Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Προσωπολατρία και οι παρενέργειές της

Μετά από αρκετό καιρό βρήκα λίγο χρόνο για να ετοιμάσω ένα άρθρο σχετικό με την αθλητική επικαιρότητα. Δυστυχώς όμως έπεσα πάνω στη διακοπή πρωταθλήματος. Ευκαιρία λοιπόν να σχολιάσω λίγο τις εξελίξεις στο συμπολίτη και το πώς μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα από αυτές. Το θέμα θα αφορά έμμεσα τον Άρη αφού και εμείς έχουμε πληρώσει την προσωπολατρία στο παρελθόν. 
.
.
Προσωπολατρία λοιπόν και θέμα Γκαρσία λοιπόν στον πάοκ. Φαντάζομαι ότι λίγο - πολύ όλοι ακούσατε το πως εκτυλίχθηκε το κουβάρι των εξελίξεων. Από την στιγμή που το θέμα πουλάει, τα αθλητικά ραδιόφωνα το έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα και μας έχουν κουράσει με αναλύσεις, "αποκλειστικές" ειδήσεις και σχόλια - μηνύματα ακροατών. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο στη συγκεκριμένη υπόθεση με μια ουδέτερη ματιά, αφού δεν αφορά τη δική μας ομάδα. 
Συμπτώματα Προσωπολατρείας
Όποια μορφή και αν έχει η προσωπολατρεία μακροπρόθεσμα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό που είδαμε χθες στη συνέντευξη τύπου του Ουρουγουανού μου θύμισε ένα βίντεο που είχα δει από την κηδεία του ηγέτη των Βορειοκορεατών Kim Jong iI. Μπορεί κάποιοι να γελάσετε με το βίντεο,  αλλά στην ουσία οι αντιδράσεις πάντα είναι οι ίδιες.


Η ομάδα του συμπολίτη πριν το επεισόδιο με τον Γκαρσία
Πραγματικά φαινόταν να περνάει τις καλύτερες ημέρες στην ιστορία της, από την στιγμή που βρέθηκε ένας χρηματοδότης που έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έδωσε πνοή στα οικονομικά τους που ήταν σε άθλια κατάσταση.

Το αγωνιστικό μπορεί να μην πήγαινε όπως θα περίμεναν πολλοί, (αφού φέτος παιζουν μόνοι για τη 2η θέση) και όμως αυτοί είναι 3οι, παρόλα αυτά είναι μέσα στον στόχο τους μέσω Play Off, αλλά και του Κυπέλλου.

Όλοι μάλιστα περιμένουν τον Ιβάν Σαββίδη να "χώσει" χρήμα το καλοκαίρι για να ενδυναμώσει περισσότερο την ομάδα.

Το θέμα του παοκτζή Γκαρσία
Ο ποδοσφαιριστής κατάφερε αυτά τα χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα να αποκτήσει μεγάλο λαϊκό έρισμα. Και πάνω σε αυτο στηρίχθηκε για να κάνει ό,τι έκανε φέτος...

Προσωπικά τον θεωρούσα έναν υπερεκτιμημένο "πρώην ποδοσφαιριστή" που κατάφερε να αποκτήσει τη φήμη του, περισσότερο ως "κακό παιδί" παρά λόγω των ποδοσφαιρικών του ικανοτήτων. Άλλωστε οι ίδιοι οι οπαδοί του, υποστηρίζουν ότι "είναι ένας από μας μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Πέρα από κάποια καλά χτυπήματα στημένων, προσωπικά δε θυμάμαι να μου έχει κάνει εντύπωση σε τίποτε άλλο. Μπορεί να ήταν δυνατός και να μην του έπαιρνες εύκολα την μπάλα, αλλά κατά τα άλλα, δεν ήταν γρήγορος, δεν είχε αντοχές να βγάλει 90λεπτα, δεν πατούσε περιοχή, ενώ σπάνια σκόραρε. Γενικότερα τα χαρακτηριστικά του παρέμπεμπαν σε ποδοσφαιριστή δεκατίας 90΄ και λιγότερο σε σύγχρονο ποδοσφαιριστή.

Ωρολογιακή βόμβα στα αποδυτήρια
Αρχές της χρονιάς είχε τραυματισμούς, οπότε ποτέ δεν κατάφερε να βρει ρυθμό. Από εκεί και πέρα, από την στιγμή είναι στα 36 του, είναι λογικό και επόμενο να μην μπορεί να βγάλει 90λεπτα. Ο ίδιος όμως δεν ανεχόταν αυτή την κατάσταση, δεν ήθελε να αγωνίζεται ως αλλαγή. Ήθελε συνεχώς να παίζει, βρέξει - χιονίσει. Όποτε καταλάβαινε ότι δε θα ήταν βασικός, δήλωνε τραυματίας ή άρρωστος. Παρόλα αυτά τον μισθό του είμαι σίγουρος ότι θα τον διεκδικήσει κανονικά. Εσείς ξέρετε καμιά άλλη δουλειά στον κόσμο που να μπορείς να δηλώνεις άρρωστος και να πληρώνεσαι;

Δημόσια παραπομπή από τον προπονητή του
Τα ΜΜΕ κάλυπταν τα παραπτώματά του, αφού αν και το γνώριζαν ποτέ δεν το έβγαλαν δημόσια ότι δεν ήταν τραυματίας. Άλλωστε οι δημοσιογράφοι είναι γνωστό ότι θέλουν να τα έχουν καλά με τους πελάτες τους (αναγνώστες - τηλεθεατές - ακροατές), οπότε από την στιγμή που η πλειοψηφία των πελατών είναι με τον ποδοσφαιριστή και εμείς θα στηρίξουμε εκείνον...

Στο σκηνικό ήρθε να ρίξει φως, αλλά μάλλον έριξε και λάδι στη φωτιά, ο προπονητής της ομάδας, που σίγουρα δεν είναι και ο πιο ευφυής άνθρωπος στον κόσμο. Τον ξεμπρόστιασε δημόσια, παραπάνω από μία φορές και δεν κατάλαβε από πιέσεις, αφού δεν τον άφηνε να αγωνιστει.

"Εγώ αγαπάω την ομάδα"...
Εδώ γελάμε πραγματικά. Αν αγαπάς την ομάδα κε Ποδοσφαιριστή, κάνεις υπομονή, περιμένεις να τελειώσει η χρονιά και κάνεις την επανάστασή σου το καλοκαίρι, όταν η ομάδα δε θα έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις. 

Είναι προφανές ότι για σένα δεν είναι πάνω από όλα η ομάδα, όπως υποστηρίζεις, αλλά πάνω από όλα είναι η εαυτούλης σου. Και όσο για αυτό που δήλωσες χθες ότι επειδή δε θέλω να κάνω κακό στη ομάδα δε θα πω τίποτα παραπάνω, εδώ γελάμε και πάλι. Αφού κατάφερες να διχάσεις τον κόσμο, αφού κατάφερες να αποπροσανατολίσεις τους συμπαίκτες σου και τον προπονητή από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, βγαίνεις τώρα να το παίξεις και καλός στρατιώτης, που για το καλό της ομάδας δε θα κάνεις τώρα τις αποκαλύψεις. 

Πλέον δε θα μου κάνει καμία εντύπωση αν ο συμπολίτης αποκλειστεί και από το Κύπελλο και μείνει εκτός 2ης θέσης από την Τρίπολη. Και μπορεί το εξιλαστήριο θύμα για όλους (εδώ συγκαταλέγεται και η διοικηση της ομάδας) να είναι ο Δώνης, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι υπαίτιος θα είναι άλλος...

Η αφέλεια του Ρώσσου
Ο Ρώσσος πίστεψε ότι στο δίλημμα: Γκαρσία ή Επιστροφή στην Αβεβαιότητα, η απάντηση του κόσμου θα ήταν απλή. Στην ουσία υπάρχει πλέον μομφή και στο πρόσωπο του Σαββίδη. Γιατί δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι πίσω από το άδειασμα Γκαρσία ήταν ο Δώνης. Ο προπονητής ήταν απλά το εξιλαστήριο θύμα.

Με την κίνηση αυτή ο επιχειρηματίας ξεκαθάρισε στον κόσμο ότι δεν υπάρχουν σημαίες. Η σημαία θα είμαι εγώ, γιατί εγώ είμαι αυτός που τα χώνω. Επίσης ο Ρώσσος έδωσε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θέλει τους ταραξίες στο γήπεδο. Για αυτό και δε δίνει μία για να αποφυλακιστούν οι οπαδοί, για αυτό και δεν κράτησε τον Γκαρσία.

Έχω πραγματικά απορία να δω τις εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο. Δυστυχώς πιστεύω ότι οι οπαδοί θα κάνουν πίσω και θα "κάτσουν στα αυγά τους". Δε νομίζω να είναι τόσο στόκοι να τα βάλουν με τον Ιβάν, ρισκάροντας έτσι την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο. Αλλά με κολλημένα άτομα και μυαλά, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σιγουρος...

Αυτά να τα βλέπουμε εμείς
Μπορεί να γελάμε με την όλη κατάσταση των συμπολιτών, αλλά μην πάμε μακριά. Την προσωπολατρία στον Άρη την πληρώσαμε και την πληρώνουμε καθημερινά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Έτσι και εμείς την πατήσαμε με τον Σκόρδα, με τον Αθανασιάδη, με τον Σαουρίδη και τον Super 3. Και ορίστε τώρα ποιες είναι οι συνέπειες για την ομάδα μας...

8 σχόλια:

Unknown είπε... 21 Μαρτίου 2013 στις 4:07 μ.μ.

Επιτελους ΒαρδΑρη. Μας εχουν λειψει τα ποιοτικα αρθρα σου!

Το θεμα της προσωπολατριας το συζητουσαμε χθες με τον Τζιμ. Εχουμε πολυ μεγαλο μεριδιο ευθυνης εμεις οι οπαδοι, που δινουμε αξια και θαρρος σε καποιους παραπανω απο οσο αξιζουν, κι ετσι φουσκωνουν τα μυαλα τους και κανουν την ομαδα μπουρδελο.

Γι αυτο ολοι μας πρεπει επιτελους να καταλαβουμε οτι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΑΔΑ.

VardARIS είπε... 21 Μαρτίου 2013 στις 4:14 μ.μ.

Νick με κάνεις και κοκκινίζω... Έχω άδεια από τη δουλειά, οπότε βρήκα λίγο χρόνο!

Αυτό είναι το σημαντικότερο που γράφεις στο τέλος: ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, όχι Κόκε - Κόκε στην κερκίδα, όχι Super 3, όχι τυφλή στήριξη στον εκάστοτε πρόεδρο, αλλά μόνο ΆΡΗΣ.

Unknown είπε... 21 Μαρτίου 2013 στις 4:30 μ.μ.

Και μην παρεξηγηθω απο καποιον: δεν εννοω να μην υπαρχει 1-2 παικτες που να τους γουσταρει η κερκιδα, να ειναι οι ψυχες της ομαδας και τα ειδωλα του κοσμου. Αυτο ειναι καλο. Το θεμα ειναι να μην τους δινεις θαρρος και αξια που δεν την εχουν και σου γαμησουν την ομαδα, καλη ωρα ο Γκαρσια. Αυτο ειναι προσωπολατρεια, οχι το να χειροκροτας λιγο παραπανω εναν παικτη.

Giorgos T. είπε... 21 Μαρτίου 2013 στις 4:46 μ.μ.

κατι τετοια συζητουσα και εγω προσφατα με την παρεα μου...
κανεις λογικος ανθρωπος δεν θα εδιωχνε τον προεδρο για να μεινει ο παικτης.
ο γκαρσια για εμενα ηταν απλα τσαμπουκας στο γηπεδο,πιο πολυ δημιουργημα των οπαδων και δημοσιογραφων.δεν λεω οτι ηταν κακος παικτης αλλα δεν ηταν και καλος!αυτο που κανει τωρα δεν το δικαιολογο,καλυτερα να εμενε και να αγωνιζοταν λιγο και γιατι οχι να εκλεινε την καριερα του στον συμπολιτη που τον λατρευουν σαν θεο.αυτο νομιζω ειναι το τελος που ευχεται καθε παικτης στο τελος της καριερας του.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ είπε... 21 Μαρτίου 2013 στις 8:02 μ.μ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ.
Ο ΓΚΑΡΣΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.Η ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΤΣΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΝ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ.ΝΑ ΦΙΛΑΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΝΑ ΓΛΕΙΦΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ .DHLADH NA EINAI ENAS APO AYTOYS KAI KAΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΥΛΛΑ Η ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ.
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ MANAGEMENT.

KIΤΡΙΝΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ είπε... 21 Μαρτίου 2013 στις 8:08 μ.μ.

ΜΑRKETING ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜANAGEMENT

Ανώνυμος είπε... 23 Μαρτίου 2013 στις 5:26 μ.μ.

Είμαι και εγώ fan της γραφίδας σου,Vardari.
Στον Άρη υπήρξε συνδεσμολατρεία . Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε . Τιμωρία θα υπάρξει άραγε;
Χαβίτο

VardARIS είπε... 23 Μαρτίου 2013 στις 9:19 μ.μ.

Γεια σου Χαβίτο. Εμείς την πατήσαμε με τους συνδεσμίτες μας (και ειδικά τον Γιάννη Σαουρίδη). Σκοπός είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σαουρίδης πληρώνει αυτή την τιμωρία. Δεν είναι λίγο πράγμα να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις έξω, να μην μπορείς να πας στο γήπεδο που μεγάλωσες, να έχεις φάει ξύλο από τους συνοπαδούς σου, να σου έχουν καταστρέψει 2 φορές το μαγαζί σου.

Τον άκουσα στη συνέντευξη και πραγματικά ήταν προς λύπηση. Και από ότι ακούω θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα αν η ομάδα πέσει...

Επαναλαμβάνω όμως, το θέμα είναι να μην αφήσουμε να "γεννηθεί" ένας νέος Σαουρίδης, ένας νέος Κόντης, Σκόρδας, Αθανασιάδης και πάει λέγοντας...