Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Όλες οι μεταγραφές των ομάδων της Σούπερλιγκ (+άποψη) (Part 1)

Καλησπέρα σε όλους. Μετά το άρθρο για τις 10 καλύτερες μεταγραφές στη φετινή Σούπερλιγκ, ήρθε η ώρα να φτιάξω ένα εκτενές άρθρο (σε μέρη) για όλες τις μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στην ελληνική αγορά.

Θα δούμε κάθε ομάδα ξεχωριστά, αναλυτικά όλα τα ονόματα που έφυγαν και ήρθαν, και θα αναφέρουμε την άποψή μας.

Στο πρώτο μέρος τοποθετώ τις ομάδες που θα αγωνιστούν για τον τίτλο και τις θέσεις στην Ευρώπη.






Οσφπ
Πολύ καλή ενίσχυση για τον Ολυμπιακό, σε όλες τις γραμμές! Απέκτησε τον Ρομπέρτο στα γκολπόστ, τον Μεντζανί στο κέντρο της άμυνας, τον Σαλίνο στα δεξιά, τον Μπονγκ στα αριστερά, τους Μπονγκ, Γιαταμπαρέ για τον άξονα, τους Βάις-Κάμπελ στα πλάγια (παικταράδες αμφότεροι), τον Τσόρι στη θέση του ''10'' και φυσικά τον Σαβιόλα στην επίθεση! Απέκτησε και τον Σκέποβιτς για την γραμμή κρούσης. 

Από την ελληνική αγορά απέκτησε τον Σάμαρη, Ολαϊτάν, αλλά και τους Ντε Βινσέντι, Κολοβό, Μπουχαλάκη, Τζανακάκη, οι οποίοι όμως μένουν δανεικοί στις ομάδες τους (Πας, Πανιώνιος, Εργοτέλης, Εργοτέλης, αντίστοιχα). Βέβαια θα πρέπει αν δοθεί πίστωση χρόνου για να δέσουν όλα αυτά τα αποκτήματα. 

Έφυγαν οι Τζιμπούρ, Αμπντούν, Φετφατζίδης, Φέισα, Μοντέστο, Γκρέκο, Πάντελιτς, Ζαραδούκας, με τα κενά τους να καλύπτονται και με το παραπάνω. Δανεικοί σε ομάδες της Σούπερλιγκ και της Φούτμπολ Λιγκ πήγαν οι Καραγκούνης, Τάτος, Λεάντρο, Διαμαντάκος, Λυκογιάννης, Κατάι, Σιώπης, Ρουγκάλας, Γιαννιώτης, ενώ δανεικοί σε ομάδες του εξωτερικού πήγαν οι Βλαχοδήμος, Ντιελνά, Πίνο, Ιωαννίδης.


Πάο
Ο Πάο επίσης πήρε και έδιωξε πάρα πολλούς παίκτες, και φέτος βλέπουμε μία εντελώς καινούργια ομάδα. Όσον αφορά τις μεταγραφές, πήρε κάποιες εξαιρετικές και σίγουρες (Πράνιτς, Μπεργκ, Σίλντερφελντ, αλλά και Μπαϊράμι, Μέντες που απογοητεύουν ως τώρα, ενώ απέκτησε και τους Κλωναρίδη, Καρέλη, Κουτρουμπή από Έλληνες), αλλά και κάποιες στη λογική του λαχείου (Νάνο, Αμπέιντ, Ατζαγκούν, Μπαλμπόα).

Έφυγαν πάρα πολλοί παίκτες από τον Παναθηναϊκό, στην προσπάθεια να μειωθεί το μπάτζετ. Κυριότερες αποχωρήσεις αυτές των Σισοκό, Σο, Σεϊταρίδη, Μπουμσόνγκ, Βιτόλο, Μαρίνου πιο ασήμαντες των Καζιγιάμα, Μπαρμπαρούση, Κάιπερ, Εσπάρθα, Φορναρόλι, ενώ δεν τους χάλασαν αφού πληρώθηκαν πολλά λεφτά από Μαυρία, Καρνέζη, Φουρλάνο. Αμφίβολο παραμένει το μέλλον των Κουίνσι, Πίντο, Βελάσκες, Τοτσέ.

Ο Παναθηναϊκός φέτος είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό καθώς παρουσιάζει μία εντελώς καινούργια ομάδα, με πολλά νεαρά παιδιά που προωθήθηκαν από την Κ20 και πάρα πολλά νέα αποκτήματα. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο, αλλά σίγουρα στον Πάο χτίζεται κάτι αρκετά καλό με πενιχρά οικονομικά μέσα.


Πάοκ
Πάμε και στον συμπολίτη. Καλύτερη μεταγραφή ήταν του προπονητή, καθώς ο Σαββίδης προσέλαβε τον Χουμπ Στέφενς. Πραγματοποίησε κάποιες εξαιρετικές μεταγραφές, όπως αυτές των Στοχ (παικτούρα), Λούκας, Σκόνδρα, Τζαβέλλα, Νίνη. 

