Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Άρης - Τραμπζοσπόρ 78-70 , ο ήρωας από τον πάγκο

 Σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε δικαίως ως "must win" , ο Άρης κέρδισε την Τραμπζοσπόρ με 78-70 , καλύπτοντας την διαφορά (-3) από την ήττα στην Τουρκία και περνώντας (ξανά) στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ζάρας με 23 πόντους.

Πάμε να αναλύσουμε τον αγώνα :







Ο αγώνας


Ο Άρης ξεκίνησε καλά και προηγήθηκε , παίρνοντας πόντους κυρίως από τον Χάγκινς με ποστ παιχνίδι. Ο Αμερικάνος δεν είναι και ο πιο προικισμένος επιθετικά παίκτης , έχει ένα "μέτριο" και χωρίς τεχνική σουτ με πλάτη στο καλάθι αλλά η βελτίωσή του είναι εμφανής σε κάθε παιχνίδι. Στο πρώτο πεντάλεπτο εφάρμοσε τον δικό του νόμο στο αντίπαλο καλάθι με συνεχόμενους πόντους.
Ο Γουάιτ συνέχισε την κακία του συνήθεια , κάνοντας 2 γρήγορα φάουλ και αντικαταστάθηκε από τον Τσούπκοβιτς. Με τους Αμερικάνους να είναι στον πάγκο, παρουσιάστηκαν επιθετικά προβλήματα. Ο Ξανθόπουλος με 2 μακρινά δίποντα (πατούσε την γραμμή του τριπόντου) κράτησε τον Άρη μπροστά για να κάνει ο Ζάρας το 22-19 με τρίποντο στο τέλος.

Πολύ καλός ο Ξανθόπουλος.


Στο 2ο δεκάλεπτο ο Άρης συνέχισε την πιεστική άμυνα , και προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να χτίσει διαφορά ασφαλείας. Παρόλα αυτά φάνηκε ότι έλεγχε το παιχνίδι και βρήκε λύσεις από τον Ζάρα αλλά και τον Τσούπκοβιτς που πέτυχε ένα τρίποντο.





Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημίχρονο ο Γουάιτ επέστρεψε στην 5αδα και έδειξε γιατί είναι τόσο πολύτιμος παίκτης ! Στον ίδιο ρυθμό ο Ζάρας που πέτυχε 5/7 τρίποντα και ήταν αναμφίβολα ο MVP του παιχνιδιού. Το σκορ ξέφυγε λίγο πριν το τέλος (70-55) αλλά οι Τούρκοι δεν παράτησαν το παιχνίδι, και μείωσαν την διαφορά παίζοντας με τα φάουλ για να "κερδίσουν" την διαφορά από το παιχνίδι του πρώτου γύρου. Το αποτέλεσμα ήταν να ηττηθούν με το "τιμητικό" για αυτούς 78-70.



Τα δεκάλεπτα: 22-19, 40-36, 53-47, 78-70.ΑΡΗΣ: Ξανθόπουλος 6 (3/3δπ.), Πελεκάνος 2 (2ρ.), Τσούπκοβιτς 6 (1), Γουάιτ 13 (9/10β., 2/6δπ., 0/3τρ., 7ρ.), Γουότερς 2 (1/7δπ., 0/1τρ., 3ρ., 5ασ., 3λ.), Ζάρας 23 (4/5δπ., 5/7τρ., 2ρ.), Χάγκινς 18 (6/7β., 6/10δπ., 8ρ.), Κοέν 2, Μούρτος, Σίμτσακ 1, Μακ Νιλ 5 (2/4β., 0/7δπ., 1/1τρ., 5ρ., 6ασ., 5κλ., 3λ.).


ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ: Όντομ 13 (1), Σανλί 4, Τσαντάν, Χάρντι 20 (3), Βελίτσκοβιτς 11 (3), Ντεμιρέλ, Κίνσεϊ 7, Γιλντιρίμ, Γκιουλασάν, Στιπάνοβιτς 10 (8ρ.), Κούλιγκ 5 (1).


Ξεχώρισαν


Ζάρας : Η καλύτερη εμφάνισή του με την φανέλα του Άρη . Σκόραρε με κάθε πιθανό τρόπο , έβαλε 2 τρίποντα με λιγότερο από 1,5 δεύτερο να απομένει στο χρονόμετρο , έπαιξε καλή άμυνα και κάλυψε στο έπακρο τον αρνητικό (επιθετικά) Μακ Νιλ.

Χάγκινς : Πολύ καλή εμφάνιση απέναντι σε ψηλότερους και δυνατότερους αντίπαλους. Έκανε σωστά μπλόκ άουτ, πέτυχε δύσκολα καλάθια με πλάτη στην μπασκέτα και κατέβασε 8 ριμπάουντ.

Ξανθόπουλος : Άλλο ένα κρίσιμο παιχνίδι στο οποίο φώναξε παρών. Ο έμπειρος point guard ( PG) κάλυψε την απουσία (?) του Γουότερς , μοίρασε ασίστ και πέτυχε 6 πόντους. Αν πρόσεχε και που πατούσε , θα είχε 2 τρίποντα αντί για δίποντα... Στο 4ο δεκάλεπτο χρεώθηκε 2 ανύπαρκτα φάουλ και τεχνική ποινή από τους τραγικούς διαιτητές και στην συνέχεια αντικαταστάθηκε.

Βελτιωμένος ο Τσούπκοβιτς και καλός ο Γουάιτ (για όσο πρόλαβε να αγωνιστεί).


