Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Της αμύνης τα παιδία...

Από πολύ νωρίς στην σεζόν φάνηκε ότι ο Άρης έχει αμυντικό πρόβλημα.

Γιατί όμως έχουμε τόσα αμυντικά προβλήματα? Γιατί δεχόμαστε φθηνά γκολ?

Τι χρειάζεται για να βελτιωθούμε?





Άμυνα χωνί? Τις πταίει?

Οι αλλαγές προπονητών αποσυντόνησαν σε μεγάλο βαθμό την ομάδα. Οι διαφορετικές φιλοσοφίες των προπονητών μας , που τους αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα , σημαίνουν ότι κάθε λίγο οι παίκτες πρέπει να προσαρμόζουν το παιχνίδι τους στα πλάνα του νέου τεχνικού. Ο Μιλίνκοβιτς βελτίωσε σχετικά την άμυνα μας , εφαρμόζοντας σε αρκετά παιχνίδια σύστημα με 3 αμυντικούς χαφ και κοντινές αποστάσεις. Ο προκάτοχός του προσπάθησε να παίξει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο (πράγμα στο οποίο απέτυχε) και οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών ήταν εμφανής. Δείτε τα γκολ που δεχτήκαμε από Απόλλωνα και Καλλονή για να καταλάβετε... Ο Παπαδόπουλος ακόμα δεν έχει βρει σταθερό σχήμα και πειραματίζεται συνεχώς, με τα αποτελέσματα μέχρι τώρα να μην τον δικαιώνουν.

Τα ατομικά λάθη επίσης είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι παίκτες μας κάνουν πολλά αβίαστα λάθη , τόσο στο κέντρο όσο και στην άμυνα. Πολλές φορές από τέτοια λάθη στο κέντρο δώσαμε την ευκαιρία στην αντίπαλη ομάδα να αντεπιτεθεί και να σκοράρει εύκολα γκολ ,  όταν η άμυνά μας ήταν ανοργάνωτη. Άλλες φορές οι αμυντικοί μας δεν διώχνουν σωστά την μπάλα και σχεδόν κάθε φορά αυτή καταλήγει στα δίχτυα μας...

Η ατομική ικανότητα των παικτών μας είναι τραγική... Φτωχή τακτική παιδεία , κάκιστες τοποθετήσεις στον αγωνιστικό χώρο , λανθασμένες διεκδικήσεις και συνεννόηση...μπουζούκι μεταξύ τους , είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι οι συχνές αλλαγές προσώπων στην αρχική ενδεκάδα. Δεν υπάρχει ούτε ένας αγώνας που να έχουμε παρατάξει την ίδια ενδεκάδα  με τον προηγούμενο.Σε κάθε αγώνα υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 αλλαγές .  Οι πολλές αυτές αλλαγές δεν επιτρέπουν στους παίκτες να αποκτήσουν την απαραίτητη αγωνιστική χημεία και οι τραγικές εμφανίσεις μας το επιβεβαιώνουν.


Προβλήματα εντός και εκτός γηπέδου

Τους παίκτες μας μπορούμε να τους χωρίσουμε σε μερικές κατηγορίες. Μερικοί από αυτούς έδειξαν ότι είναι ''λίγοι'' για να φορέσουν την φανέλα (Ουντόζι , Έλσνερ , Παπαδόπουλος, Πουλίδο, Ιμπέχ) , άλλοι προσπαθούν αλλά δεν μπορούν (Τριανταφυλλάκος) και άλλοι παρότι μέτριοι , κερδίζουν πόντους με την προσπάθεια τους μέσα στο γήπεδο (Σταυρόπουλος , Οικονομόπουλος, Κύργιας, Ηρακλής, Ψυχογιός).

Ήδη είχαμε και αρκετά  εξωγηπεδικά προβλήματα (Πουλίδο , Ουντόζι). Προβλήματα που δίχασαν  κόσμο και την ομάδα. Προβλήματα που στοίχησαν στον Άρη.

Αυτά πλέον βρίσκονται πίσω μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι  αυτούς τους παίκτες  έχουμε και με αυτούς θα πορευτούμε μέχρι τέλους... Οι λύσεις δυστυχώς είναι περιορισμένες.

Αυτά τα ξέραμε... Λύση υπάρχει?

