Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΠΑΕ κ. Δημήτρη Ηλιάδη 17/09/2013

Σε συνέχεια του πρωϊνού μου άρθρου, είχαμε σήμερα τη συνέντευξη τύπου του Δημήτρη Ηλιάδη. Ειλικρινά περίμενα με αγωνία να ακούσω τις σκέψεις του, αφού δεν είχε μιλήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στην ουσία από την εκλογή του.



Ο κ. Ηλιάδης λοιπόν προσωπικά θεωρώ ότι κάλυψε αρκετά ζητήματα, ενώ μας έδωσε και μερικά παραδείγματα από το φαγοπότι, ε, συγγνώμη κακοδιαχείριση εννούσα που επικρατούσε τα περασμένα χρόνια. Δε θα αναδημοσιεύσω ολόκληρη τη συνέντευξη, έτσι και αλλιώς "παίζει" σε όλες τις ιστοσελίδες.

Απλά θα παραθέσω μερικά σημεία που θεωρώ σημαντικά.

"Πρώτον για την επιλογή του χώρου. Για όλους τους Αρειανούς η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του Άρη. Η πόλη που γεννήθηκε ο ιστορικός μας σύλλογος. Οπότε η παρουσία μας στο Δημαρχειακό μέγαρο που είναι το διοικητήριο της πόλης έχει συμβολικό χαρακτήρα, ενώ βαδίζουμε στον εορτασμό των 100 χρόνων του συλλόγου". 

Επιτέλους φαίνεται να έχουμε καλές σχέσεις με το Δήμο. Οι τελευταίοι μήνες αποδεικνύουν ότι υπάρχει αποκατάσταση των σχέσεων τόσο με τον Μπουτάρη όσο και με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην κατάσταση που είναι ο Άρης μας, κάθε συμμαχία και κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Το στυλάκι του Σκόρδα, ότι Άρης είμαστε και δεν παρακαλάμε κανέναν, πέρασε ευτυχώς ανεπιστρεπτί.

"Ξεκαθαρίζω ότι η συνέντευξη τύπου δεν έχει απολογιστικό χαρακτήρα, αλλά ενημερωτικό. 

Η ΠΑΕ Άρης βρίσκεται στη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσουμε το δικαστήριο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιβίωση της εταιρείας. Ακολουθούμε μια νομική στρατηγική την οποία είμαι υποχρεωμένος να ασπαστώ. Σύμφωνα με αυτή θα πρέπει σε πολλά πράγματα να κρατάμε κλειστά τα χαρτιά μας, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να θυσιάσουμε αυτή την προσπάθεια για να αποκρούσουμε διάφορες κατηγορίες που ακούγονται για τη διοικητική μας πολιτική". 

ΟΚ, αυτό το σεβόμαστε, κατανοητό. Αλλά από την άλλη θα το θυμόμαστε κ. Ηλιάδη, θα περιμένουμε όταν με το καλό γίνει η εισαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, να βγείτε να μιλήσετε με ονόματα.

"Βρήκαμε 160€ ταμείο και 31.824.236€ χρέη προς τρίτους. Από την πρώτη μέρα 9 στα 10 τηλεφωνήματα ήταν για προηγούμενες υποχρεώσεις. Σε όλες τις συζητήσεις με παίκτες και προμηθευτές αντιμετωπίζαμε την καχυποψία τους. Είχε ο ιστορικός Άρης την στάμπα του αναξιόπιστου. Συρθήκαμε σε όλες τις διαπραγματεύσεις βρισκόμενοι σε θέση άμυνας."

Πάλι καλά που άφησαν και 160€... Για τα χρέη τι να πεις, ασχολίαστο. Εγώ απορώ και με την προηγούμενη προσωρινή διοίκηση, γιατί δεν έκανε κάποια προσπάθεια για να φτάσει σε συμβιβασμό με κάποιους από τους παίκτες; Καλά για τον Αθανασιάδη δεν το συζητάω, εκείνος φρόντιζε να φέρνει καραβιές...

"Υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις αποφάσεις που δημιουργούσαν άμεσο κίνδυνο για την αφαίρεση βαθμών μόλις θα άρχιζε το πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό ρίξαμε το βάρος πρώτα στις απαιτήσεις που υπήρχαν από τους ποδοσφαιριστές". 

Και καλά κάνατε, θα προσθέσω εδώ...

"Πετύχαμε ψαλίδισμα όλων των υποχρεώσεων περίπου κατά 60% και κάναμε τους περισσότερους διακανονισμούς αποπληρωμής σε βάθος χρόνου. Ο Σηφάκης για παράδειγμα είχε απόφαση τελεσίδικη 988.000 €. Με τις προηγούμενες διοικήσεις συζητούσε απαιτώντας τουλάχιστον 750.000€, αλλά άκρη δεν βρέθηκε. Τελικώς συμφωνήσαμε να κλείσει η υπόθεση στις 400.000€ που ήταν τα δεδουλευμένα, οι τόκοι και οι αμοιβές των δικηγόρων του". 

Δηλαδή έπρεπε να έρθει ο Ηλιάδης για να πετύχει στο παρά πέντε τους διακανονισμούς. Όλοι οι προηγούμενοι τι έκαναν;

"Με τους υπολογισμούς που κάνει η ομάδα των νομικών και των οικονομολόγων μετά την είσοδο στο άρθρο 99 τα χρέη του Άρη θα υποχωρήσουν περίπου στα 15 εκ. €".  

Τα 15εκ. έτσι όπως φτάσαμε αν γίνει ένας σωστός προγραμματισμός, και βγαίνοντας η ομάδα 1-2 φορές στην Ευρώπη, μπορούν να καλυφθούν, ειδικότερα αν υπάρχει και ένας επενδυτής που να μπορεί να στηρίξει σε μια δύσκολη στιγμή.

"Για παράδειγμα η Sportvision είχε στα χέρια της τελεσίδικες αποφάσεις 2.150.000 € και μια εκκρεμοδικία 900.000 €. Πετύχαμε κούρεμα 90% του χρέους και την αποπληρωμή του 10% σε πέντε χρόνια. Κάναμε νέα σύμβαση με όρους που συμφέρουν την ΠΑΕ. Ακόμη στα χρέη που βρήκαμε και είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα ήταν 612.000 € προς την ΕΠΟ με την οποία κάναμε συμβιβασμό και 98.000 € στη Super League".

Εύγε Σκόρδα... 

"Μια περίπτωση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά αφορά τη λύση συμβολαίου ξένου ποδοσφαιριστή κοινή συναινέση στις 10 Αυγούστου 2009, χωρίς καμιά οικονομική απαίτηση από την πλευρά του. Τη λύση την υπέγραψε ο πρόεδρος κ. Αθανασιάδης και υπάρχει γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση. Βρήκαμε σε φωτοαντίγραφο την ίδια υπεύθυνη δήλωση με συμπληρωμένο το ποσό των 12.000 € ως απαίτηση του ποδοσφαιριστή. Λίγο το κακό μέχρι εδώ. 

Υπάρχει όμως και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με την ίδια ημερομηνία με υπογραφή του εκτελεστικού διευθυντή χωρίς γνήσια υπογραφής. Το συμφωνητικό προβλέπει αποζημίωση 220.000 € στην περίπτωση που δεν βρει ομάδα ο ποδοσφαιριστής. Με αυτό το συμφωνητικό προσέφυγε στην FIFA ο ποδοσφαιριστής και διεκδικεί το ποσό. Δεν υπαινίσσομαι τίποτα, αλλά εκτιμώ ότι υπάρχει μια ανακολουθία στον χειρισμό του θέματος". 

Εδώ από ότι ακούγεται πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή Σιστόν. Και ενώ υπογράφει μόλις 12.000 για αποζημίωση, έρχεται ο μεγάλος εκτελεστικός διευθυντής μας κ. Κόντης και υπογράφει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με αποζημίωση 220.000 €. Καλά ο ίδιος ο κ. Κόντης δε μας έλεγε τόσο καιρό ότι δεν είχε δικαίωμα υπογραφής; Τι έγινε;

"Καταγγέλω άνθρωπο του Άρη που συμμετείχε σε προηγούμενες διοικήσεις ότι ενώ διαπραγματευόμουν συμφωνία με τον κ. Ζελελίδη, νομικό εκπρόσωπο των Καστίγιο, Φατί, Ντίκο, Σανκαρέ, του τηλεφώνησε - αυτό τουλάχιστον μου αποκάλυψε - και του ζήτησε να μην υπογράψει τη συμφωνία γιατί έρχεται επενδυτής". 

Αυτό είχε ακουστεί και εκείνη την περίοδο, αλλά δε δόθηκε πολύ σημασία. Λογικά ήταν ή ο Κόντης ή ο Σκόρδας. Εύγε, αντί να βοηθούν την ομάδα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της, δημιουργούν και άλλα, ακόμη και τώρα που έφυγαν. Αλλά δεν φταίνε αυτοί, φταίμε όλοι εμείς που τους δώσαμε τη δυνατότητα να καθήσουν σε σημαντικές θέσεις της ΠΑΕ και δεν τους δώσαμε έναν μπούλ... να πάνε από εκεί που ήρθαν.

"Στον Άρη δεν βρήκαμε μόνο χρέη προς τους ποδοσφαιριστές, τους πιστωτές και προς το δημόσιο. Βρήκαμε και ένα ορφανό δάνειο 400.000 €. Λογιστική εγγραφή δεν υπήρχε οπότε ούτε ξέρουμε προς το παρόν που πήγαν τα λεφτά. 

Την ΠΑΕ την ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες ο δανειστής από τον οποίο περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Το "δάνειο" πάρθηκε επί διοίκησης Αθανασιάδη την άνοιξη του 2012 λίγους μήνες δηλαδή πριν την αποχώρησή της". 

Αλήθεια το συγκεκριμένο δάνειο τι επιτόκιο έχει; Από ποιον έχουμε δανειστεί; Πες μας το όνομα και αν είναι κανένας παράνομος δανειστής, πιστολιά... Για να μάθει να δανείζει σε αναξιόπιστα άτομα. Αν είναι νόμιμο δάνειο, τότε ας φροντίσει αυτός που το πήρε να το ξεπληρώσει κιόλας.

"Ανακοίνωσα προεκλογικά ότι υπάρχει διάθεση από φίλους μου επιχειρηματίες για χορηγίες ύψους 1,4 εκ €. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και επιβεβαιώθηκε δημοσίως από τους συνομιλήτες μου. Η δέσμευσή μου παραμένει, δεν την αναιρώ, και δεν ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα. Δεν έχω πει ούτε ένα ψέμα απευθυνόμενος στους Αρειανούς". 

Εδώ δε μας τα λες καλά πρόεδρε. Λες ότι ο χρόνος ολοκλήρωσής τους δεν έχει σημασία. Πότε όμως, του χρόνου; Έτσι όπως μας τα είπες το καλοκαίρι, νομίζαμε ότι θα ήταν για την ομάδα, και όχι για την ομάδα όταν θα μπει στο 99. Καταρχήν δεν ξέρουμε αν θα μπούμε στο 99...

"Τελευταίο κρούσμα μια υποχρέωση προς εταιρεία τηλεοράσεων για διαφήμιση στο πίσω μέρος της φανέλας. Θα παρακαλούσα τον κ. Ζαμπέτα ή κάποιον από τις προηγούμενες διοικήσεις αν έχει αντίγραφο της σύμβασης να μας την φέρει. 

Το μόνο που βρήκαμε ήταν ένα πρακτικό συμβιβαστικής επίλυσης με την εταιρεία με ημερομηνία 20/09/2012 που μας υποχρέωνε να επιστρέψουμε 42.000 € και να διαφημίσουμε την ίδια εταιρεία το 2013 και το 2014 με αντίτιμο 20.000 € την χρονιά. Δεν ξέρουμε τι προέβλεπε η αρχική σύμβαση καθώς δεν την έχουμε. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το αντίτιμο είναι εξευτελιστικό για τη δυναμική του Άρη". 

Εύγε σε Ζαμπέτες και σε Αθανασιάδηδες για τις λαμπρές συμφωνίες που έκλεισαν για το καλό της ομάδας. Πρώτη φορά ακούμε κάποιος να διαφημίζεται σε μια ομάδα, και η ομάδα να τον πληρώνει κιόλας. Απορεί κανείς αν αυτοί οι άνθρωποι που διοίκησαν στον Άρη, έχουν ασχοληθεί ποτέ με επιχειρήσεις...

"Έσοδα προφανώς προέκυψαν και από την χρήση του ηλεκτρονικού πίνακα, ο οποίος στοίχισε 300.000 € στην ΠΑΕ. Τον βρήκαμε χαλασμένο και την αντιπροσωπεία του στην Ελλάδα πτωχευμένη. Τεχνικοί επιχειρούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος να αποκαταστήσουν την βλάβη, αλλά το ερώτημα παραμένει. Από το 2007 που πρωτολειτούργησε πόσες διαφημίσεις προβλήθηκαν και πόσα χρήματα εισπράχθησαν; Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση γιατί στο λογιστήριο δεν υπάρχει καμιά τιμολογημένη εγγραφή χορηγικής προβολής από το συγκεκριμένο σημείο"!!!

Τι να πει κανείς... Για αυτό κ. Ηλιάδη περιμέναμε τα αποτελέσματα του ελέγχου για να ξέρουμε τι έγινε και να ξεσκίσουμε νομικά όλα τα λαμόγια που έκαναν βρωμιές εις βάρος της ομάδας. Έσοδα από τον ηλεκτρονικό πίνακα περιμέναμε, πάλι καλά που δεν οφείλουμε σε αυτούς που διαφημίστηκαν...

"Υπάρχει και οφειλή της ΠΑΕ προς τον Σέρχιο Κόκε, 40.000 € από τα δεδουλευμένα, πριμ κλπ. Έχουμε και λέμε λοιπόν, ο Κόκε δίνει 650.000 € επιταγές προκειμένου να μείνει ελεύθερος. Η ΠΑΕ του χρωστούσε 40.000 € και αντί να τα συμψηφίσει με τις επιταγές αφήνει ανοικτή την οφειλή. Αυτό τον χειρισμό αν δεν τον θεωρήσω ύποπτο σίγουρα είναι παραγοντική βλακεία. Οι δύο πρώτες επιταγές έληξαν τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2011 και σφραγίστηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Για τις υπόλοιπες υπήρξε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Πληροφοριακά ενημερώνω ότι η τελευταία επιταγή έληξε τον Ιανουάριο του 2012". 

Εύγε κ. Αθανασιάδη, συγχαρητήρια. Στην περίπτωσή του πραγματικά δεν ξέρω τι να πιστέψω... Μάλλον τείνω προς την βλακεία και λόγω έλειψης μυαλού, παρά ότι το έκανε συνειδητά. Όπως και να έχει όλοι αυτοί πρέπει να πληρώσουν.

"Η πρόσληψη του κ. Χατζηνικολάου, δεν είχε καμία σχέση με τον τόπο καταγωγής του. Αυτό ήταν το περιτύλιγμα που έβαλαν κάποιοι κακοήθεις προκειμένου να απαξιώσουν την πρόσληψή του. Εκεί που ομολογώ ότι κάναμε άστοχη κίνηση ήταν στην τοποθέτηση του κ. Μούτα στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλείας για την ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά αποδείχθηκε ότι ο κ. Μούτας παρά τη διάθεση που είχε δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης". 

Τα λέγαμε αυτά κ. Ηλιάδη. Όλος ο κόσμος του Άρη ήταν παγωμένος - μουδιασμένος όταν άκουσε για την πρόσληψη του Χατζηνικολάου και Μούτα. Αλλά το βουλώσαμε για το καλό της ομάδας. Τέλος πάντων, τώρα είναι αργά για δάκρυα Στέλλα... Τώρα πρέπει να πορευτούμε ως έχει, και έχουμε μόλις μία αλλαγή να κάνουμε τον Γενάρη.

Και κάτι που αναφέρει για τους Παπαζαχαρία - Παπαστεριανό. Είναι σίγουρο ότι έκανες λάθος εκεί πρόεδρε. Ό,τι και αν σου έλεγαν οι δύο φωστήρες των πάγκων, έπρεπε να κρατήσουμε τουλάχιστον Παπαστεριανό που ήταν ο MVP μας του δεύτερου μισού του πρωταθλήματος. Θα μπορούσες να κάνεις καλύτερους χειρισμούς και να ανεβείς λίγο, προκειμένου να τον κρατήσεις.

"Σας αποκαλύπτω ότι έναν τέτοιο πανίσχυρο επιχειρηματία από το εξωτερικό, τον έχω πείσει να επενδύσει στον Άρη, αλλά μου ξεκαθάρισε ότι μέχρι την απόφαση για το 99 δεν πρόκειται να κάνει καμιά κίνηση". 

Όσο και ενθαρρυντικό να ακούγεται αυτό, αν δεν τον δούμε με τα ματάκια μας να χώνει τα 7 μύρια, δεν πιστεύουμε σε τίποτα. Και καλά θα κάνεις πρόεδρε, να μην βγάλεις καν το όνομα, αν είναι να μην συμμετάσχει. Διαφήμιση στις πλάτες του Άρη έκαναν πολλοί...

5 σχόλια:

Sotos είπε... 18 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:12 π.μ.

Δεν σοκάρομαι και ιδιαίτερα από αυτά που άκουσα σήμερα.Το μόνο που κρατάω είναι τα "ΘΑ" του προέδρου για το μέλλον και αυτό γιατί ως πνιγμένος από τα μαλλιά μου προσπαθώ να πιαστώ.Περίεργο αλλά έφτασα στο σημείο να θέλω να ακούσω υποσχέσεις έστω και αν θα μείνουν ανεκπλήρωτες ώστε να μπορώ να έχω κάτι να με κρατάει "ζωντανό" για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι να δω...τη λύτρωση;;;άλλες υποσχέσεις;;;το τέλος μας;;;Θα δούμε αλλά μέχρι τότε σε κάτι θα ελπίζω

Ανώνυμος είπε... 18 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12:39 π.μ.

afoy iparxei periptosi na min proxorisei toy ependiti giati to anafereis
?


en to metaksi molis eida to sxolio enos filoys dipla...milame exei grapsei..xaxaxa..apisteyto

Giorgos T. είπε... 18 Σεπτεμβρίου 2013 στις 11:19 π.μ.

καιρο ειχε να βγει καποιος απο την ΠΑΕ και να πει αληθειες... μας εδωσε εστω και μια μικρη γευση του τι θα ακουσουμε οταν (και αμα) βγουν ποτε τα αποτελεσματα του ελεγχου.

τωρα για τον επενδυτη , ειτε αληθεια ειτε ψεμα , εγω προσωπικα δεν πιστευω οτι θα ερθει

Ανώνυμος είπε... 18 Σεπτεμβρίου 2013 στις 2:27 μ.μ.

Να τα εχουμε καλα με τον Μπουταρη εκτος των αλλων;Αυτον που ειπε να υπαρχει μονο στο μπασκετ ο Αρης, ο παοκ στο ποδοσφαιρο και ο ηρακλης στο βολει;Η που μας εκανε και μουσειο το "σπιτι"του σφαγεα κεμαλ;Που δεν διεμενε ποτε εκει το τερας αλλα σε ενα πλινθοσπιτο στον λαγκαδα.Ωραιο συμπαραστατη βρηκατε κυριε προεδρε!Να φιλησουμε μηπως και κατουρημενες ποδιες.Απο την αρχη δε μου αρεσε για προεδρος αυτος.

VardARIS είπε... 18 Σεπτεμβρίου 2013 στις 2:46 μ.μ.

Φίλε Ανώνυμε (αν μπορείς χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο για να μπορούμε να αναφερόμαστε σε σένα), όταν ο Μπουτάρης έκανε εκείνη την αστεία δήλωση όλοι τον κράξαμε. Αλλά από την άλλη, και η λογική Σκόρδα, ότι ο Άρης είναι ένα άρμα μόνος του, δεν χρειαζόμαστε κανέναν Άρης είμαστε κλπ, είδες που μας έφτασε...

Στις εποχές που ζούμε, ότι συμμαχίες κάνεις για καλό είναι. Αν ανεβούμε τόσο πολύ που μας παίρνει να πάμε κόντρα σε ΟΠΑΠ, Δήμο Θεσσαλονίκης, Nova κλπ, τότε ναι κανένα πρόβλημα.