Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Νεπτούνας - Άρης 72-68 , το χρονικό μιας αυτοκτονίας

Ο Άρης έχασε ένα δικό του παιχνίδι στην Λιθουανία και μαζί (πιθανότατα) την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το μόνο σενάριο πρόκρισης είναι διπλό της (αστείας) Νεπτούνας μέσα στο Βερολίνο και νίκη του Άρη με την Αρμάνι.

Πάμε να δούμε συνοπτικά το παιχνίδι και μερικά συμπεράσματα .

Ο αγώνας


Το πρώτο ημίχρονο ήταν μέτριο προς κακό για τον Άρη. Παρουσίασε ξανά νεκρά διαστήματα , τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά , με την Νεπτούνας να ξεφεύγει προσωρινά με +10 (30-20 στο 12). Το ημίχρονο έκλεισε στο 43-41 και φάνηκε ότι ο Άρης μπορεί να πάρει το παιχνίδι αν παρουσίαζε ένα καλύτερο πρόσωπο αμυντικά.


Στο 3ο δεκάλεπτο έγινε το χειρότερο ίσως ποιοτικά παιχνίδι με επιμέρους σκορ 7-9. Ο Άρης ήταν πολύ καλός αμυντικά , έκλεψε πολλές φορές την μπάλα αλλά οι επιθέσεις ήταν βιαστικές και κάκιστα οργανωμένες. Το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό αν είχαμε εκμεταλλευτεί αυτό το δεκάλεπτο. 2-3 καλάθια παραπάνω να βάζαμε... Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 50-50.


Στο 4ο , η Νεπτούνας συνέχισε να είναι άστοχη επιθετικά και ο Άρης έφτασε στο +7 (56-63) 3:26 πριν το τέλος ,δείχνοντας ότι ελέγχει το παιχνίδι. Σε αυτό το σημείο όμως ήρθε η ανεξήγητη (;)  κατάρρευση. Με 13-0 επιμέρους σκορ η Νεπτούνας πέρασε μπροστά με 69-63 και με μόλις 0:22 να απομένουν το παιχνίδι τελείωσε.

 
Τα δεκάλεπτα: 21-16, 43-41, 50-50, 72-68.

ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ: Γιούιν 18 (5ρ., 4ασ., 6κλ.), Σίκσνιους 3, Μαζέικα 16 (1), Μπάντερ 11 (3), Ζαβάτσκας 16 (1), Πλέιστεντ 2, Γκραντ 2, Μπιρούτα, Μπουτκεβίτσιους 4.

ΑΡΗΣ: Ξανθόπουλος 5 (2ρ., 3ασ., 4κλ.), Πελεκάνος, Τσούπκοβιτς 5 (3ρ.), Γουάιτ 14 (3/3β., 4/5δπ., 1/7τρ., 5ρ.), Γουότερς 16 (5/7δπ., 2/6τρ.), Δίπλαρος, Ζάρας 11 (2), Χάγκινς 10 (8ρ., 2κοψ.), Κοέν, Μούρτος 2, Σίμτσακ, Μακ Νιλ 5 (1/5δπ., 1/8τρ., 4ρ., 3ασ.).


Το χρονικό της αυτοκτονίας :

Η ομάδα έκανε αστεία λάθη , δεν μπόρεσε ούτε την μπάλα να κατεβάσει σωστά , ούτε να βγάλει έστω και μια οργανωμένη επίθεση. Αντίθετα είδαμε το εξής παράδοξο : η μπάλα να "γυρίζει"  στους περιφερειακούς και αυτοί να κάνουν σκοτωμένα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης , χωρίς καμία τύχη φυσικά. Μόνο ερωτήματα προκαλεί αυτό , ειδικά από την στιγμή που η Άλμπα είχε συμπληρώσει 4 ομαδικά φάουλ και οποιαδήποτε επαφή θα μας έδινε 2 βολές. Ωστόσο δεν είδαμε ούτε μια προσπάθεια να πάει η μπάλα στην ρακέτα...

Τράγική και η άμυνα , αφού  δεχθήκαμε 13 πόντους σε 3 λεπτά

Ο Γουότερς , που για άλλη μια φορά ήταν πολύ καλός στο σκοράρισμα , επιβεβαίωσε (ξανά και ξανά) τον πολύ εύστοχο χαρακτηρισμό που του έχει δοθεί : <<Ωρολογιακή βόμβα>>. Παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα και από δικά του τραγικά λάθη στο τέλος , εξανεμίστηκε η διαφορά των 7 πόντων.  Είναι κάτι που γίνεται σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα παιχνίδια που υπάρχει πίεση τα τελευταία λεπτά.


Και αυτό οδηγεί στην εξής εύλογη απορία : Γιατί ο Πρίφτης απέσυρε τον Ξανθόπουλο από το παρκέ ακριβώς μόλις έβαλε τρίποντο (56-63) ; Το σύστημα με τα 2 γκαρντ (small ball) απέδιδε στο παρκέ μέχρι εκείνο το σημείο. Μόλις ξεφύγαμε ήταν αναμενόμενο η Νεπτούνας να δοκιμάσει παγίδες και πίεση σε όλο το γήπεδο , αφού έπαιζε την ίδια της την πρόκριση. 


Αντί λοιπόν να μείνουν 2 playmaker μέσα για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της μπάλας , παίξαμε με Μούρτο και Μακ Νιλ. Ούτε προπαιδικό δεν θα μπορούσε να κάνει τα λάθη που είδαμε...


Ο Αμερικάνος δεν μπόρεσε χθες να βοηθήσει , πέτυχε μόλις 5 πόντους και "έσπασε τα καλάθια".

Γιατί ; Γιατί κουβαλούσε 37,5 λεπτά συμμετοχής από τον αγώνα με τον παοκ...



Αναλυτικά στατιστικά




Συμπέρασμα


Μόνο ως αυτοκτονία μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η ήττα, απέναντι σε μια τραγική Νεπτούνας που επί 17 λεπτά (στο 3ο και 4ο δεκάλεπτο) μας δώριζε το παιχνίδι. Και μετά μπλακ άουτ...

Πλέον θέλουμε διπλό των Λιθουανών στην Γερμανία. Δηλαδή ζητάμε από την Άλμπα να κάνει διπλή αυτοκτονία μέσα στην έδρα της...

Όπως και να έχει , το τελευταίο παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο πρέπει να τελειώσει με νίκη του Άρη.

**Πρώτα έχουμε αγώνα με το Λαύριο το Σάββατο. Καλό θα ήταν να δούμε και λίγο καλό rotation για να πάρουν ανάσες οι βασικοί...

2 σχόλια:

Unknown είπε... 5 Φεβρουαρίου 2016 στις 1:56 μ.μ.

Συμφωνω σε ολα στο αρθρο σου εκτος απο το τελος. Προτιμω χιλιες φορες να νικησω το Λαυριο και να τον πιω απο Αρμανι παρα να παρω ανουσια νικη απεναντι στην (ομαδαρα) Αρμανι και να γινει καμια στραβη το Σαββατο..

VardARIS είπε... 6 Φεβρουαρίου 2016 στις 12:04 π.μ.

Συμφωνώ και εγώ με το άρθρο, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα...

Πλέον χρειαζόμαστε ένα θαύμα για να περάσουμε στον επόμενο γύρο. Μακάρι να γίνει, αλλά πλέον δεν εξαρτάται από μας.

Όλα για όλα στο ελληνικό πρωτάθλημα πλέον.