Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τα συμπεράσματα της προετοιμασίας

Φτάσαμε αισίως στο τέλος της προετοιμασίας της ομάδας μας. Μιας διαφορετικής προετοιμασίας, με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και σχεδόν όλους τους παίκτες Έλληνες λόγω της μη αδειοδότησης της ομάδας.


Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που περνάει ο Άρης, έχω κάνει ήδη μία προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα προβλήματα και να ασχοληθούμε με το αγωνιστικό κομμάτι.


Ας δούμε λοιπόν τι συμπέρανα από την προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε στο Πράτο της Βόρειας Ιταλίας.

Σύστημα

Στα πρώτα δύο φιλικά ο Κατσαβάκης παρέταξε την ομάδα με 3-4-3 ή 5-4-1 όπως θέλετε, μάλλον επειδή ήθελε να εφαρμόσει κάποια αμυντική τακτική στους παίκτες. Στα άλλα 2 προτίμησε το κλασικό 4-2-3-1. Από ότι φαίνεται, με το τελευταίο θα πορευτούμε φέτος, ωστόσο και το πρώτο δεν νομίζω να το ξεχάσει, ίσως το χρησιμοποιήσει σε δύσκολα εκτός έδρας ματς.

Αξιολόγηση παικτών

Την αξιολόγηση την έκανα με κάποια επιείκεια. Ας ελπίσω να με διακιώσουν.

Βελλίδης: Θέλω να αποτελέσει το βασικό τερματοφύλακα για τα επόμενα 10 χρόνια, με δίδυμο με τον Διούδη. Είναι εντυπωσιακός στις επεμβάσεις του, και από ότι έχω ακούσει και πολύ χαβαλές στα αποδυτήρια. Μακάρι να αξιωθεί και να καλεστεί επιτέλους στην εθνική.

Διούδης: Με δικαίωσε που τον θεωρώ από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Όσο αγωνίστηκε ήταν φανταστικός, πραγματοποίησε εντυπωσιακές αποκρούσεις και έδειξε ότι σίγουρα μπορεί να φέρει λεφτά στην ομάδα.

Παπαδόπουλος: Δεν έπαιξε καθόλου.

Πουλίδο: Δεν τον είδαμε λόγω τραυματισμού.

Παντίδος: Εξαιρετικό ταλέντο, αξίζει πολλές ευκαιρίες φέτος. Έχει τοποθετήσεις και κινήσεις μέσα στο γήπεδο λες και είναι 34-35 χρονών και έχει παίξει σε μεγάλο πρωτάθλημα. Έχει ηρεμία στο παιχνίδι του και είναι πολύ δυνατός στο ψηλό παιχνίδι.

Παπαζαχαρίας: Ο νέος αρχηγός του Άρη θα αποτελέσει εκ των ηγετών. Σταθερότατος πίσω, με καίριες επεμβάσεις και σε πολλά ματς έσωσε την ομάδα του με τάκλιν ή αποκρούσεις. Περιμένουμε να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Γιαννίτσης: Πολύ καλό ταλέντο κι αυτός, με σιγουριά στις κινήσεις του και μαχητικότητα. Στα θετικά του το ότι είναι τσαμπουκάς, θα γουστάρουμε πολύ μ' αυτόν αν βγάλει αυτά που είδαμε στα φιλικά και στο Βικελίδης

Μαργαρίτης: Δεν έδειξε κάτι το ιδαίτερο. Αγωνίζεται, αλλά μέχρι εκεί. Δεν περιμένω και πολλά από αυτόν. Ας ελπίσω να με διαψεύσει.

Οικονομόπουλος: Είχε ένα πειθαρχικό παράπτωμα, που πάντως ζήτησε γρήγορα συγγνώμη. Ήταν σταθερός όσο αγωνίστηκε, αφού είναι ο πιο παλιός από τους νεαρούς και φέτος ήρθε η ώρα ναπάρει ευκαιρίες. Έχει καλή ποιότητα και δίνει το 100% του σε κάθε παιχνίδι.

Ηρακλής: Ίσως η μεταγραφή του καλοκαιριού. Θα προσδώσει μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ, αλλά και βάθος, αφού είναι πολυεργαλείο που αγωνίζεται σε πολλαπλές θέσεις. Έχει καλή τεχνική, τρέχει πολλά χιλιόμετρα και βοηθάει πολύ και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Ασλανίδης: Στα πρώτα δύο ματς αγωνίστηκε ως αριστερό μπακ και δεν έδειξε τίποτα. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιήθηκε στη φυσική του θέση, είχε πολύ καλές μεταβιβάσεις και αρκετές βοήθειες στα μπακ ανασταλτικά. Στο τελευταίο φιλικό έπεσε.

Παπαστεριανός: Είναι μαχητής ο άνθρωπος και το έχει αποδείξει. Πρέπει να πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του, αφού θα είναι αυτός που θα κάνει την αθόρυβη δουλειά στο κέντρο, αυτή της σκούπας, που θα καθαρίζει κάθε φάση. Πρέπει να το αποδείξει και στο γήπεδο.