Γιατί να μπορέσει να παραμείνει ο Άρης στην κατηγορία ΠΡΕΠΕΙ να βελτιώσει πρώτα από όλα την αμυντική λειτουργία του. 

Και αυτό θα γίνει μόνο αν ο Άρης γίνει ΟΜΑΔΑ ! Όλα τα ατομικά μειονεκτήματα υπερκαλύπτονται όταν οι 11 παίκτες στο γήπεδο λειτουργούν ως ομάδα , με συντονισμένες ενέργειες ,συγκεκριμένη φιλοσοφία και σωστή συνεννόηση.

Είναι στα χέρια του προπονητή να  αξιοποιήσει  τους παίκτες μας , όπως αυτός κρίνει, ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος ο Άρης. Είναι στο χέρι του να κάνει αυτό το σύνολο παικτών να λειτουργήσει αρμονικά και να πάρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται.

Το κλειδί είναι η άμυνα...

Γιατί η επίθεση κερδίζει παιχνίδια αλλά η άμυνα κερδίζει τίτλους...


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... 30 Ιανουαρίου 2014 στις 4:33 μ.μ.

Πολύ καλό άρθρο Γιώργο..Συμφωνώ σε όλα στην ανάλυση σου για την άμυνα.

Eγώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το βλέπω στην έλλειψη ικανοτήτων...Δυστυχώς άμα εξαιρέσουμε τον Μπουγαίδη και τον Ψυχογιό οι υπολοιποι παικτες δεν εχουν ταλεντο και ειναι "λιγοι" για τον Αρη....Ακομα και ο Μπουγαιδης ειναι μεγαλος γκαφατζης ενω ο Ψυχογιος εχει τεραστια σκαμπανεβασματα στην αποδοση του..

Marauder3

Giorgos T. είπε... 30 Ιανουαρίου 2014 στις 4:35 μ.μ.

Ακριβώς όπως τα λές. Ακόμα και αυτοί οι 2 που ανέφερες (που θεωρούνται από τους καλούς του ρόστερ) έχουν κάνει αρκετά λάθη...

Και πάλι όμως αν μπορέσουμε να γίνουμε ομάδα , πιστέυω ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα αρνητικά!

Giorgos T. είπε... 30 Ιανουαρίου 2014 στις 4:37 μ.μ.

Και επειδή στο facebook με ρωτάνε μερικοί γιατι λέω ότι ο Ουντόζι ήταν ''λίγος'' , την άποψη μου την ανέφερα ακριβώς την ημέρα που έφυγε από τον Άρη :

http://arisgod.blogspot.gr/2013/12/o-teleuteos-na-klisei-tin-porta.html

Ανώνυμος είπε... 30 Ιανουαρίου 2014 στις 4:38 μ.μ.

Το ματς με την Ξανθη ειναι - συμφωνα με αυτα που εχει δειξει μεχρι τωρα η ομαδα μας - η τελευταια μας ευκαιρια...Είμαστε τυχεροί που οι αντίπαλοι μας για την παραμονή δεν πήραν/παίρνουν πόντο τις τελευταίες αγωνιστικές...Με νίκη κόντρα στην Ξάνθη θα ανεβεί κατακόρυφα η ψυχολογία...

Το 5ευρω εισιτηριο ειναι φοβερη και πανεξυπνη κινηση...Άμα νικήσουμε Ξάνθη και δεν χάσουμε (ειδικά άμα νικήσουμε) στο Αγρίνιο θα υπάρξει τεράστια αισιοδοξία μετά και τα ματς με Πανιώνιο - Βέροια βλέπω να τα παίρνει ο κόσμος...

Marauder3

Giorgos T. είπε... 30 Ιανουαρίου 2014 στις 4:42 μ.μ.

Μακάρι να γίνει έτσι φίλε... Πραγματικά υπάρχει χρόνος να σωθεί η παρτίδα !!


psomod είπε... 30 Ιανουαρίου 2014 στις 11:01 μ.μ.

σε όλα αυτά πρόσθεσε και την ατυχία για να συμπληρωθεί το παζλ. έχουμε δει χειρότερα προσωπικά λάθη από αντιπάλους τα οποία όμως δεν τα πληρώνουν όπως εμείς.