Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το επιθετικό πρόβλημα του Άρη (vid)

Η ομάδα φέτος παρουσιάζει σημαντική αδυναμία στην επίθεση. Τα μόλις 10 γκολ σε 15 αγώνες πρωταθλήματος τα λένε όλα αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Η ομάδα όχι μόνο δεν σκοράρει αλλά δεν φτιάχνει και φάσεις για γκολ. Χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε προτελευταίοι στα σουτ που πραγματοποιήσαμε στον 1ο γύρο του πρωταθλήματος.

Στο συγκεκριμένο post θα προσπαθήσω να κάνω κάτι που είχα καιρό στο μυαλό μου. Μέσα από κάποια video, να δείξω που οφείλεται κατά τη γνώμη μου αυτό το επιθετικό πρόβλημα.

Προπονητής δεν είμαι ούτε κ κάποιος αναλυτής του ποδοσφαίρου απλά έχω παρατηρήσει κάποια πράγματα κ θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας για να ακούσω κ τη δική σας άποψη.

Περίπτωση 1
Η επιθετική ανάπτυξη της ομάδας σε μια οργανωμένη επίθεση ξεκινάει από τον τερματοφύλακα. Εκεί λοιπόν εντοπίζω το 1ο πρόβλημα της ομάδας. Όταν ο Σηφάκης κάνει βολέ 9 στις 10 φορές θα χάσουμε την κατοχή. Τι φταίει γι'αυτό; Μάλλον το κεντρικά μας χαφ που δεν είναι καλά στο ψηλό παιχνίδι. Ακόμη κ ο πανύψηλος Φατί χάνει κεφαλιές από πιο κοντούς αντιπάλους.

Περίπτωση 2
Πολλές φορές η επίθεση μας δεν ξεκινάει με βολέ αλλά από την άμυνα. Συνήθως ο κεντρικός αμυντικός κατεβάζει τη μπάλα κ ψάχνει να βρει ελεύθερο αντίπαλο. Τις περισσότερες φορές ο αμυντικός δεν βρίσκει στήριγμα στα κεντρικά χαφ οπότε κάνει γιόμα κατευθείαν προς τους επιθετικούς ή προς τα πλάγια χαφ. Μετά τη γιόμα συνήθως χάνουμε τη μπάλα κ ο αντίπαλος βγαίνει στην αντεπίθεση. Δείτε τα 2 παρακάτω video για να καταλάβετε.



Περίπτωση 3
Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που στη γιόμα αυτή ο επιθετικός μας κατάφερε είτε να σπάσει είτε να κατεβάσει σωστά τη μπάλα κ να καταφέραμε να βάλουμε γκολ. Δυστυχώς όμως, αυτό συνέβη πολύ λίγες φορές. Σε τέτοιες γιόμες πάντα έχει πλεονέκτημα ο αμυντικός ειδικά όταν οι επιθετικοί σου δεν έχουν κάνα τρελό μπόι.





Περίπτωση 4
Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να βγει σωστή πάσα από τον κεντρικό αμυντικό. Δείτε στο παρακάτω video μία καλά εκτελεσμένη επίθεση. Τι παρατηρούμε; 1ον τα κεντρικά χαφ δεν συμμετέχουν καθόλου στην ανάπτυξη κ 2ον ο Κόκε αναγκάζεται να βγει πολύ πλάγια έτσι μέσα στην περιοχή είναι μόνο ο Ρουίζ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κ ο Κάλβο αλλά δεν συνέβαινε συχνά αυτό.


Από το ίδιο παιχνίδι μία πανομοιότυπη φάση έβγαλε το καλύτερο γκολ που έχουμε πετύχει φέτος. Για άλλη μία φορά όμως τα κεντρικά χαφ δεν συμμετέχουν καθόλου...



Περίπτωση 5
Πολλές φορές έχω παρατηρήσει ότι η ομάδα μη μπορώντας να αναπτυχθεί από τον άξονα, ξεκινάει την επίθεση της από τα πλάγια. Δηλαδή από την άμυνα πηγαίνει η μπάλα κατευθείαν στα πλάγια χαφ κ ειδικότερα στον Χαβίτο. Με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη μας γίνεται προβλέψιμη.

Οι αντίπαλες ομάδες ειδικά στην Ελλάδα το γνωρίζουν αυτό κ κλείνοντας τα πλάγια χαφ στην ουσία εξουδετερώνουν την επίθεση μας. Βίντεο για αυτό δεν έχει νόημα να βάλω διότι είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στα παιχνίδια μας κ σίγουρα το έχετε παρατηρήσει όλοι.

Έβαλα όμως ένα βίντεο για το πως μία ομάδα που παίζει το ίδιο σύστημα με εμάς (4-4-2) μπορεί να πραγματοποιήσει μία πολύ καλά εκτελεσμένη επίθεση χωρίς να εγκλωβιστεί στα άκρα. Παρατηρείστε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα κεντρικά χαφ στη συγκεκριμένη επίθεση.


Δεν σουτάρουμε καθόλου
Βλέποντας κάποιος την ανάπτυξη της ομάδας ειδικά μέσα από το γήπεδο κ όχι από την τηλεόραση θα παρατηρήσει ότι στον χώρο έξω από την περιοχή του αντιπάλου δεν έχουμε καθόλου παίχτες. Οι επιθετικοί μας συνήθως είναι ξεκομμένοι μπροστά ή βγαίνουν πλάγια. Τα πλάγια χαφ σπάνια συγκλίνουν ενώ οι αμυντικοί χαφ δε συμμετέχουν σχεδόν καθόλου στην επίθεση. Αυτό το τεράστιο κενό έξω από την περιοχή του αντιπάλου έχει σαν αποτέλεσμα η ομάδα να μην κάνει καθόλου σουτ.

Αν ξαναδείτε το παραπάνω video, στο 20ο δευτερόλεπτο πριν δώσει την πάσα ο πλάγιος μέσος δείτε πόσους παίχτες έχει η Ατλέτικο έξω από την περιοχή μας. Εμείς δεν το κάνουμε ποτέ αυτό.

Στην Ευρώπη γιατί βάζουμε γκολ;
Η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα κ στην Ευρώπη είναι κάτι αξιοπερίεργο που δύσκολα εξηγείται αν σκεφτεί κανείς ότι οι αντίπαλοι στην Ευρώπη ήταν πολύ καλύτερες ομάδες απ'ότι στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη σε 10 παιχνίδια έχουμε βάλει 13 γκολ ενώ στην Ελλάδα σε 15 παιχνίδια 10 γκολ. Μεγάλη διαφορά.

Αν προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε μπορούμε να πούμε ότι:
  • Στην Ευρώπη οι αντίπαλοι μας δεν ξέρουν τον τρόπο παιχνιδιού μας τόσο καλά όσο οι αντίπαλοι στην Ελλάδα
  • Μας υποτιμάνε κ λίγο γιατί δεν είμαστε γνωστό όνομα
  • Οι παίχτες δίνουν το κάτι παραπάνω λόγω της μεγαλύτερης αίγλης της διοργάνωσης
  • Είχαμε κ αρκετή ρέντα / τύχη
  • Στην Ελλάδα οι ομάδες έχουν γίνει "μανούλες" στην καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν.

Συμπεράσματα
Πρώτα απ'όλα ξαναλέω ότι δεν το παίζω ειδικός διότι δεν είμαι. Αυτά είδα στο γήπεδο κ έτσι τα ερμηνεύω. Φυσικά μπορεί κ να κάνω λάθος στην ερμηνεία διότι ούτε προπονητής είμαι. Είμαι όμως σίγουρος πως ο Κούπερ γνωρίζει τα προβλήματα της ομάδας κ προσπαθεί να τα λύσει όπως μπορεί.

Εκεί που καταλήγω λοιπόν είναι ότι η ομάδα έχει πρόβλημα στα κεντρικά της χαφ. Χρειαζόμαστε  2 αμυντικά χαφ υψηλού επιπέδου. Όσο πιο υψηλού γίνεται να αποκτήσουμε. Δύο χαφ που εκτός από τα αμυντικά τους καθήκοντα θα πρέπει να μπορούν να σουτάρουν αλλά κ να βοηθούν στην επιθετική ανάπτυξη. Θέλουμε αρχοντικά χαφ που δεν θα κρύβονται (όπως κάνουν αυτά που έχουμε τώρα), θα ζητάνε τη μπάλα κ θα οργανώνουν το παιχνίδι.

Ταυτόχρονα όμως θέλουμε κ έναν επιθετικό, killer. Που να μην συγχωρεί. Ένα πραγματικό σέντερ φορ που να μπορεί να κάνει κ την ατομική ενέργεια. Έναν επιθετικό που να είναι κ λίγο ατομιστής, που να μην διστάζει να πάρει την προσπάθεια πάνω του.

Τέλος θέλουμε κ 2 πλάγια χαφ που να μπορούν από τη μία να παίζουν στη γραμμή κ να βγάζουν σέντρες αλλά να μπορούν κ να συγκλίνουν κιόλας. Να μην εγκλωβίζονται μόνο πάνω στη γραμμή. Και επιτέλους θα ήθελα να δω ένα αριστερό χαφ/εξτρέμ που να έχει αριστερό πόδι. Διότι κακός κ αδιάφορος ο Κάλβο αλλά δεν δοκιμάστηκε καθόλου φέτος στη φυσική του θέση που είναι στα δεξιά κ έπαιζε συνεχώς με το "κακό" του πόδι, το αριστερό.

Ζητάω πολλά έτσι δεν είναι;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:25 π.μ.

Κατ'εμέ η περίπτωση 5 είναι η πιο χαρακτηριστική.

Δεν νομίζω ότι ο Κόκε αναγκάζεται να βγει έξω. Έχει υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού ανεξαρτήτως ματς. Έτσι βρίσκει άλλοθι για το πρόβλημά του στο σκοράρισμα.

