Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Βάσκοι κόντρα σε Μαδριλένους

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Μαδρίτης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, στον τελικό της 9ης Μαϊου στο Βουκουρέστι. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι στον Σαν Μαμές, η Αθλέτικ Μπιλμπάο πήρε την πρόκριση στο 88ο λεπτό. Πιο εύκολα η Ατλέτικο στο Μεστάγια, αφού κράτησε το μηδέν στην άμυνα, εκμεταλλεύτηκε τους κενούς χώρους των νυχτερίδων και κέρδισε 0-1.


Έτσι λοιπόν, θα αγωνιστούν στον τελικό δύο ομάδες του Ισπανικού Πρωταθλήματος. Η μαδριλένικη Ατλέτικο και η Βάσκικη Αθλέτικ Μπιλμπάο. Πολλοί περίμεναν δύο Ισπανικές ομάδες στον τελικό του Champions League. Ο τελικός αυτός όμως ήρθε στο Europa League.


Δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η Μπιλμπάο έφτασε δικαιότατα στον τελικό της διοργάνωσης. Είναι η ομάδα με τις πιο δυνατές προκρίσεις και τα πιο πετυχημένα αποτελέσματα. Κατάφερε να αποκλείσει την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με δύο νίκες στην φάση των 16 και την Σάλκε με εκτός έδρας νίκη στην φάση των 8.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο, έπαιξε το πιο ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο μέχρι τώρα στην διοργάνωση περισσότερη από κάθε άλλη ομάδα. Με αιχμή του δόρατος τον εκπληκτικό και σήμερα Γιορέντε, ο οποίος ήταν ο παίχτης του αγώνα. Είναι ικανός όχι μόνο στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και στο σπάσιμο της μπάλας στους συμπαίχτες του. Επίσης, διαθέτει καλή τεχνική κατάρτιση.

Είναι μία ομάδα με άφθονο ταλέντο, ομαδικότητα, πλάνο. Αν είδατε τα παιχνίδια της, φέτος στην διοργάνωση, θα παρατηρήσατε ότι σε κανένα από αυτά δεν κλείστηκε. Πάντα, προσπαθούσε να παίξει το παιχνίδι της. Να ακολουθήσει το πλάνο της. Και αυτό είναι έργο του σημαντικού προπονητή της, Μαρσέλο Μπιέλσα.

Μία ομάδα δομημένη από την αρχή ως το τέλος με πλάνο. Με δύο κεντρικούς αμυντικούς (Χάβι Μαρτίνεζ - Αμορεμπιέττα), οι οποίοι προωθούn το παιχίδι της ομάδας τους. Έχουν την δυνατότητα να βγάζουν μπαλιές 25-30 μέτρων με απόλυτη ακρίβεια. Με δύο πλάγια μπάκ, που ξέρουν πότε πρέπει να επιτεθούν και πότε όχι.

Με μια σκληροτράχηλη τριάδα στο κέντρο της. Ικανή να μποκάρει τους αντιπάλους αλλά και να συμμετέχει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της. Και με δύο παίχτες στα πλάγια του Γιορέντε (Σουσαέτα - Μουνιαϊν), που είναι ότι καλυτερο.

Και φυσικά έναν κόσμο που δεν την αφήνει ποτέ μόνη. Για τους Βάσκους η περηφάνεια είναι μεγάλη. Είναι μεγάλη υπόθεση να βλέπεις τα παιδιά του συλλόγου, που κάποτε στελέχωναν την ακαδημία, να οδηγούν την ομάδα σε έναν τελικό Europa League. Και με έναν μαέστρο προπονητή, βέβαια.

Από την άλλη η Ατλετικο Μαδρίτης, κατάφερε να προκριθεί και με νίκη μάλιστα. Βρίσκεται στον τελικό για 2η φορά τα τελευταία 3 χρόνια. Μεγάλο επίετυγμα για τους Μαδριλένους, που η Πόλη τους η Μαδρίτη, αλλά και όλη Ευρώπη περιμένει την "μεγάλη" Ρεάλ να φέρει Ευρωπαϊκούς τίτλους, αλλά βλέπει την Ατλέτικο να το κάνει.

Φαίνεται να παίρνει τον αέρα της Βαλένθια, αφού τόσο το 2010, όσο και τώρα την απέκλεισαν. Παρόλο που στο πρωτάθλημα, οι "νυχτερίδες" είναι διαχρονικά η τρίτη δύναμη πίσω από Ρεάλ και Μπάρτσα, την τελευταία δεκαετία.

Ο ερχομός του Ντιέγο Σιμεόνε (προπονητής), της έδωσε ώθηση και αυτοπεποίθηση. Άγγιξε, περισσότερο τους παίχτες, τους μετέφερε το πάθος του και τους έφτασε μέχρι τον τελικό.

Με έναν από τους καλύτερους επιθετικούς όχι μόνο στην Ισπανια, αλλά και στην Ευρώπη (κατεμέ), τον Φαλκάο και παίχτες εργαλεία δίπλα του (Ανριάν - Αρντά), δεν πέρασε αγώνας που να μην σκοράρει.

Ο τελικός είναι μεγάλος. Ανάμεσα σε δύο καλές και ποιοτικές ομάδες. Πιστέυω, ότι δίκαια βρίσκονται και οι δύο στον τελικό. Και πιστεύω, ότι θα γίνει ένας καλός τελικός. Η Μπιλμπαό με την επιθετικότητά και τον ενθουσιασμό της και η Ατλέτικο Μαδρίτης με το αστείρευτο παθος και τον δυναμισμό της, θα αφήσουν το στίγμα τους, σ' αυτόν τον μεγάλο τελικό . . .

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε... 27 Απριλίου 2012 στις 11:35 π.μ.

Ο τελικός είναι ό,τι καλύτερο. Άξιο ζευγαρι. Δυο φύσει επιθετικές ομάδες, με προπονητές διαφορετικής φιλοσοφίας και παίχτες παγκόσμιας κλάσης. Δυστυχώς δυο ομάδες αγωνίζονται για τον τίτλο και μόλις μία θα τον κατακτήσει.

Ανώνυμος είπε... 27 Απριλίου 2012 στις 5:23 μ.μ.

Και οι 2 ομαδες ειδικα η Μπιλμπαο εχουν κανει καταπληκτικη πορεια φετος στη διοργανωση. Ο τελικος δεν ειναι τοσο μακρια οσο και του CL, oποτε πλησιαζει ενα τεραστιο ματς.

Sifakis