Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Euro και Mundial

Μιας και οι μέρες που διανύουμε είναι γεμάτες από Εθνικές ομάδες λόγω EURO και μιάς και βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, ας δούμε τι κατάφεραν στην Ιστορία τους και ως τώρα τόσο οι Ευρωπαϊκές Εθνικές ομάδες Ποδοσφαίρου, όσο και οι Λατινικές Εθνικές.


Θα δούμε πόσες διοργανώσεις έχουν κατακτήσει οι Εθνικές ομάδες τόσο σε Παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στις διοργανώσεις των ηπείρων τους. Να είστε σίγουροι, ότι θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που δεν τα είχαμε στο μυαλό μας . . .


Καταρχήν . . . Σε διοργάνωση Mundial, καμμία άλλη Ευρωπαϊκή ομάδα πέρα από τις πέντε μεγάλες χώρες (με εξαίρεση την νυν Ρωσια - την άλλοτε Σοβιετική Ένωση) δεν κατέκτησε την διοργανωση. Μόνο η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία έχουν κατακτήσει το mundial από τις Ευρωπαϊκές ομάδες.

Και από την Λατινική Αμερική μόνο η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη. Μεταξύ οχτώ χωρών, λοιπόν, "παίζεται" εδώ και 82 χρόνια η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη μας.

Πέντε φορές η Βραζιλία, τέσσερις φορές η Ιταλία, δύο η Αργεντινή, τρείς η Γερμανία, δύο η Ουρουγουάη και από μία φορά η Ισπανία, η Αγγλία και η Γαλλία. Σύνολο οχτώ χώρες και 19 Mundial.

Στις διοργανώσις EURO τώρα. Σε δεκατρείς διοργανώσεις, τρία Euro κατέκτησαν οι Γερμανοί, από δύο οι Ισπανοί και οι Γάλλοι και από ένα έχουν κατακτήσει η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η πάλαι ποτε Τσεχοσλοβακια, η πάλαι ποτε Σοβιετική Ένωση και η Ελλάδα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Άγγλοι και οι Πορτογάλοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα Euro και έχει πάρει η Ελλάδα. Όπως επίσης, η "μυθική" Ολλανδία έχει μόνο ένα Euro, όπως η Ελλάδα. Άσχετα αν η Ολλανδία, πήγε σε τρεις τελικούς Mundial και τους έχασε. Ακόμα και η Ιταλία, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, έχει ένα Euro.

Βάση κατακτήσεων, λοιπόν εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η Χωρα μας βρίσκεται στην δεύτερη πεντάδα Ευρωπαϊκά. Είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ομάδες, με μεγαλύτερη έκταση, πληθυσμό και παραδοση στο ποδοσφαιρο δεν έχουν κατακτήσει euro.

Η Σκωτία. η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Ρωσία (αν και αποτελούσαν την Σοβιετικη Ενωση αυτες. Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι τα 20 τελευταία χρόνια) . . .

Στην Λατινική Αμερική, τώρα . . . 15 Copa America έχει η Ουρουγουάη, 14 η Αργεντινή, 8 η Βραζιλία, από δύο η Παραγουάη και το Περού και από 1 η Κολομβία και η Βολιβία.

Συνολικά, η Βραζiλία έχει 5 Μουντιάλ και 8 Copa America. H Αργεντινή 2 Μουντιάλ και 14 Copa America. H Ουρουγουάη 2 Μουντιάλ και 15 Copa America.

Στην Ευρώπη, για τις ομάδες που έχουν κατακτήσει και Μουντιάλ και Euro, έχουμε τα εξης: Η Ιταλία έχει 4 Μουντιάλ και 1 Euro. Η Γερμανία έχει 3 Μουντιάλ και 3 Euro. Η Ισπανια και η Γαλλία έχουν από 1 Μουντιάλ και από 2 Euro. Και η Αγγλία έχει μόνο 1 Μουντιάλ.

Από το 1990 και μετά, παρακολουθώ αυτές τις διοργανωσεις. Και από κει και μετά θα προσπαθήσω να "αλιεύσω" τις πιο σημαντικές στιγμές . . .

Μακράν, ο χειρότερος τελικός ήταν του Μουντιάλ του 1990. 24 κάρτες στον τελικό, δώθηκαν και το Κύπελλο, πάρθηκε με ένα πέναλτι που όσες φορές και να το δούμε λέμε ότι δεν δινόταν σε τελικό.

Μακράν, η μεγαλύτερη "τραγική ειρωνία" της εικοσαετίας που παρακολουθώ ήταν ο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Πήρε την Ιταλία από το χέρι στο Μουντιάλ του 1994 και την οδήγησε στον τελικό και εκεί στην διαδικασία των πέναλτι, έχασε το χτύπημα του, δίνοντας το τρόπαιο στην Βραζιλία.

Μακράν, η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία διοργανώσεων επιπέδου Εθνικών ομάδων, ήταν το EURO 2004 με το θαύμα της Ελλάδας.

Το Μουντιάλ του 2010, έδειξε ένα νέο τρόπο παιχνιδιού, βασιζόμενο στην κυκλοφορία και τον χειρισμό μπάλας. Αποδείχτηκε, μέσω εκείνης της Ισπανικής ομάδας, ότι στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να είσαι ψηλός, δυνατός και "πέτρα".

Στο Euro του 2012, που διανύουμε και σε μερικές ώρες τελειώνει απόδείχτηκαν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι στην Ευρώπη πλεόν πρέπει να μειωθούν οι αγώνες που δίνουν οι παίχτες με τις ομάδες τους, σε συλλογικό επίπεδο και δεύτερον, ότι το όσο δυνατό καλύτερο διάβασμα πάνω στα επιθετικά ατού του αντιπάλου και η όσο δυνατό καλύτερη αμυντική λειτουργία φέρνουν επιτυχία . . .



5 σχόλια:

Unknown είπε... 30 Ιουνίου 2012 στις 12:47 μ.μ.

Εξαιρετικο αρθρο Τζιμ. Μπραβο.

Η αληθεια ειναι οτι κι εγω με τον Μπατζιο εχω παθει την πλακα μου. Η Αγγλία και η Πορτογαλία, μπορεί να ακούγονται ως μεγάλα ονόματα, αλλά από ιστορία δεν λένε τίποτα.

Μαναβης είπε... 30 Ιουνίου 2012 στις 5:27 μ.μ.

Καταπληκτικό άρθρο jim.

Αλλά εκεί που έγραψες η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία ήταν το 2004 που το πήρε η Ελλάδα δεν ήταν και μεγάλη έκπληξη γιατί όλοι το περίμεναν. Είχαμε νικήσει ξανά την Πορτογαλία και φέραμε ισοπαλίες και νίκες και με πολύ καλύτερες χώρες.

jim είπε... 1 Ιουλίου 2012 στις 3:11 μ.μ.

Νικ, αυτό που έγινε με τον Μπάτζιο το 94 ηταν ο ορισμός της τραγικης ειρωνιας. Φυσικά, ο παίχτης, ήταν από τους κορυφαίους στον κόσμος. Τουλάχιστον,από το 90 και μετα που βλέπω εγω ποδοσφαιρο.

Η Αγγλία, λίγα πράγματα. Ως Εθνική. Το 90, ηταν ατυχοι που "έφυγε" στα πέναλτι και το 2002 στην Ιαπωνια δεν άντεξε με 1-0 μπροστα κόντρα στην Βραζιλια. Θελει δουλεια αυτη η ομαδα.

Η Πορτογαλία, μια χαρά πορείες κάνει. Και αυτή, με δεδομένο το "μυστήριο" πρωτάθλημα της και τα ακόμη πιο μυστήρια μυαλά των άνθρώπων του ποδοσφαίρου της, υπερβάλλει εαυτό.

Μανάβη, ήταν φίλε ένα μεγαλοπρεπέστατο θαύμα αυτό με τη Εθνική μας το 2004. Εντάξει, μπορεί να είχαμε μία ισοαπαλια με Αγγλια και μια νικη με πορτογαλια και ισπανια πιο πριν, αλλά αυτα λίγο πολύ τα αποτελεσματα τα φέρνουν οι περισσότερες ομάδες. Και η Γεωργία, μας πήρε το χ. Και η Μαλτα παραλιγο.

Για μένα το EURO 2004, αποτέλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών σε επίπεδο Εθνικών ομάδων.

Μαναβης είπε... 1 Ιουλίου 2012 στις 5:23 μ.μ.

Συγνώμη αλλά αυτά τα αποτελέσματα με Ισπανία ισοπαλία και Πορτογαλία νίκη όχι ότι τα φέρνουν και όλες η ομάδες.
Εγώ λέω θαύμα είναι όταν κερδίσαμε την Γαλλία.

jim είπε... 1 Ιουλίου 2012 στις 5:31 μ.μ.

Για τα προκριματικά εννοω, πριν παμε στο EURO 2004 όταν λεω χ με Αγγλια και νικη με ισπανια.

Όπως και να το κανουμε ήταν τεραστια εκπληξη, που το πήρε τοτε η Ελλάδα. Διαφωνω για Γαλλία. Σκασμενη ομαδα ηταν.

Η Πορτογαλία και η Τσεχία ήταν καλύτερες ομάδες σε εκείνο το τουρνουα. Και από τους Γαλλους και απο Ιταλους και από Γερμανους και από Αγγλους.

Και ότι νικησαμε 2 φορες τους Πορτογαλους και αποκλεισαμε τους Τσεχους αλλά και τους Γαλλους και εν τελη πήραμε το EURO 2004, ήταν για μενα η μεγαλύτερη εκπληξη ολων των εποχων.