Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Emirates Stadium Tour - Arsenal FC

Πιστός στις υποσχέσεις μου, σας προσφέρω ένα post με φωτογραφίες και λεπτομέρειες σχετικά με το τουρ που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο στάδιο Emirates της Άρσεναλ. 
Καταρχήν να τονίσω ότι τη συγκεκριμένη ξενάγηση την είχα "κλείσει" μέσω internet 15 ημέρες πριν, καθώς ήταν η πρώτη διαθέσιμη! Όλες οι άλλες νωρίτερα ήταν sold out!!! Και φανταστείτε ότι καθημερινά έχουν 5 tour, ξεκινώντας από τις 10:00 μέχρι τις 15:00...
Για να πάει κανείς στο γήπεδο της Άρσεναλ είναι σχετικά απλό, καθώς βρίσκεται στο Βόρειο-Ανατολικό Λονδίνο και υπάρχει στα 200μ. από το γήπεδο στάση με το Tube (Arsenal Station). Το στάδιο φαίνεται από μακριά - απλά επιβλητικό!

Σε όλη τη διάμετρο του γηπέδου υπάρχουν αντίστοιχα τεράστια πλακάτ που παρουσιάζουν παλιούς και νέους άσους της ομάδας αγκαλιασμένους, παρέα με το έμβλημα της ομάδας. Μεταξύ αυτών: Radford, O' Leary, Henry, Pires, Male, Bergkamp, Dixon και πολλοί άλλοι...

Ξεκινήσαμε την ξενάγηση από την είσοδο μίας εκ των κεντρικών θυρών του γηπέδου. Ήμασταν ένα γκρουπ γύρω στα 30 άτομα, μεταξύ των οποίων σχεδόν οι 15 ήταν μαθητές από εκδρομή από Τσεχία (υπήρχε και μια πολύ καλή Τσέχα μεταφράστρια!), που έπαιρνε τον λόγο από τον Άγγλο υπάλληλο της Άρσεναλ.

Η είσοδος:

Στη συνέχεια ανεβήκαμε (με ασανσέρ) στα επίσημα του γηπέδου. Από ότι ενημερωθήκαμε το στάδιο έχει χωρητικότητα σχεδόν 60.400 θέσεις, ένα από τα μεγαλύτερα του Λονδίνου.

Στη διαδρομή που κάναμε προς τα κάτω για να οδηγηθούμε στα αποδυτήρια και το ταρτάν, υπήρχαν παντού κρεμασμένοι πίνακες από μεγάλες στιγμές της Άρσεναλ:

Το ιατρείο και τα αποδυτήρια της Άρσεναλ:

Ο ξεναγός του γηπέδου τόνισε ότι τα αποδυτήρια της Άρσεναλ έχουν διαφορετική διαρρύθμιση σε σχέση με τα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας. 


Και μας ανέλυσε το γιατί: έπειτα από ένα ταξείδι που είχε ο κ. Βεγκέρ στην Ταϋλάνδη, ενδιαφέρθηκε και μελέτησε αρκετά περί Φέγκ - Σούι. Ένας από τους κανόνες του Φεγκ Σούι είναι ότι ένας χώρος είναι ζεστός και εκπέμπει θετική ενέργεια όταν δεν έχει γωνίες. Για αυτό και τα αποδυτήρια της ομάδας κάνουν μια κούρμπα. Αντίθετα τα αποδυτήρια των αντιπάλων είναι απόλυτα τετραγωνισμένα. Επίσης ο φωτισμός είναι διαφορετικός, το πάτωμα είναι διαφορετικό (το δάπεδο της Άρσεναλ είναι από ειδικό υλικό που δεν γλιστράει κανείς, ακόμη και αν πέσει κάτω λάδι). Αντίθετα το πάτωμα των αντιπάλων είναι από πλακάκι!!!


Όλα αυτά είναι μέσα στον πόλεμο ψυχολογίας που επιχειρούν όλες οι ομάδες στους αντιπάλους. Μας τόνισε χαρακτηριστικά πως όταν πηγαίνουν να αγωνιστούν με αντίπαλο την Άστον Βίλα, στα αποδυτήρια επικρατεί το χειμώνα απόλυτο ψύχος, το καλοκαίρι αντίθετα λειτουργούν τα καλοριφέρ! Άλλοι επίτηδες δεν τους παρέχουν ζεστό νερό και πάει λέγοντας...


Η φυσούνα που οδηγεί στο γήπεδο:

Οι πάγκοι και το στάδιο:

Η αίθουσα της συνέντευξης τύπου, τα δημοσιογραφικά θεωρεία, υπόγειο πάρκιγκ για διακεκριμένους και η ξενάγηση καταλήγει στην μπουτίκ του γηπέδου:

Έξω από την μπουτίκ δεσπόζουν τα κανόνια της Άρσεναλ, ενώ στη συνέχεια όποιος ήθελε μπορούσε να συνεχίσει την ξενάγησή του στο μουσείο του συλλόγου...

Στο μουσείο αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έχουν βιτρίνες από προσωπικά αντικείμενα παικτών - θρύλων του παρελθόντος, αλλά και παικτών που βοήθησαν την ομάδα αλλά πλέον παίζουν σε αντιπάλους π.χ. William Gallas, Gilberto Silva, Thienry Henry κ.α.


Αν στον Άρη δημιουργούσαμε ένα αντίστοιχο μουσείο, τότε κάθε φορά που θα έφευγε ένας παίκτης μας σε αντίπαλη - ανταγωνιστική ομάδα τότε θα έπρεπε να ξηλώναμε τις αφίσες του και να πετούσαμε τα προσωπικά του αντικείμενα. Στο Λονδίνο δεν έχουν τέτοια κωλύματα.

Ελπίζω να μείνατε ικανοποιημένοι από το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες... Ελπίζω να διαβάσει και κάποιος από την ΠΑΕ το συγκεκριμένο άρθρο για να πάρει καμιά ιδέα για το πως μπορούν να διαφημίσουν ένα προϊόν που μπορεί πραγματικά να πουλήσει και στην Ελλάδα. Κάτι στο οποίο θα είμαστε πρωτοπόροι, δημιουργώντας κάτι αντίστοιχο, (από ότι ξέρω δεν προσφέρει κάποια ομάδα ξενάγηση).


Και κάτι τελευταίο: το συγκεκριμένο τουρ κοστίζει 15 λίρες. Κάντε τα μαθηματικά: 
15 λίρες * 30 άτομα (1 γκρουπ) = 450 λίρες * 5 γκρουπ / ημέρα = 2.250,00 λίρες. 
Να αναφέρω επίσης ότι στο ένα από τα πέντε γκρουπ αναλαμβάνει να κάνει την ξενάγηση ένας παλιός άσος του παρελθόντος. Εκείνο το τουρ κοστίζει 45 λίρες!!!!!
Από εκεί και πέρα έχεις επιπλέον έσοδα στην μπουτίκ. Προσωπικά έδωσα 37 λίρες στην μπουτίκ. 
Συν το γεγονός ότι κερδίζεις νέους φιλάθλους... 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... 4 Ιουνίου 2011 στις 11:27 μ.μ.

Σαν τα ελληνικά γήπεδα είναι. :P

Sifakis3

VardARIS είπε... 4 Ιουνίου 2011 στις 11:42 μ.μ.

Α και κάτι που ξέχασα... η Barcelona χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις του γηπέδου το διάστημα που έμεινε στο Λονδίνο πριν τον τελικό του Ch. League.

VardARIS είπε... 5 Ιουνίου 2011 στις 1:09 π.μ.

Ναι τη διάρκεια που προετοιμάζονταν για τον τελικό... προφανώς τα συγκεκριμένα αποδυτήρια είναι πιο καινούρια από τα αντίστοιχα του Wembley...