Μ'άρεσε ο χαρακτηρισμός 'ατομιστής' για το φορ που ψάχνουμε. Έτσι είναι. Φτάνει πια οι πασούλες και το σαβουάρ βιβρ. Μόνο ο Χαβίτο παίρνει προσπάθειες πάνω του άφοβα (και το μισό γήπεδο δυσανασχετεί άδικα).

Χαβίτο

jim είπε... 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:21 μ.μ.

Red, ωραίες οι επισημάνσεις σου....

Η αγωνιστική επιτυχία μίας ομάδας, εν έτη, 2010-2011, στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στα κεντρικά χαφ της...

Στο "σύγχρονο" ποδόσφαιρο, εκεί είναι το μυστικό...Να είναι γρήγοροι με αντοχή, με καλές και γρήγορες μεταβιβάσεις, να κουβαλούν μπαλες και να πατούν στην αντίπαλη περιοχή...

Φυσικά, ρόλο παίζουν και οι πλάγιοι χαφ, όπως αναφέρεις..Ο Χαβίτο, πιστεύω, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο...

Χρειαζόμαστε, έναν, αριστεροπόδαρο, πλάγιο χαφ, για την αριστερή μας πτέρυγα...Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας, να το λέμε αυτό...

Και στην επίθεση, έχουμε το πλεονέκτημα, να έχουμε τον Κόκε..Τον Κόκε, είναι κρίμα, να τον κλείσεις μέσα στην περιοχή, γιατί θα είναι χαμένος στα ελληνικά ματς (τον κλείνουν 2 αμυντικοι και χανεται)...

Ο Κόκε, καλό είναι να έχει ελεύθερο ρόλο, γιατί ξέρει μπάλα και φαίνεται αυτό από τις μεταβιβάσεις που δίνει..Χρειζόμαστε έναν "δολοφόνο" μέσα στην περιοχή που να τοποθετείται καλά και να έχει ευχέρεια στο γκολ...(δυστυχως θα πω για παράδειγμα τον Κάμπορα)...

Και όπως είπα στην αρχή και τόνισες και εσύ, επιεδή το μυστικό είναι στο κέντρο, χρειαζόμαστε έναν κεντρικό χαφ, με τα στοιχεία που είπαμε...

Ανώνυμος είπε... 28 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:22 μ.μ.

Kατ αρχην συγχαρητηρια για την λεπτομερη κ σιγουρα κοπιαστικη δουλεια που εκανες σ αυτο το ποστ.
Καποιες δικες μου σκεψεις για την ομαδα
1.Περα απο την δεδομενη διστοκια κ την ελλειψη καθετης μπαλιας βλεπω οτι φετος εχουμε κ προβλημα κατοχης της μπαλας παρολο που δεν μας λειπουν οι τεχνιτες παιχτες.Οι παιχτες μας μου φαινεται οτι απλα διωχνουν μπαλα χωρις να σημαδευουν συμπαιχτη κατι που με ενοχλει κ νομιζα οτι το ειχαμε ξεπερασει τα τελευταια χρονια.
2.Σε χρονια με αρκετα κρουσματα απειθαρχειας,κ εντος αλλα κ εκτος γηπεδων οπου διοικηση κ προπονητης ανεχτηκαν πολλα απο πολλους,δεν καταλαβαινω ποιο ηταν το εγκλημα του Αντου κ ηταν εκτος ομαδας.Μιλαμε για το μοναδικο καθαροαιμο αριστερο χαφ που εδειξε καποια καλα στοιχεια περσυ κ σιγουρα θα βοηθουσε περισσοτερο φετος.
Οι εξηγησεις που μας δοθηκαν,βρισκω οτι ειναι τουλαχιστον ανεπαρκεις.
Avenger3

VardARIS είπε... 29 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:16 μ.μ.

Red συγχαρητήρια φίλε για την ανάλυσή σου, η προσπάθεια και μόνο για να βρεις όλα αυτά τα βιντεάκια χρειάζεται πολύ ώρα... Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω με τα περισσότερα που αναφέρεις. Τα είδα όλα από την αρχή με μεγάλη προσοχή.
Προσωπικά έχω μια αρνητική άποψη για τον Χαβίτο, είναι καλός για παγκίτης, αλλά όχι για κάτι παραπάνω. Ειδικά στα τελευταία παιχνίδια έπεσε πολύ. Τα αμυντικά χαφ πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Μακάρι να είχαμε τον περυσινό καλό Ναφτί. Ο Φατί δείχνει σε ορισμένες περιπτώσεις ότι μπορεί να βοηθήσει, άλλες φορές πάλι απογοητεύει. Αν πάρει παιχνίδια στα πόδια του λογικά θα βοηθήσει. Πάντως οι προσθήκες που ακούγεται ότι θα κάνουμε είναι επιθετικού και αριστερού χαφ. Ο Πορτίγια που πήραμε δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει, μακάρι πάντως να βγει ο νέος Παλαθουέλος...