Κατίδης: Έχω κατακουραστεί με την περίπτωσή του, δε θέλω να ξαναέμε τα ίδια και τα ίδια.

Γιώρης: Ήταν σταθερός στις κινήσεις του, αλλά έκανε και κάποια λάθη λόγω απειρίας. Μπορεί να βοηθήσει στο χώρο του κέντρου, με το κατάλληλο πλαισίωμα.

Νταμαρλής: Έδειξε πολύ καλά ανασταλτικά στοιχεία, ωστόσο θα πρέπει να βελτιώσει λίγο την τεχνική και την ταχύτητά του. Με λίγη δουλειά θα προσφέρει πολλά.

Αντωνιάδης: Έδειξε δείγματα του ταλέντου του, ωστόσο χρειάζεται λίγη βελτίωση για να σταθεί σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τσουκάνης: Αν χρησιμοποιηθεί ως χαφ μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά, και σίγουρα θα αποτελέσει βασική μονάδα στη συγκεκριμένη θέση, λόγω και έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Είναι ταχύτατος, και διαθέτει πολύ καλή σέντρα, που δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις προς την αντίπαλη περιοχή.

Καπετάνος: Ο άτυχός της προετοιμασίας, μιας και έπαιξε δύο ματς και υπέστη τραυματισμό που του στέρησε περαιτέρω συμμετοχές. Όσο έπαιξε, ήταν ήρεμος μπροστά και έδειξε απότα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού του. Περιμένουμε πολλά, πάντως, λόγω του επιβαρυμένου ρόλου του.

Ρένια: Το μόνο που συμπέρανα είναι ότι τρέχει πολύ και είναι ένα καλό εργαλείο. Περιμένω περαιτέρω εξέλιξη.

Σουνάς: Η  αποκάλυψη των νεαρών παικτών. Εξαιρετικός παίκτης. Είναι πάρα πολύ γρήγορος, ενώ διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση, πράγμα που τον κάνει να είναι από αυτούς που ελέγχουν το παιχνίδι. Το λέω και το ξαναλέω, θα υπογράψει και μάλσιτα από τυους πρώτους, επαγγελματικό συμβόλαιο.

Καραγιάννης: Στο ματς με την Καισέρισπορ χρησιμοποιήθηκε ως βασικός. Είναι πολύ καλός εκτελεστής στημένων πάντως. Όσον αφορά το παιχνίδι του, είναι γρήγορος και καλός τεχνίτης, αλλά χρειάζεται παιχνίδια για να βρει τα πατήματά του.

Γιαννιώτας: Μεγάλο ταλέντο και σπουδαίος χαρακτήρας. Μακάρι να ήταν όλοι σαν κι αυτόν. Αγαπάει πολύ την ομάδα και το έχει δείξει. Για το ταλέντο του, τι να πει κανείς... Κάνει άνω κάτω όποια άμυνα βρει μπροστά του και κόβεται μόνο με φάουλ. Ο Γιάνναρος θα είναι σημείο αναφοράς για το φετινό Άρη.

Τριανταφυλλάκος: Φέοτς θα είναι βασική μονάδα. Χρησιμοποιήθηκε και ως αμυντικό χαφ και ως επιθετικό χαφ. Έχει αδιαμφισβήτητα μεγάλο ταλέντο, που το έχει ήδη δε;iξει άλλωστε. Μένει να δικαιώσει τις προσδοκίες που τον θέλουν να πρωταγωνιστεί αυτή τη χρονιά, με γκολ και ασίστ του.

Καζναφέρης: Είχε ένα πειθαρχικό παράπτωμα, που ξεπεράστηκε γρήγορα. Για την αγωνιστική του απόδοση, αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος, όντας από τυος παλιούς. Τον τρόπο παχνιδιού του τον ξέρουμε όλοι. Μαχητικότατος, γρήγορος, απειλή μεσοεπιθετικά και εργαλείο.

Αγγελούδης: Ο εκ των αρχηγών του Άρη, είναι χρήσιμο εργαλείο από τη μέση και μπροστά, αφού μπορεί να πρσοφέρει σε πολλές θέσεις. Είναι ποιοτικός και βοηθάει στην ανάπτυξη. Σίγουρα θα πάρει ευκαιρίες φέτος.

Ιγνατίδης: Δε μπορεί να κριθεί, λόγω της ελάχιστης συμμετοχής του.

Κανούλας: Κλασικός φορ περιοχής ο Σάκης, που μπορεί να εξελιχθεί σε δεινό σκόρερ αν τροφοδοτηθεί αναλόγως. Έχει πολύ γερό κεφάλι και καλό τελείωμα, ωστόσο βοηθάει λίγο έως καθόλου στην δημιουργία και στο πρέσινγκ.

Γκέσιος: Βαρύ κορμί και απομονωμένος μπροστά όσο έπαιξε. Δεν πήρε τις κατάλληλες βοήθειες, και μου έφερε ένα deja vu με τον Ρουίζ. Με καταλάβατε.

Θετικά - Αρνητικά

Προσπάθησα να ξεχωρίσω 3 θετικά και 4 αρνητικά στοιχεία, αγωνιστικά και όχι μόνο, για το φετινό Άρη:

Θετικά

  • Ακατάπαυστο τρέξιμο και πρέσινγκ: Η φετινή ομάδα, αφού χαρακτηρίζεται κυρίως από νεαρούς παίκτες, λογικό να υπάρξει όρεξη και δίψα. Ο Κατσαβάκης έχει δώσει σαφή εντολή για έντονη και ασφυκτική πίεση, ώστε να εκβιάσουν το λάθος στις μεταβιβάσεις του αντιπάλου, για να ανακτήσουν την κατοχή.
  • Εξαιρετικά οργανωμένη αμυντική λειτουργία: Όλοι ξέρουμε την τακτική του Κατσαβάκη. Φουλ άμυνα και αντεπίθεση μπας και κλέψουμε κάνα τρίποντο. Έτσι, ο Άρης θα είναι φέτος μία άκρως αμυντική ομάδα, αφού έχει και τον σωστό κόουτς και τους κατάλληλους παίκτες, αφού αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός είναι στους κεντρικούς αμυντικούς. Το είδαμε και στα φιλικά πως η ομάδα έχει αμυντικούς προσανατολισμούς, οπότε λογικό είναι ο Κατσαβάκης εστιάζει εκεί την τακτική του στις προπονήσεις.
  • Παίκτες-εργαλεία: Υπάρχουν πολλοί παίκτες, ιδίως αυτοί των κάτω των 24, που μπορούν να προσφέρουν σε πολλές θέσεις, πράγμα που διευκολύνει τη δουλειά του κόουτς, όσον αφορά τα πρόσωπα που θα επιλέξει. Ήταν άλλωστε από τα βασικά κριτήρια επιλογής των παικτών που δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Έτσι, σε περιπτώσεις τραυματισμών, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε κάθε θέση. Το βάθος στο ρόστερ, ούτως ή άλλως, είναι πάντα θετικότατο.

Αρνητικά

  • Ανάπτυξη και δημιουργία φάσεων: Το ακριβώς αντίθετο με το 2ο θετικό. Όχι ότι δεν δίνει σημασία ο Κατσαβάκης σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο λείπουν οι κατάλληλοι παίκτες, με αποτέλεσμα ο Άρης να δημιουργεί 3-4 φάσεις σε κάθε αγώνα.Ακριβώς αυτό που έγραψα παραπάνω ''αντεπίθεση μπας και κλέψουμε κανένα ματς''. Θέλουμε πολλή δουλειά ακόμα εκεί και έχυομε αρκετές ακόμα μέρες για να δούμε κάποια βελτίωση.
  • Κρούσματα απειθαρχίας: Υπήρξαν 3 παίκτες οι οποίοι υπέπεσαν σε πειθαρχικά παραπτώματα. Ο Καζναφέρης, ο Κατίδης (πως κι έτσι;) και ο Οικονομόπουλος. Ωστόσο, ζήτησαν συγγνώμη όλοι και έληξαν τα θέματα. Αλλά το θέμα δεν είναι να ζητήσεις συγγνώμη, το θέμα είναι να υπάρχει οικογενειακό κλίμα στην ομάδα γιατί οι εγωισμοί δεν έχουν θέση ειδικά στον τωρινό Άρη.
  • Έλλειψη ποιότητας και παίκτη-ηγέτη μεσοεπιθετικά: Καλοί οι νεαροί, καλοί Καζναφέρης και Καπετάνος, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένας παίκτης-κλειδί στη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας. Ο παίκτης που θα πάρει τη μπάλα από την άμυνα ή τα αμυντικά χαφ και θα την κουβαλήσει ώστε να δημιουργήσει ευκαιρία, είτε από κάθετη πάσα-σέντρα του, είτε από προσωπική ενέργεια. Κάτι σαν τον Ούμπιντες, δηλαδή. Ωστόσο, πιστεύω πως ο Γιαννιώτας θα μπορούσε να επωμιστεί αυτό το ρόλο, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα αποδόσει σαν αυτό που εννοώ λόγω απειρίας.
  • Αριστερό μπακ: Ένα από τα αιώνια προβλήματα. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν σε αυτή τη θέση, έστω και κάτω των 24 ετών, γιατί με Μαργαρίτη και Τσουκάνη δε γίνεται δουλειά. Ο Τσουκάνης δεν είναι μπακ, αλλά χαφ, και ο Μαργαρίτης, πιστέψτε με, γιατί τον είδα σχεδόν σε όλα τα ματς του πέρσι και από κοντά μάλιστα, είναι το πολύ για back up.

Άποψη

Φέτος ο Άρης δε θα είναι ομάδα που θα κερδίζει, αλλά που να μη χάνει. Από τα 30 ματς σίγουρα τα 20-24 θα είναι under. Θα μπαίνουν λίγα γκολ, όπως άλλωστε και στο κατεστραμμένο ελληνικό πρωτάθλημα. Την ομάδα θα τη δούμε σε ακόμα 2-3 φιλικά, για να βγάλουμε ακόμα πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα.

0 σχόλια: