Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Λίγα λόγια για την φετεινή Bundesliga

Το συγκεκριμένο άρθρο το ετοίμασε ολόκληρο, μόνος του, ο αναγνώστης και φίλος του Blog με όνομα Vellidis. Σπουδαία δουλειά και τον καλοσωρίζουμε . . .

Καλησπέρα σας. Είναι η πρώτη φορά που γράφω και θέλω πρώτα πρώτα να ευχαριστήσω τα παιδιά του blog και ειδικά τον Jim για την εμπιστοσύνη τους. Στο πρώτο μου άρθρο, λοιπόν θα συνεχίσω τα 3 άρθρα που έχει γράψει ο Jim, για τα 3 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Θα αναφερθώ στο πιο δυνατό -κατά τη γνώμη μου- πρωτάθλημα της Ευρώπης, όπου κυριαρχεί η δύναμη και όχι η τεχνική. Ο λόγος για την Bundesliga.

Καταρχήν, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αφήσετε στην άκρη τις πολιτικές σας απόψεις και να μιλήσουμε καθαρά ποδοσφαιρικά.

Το θέαμα και φέτος στο γερμανικό πρωτάθλημα ήταν υψηλό, αφού υπήρξαν πολλά γκολ και αρκετές ομάδες του δεύτερου μισού της βαθμολογίας έπαιξαν ποιοτικό ποδόσφαιρο και ανέδειξαν κάποιους ταλαντούχους παίκτες. Είναι σαν αυτό που λέει ο Jim ότι ''και ο 13ος με τον 16ο να παίζουν δε θα βαρεθείς στιγμή''.


Πάμε στο ψητό . . .
Η Ντόρτμουντ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Γερμανίας για τη σεζόν 2011-12, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Έχοντας πολύ σφιχτή άμυνα με τους Σούμποτιτς-Χούμελς να ''τρώνε σίδερα'' και καταπληκτικούς μεσοεπιθετικούς οι οποίοι θα είναι μάλλον από τα πιο hot ονόματα της φετινής καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου (Γκέτσε-Καγκάβα-Γκροσκρόιτς-Μπλαστσικόφσκι), κατάφερε και έκανε την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλάει.

Στην Ευρώπη δεν έκανε εξίσου καλή πορεία, αφού βγήκε τελευταία στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, με αντιπάλους την Άρσεναλ, τη Μαρσέιγ και τον Ολυμπιακό. Οι ίδιοι, όπως φαίνεται σε συνεντεύξεις τους, ευελπιστούν του χρόνου να φτάσουν πολύ ψηλά στην Ευρώπη.
  
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε τα στιγμιότυπα του κομβικού, για τον τίτλο, αγώνα Ντόρτμουντ - Μπάγερν 1-0:

Δευτεραθλήτρια σε 3 διοργανώσεις ήταν φέτος η Μπάγερν Μονάχου: 2η στη Bundesliga, έχασε στον τελικό του κυπέλλου Γερμανίας με 5-2 από την Ντόρτμουντ, ενώ ηττήθηκε στα πέναλτι από την Τσέλσι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Παρ' όλα αυτά, έπαιξε σταδιακά παραγωγικό ποδόσφαιρο (όλοι θυμάστε πιστεύω τα δύο συνεχόμενα 7-0 και 7-1 σε Βασιλεία και Χόφενχαιμ αντίστοιχα), αφού είχε σε άλλη μία εξαιρετική χρονιά τον killer Μάριο Γκόμεζ.

Ο Ρόμπεν με τον Ριμπερί συνέθεσαν και πάλι ένα πολύ καλό και παραγωγικό δίδυμο, οι Σβαινστάινγκερ και Λαμ ήταν οι Σβαινστάινγκερ και Λαμ που ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια, ο Νόιερ είχε καταπληκτική χρονιά. Στην αρχή της σεζόν, μάλιστα, κατάφερε και έμεινε 1.000 λεπτά χωρίς να φάει γκολ.

Η αποκάλυψη της χρονιάς, όμως, ήταν ο Λουίζ Γκουστάβο, ο οποίος μας θύμισε τον παλιό καλό καιρό και πάρα πολλοί τον παρομοίασαν με τον Μακελελέ, τον Βιειρά, τον Εσιέν. Αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους παίκτες της Μπάγερν φέτος.
 Στο παρακάτω βίντεο, σας έχω τον τελικό του φετινού Τσου Λου:

Η τρίτη που ακολούθησε τις δύο πρώτες στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Σάλκε. Ωστόσο, αυτή η ομάδα έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα που δεν της επιτρέπουν πολυέξοδες μεταγραφές, αλλά οι διοικούντες της πιστεύω θα βρουν τρόπο να βγουν από αυτό το αδιέξοδο.

Μεγάλη χρονιά έκανε ο Χούντελααρ, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 29 γκολ, ενώ είχε 48 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε 47 συμμετοχές! ! ! Πράγμα που καθιστά τον πολυταξιδεμένο Ολλανδό (έχει παίξει σε Ρεάλ, Μίλαν και Άγιαξ, αλλά πουθενά δε στέριωσε) έναν από τους κορυφαίους στράικερ του πλανήτη τη φετινή χρονιά. Αλλά πρέπει κι αυτός ο Φαν Μαρβάικ (ομοσπονδιακός τεχνικός της Ολλανδίας) να τον εμπιστευτεί περισσότερο ρε παιδί μου.
  
Εδώ βλέπετε τα 48 γκολ του Χούντελααρ τη φετινή σεζον:

Και πάμε στη μεγάλη έκπληξη της φετινής Bundesliga. Την Γκλάντμπαχ. Η οποία απ' το πουθενά, θα παίξει στα προκριματικά τους Τσάμπιονς λιγκ. Απέδωσε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο, ενώ είχε και έναν πολύ καλό κόουτς. Είχε έναν πυρήνα πολύ ταλαντόυχων παικτών, με κορυφαίο τον Ρόις.

Ο Μάρκο Ρόις, λοιπόν, θεωρείται πλέον το next big thing του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου. Έχει κλείσει εδώ και κάνα τρίμηνο στη Ντόρτμουντ. Εξαιρετικός τεχνίτης, με μερικές απίστευτες ενέργειες και εντυπωσιακά τέρματα, ήταν από τους πρωτεργάτες της φανταστικής Γκλάντμπαχ.
 Mini αφιέρωμα στη φετινή Μπορούσια Γκλάντμπαχ:

Πέμπτη στην κατάταξη και άρα στο ερχόμενο Europa League βγήκε η Λεβερκούζεν. Η περσινή μας αντίπαλος στην αξέχαστη πορεία του Europa League, είχε μία μέτρια χρονία σε εγχώριο επίπεδο, αλλά μία καλή πορεία στο Champions League, όπου ήταν η μεγάλη άτυχη.

Και λέω άτυχη, διότι παρόλο που πέρασε ως δεύτερη από έναν αρκετά δύσκολο όμιλο (με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσελσι, την 3η της Ισπανίας Βαλένθια και την ανερχόμενη δύναμη του Βελγίου Γκενκ), έπεσε στο μεγαθήριο Μπαρτσελόνα, από την οποία έχασε και στα 2 ματς. Στο εκτός έδρας, μάλιστα έφαγε 7 (5 γκολ ο Μέσι) ! ! ! !
 Μεγάλη νίκη της Μπάγερ επί της Τσέλσι με 2-1:

Οι υπόλοιπες 2 ομάδες που κατόρθωσαν την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν η Στουτγάρδη και το Αννόβερο. Η πρώτη χωρίς το μεγάλο όνομα στο ρόστερ της, αλλά με πολύ καλή ομαδική δουλειά και σφιχτό σύνολο έπαιξε ως κλασσική γερμανική ομάδα. Το δεύτερο, κατάφερε και ξαναβγήκε στη διοργάνωση στην οποία φέτος έκανε αξιόλογη πορεία, φτάνοντας στους προημιτελικούς, όπου αποκλείστηκε από την Ατλέτικο.

Αννόβερο - Κολωνία 4-1:

Η Βόλφσμπουργκ δεν κατάφερε να βγει στην Ευρώπη, αφού είχε μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, κυρίως στην πειθαρχία. Η Βέρντερ παρόμοια περίπτωση, αφού πλέον δεν είναι η Βέρντερ που είχαμε συνηθίσει, η Βέρντερ που θα κυνηγάει πρωτάθλημα.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ενας από τους λίγους διασωθέντες του ναυαγίου της Βέρντερ:

Από 'κει και πέρα, έγινε μεγάλη μάχη για την αποφυγή υποβιβασμού. Το αξιοσημείωτο είναι πως οι ομάδες από 10η θέση και κάτω δεν παίζουν ποδόσφαιρο σκοπιμότητας, αλλά δυνατό, σκληρό και παραγωγικό, πάνω απ' όλα, ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικό πως ο 11ος με τον 16ο είχαν 10 βαθμούς διοαφορά.

10η θέση πήρε η Νυρεμβέργη της μεγάλης ιστορίας, από κάτω ακολουθούσαν διαδοχικά Χόφενχαιμ, Φράιμπουργκ, Μάιντς και Άουγκσμπουργκ, οι οποίες ήταν εντυπωσιακές κυρίως όταν αντιμετώπιζαν μια μεγάλη ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό το πάθος και η δύναμη με την οποία αγωνιζονταν. Έβαλαν, δύσκολα στους ''μεγάλους'', ειδικά στη Μπάγερν, η οποία έμεινε στο 0-0 με Μάιντς και Φράιμπουργκ (με την πρώτη μάλιστα στην έδρα της!).

Μία θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού κατέκτησε το προβληματικότατο τα τελευταία χρόνια Αμβόυργο. Μία πρώην δόξα της Γερμανίας έχει βυθιστεί σε μια δίνη οικονομικών και αγωνιστικών προβλημάτων. Να δούμε πως θα τη γλυτώσει.

Στα μπαράζ υποβιβάστηκε από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ η Χέρτα του Ότο Ρεχάγκελ. Δίκαια, αλά και με ψηλά το κεφάλι υποβιβάστηκαν Κολωνία και Καιζερσλάουτερν.

Αυτά. Ελπίζω να δείξετε κατανόηση για κάποια μελανά σημεία του post ή κάποιες λάθος εκφράσεις μου, είναι το πρώτο μου άρθρο όπως ξέρετε. Περιμένω εναγωνίως τις απόψεις σας.
Ευχαριστώ και πάλι τα παιδιά του blog.

Καλή συνέχεια σε όλους

Υ.Γ. ΜΠΡΑΒΟ ΕΛΛΑΔΑΡΑ, ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ! ! ! !









10 σχόλια:

jim είπε... 18 Ιουνίου 2012 στις 12:54 μ.μ.

Πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου vellidi. Μπράβο..

Αν και το "ανεβάσαμε" μέσα σε μια περίοδο που το μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων είναι στο EURO. Παρόλα αυτά δεν χάνει την αξία του, το αφιέρωμα που ούτως ή άλλως είναι πολύ καλό.

Όσων αφορά τα του πρωταθλήματος, τώρα . . .

Η Ντόρτμουντ, δείχνει 2 χρόνια τώρα ότι δεν χτυπιέται εκεί. Ούτε από Μπάγερν, ουτε από Σάλκε, ούτε από κανέναν. Είναι φτιαγμένη καθαρά στα Γερμανικά ποδοσφαιρικά πρότυπα. Γι αυτο, πιστεύω ότι πατώνει και στην Ευρώπη αυτά τα δυο χρόνια που σαρωνει στην Γερμανία.

Σε αντίθεση με την Μπάγερν και την Σάλκε που είναι πιο "Ευρωπαϊκές" ομάδες και ναι μεν δεν κατακτούν πρωτάθλημα τα 2 τελευταία χρόνια, αλλά στην Ευρώπη έκαναν πορείες και οι δύο ομαδες.

Το καλό σ' αυτό το Πρωτάθλημα είναι ότι θα δείς επιθετικό ποδόσφαιρο. Δεν θα δεις σκοπιμότητα, όπως λες. Και ακόμα κι αν δεις τελευταίες ομάδες στην βαθμολογία να παίζουν, δεν θα βαρεθείς στιγμή. Ίσα ίσα που μπορεί να γουστάρεις και παραπάνω.

Τα τελευταία χρόνια, είναι μακράν καλύτερο πρωτάθλημα από το Ιταλικό. Το γιατί το χω πει.

Αν δει κάποιος γερμανικό αγωνα δεν θα βαρεθει στιγμή. Αν δει όμως ιταλικό (και μάλιστα, αν ειναι από την θεση 7-8 και κατω) τότε δύσκολο να αντεξει εστω και 15 λεπτα την μετριότητα της εικονας που θα βλέπει.

VardARIS είπε... 18 Ιουνίου 2012 στις 2:55 μ.μ.

Γεια σου Βελλίδη, καλώς ήλθες στη συντακτική ομάδα του Arisgod. Πολύ καλό αφιέρωμα...

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου και σε θέματα του Άρη, καθώς ο Red Dragon δεν έχει χρόνο με το νεογέννητο αρειανάκι να έρχεται!

Για να πω την αλήθεια η Bundesliga δεν είναι από τα αγαπημένα μου πρωταθλήματα. Πέρυσι και πρόπερσι παρακολούθησα αρκετά Dortmund (η μοναδική που συμπαθώ). Αλλά φέτος λόγω χρόνου και επειδή δεν ασχολήθηκα με το στοίχημα τα παράτησα.

Πιστεύεις ότι και του χρόνου θα πρωταγωνιστήσουν οι Dortmund kai Bayern ή θα έχουμε κάποια έκπληξη?

Ανώνυμος είπε... 18 Ιουνίου 2012 στις 5:19 μ.μ.

Φιλε VardAri φυσικα και θα σας βοηθησω σε θεματα του ΑΡΗ, οπως και σε οτι αλλο χρειαστειτε. Του χρονου βλεπω και παλι 2 πρωτες θεσεις τις ιδιες ομαδες, αλλα περιμενω και τη Λεβερκουζεν να μπει δυνατα στη διεκδικηση της 2-3 θεσης.

Vellidis

VardARIS είπε... 18 Ιουνίου 2012 στις 5:33 μ.μ.

Γιατί ειδικά για την Dortmund ακούγεται έντονα ότι θα πωληθούν παίκτες. Ειδικά εδώ στο Λονδίνο ακούγεται έντονα για Kagawa or Blacikowski και Chelsea.

Οπότε μια σχετική αποδυνάμωση θα υπάρχει. Δυστυχώς στην Dortmund δεν παίζει πια και ο αγαπημένος μου παίκτης ο Lucas Barios, καθώς έχασε τη θέση του από τον Πολωνό (τον οποίο στείλαμε σπίτι του)...

Vellidis είπε... 18 Ιουνίου 2012 στις 5:38 μ.μ.

Ο Καγκαβα εχει κλεισει στη Γιουναιτεντ Βαρδαρη. Δεν πιστευω να υπαρξει αποδυναμωση, καθως μη ξεχνας οτι εκλεισαν τον Μαρκο Ροις το αναφερω και στο αρθρο μου. Οσο για τον Μπαριος που λες, και γω πιστευω πως ηταν φοβερος στραικερ, αλλα και ο Λεβαντοφσκι ειναι εξαιρετικος ποδοσφαιριστης.

jim είπε... 18 Ιουνίου 2012 στις 6:23 μ.μ.

Η Ντόρτμουντ έσπασε καθε ρεκόρ με τους 81 βαθμούς. Ότι και να έκαναν τους βγήκε. Όλα τους βγήκαν. Σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Ακόμα και τον Κανκάβα που έχασαν, ακόμα και τον Λέβα ή τον Μπλαζικόφσκι να χάσουν θα κινηθούν εξίσου καλά και έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι και θα αναπληρώσουν τα κενά.

Ο Λέβα, καλός για Bundesliga. Για Αγγλία δεν ξέρω. Έχω κάποιες αμφιβολιες. Ειδικά για την Τσέλσι που είπε ο Vardaris. Δηλαδή, αντικαταστάτης του Ντροκμπά ; ; Ημαρτον..

Η Σάλκε με 2-3 κινήσεις είναι σε θέση να κυνηγήσει ψηλότερους στόχους. Ο Φαν Ντερ Φααρτ ειναι καλη επιλογη αν παει, για παράδειγμα.

Ανώνυμος είπε... 19 Ιουνίου 2012 στις 3:13 μ.μ.

Ωραίο το άρθρο , Vellidis.

Ελπίζω να συνεχίσεις να γράφεις στο blog όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Η γραφή όλων σας είναι αυθόρμητη και αγνή χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε ή να στηρίξετε έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις.

Καλή συνέχεια για ένα ακόμη πιο ενημερωμένο blog.

Χαβίτο

Vellidis είπε... 19 Ιουνίου 2012 στις 5:21 μ.μ.

Να 'σαι καλα φιλε Χαβιτο σ' αυτο το blog γραφουμε ολοι τις αποψεις μας και περιμενουμε τις αποψεις των αναγνωστων.

Να συμμετεχεις πιο ενεργα στο blog, οπως βλεπεις εχουμε μεινει λιγοι.

Και παλι ευχαριστω για τα καλα σου λογια.

Μαναβης είπε... 20 Ιουνίου 2012 στις 2:42 μ.μ.

Μπράβο ξάδελφε για την υπομονή σου που κάθισες και έγραψες όλο αυτό...
είναι πραγματικά ωραίο.

Vellidis είπε... 20 Ιουνίου 2012 στις 3:29 μ.μ.

Να 'σαι καλα ρε μαναβη. Ελπιζω να σας αρεσουν και τα υπολοιπα post που θα αρχισω σιγα σιγα να ανεβαζω.