Επίσης απέκτησε τους Λόπεθ (απογοητεύει), Βίτορ (λαχείο από ότι μαθαίνω), Νέσιντ (παικτάρα κάποτε, αλλά κουτσός πλέον), Σπυρόπουλο, Τζιόλη (γελάνε και τα δάκρυα στους δύο τελευταίους), ενώ επανέφερε στη δράση τον Γκαρσία έπειτα από απαίτηση των προσωπολατρών οπαδών τους.

Από πλευράς αποχωρήσεων, έφυγαν οι Φωτάκης, Ρομπέρ, Έτο, Καμαρά, Κουμάλο, Γιάννου (αμελητέες ποσότητες), Σίλντερφελντ (απώλεια), Σταφυλίδης (πήραν λεφτά), ενώ δανεικοί παραχωρήθηκαν οι Ιτάνζ, Ιντζίδης, Αποστολόπουλος. Γενικά ο συπολίτης θεωρώ ότι εύκολα ή δύσκολα θα πάρει την 2η θέση κυρίως λόγω προπονητή, αλλά και 3-4 πολύτιμων μονάδων.


Ατρόμητος
Εξαιρετική ενίσχυση για τον Ατρόμητο, που συνέχισε να ακολουθεί το μοτίβο του ''αγοράζω ότι καλύτερο κυκλοφορεί στις μικρομεσαίες ομάδες της Σούπερλιγκ και ό,τι καλό προκύψει από έξω''.

Απέκτησε τους Ούμπιντες, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Γεωργίου, Σηφάκη, Τζενάμο, Αρκούδα. Όλοι μα όλοι έχουν εμπειρία από Σούπερ λιγκ και κάποιοι έχουν μεγάλη ποιότητα! Αποχώρησαν οι Σκόνδρας, Επστάιν, Ουντότζι, Κούτσι, Μάντζιος, Σουμπίνιο, Μανόλο, Κούτσι, Ράντμαν, Καραγκιολίδης.

Ενισχύθηκε ο Ατρόμητος, ενώ κράτησε και τον βασικό κορμό των τελευταίων χρόνων που τον έχει φέρει σε υψηλά επίπεδα. Θεωρώ ότι θα παλέψει με τον Πάοκ μέχρι τέλους για 2η θέση, αλλά στο τέλος ίσως κάπου κολλήσει και θα βγει 3ος, πολύ καλή θέση βέβαια.


Αστέρας Τρ.
Ο Αστέρας αυτήν την περίοδο επένδυσε κυρίως στην ελληνική αγορά, αποκτώντας ονόματα με σημαντική παρουσία στα γήπεδά μας, όπως οι Ζαραδούκας, Μουνάφο, Λισγάρας, Ζησόπουλος. Βέβαια, απέκτησε και κάποιους ξένους από το εξωτερικό, με σημαντικότερους τους Γκοϊάν (μεταγραφάρα), Γκρατσίνι (πολύ καλός τεχνίτης), Τζερόνιμο (σκόρερ), Χουάνμα, Ερνάντες, Καράσκο, Λούι (άγνωστοι).

Αποχώρησαν οι Ράγιος, Σανκαρέ, Αλβάρες, Περόνε (μεγάλες απώλειες), Φούλοπ (περαστικά στο παλικάρι, πάσχει από καρκίνο όχι πολύ σοβαρό από ότι ξέρω), Γιαλούσης, Καλαντζής, Φραγκουλάκης (δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα), Λέντσε, Έγκον (αχρείαστοι), και 4-5 νεαροί ακόμα.

Ο Αστέρας παρουσιάζεται σχετικά ενισχυμένος σε σχέση με πέρυσι, αλλά επειδή υστερεί σε κάποιους τομείς από Πάοκ και Ατρόμητο, θα βγει 4ος. Δεν υπάρχει και κάποια άλλη ομάδα που να ''χωράει'' στην αρχική 4άδα.


Ξάνθη
Ποιοτική ενίσχυση για την Ξάνθη, καθώς πήρε τον παικταρά Σολάρι από τον Απόλλων Λεμεσού (γνωστός από την εξαιρετική θητεία με το ΑΠΟΕΛ), τον πολύπειρο δυναμικό στόπερ Γκοχούρι, τους Ντε Γκουζμάν, Τσέμα, Εστράδα, Κάρλος Κάλβο, ενώ από Ελληνική αγορά απέκτησε τους Κυριακίδη, Χοσέμι, Τσιάρα, Γκαραβέλη.

Αποχώρησαν από την ομάδα των Ακριτών οι Λοντίγκιν, Βιβιανί, Λυμπερόπουλος (όλη η 3άδα των γκολκίπερ δηλαδή, τους αντικατέστησαν οι Κυριακίδης, Τσέμα, Γκαραβέλης που αποκτήθηκαν), Ονουάτσι, Ντάνι, Πλατέλλας, Σταθάκης, Σμιθ (αρκετά σημαντικοί αλλά αντικαταστήθηκαν κι αυτοί).

Η Ξάνθη έχει φτιάξει ένα δυνατό σύνολο, κράτησε σημαντικό μέρος του κορμού της, και απέκτησε ορισμένους παίκτες ικανούς να κάνουν τη διαφορά. Θεωρώ ότι εάν ο Παναθηναϊκός δεν παρουσιαστεί καλός είναι το μεγάλο φαβορί για την 5η θέση.