Το βίντεο εδώ


Αναλυτικά στατιστικά








Παρατηρήσεις



Η επιστροφή του Άρη στις καλές εμφανίσεις συνδυάστηκε με καλή αμυντική λειτουργία. Τα 10 κλεψίματα οδήγησαν σε κάποιους εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό , ενώ αρκετά σουτ των φιλοξενούμενων έγιναν υπό πίεση και κακές προϋποθέσεις.

Ότι πέτυχε στην άμυνα, το έχασε (ως ένα βαθμό) με τις βεβιασμένες ενέργειές του στην επίθεση. Πολλά αβίαστα λάθη αλλά και κακές επιλογές στην επίθεση. Τραβηγμένες ενέργειες , σουτ στην εκπνοή (υπό τον κίνδυνο να μείνει η μπάλα στα χέρια) και 17 λάθη (πάνω από 10 στο πρώτο ημίχρονο).





Πολλοί τα έχουν βάλει με τον Γουότερς για τα λάθη που κάνει. Είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζει από τον πρώτο αγώνα που τον είδα φέτος και ειδικότερα λάθη στο τέλος όταν η μπάλα "καίει". Επιθετικά επίσης ήταν άστοχος για άλλη μια φορά. Ωστόσο η εμμονή (?) του Πρίφτη δικαιολογείται ως ένα σημείο : η καλή άμυνα και κυρίως η ταχύτητά του είναι πολύτιμες απέναντι σε αντίπαλο που ψάχνει το ελεύθερο σουτ. Ο Ξανθόπουλος είναι επίσης καλός αμυντικός αλλά ο Γουότερς μπορεί να μαρκάρει αποτελεσματικότερα πιο αθλητικούς περιφερειακούς παίκτες (ακόμα και ψηλότερους που παίζουν στην θέση 2). Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν όταν τον είδαμε να μαρκάρει Φέλντειν (ΠΑΟ) και Χάτσερ (ΠΑΟΚ). Πρέπει να βελτιώσει το σουτ του για να αναβαθμίσει το παιχνίδι του και να αποτελέσει μια αξιόπιστη επιλογή.

Ο Τσούπκοβιτς μπαίνει κάθε φορά στο γήπεδο αγχωμένος. Η αγωνιστική του ανυπαρξία και το "κράξιμο" τον επηρεάζουν. Στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κακός αλλά στο παιχνίδι αυτό έδειξε θετικά στοιχεία. Κέρδισε 3 φάουλ και πέτυχε ένα ελεύθερο τρίποντο. Άν ήταν πιο εύστοχος στις βολές (3/6) θα μιλούσαμε για μια πολύ καλή (για τα δεδομένα του) εμφάνιση. Μακάρι να συνεχίσει να βελτιώνεται και να προσφέρει πιο ουσιαστικά στην ομάδα.

Για τα ριμπάουντ φάνηκε ξανά πως είναι θέμα ομαδικής λειτουργίας. Οι Τούρκοι είχαν 2 ψηλά πεντάρια , από αυτούς που φωνάζουμε ότι χρειάζεται η ομάδα όταν χάνουμε αλλά ξεχνάμε ξαφνικά όταν έρχονται οι νίκες. Τα ριμπάουντ ήταν 42-35 υπέρ.


*Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας βαρύς ψηλός δεν θα βοηθούσε. Η γνώμη μου είναι ότι με την απόκτησή του θα είχαμε ένα επιπλέον χαρτί , ένα παραπάνω σχήμα να παρουσιάσουμε στο γήπεδο. Ωστόσο πρόβλημα στα ριμπάουντ θα υπάρξει ξανά αν δεν αποδίδουν σωστά και οι υπόλοιποι 4 παίκτες στο γήπεδο είτε ο ψηλός σου είναι 2.26 είτε 2.06.

Συμπεράσματα


Επιστροφή στις νίκες , καλή εμφάνιση , 4-2 και πρώτη θέση στον όμιλο. Μόνο κέρδος από αυτό το παιχνίδι για τον Άρη που στρέφει την προσοχή του στο παιχνίδι του Σαββάτου με την Καβάλα.

3 σχόλια:

Unknown είπε... 19 Νοεμβρίου 2015 στις 11:07 μ.μ.

Δεν εχω κατι να προσθεσω, τα ειπες ολα Γιωργο. Πολυ σημαντικη νικη για την υποθεση προκριση, καθως καλυψαμε και τη διαφορα.

Αναπαντεχα εξαιρετικος ο Ζαρας, απο τις εμφανισεις παικτων που ερχονται απο κει που δεν το περιμενεις. Φοβερος και ο Χαγκινς. Επισης, ειναι πολυ καλο το οτι εχουμε καλους αμυντικα γκαρντ. Βοηθαει πολυ. Αλλα λειπει ενα 3αρι και ενας ψηλος ακομα για ροτεισον. Γουοτερς και Μακ Νιλ πρεπει να επανλθουν σε διψηφια σκοραρισματα.

ΜΟΝΟ νικη με Καβαλα το Σαββατο για να ανεβει φουλ η ψυχολογια ολων!

Giorgos T. είπε... 20 Νοεμβρίου 2015 στις 3:03 μ.μ.

νικη και ροτεισον με Καβαλα. Πρεπει να το παρουμε ευκολα το παιχνιδι για να ξεκουραστουν και οι βασικοι παικτες

VardARIS είπε... 20 Νοεμβρίου 2015 στις 10:47 μ.μ.

Χρειαζόμαστε και Ζάρα και Τσούπκοβιτς και Πελεκάνο να μπαίνουν στο κλίμα και να δώσουν λύσεις. Καλό θα είναι να ανέβουν, είναι σίγουρο ότι θα πάρουν ευκαιρίες, ενδεχομένως και κάποιος από τους μικρούς π.χ. Δίπλαρος.