Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η συνέχεια του ΆΡΗ

Η Παρασκευή 5 του Μάη θα είναι μία σημαντική μέρα για το μέλλον του ΆΡΗ. Θα πραγματοποιηθεί η Εκτακτη Γενική Συνέλευση της ΛΕΣΧΗΣ. Και η αλήθεια είναι πως αναμένεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα Συνέλευση. Γιατί υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία προέκυψαν. Η πρόταση μομφής κατά της ΠΑΕ, η ομιλία του Κ. Κόντη για τον επενδυτικό όμιλο, η παρουσίαση στοιχείων από μέρους της ΠΑΕ, ψηφοφορία καθώς διαβάζουμε ότι "στήνονται" και κάλπες.



Τον τελευταίο καιρό, το θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις των ΑΡΕΙΑΝΩΝ είναι αν θα πρέπει να συνεχίσουμε με το μοντέλο της ΛΕΣΧΗΣ (δηλαδή, μεγαλομέτοχος και θεματοφύλακας να είναι η ΛΕΣΧΗ, άρα ο κόσμος) ή να στραφούμε στην λύση του επενδυτή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας μας, Ελβετικός όμιλος ήδη τοποθέτησε χρήματα. Όπως και στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση, τον Φλεβάρη, δώθηκε παράταση στην διοίκηση της ΠΑΕ, αφού βρήκαν εταιρία που θα "δώσει" 2.500.000 Ευρώ.

Και φυσικά αν τοποθετηθούν χρήματα από επενδυτική εταιρία ή από επενδυτή ή αν έχουν ήδη τοποθετηθεί, το μοντέλο της ΛΕΣΧΗΣ αρχίζει σιγά- σιγά να πηγαίνει "περίπατο" και μπαίνουμε εκ νένου σε "καθεστώς" επενδυτικό. Δηλαδή, είτε του ενός προσώπου, είτε κάποιας εταιρίας ή αλλιώς κάποιων εταιριών.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ερχομός ενός επενδυτή ή μιας επενδυτικής εταιρίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Γιατί, όπως λένε το μοντέλο της ΛΕΣΧΗΣ απέτυχε. Γιατί, αφενός μεν δεν μάζεψε μέχρι τώρα πολλά ενεργά μέλη, αφετέρου δε υπήρχαν παράπονα από την λειτουργία του (ότι δεν έκανε κάποιες επεμβασεις σε καίρια θεματα της ομάδας).

Προσωπικά, πιστεύω ότι Η ΛΕΣΧΗ είναι ευχής έργον για κάθε αθλητική ομάδα. Και πίστευα και πιστεύω ακόμα πάρα πολύ στο εγχείρημά της. Και την άποψη μου, γιατί ο ΑΡΕΙΑΝΟΣ κόσμος δεν ανταποκρίθηκε την έγραψα στο προηγούμενο άρθρο που έγραψα για τον ΆΡΗ.

Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται τώρα. Από δω και πέρα. Με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, δηλαδή. Καταρχήν, το μεγαλύτερο ερώτημα για μένα είναι τι θα γίνει με τα χρέη. Γιατί, ακόμα και επενδυτής να έρθει ασφαλώς και δεν θα αναλάβει αυτός την αποπληρωμή των χρεών. Περιμένω, λοιπόν, με ιδιαίτερη ανυπομονησία την Παρασκευή να ακούσω προτίστως ένα πλάνο για το πως θα κινηθούμε με τα χρέη και μετά όλα τα άλλα.

Πέρα από κατηγορίες και παρουσιάσεις στοιχείων, περιμένω να ακούσω γνώμες και θέσεις για το τι θα κάνουμε με τα χρέη. Δεν θα αρκεστω, στο ποιος φταίει, ποιος έκανε τα πιο πολλά κλπ. Όλοι φταίνε. Ας προτείνουν λύσεις όμως.

Από την άλλη πλευρά ο ερχομός ενός επενδυτή τι ρόλο θα έχει ; ; ; Πάντα πίστευα, σχετικά με τις επενδύσεις ότι μία εταιρία ή ένας επενδυτής θα προχωρήσει στην ανάληψη ενός έργου εφόσον γνωρίζει το αντικείμενο που θα ασχοληθεί, δει μετά από έρευνα ένα πλάνο - ένα πρόγραμμα πάνω σ' αυτό το αντικείμενο που επιθυμεί να αναλάβει, αυτό το πλάνο να τον "ερεθίσει" ακόμα παραπάνω.

Επίσης, να ερευνήσει τις πιθανότητες επιτυχίας ή όχι της επένδυσης του, να θέσει ένα plan b. Συγνώμη για τα μαθήματα επενδυσεων, αλλά έτσι μόνο κατανοούνται κάποια σοβαρα πράγματα.

Εδώ σε μας, τι πλάνο είδε ο επενδυτής; Το ότι αλλάζουμε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και τους παίχτες σαν φανελάκια ; ; ; Ή ότι είμαστε καμμιά ομάδα με μηδέν χρέη, άρα και γωνιακό μαγαζί ; ; ; Από τα λίγα που μπορεί να είδε είναι ο ΛΑΟΣ. Εκεί, εντάξει. RESPECT στον λαό του ΆΡΗ, απ' όλη την Ευρώπη.

Αλλά ως εκεί. Τι άλλο να είδε; Την ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας αυτην την περίοδο, που ευνοεί τις επενδύσεις ; ; ; Ας γελάσω . . . 

Η αυτοπροβολή και η διαφήμιση παίζουν μεγάλο ρόλο σ' αυτές τις περιπτώσεις. Το να λέμε να αντιγράψουμε το μοντέλο της Ντόρτμουντ ή της Μπιλμπάο ή της Άρσεναλ κλπ είναι γραφικότατο. Μένει στην θεωρία ως τώρα. Γιατί αυτα τα ακούω από 6 χρονών.

Στον ΆΡΗ, υπήρξε κακοδιαχείριση. Τόσο από την παρούσα διοίκηση, όσο από την τέως, ακόμα και από παλαιότερες διοικήσεις επενδυτικών μοντέλων.

Μία ομάδα ανθρώπων γνώστες του αντικειμένου που λέγεται ποδόσφαιρο, με εμπειρία στο αθλητικό managment, στην διαχείριση των θεμάτων ενός ποδοσφαιρικού σωματείου, οι οποίοι θα θέσουν ένα αγωνιστικό πλάνο (όποιο και αν είναι αυτό και θα το ακολουθήσουν), στην συνέχεια θα βρουν τρόπους να προσελκύσουν τον κόσμο δίπλα στην ομάδα (υπάρχουν πολλά παραδείγματα Αγλικών, Γερμανικών, Ισπανικών ομάδων σε θέματα marketing).

Επίσης, θα ερευνήσουν την νομοθεσία για το πως μπορούν να κινηθούν και πως όχι (γιατί η περίπτωση της Ντορτμουντ μπορεί να στηρίχτηκε σε γερμανικές νομοθεσιες που επέτρεπαν τετοιες κινησεις. Εδω, μπορει να υπαρχει νομος που στεκεται εμπόδιο σε κάτι. Όπως πχ η είσοδος Αραβων επιχειρηματιων).

Και στην συνέχεια να αναζητηθούν έξτρα οικονομικοί πόροι και επενδύσεις από ανθρώπους ή εταιρίες που βλέπουν σοβαρα το εγχείρημά τους και έχουν κι αυτές ένα πλάνο. Και φυσικά, μέσα σ' όλα αυτά να ακολουθήσουν και ένα πρόγραμμα για την ρύθμιση των χρεών.

Περίπλοκα πράγματα, δηλαδή . . .

0 σχόλια: