όνομά του) κλείνει τα 32 του χρόνια και αποφασίσαμε να του κάνουμε ένα αφιέρωμα.

Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του ΆΡΗ μεταξύ των δύο υποβιβασμών, μέλος της ομάδας επί 4,5 χρόνια, αναντικατάστατος και με σπουδαίες στιγμές. Πάμε να δούμε τα πάντα για τον Χαβίτο.



Καριέρα πριν τον ΆΡΗ
Ο Χαβίτο έμαθε το τόπι στην ομάδα του τόπου που γεννήθηκε, τη Μοραλέχα. Το 2001, σε ηλικία 18 ετών, ανακαλύφθηκε από τους σκάουτερ της Μπαρτσελόνα και έτσι, αφού δοκιμάστηκε, έγινε μέλος των ακαδημιών των Μπλαουγκράνα. Μέχρι το 2006, ήταν βασικό μέλος στην 3η και στη 2η ομάδα της Μπάρτσα, ενώ το 2004 υπέγραψε και επαγγελματικό συμβόλαιο. Ωστόσο, πήρε μόλις 1 ευκαιρία να αγωνιστεί στη Μπαρτσελόνα, για το πρώτο ημίχρονο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2004-05, στην ήττα με 2-0 από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ εκτός έδρας.



Η απόκτηση
Ο Χαβίτο, έφτασε 23 χρονών και αποφάσισε να δοκιμάσει αλλού την τύχη του, αφού το επίπεδο στους Καταλανούς ολοένα και ανέβαινε και δύσκολα θα έβρισκε μέρος στο ρόστερ τους. Έτσι, αποτέλεσε μία από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις του ΆΡΗ μας μετά την άνοδο από τη Β' εθνική, και πλέον άνοιγε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην καριέρα του, που έμελλε να την σημαδέψει όσο κανένα άλλο, αφού έκατσε 4,5 ολόκληρα χρόνια.



Οι σεζόν στον ΆΡΗ

2006-2007: Στην πρώτη του σεζόν στον ΆΡΗ, ο Χαβίτο είχε 18 συμμετοχές, 3 γκολ και 1 ασίστ, όλα στο πρωτάθλημα. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε σε μία ισοπαλία 1-1 μέσα στον Ατρόμητο, ενώ σπουδαίο γκολ εκείνη τη σεζόν και αυτό που έκανε το 3-2 κόντρα στον Απόλλων Καλαμαριάς (φετινός αντίπαλος του ΆΡΗ, αλλά στη Γ' εθνική..).
2007-2008: Μπορεί την πρώτη χρονιά να μην ήταν βασικότατος, ωστόσο τα επόμενα χρόνια και μέχρι να αποχωρήσει κυριολεκτικά δεν έβγαινε από την 11άδα. Τη συγκεκριμένη χρονιά, η οποία ήταν και πολύ καλή και για τον ΆΡΗ, ο Φρανθίσκο καταγράφει 37 συμμετοχές (28 στο πρωτάθλημα-πλέι οφ, 3 στο κύπελλο, 6 στο κύπελλο UEFA), πετυχαίνει 6 γκολ (4 στο πρωτάθλημα-πλέι οφ και από 1 στις άλλες 2 διοργανώσεις) και δίνει 3 ασίστ (όλες στο πρωτάθλημα-πλέι οφ).

Είχε πολλές μεγάλες στιγμές το 2007-08. Σπουδαιότερη απ' όλες, φυσικά, το γκολ-πρόκριση μέσα στη Σαραγόσα! Επίσης, έβαλε 2 γκολ στο αξέχαστο 4-0 κόντρα στην Άεκ στα πλέι οφ. Πέτυχε το 2ο γκολ της ομάδας στο 0-2 μέσα στον Ηρακλή, έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ του Κόκε κόντρα στον Πάοκ (3-1, εντός), ενώ έβαλε το πρώτο γκολ στο θεσμό του κυπέλλου για εκείνη τη σεζόν, όπου ο ΆΡΗΣ έφτασε ως τον τελικό, στο 0-3 μέσα στον Εθνικό Κατερίνης.
2008-2009: Άλλη μία χρονιά βασικότατος, έλειψε μόλις σε 2 ματς του ΆΡΗ σε όλες τις διοργανώσεις! Συνολικά αγωνίστηκε σε 33 ματς (29 στο πρωτάθλημα και από 2 σε κύπελλο και Ευρώπη), σημείωσε 5 γκολ και 2 ασίστ, όλα στο πρωτάθλημα. Είχε 1 γκολ και 1 ασίστ στο 2-0 κόντρα στο Λεβαδειακό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, σκόραρε το μοναδικό γκολ στη μεγάλη νίκη με 1-0 με τον Ολυμπιακό, ενώ έδωσε την ασίστ στον Κόκε στο γκολ του 0-1 μέσα στην Άεκ. Μέτρια σεζόν για τον ΆΡΗ, αρκετά καλή για τον Χαβίτο.
2009-2010: Πολύ καλή χρονιά εκ νέου για τον ΆΡΗ και τον Χαβίτο (παρά τα χαμηλά στατιστικά του είχε πολύ καλή παρουσία, αφού η ομάδα τερματίζει 4η μετά και τα πλέι οφ και φτάνει και πάλι ως τον τελικό του κυπέλλου. Ο Ισπανός είχε 37 συμμετοχές (30 πρωτάθλημα και πλέι οφ, 7 κύπελλο), 3 γκολ (1 στα πλέι οφ, 2 στο κύπελλο) και 4 ασίστ (3-1). Σπουδαιότερες ατομικές στιγμές του για εκείνη τη σεζόν ήταν το γκολ-ασίστ κόντρα στον Πάοκ, στο 3-2, εντός, στα πλέι οφ, στο τελευταίο ματς της σεζόν, επίσης το γκολ-ασίστ στο πρώτο ματς κυπέλλου μέσα στον Ασπρόπυργο (3-4), και το γκολ που σκόραρε κόντρα στην Καβάλα, στη νίκη με 3-1 εντός, στα ημιτελικά του κυπέλλου (σκόραρε το 3ο γκολ).

2010-2011: Η τελευταία... μισή ουσιαστικά χρονιά του (αποχώρησε 31 Ιανουαρίου 2011 μετά το 0-0 εντός με Πάοκ) ήταν και αυτή με τις 2 από τις 3 (η άλλη στη Σαραγόσα) μεγαλύτερες στιγμές του με τον ΆΡΗ: Το γκολ μέσα στο Κοτέτσι (νίκη με 0-1) στο πρωτάθλημα και το γκολ κόντρα στην Ατλέτικο (νίκη με 1-0), στο πρώτο ματς των ομίλων του Europa League, σε εκείνη την ιστορική πορεία (ο Χαβίτο δεν έχασε λεπτό από τη φάση των ομίλων!) του ΆΡΗ! Επίσης, είχε 1 γκολ και 1 ασίστ σε νίκη εντός με 2-0 κόντρα στον Ατρόμητο. Εκείνη τη σεζόν και μέχρι να αποχωρήσει, ο Φρανθίσκο είχε 30 συμμετοχές (19 στο πρωτάθλημα, 1 στο κύπελλο, 10 στην Ευρώπη), 3 γκολ (τα αναφέραμε) και 5 ασίστ (3 στο πρωτάθλημα και από 1 σε κύπελλο και Γιουρόπα)!

Συνολικά, ο Φρανθίσκο Χαβίτο, με τη φανέλα του ΆΡΗ, αγωνίστηκε σε 155 παιχνίδια (124 στο πρωτάθλημα, 13 στο κύπελλο, 18 στην Ευρώπη), σκόραρε 20 γκολ (15 στο πρωτάθλημα, 3 στο κύπελλο, 2 στην Ευρώπη) και έδωσε 15 ασίστ (12-2-1)! Είχε 3 τέταρτες θέσεις, 2 τελικούς κυπέλλου, μία παρουσία στους ομίλους του UEFA και φυσικά την πρόκριση στους 32 του Europa. Καθόλου άσχημα!!





Η αποχώρηση
Μέσα σε άκρα μυστικότητα, ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να αποσπάσει την υπογραφή του Χαβίτο τον Ιανουάριο του 2011, και να τον κάνει να μην θέλει να κάτσει λεπτό παραπάνω στην ομάδα που του έδινε ψωμί επί 4,5 χρόνια. Σίγουρα ο Χαβίτο δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από τον ΆΡΗ, ενώ μετέπειτα συνέχεια ερχόταν δηλώσεις δυσαρέσκειας από τον Ισπανό, λόγω κάποιων... παρεκτροπών στη γραφειοκρατία από την τότε διοίκηση του ΆΡΗ.





Μετέπειτα καριέρα
Πριν πάει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011, ήταν ένα 6μηνο δανεικός στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, χωρίς ωστόσο να κάνει ούτε λεπτό συμμετοχής, λόγω των προστριβών που γράφουμε παραπάνω. Έτσι, το καλοκαίρι εντάχθηκε στο ρόστερ του γαύρου, έκανε προετοιμασία και αποφασίστηκε να του δοθεί μία ευκαιρία. Έπαιξε μόλις 5 παιχνίδια, και το μόνο που κατάφερε ήταν 1 γκολ και 1 ασίστ στο 5-1 επί της ουραγού Δόξας Δράμας. Το Γενάρη παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός, στην τούρκικη Ορντούσπορ (προπονητής ο Έκτορ Κούπερ τότε), όπου κατέγραψε 14 συμμετοχές, 1 γκολ και 2 ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2012 αποφασίστηκε να λυθεί οριστικά η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό και να επαναπατριστεί. Η σεζόν 2012-13 ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της εφιαλτική για τον Χαβίτο, αφού ήταν χωρίς ομάδα μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, όταν τελικά αποκτήθηκε από την Έρκουλες. Εκεί, έκτασε για 6 μήνες, καταγράφοντας 12 συμμετοχές, 1 γκολ και 2 ασίστ.

Το 2013 ο Χαβίτο πήρε μεταγραφή στην Αλκορκόν, όπου θα έκανε την πρώτη του γεμάτη χρονιά μετά από πολύ πολύ καιρό. Βασικό γρανάζι της ομάδας, αγωνίστηκε συνολικά σε 27 παιχνίδια (23 πρωταθλήματος, 4 κυπέλλου) και σκόραρε 5 γκολ (4 στο πρωτάθλημα της Segunda Division, και άλλο 1 στο κύπελλο Copa del Rey).
Το επόμενο καλοκαίρι, το 2014, ο Ισπανός θα επέστρεφε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Κέρκυρας. Ήταν βασικός και αναντικατάστατος, και από τους καλύτερους και πιο σταθερούς παίκτες των νησιωτών την περσινή σεζόν, που τελικά υποβιβάστηκαν στα χαρτιά. Είχε 35 συμμετοχές, 6 γκολ και 3 ασίστ σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Το περασμένο καλοκαίρι, λόγω του αναπάντεχου υποβιβασμού, ο Χαβίτο ήταν από τους παίκτες που αποχώρησαν από το Corfu, και υπέγραψε στον Πανθρακικό, με τον οποίο μέχρι στιγμής είναι βασικός σε όλα τα παιχνίδια της φετινής Σούπερλιγκ.



Γενικά
Πρόκειται για έναν από τους παίκτες που είχαν πολύ μεγάλη συμβολή στην αγωνιστική αναγέννηση του ΆΡΗ την περιόδο 2006-2011. Πάντα τιμούσε τη φανέλα και είχε πολύ καλή σχέση με τον κόσμο. Παρότι ποτέ δεν υπήρξε ο μεγάλος βιρτουόζος παικταράς, παρότι δεν είχε το τεράστιο ταλέντο, σε κάθε παιχνίδι τα έδινε όλα και κέρδισε την αναγνώριση. Παίκτης του 5 που σε κάθε ματς θα σε παίξει για 6. Άψογος επαγγελματίας. Κρατάμε την συνολική παρουσία του και τα σημαντικά του γκολ, και πετάμε τον άσχημο τρόπο που έφυγε. Η πόρτα του ΆΡΗ θα είναι πάντα ανοιχτή για τον Χαβίτο!




Βίντεο

Στιγμιότυπα του Χαβίτο με τον ΆΡΗ
Το γκολ μέσα στην Τούμπα
Το γκολ με την Ατλέτικο
Το γκολ με τον Ολυμπαικό
Το γκολ και η ασίστ με τον Ατρόμητο
Το γκολ στη Σαραγόσα

0 σχόλια: