Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Analysis: Η σημαντικότητα των 3 αμυντικών χαφ στο ποδόσφαιρο‏


Με την αλλαγή στο πάγκο του ΆΡΗ, και με την πρόσληψη του τεχνικού διδύμου Πασιαλή-Μπουγιουκλή, βλέπουμε μία εντελώς διαφορετική ομάδα, κυρίως, για να μην πω μόνο, στα 2 πρώτα ματς. Φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει και αυτό πιστώνεται στο τεχνικό δίδυμο.
Πολλοί, αλλά και οι ίδιοι, λένε ότι αυτή η αλλαγή στην εικόνα της ομάδας στο γήπεδο, οφείλεται στην αλλαγή ψυχολογίας.
Δεν μπορεί, όμως, να μην έκαναν και κάποιες αλλαγές στο καθαρά τακτικό κομμάτι. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν η προσθήκη 3ου αμυντικού χαφ στο κέντρο.
Δείτε παρακάτω σε τι χρησιμεύουν οι 3 αμυντικοί χαφ:
Σε κατάσταση επίθεσης

Όταν η μπάλα πάει στα αμυντικά χαφ από τους αμυντικούς, αν ο αντίπαλος παίζει με 2 χαφ, όπως σχεδόν όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ, δημιουργείται αυτόματα κατάσταση 3 με 2. Οπότε, οι 2 παίκτες που μαρκάρουν τους δικούς μας έχουν μειονέκτημα. Ο ένας λογικά θα πάει σε αυτόν που έχει τη μπάλα, και ο άλλος θα πάει στον έναν από τους άλλους 2 δικούς μας, οπότε ένας από 'μας μένει ελέυθερος ή κάνει κίνηση στο χώρο.

Πιο απλά στη διπλανή εικόνα.



Σε κατάσταση άμυνας

Επίσης όταν ο αντίπαλος παίζει με 2 αμυντικά χαφ, και έχει τη μπάλα το 1 από τα 2, είναι απλό το τι κάνουν: οι 2 από τους 3 δικούς μας πάνε επάνω στους 2 αντιπάλους, και ο άλλος μένει λίγο είτε λίγο πιο μπροστά για να περιορίσει τους αμυντικούς των αντιπάλων είτε λίγο πιο πίσω σε ρόλο τρίτου στόπερ, ώστε να καθαρίσει τη φάση σε περίπτωση που οι άλλοι 2 δικοί μας δεν καταφέρουν να κλέψουν.

Πιο απλά στη διπλανή εικόνα.



Απλά και ευκατανόητα πράγματα. Γιατί πρέπει πού και πού να... μιλάμε για μπάλα...

0 σχόλια: