Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η πορεία της εθνικής Ελλάδος στο Euro 2012

Καλησπέρα σας. Εδώ είμαι και παλι. Στο νέο μου άρθρο και πρώτο ως αρθρογράφος του blog θα αναφερθώ στην πολύ καλή πορεία της εθνικής μας ομάδας στο Euro 2012. Από τα προκριματικά μέχρι τον προημιτελικό. Μας έκανε όλους του Έλληνες περήφανους σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της πλούσιας ιστορίας της πατρίδας μας.


Θα ξεκινήσω με τα προκριματικάΕντυπωσιακή ήταν η πορεία της Ελλάδας στα προκριματικά καθώς παρέμεινε αήττητη και στους 10 αγώνες, έχοντας 7 νίκες και 3 ισοπαλίες. Ο όμιλός της δεν είχε το μεγαθήριο και ήταν ιδιαίτερα βατός για τις δυνατότητες της ομάδας μας. Αντίπαλοί μας ήταν οι: Κροατία, Λετονία, Μάλτα, Ισραήλ και Γεωργία.



ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

1. Ελλάδα - Λετονία 1-0: Με ένα πολύ όμορφο γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο 57' η Ελλάδα ξεπέρασε το εμπόδιο της σκληροτράχηλης Λετονίας και πέτυχε την π΄ρωτη της νίκη μετά στα 3 πρώτα ματς.

2. Ελλάδα - Ισραήλ 2-1: Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και πάλι εντός έδρας. Ο Σαλπιγγίδης στο 21' έδωσε το προβάδισμα στη εθνική μας, αλλά στο 58' ο Σπυρόπουλος άθελά του, έπειτα από σέντρα των φιλοξενούμενων από τα δεξιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Ευτυχώς που 4 λεπτά αργότερα ο Καραγκούνης έκανε ότι δεν έκανε με την Πολωνία: να σκοράρει με πέναλτι.

3. Μάλτα - Ελλάδα 0-1: Ο Τοροσίδης πέτυχε το δεύτερο τέρμα του στην προκριματική φάση στο 93' και έστειλε στην τελευταία κυριολεκτικά φάση του αγώνα τη μπάλα στο πλεκτό με κεφαλιά έπειτα από στραβοκλωτσιά του Μήτρογλου.

4. Ελλάδα - Μάλτα 3-1: Επιτέλους και μία ευρεία νίκη για την εθνική μας. Στο 7' ο Φετφατζίδης με όμορφο πλασέ έκανε το 1-0, ενώ στο 26' ο MVP μας στην τελική φάση Κυριάκος Παπαδόπουλος με κεφαλιά μας έδωσε αέρα 2 τερμάτων. Οι Μαλτέζοι μείωσαν στο 53', αλλά ο Φετφατζίδης στο 63' έγραψε το τελικό αποτέλεσμα.

5. Ισραήλ - Ελλάδα 0-1: Η νίκη με 1-0 είναι το πλέον σήμα κατατεθέν της τακτικής της εθνικής μας. Με εξαιρετικό γκολ από ατομική ενέργεια και πολύ ωραία εκτέλεση του Σωτήρη Νίνη η εθνική μας κατάφερε να περάσει και το Ισραήλ.

6. Ελλάδα - Κροατία 2-0: Στο πιο κρίσιμο παιχνίδι των προκριματικών για την ίδια, η ''γαλανόλευκη'' έδειξε χαρακτήρα και νίκησε την Κροατία με 2-0. Σκόρερ οι Σαμαράς (70') και Γκέκας (78').

7. Γεωργία - Ελλάδα 1-2: Φινάλε με -δύσκολη θα έλεγα- νίκη για την εθνική μας μέσα στη Γεωργία. Οι Γεωργιανοί προηγήθηκαν στο 18', ωστόσο οι Έλληνες έδειξαν τα ψυχικά τους αποθέματα και με τα γκολ του Φωτάκη στο 79' (ίσως το καλύτερο της ομάδας σε όλη της την πορεία) και του Χαριστέα στο 85' νίκησαν και αυτόν τον αντίπαλο.