Πανιώνιος
Ο Πανιώνιος άλλαξε μεγάλο μέρος του ρόστερ του. Απέκτησε τους Λάσνικ από Μπρέντα (παικταράς), Ριβέρο (μετριότητα), Μητρόπουλο, Καλτσά, Ζαχαράκη, Σαχσανίδη, Νίκο Παπαδόπουλο (ποιοτικές Ελληνικές λύσεις Κ24 που δεν θα με χαλούσαν στον ΆΡΗ), Γιάννου (μετριότητα), Μαρουκάκη, Λιόλιο, Πάνο, Κορκόντζελο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Κωστάκη (πολύ νεαροί άπειροι παίκτες επενδύσεις για το μέλλον).

Από την 3η πιο αντιπαθητική και κομπλεξική ομάδα της Ελλάδας (μετά από Όφη, Βέροια), αποχώρησαν οι Γουνδουλάκης, Σάμαρης, Περιστερίδης, Ρόκας, Ανδράλας, Οκόγιε (σημαντικές απώλειες), Ασλανίδης (εδώ γελάμε ομαδικά, καταλάβατε ποιος είναι) Γιαννούλης, Τσαμουρλίδης (νεαροί).

Ο Νιόνιος παρουσιάζεται πολύ αποδυναμωμένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχει και έναν πολύ μέτριο προπονητή στον πάγκο (Νίκος Παντέλης). Τον έβαλα στο 1ο part μόνο και μόνο λόγω ''ονόματος'' και ότι είναι πολλά συνεχόμενα χρόνια στην κατηγορία. Βάσει ρόστερ είναι η 3η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά για εξωαγωνιστικούς λόγους (φιλίες με τις 4 ομάδες του ΠΟΚ, κωλοφαρδία) πιστεύω ότι θα σωθεί.


Πας Γιάννενα
Ο Πας απέκτησε τους Τσάβες (παικτούρα), Βισέντο, Στρούνα (άγνωστοι), Βελλίδη, Αμπάρη (αρκετά καλό δίδυμο τερματάδων, αν και σε ελεύθερη πτώση), Απ. Σκόνδρα, Σωτηρίου, Κρητικό (νεαροί), και τον Ντε Βινσέντι, τον οποίο αφού πούλησε στον Ολυμπιακό, τον πήρε πίσω ως δανεικό για ένα χρόνο.

Αποχώρησαν οι Οικονόμου, Γεωργίου, Φεγκρούς (σημαντικοί), Νικλητσιώτης (τον ήθελα στον ΆΡΗ, καλός παίκτης), Πάντος (κλαίω), Νασούλης, Νάσιος, Ταμπάσης, Μπαμπανιώτης, Μπακόλας (άγνωστοι νεαροί παίκτες).

Ο Πας ήταν η περσινή έκπληξη του πρωταθλήματος, ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και φέτος. Παρόλο που η επιστροφή του Ντε Βινσέντι τον ανεβάζει κατακόρυφα, οι απώλειες των Γεωργίου, Οικονόμου, Φεγκρούς είναι σημαντικές, και γενικά δε μου γεμίζει το μάτι. Τον κόβω για τη μέση της βαθολογίας, μεταξύ 7-10.



Συμπέρασμα

Στη μάχη της κορυφής πιστεύω πως ο Ολυμπιακός δεν το χάνει ούτε φέτος, για αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να τους αναφέρουμε. Ο Πάοκ και ο Ατρόμητος δεν είναι σε θέση να τον κοντράρουν πολύ δυνατά ώστε να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω.

Στην Ευρώπη, Πάοκ και Ατρόμητος θα παλέψουν για τη 2η θέση, με τον συμπολίτη να προβλέπω ότι θα την κατακτάει τελικά, ενώ ο Αστέρας έχει δεδομένη την 4η τουλάχιστον θέση θεωρώ. Η 5η θέση εξαρτάται από το πώς θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός, αν και θεωρώ ότι η Ξάνθη έχει ένα προβάδισμα για αυτή τη θέση κυρίως γιατί κράτησε μεγάλο μέρος του κορμού της.



Υ.Γ. Ευχαριστώ το gazzetta.gr και το υπερπολύτιμο transfer center του.
Υ.Γ.2 Έρχεται σύντομα και το 2ο μέρος.
Υ.Γ.3 Τον ΆΡΗ δεν τον βάζω γιατί τα έχουμε χιλιοπεί.


3 σχόλια:

Giorgos T. είπε... 11 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:03 μ.μ.

πολυ καλο το αρθρο σου νικο...

χρειαζοταν κιολας για να ξερουμε και τι θα αντιμετωπισουμε!

Vamos_G1 είπε... 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:37 π.μ.

Μπράβο Nick, δυνατό το post! Περιμένουμε ανάλυση κ για τους υπόλοιπους!

Unknown είπε... 12 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:22 π.μ.

Να στε καλα παιδια. Ανεβηκε και το δευτερο part.