ΟΙ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

1. Ελλάδα - Γεωργία 1-1Πρεμιέρα με ισοπαλία στο Ευρωπαικο για την εθνικη. Οι Γεωργιανοί, και μάλιστα στην έδρα μας, προηγήθηκαν -σε ένα γκολ που φερει ευθύνη και ο Σηφάκης- μόλις στο 3ο λεπτό, αλλά οι Έλληνες κατάφεραν να αποσπάσουν τον βαθμό της ισοπαλίας χάρη σε γκολ του Σπυρόπουλου στο 72'.

2. Κροατία - Ελλάδα 0-0Δεύτερη συνεχόμενη ισοπαλία για την Ελλάδα στα 2 πρώτα παιχνίδια της. Αυτή τη φορά το Χ ήταν λευκό. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, αφού είδαμε κάκιστο ματς με τους τερματάδες σε καλή μέρα.

3. Λετονία - Ελλάδα 1-1: Ισοπαλία στο 3ο από το τέλος ματς, έπειτα από 5 συνεχόμενες νίκες. Οι Λετονοί προηγήθηκαν στο 19, αλλά οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έσωσαν το βαθμό με γκολ του Κ. Παπαδόπουλου στο 84'.

Τελική βαθμολογία προκριματικού ομίλου:

1. Ελλάδα    24
2. Κροατία   22
3. Ισραήλ     16
4. Λετονία    11
5. Γεωργία   10
6. Μάλτα      1  


ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

Και πάμε στη φάση των ομίλων. Όπου η εθνική στα 2 πρώτα ματς ξεκίνησε χάλια, με αποτέλεσμα να της στοιχίσει την πρωτιά, όπως αποδείχθηκε, αλλά ήταν μεταμορφωμένη στο δεύτερο μέρος. Στο 3ο ματς, είδαμε την κλασσική εθνική μας με την ψυχή το πάθος, την σφιχτότατη άμυνα, και το.. 1-0.

1. Πολωνία - Ελλάδα 1-1Πρεμιέρα του μεγάλου ποδοσφαιρικού γεγονότος για το φετινό καλοκαίρι. Η διοργανώτρια Πολωνία αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με την Ελλάδα, η οποία αδικήθηκε πάρα πολύ από τον Ισπανό ρέφερι Βελάσκο Καρμπάγιο, αφού έδειξε χωρίς λόγο 2 κίτρινες στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο και ακύρωσε γκολ του Σαλπιγγίδη. Σκόρερ οι Λεβαντόφσκι στο 17', ενώ οι ψυχωμένοι Έλληνες ισοφάρισαν με τον Σαλπιγγίδη στο 51'. Ο Καραγκούνης αρνήθηκε μία τεράστια νίκη στην εθνική αφού μετά από κερδισμένο πέναλτι του Σάλπι, έκανε κάκιστη εκτέλεση, πετώντας το στα σκουπίδια.

2. Ελλάδα - Τσεχία 1-2: Ήττα με κακή εμφάνιση για τη γαλανόλευκη, η οποία πλήρωσε το χειρότερο ξεκίνημά της ever. Έφαγε 2 γκολ μέσα σε 3 λεπτά και ότι είχε σχεδιασμένο ο Σάντος, πήγε στράφι. Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν να αντιδράσουν με τον Γκέκα στο 53'. Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε το ακυρωθέν γκολ του Φωτάκη, δεύτερο στη σειρά, ο οποίος φαίνεται να καλύπτεται από τον Τσέχο. Σκόρερ για τους αντιπάλους μας οι Γίρασεκ και Πιλάρ στο 3' και στο 6' αντίστοιχα.

3. Ελλάδα - Ρωσία 1-0Επιτέλους μία σωστή εθνική! Περιορίστηκε σε κλειστό παιχνίδι, έκλεισε πολύ καλά τους χώρους, αναγκάζοντας τους Ρώσους σε μακρινά φιλόδοξα σουτ, αλλά τα περισσότερα πήγαν άουτ και στα υπόλοιπα ο Σηφάκης ήταν σε ετοιμότητα. Το μεγάλο σε σημασία γκολ για την εθνική πέτυχε ο Καραγκούνης (που στο ματς συμπλήρωνε τις 120 συμμετοχές, φτάνοντας τον Ζαγοράκη στην πρώτη θέσηστις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου έπειτα από τραγικό λάθος της ρωσικής άμυνας.

Τελική βαθμολογία Α' ομίλου:

1. Τσεχία     6
2. Ελλάδα    4
3. Ρωσία      4
4. Πολωνία  2

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

Στον προημιτελικό η εθνική μας κληρώθηκε με τη μισητή μας για πολιτικούς λόγους Γεμρανία, η οποία είχε κάνει το 3/3 στον όμιλο του θανάτου. Τα πάντσερ είχαν στη σύνθεσή τους πολύ σπουδαίους παίτκες, όπως οι Νόιερ, Λαμ, Οζίλ, Σβαινστάινγκερ, Γκόμεζ και πάει λέγοντας.

Ελλάδα - Γερμανία 2-4: Στα προημιτελικά τύχαμε με τους πολιτικούς εχθρούς μας. Παρότι στο πρώτο μέρος, έχοντας το Σηφάκη σε εξαιρετική βραδιά, χάναμε μόνο με 0-1, καταφέραμε και ισοφαρίσαμε με υποδειγματική αντεπίθεση, αλλά μετά φάγαμε 3 γκολ σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ στο τέλος μειώσμαε με γκολ του Σαλπιγγίδη από πέναλτι.


Υ.Γ. Συγγνώμη για το μέγεθος του άρθρου, αλλά έπρεπε να τα χωρέσω όλα...


2 σχόλια:

Μαναβης είπε... 24 Ιουνίου 2012 στις 11:27 μ.μ.

Έπρεπε να γράψεις ποιο μικρό άρθρο διότι για την φάση τον ομίλων είχες ξαναγράψει. Παρόλα αυτά είναι καλό.

jim είπε... 25 Ιουνίου 2012 στις 1:03 π.μ.

Πετυχημένη η πορεία της Εθνικής. Αήττητη στον όμιλο των προκριματικών και στην οκτάδα στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Τα μμε των ξένων χωρών που κατηγορούν την Εθνική μας, ας δούν ότι οι πολυδιαφημισμένες Ολλανδία και Ρωσια ούτε καν μπήκαν στην οκτάδα. Ότι, οι διαχρονικές δυνάμεις Γαλλία και Αγγλία έφτασαν όπου εμείς. Και ότι ομάδες παραδοσιακά δυνατές και με προϊστορία σε μουντιάλ και και euro όπως Σουηδία, Δανία, Κροατία δεν πέρασαν τον όμιλο.

Η Εθνική, για μία ακόμη φορά μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δν πρέπει να την υποτιμάμε. Μας διέψευσε και μπράβο της.

Τα τελευταία 8-10 χρόνια ανέβηκε επίπεδο με συνέπεια να έχει βατές κληρώσεις στα προκριματικά είτε του μουντιάλ είτε του euro.

Πέρα από όλα αυτά, πάντως, χρειάζεται δουλειά σε βάθος στο ποδόσφαιρο της χώρας και στην φροντίδα και προπόνηση των νεαρών αθλητών έτσι ώστε να παράγουμε πολλούς ακόμα παίχτες.

Δεν είναι καλό να βάζεις επιθετικό περιοχής για αριστερό μέσο και δεξιοπόδαρο μπακ για αριστερό μπακ. Και πέρα από πολλούς αμυντικούς, πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε μέσους και επιθετικούς.