Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ο Μπράνα Ίλιτς στον ΆΡΗ

Καλησπέρα σε όλους. Μία πολύ καλή μεταγραφή για την επίθεση πραγματοποίησε χθες ο ΆΡΗΣ, αποκτώντας τον Σέρβο επιθετικό Μπράνα Ίλιτς, που είναι γνωστός μας από την 4ετή θητεία του στον ΠΑΣ Γιάννενα, όντας σταθερά ο ηγέτης των Ηπειρωτών.

Ο Ίλιτς υπέγραψε συμβόλαιο 2+1 χρόνια με τον ΆΡΗ και αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό σέντερ φορ για φέτος. Πάμε να δούμε αναλυτικά το νέο απόκτημα της ομάδας μας.


Το who is who

Ο Μπράνα Ίλιτς γεννήθηκε στη Γιουγκοσλαβία στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 και έχει ύψος 1,73. Το 2003, σε ηλικία 18 ετών, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, με τη φανέλα της Ζεμούν. Με τη φανέλα της Ζεμούν αγωνίστηκε 3,5 χρόνια, αγωνιζόμενος συνολικά σε 99 παιχνίδια (93 πρωτάθλημα, 6 κύπελλο), σκοράροντας 14 γκολ (όλα στο πρωτάθλημα).

Τον Ιανουάριο του 2007 πήρε μεταγραφή στη Ραντ από το Βελιγράδι. Την πρώτη (μισή σεζόν) αγωνίστηκε στα πλέι οφ αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο (ο Ίλιτς σκόραρε 9 γκολ σε 16 συμμετοχές!), κάτι που όμως συνέβη την επόμενη χρονιά, όπου η Ραντ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία της Σερβίας, μέσω των πλέι οφς. Ο Ίλιτς αγωνίστηκε και στην Σούπερ Λιγκ Σερβίας με τη Ραντ για μισή σεζόν, το 2008-09, κλείνοντας έτσι ακριβώς 2 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ομάδα. Συνολικά κατέγραψε 62 συμμετοχές (59 πρωτ., 3 κύπ.) και 16 γκολ.


Οι καταπληκτικές εμφανίσεις του με τη Ραντ ήταν το έναυσμα για τη μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του, αφού πήγε στον έναν από τους 2 κολοσσούς του σέρβικου ποδοσφαίρου, την Παρτιζάν, τον Γενάρη του 2009. Στην Παρτιζάν αγωνίστηκε για 1,5 χρόνο, κατακτώντας το πρωτάθλημα και στις 2 σεζόν, ενώ πήρε και το κύπελλο του 2009 (είναι και οι 3 μοναδικοί τίτλοι στην καριέρα του)! Επίσης, τη σεζόν 2009-10, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συνολικά με την Παρτιζάν κατέγραψε 46 συμμετοχές (33 πρωτ., 4 κύπ., 9 ευρ.) και 8 γκολ (5 πρωτ., 3 ευρ.).


Το καλοκαίρι 2010 ο Ίλιτς αποχώρησε από την Παρτιζάν όμως παρέμεινε στη Σερβία, μετακομίζοντας στην Βοϊβοντίνα, επίσης από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας. Με την Βοϊβοντίνα αγωνίστηκε ξανά στην Ευρώπη, ενώ συνολικά είχε 44 συμμετοχές (35 πρωτ., 7 κύπ., 2 ευρ.) και 15 τέρματα (13 πρωτ., και από 1 σε κύπελλο και Ευρώπη).

Τον Απρίλιο του 2012 έφυγε για πρώτη φορά από την πατρίδα του, για να αγωνιστεί στο μακρινό Καζακστάν με τη φανέλα της Ακτόμπε. Στην Ακτόμπε έκατσε μόλις 4 μήνες, αγωνιζόμενος σε 10 παιχνίδια, σκοράροντας 3 γκολ.



Έτσι, τον Αύγουστο του 2012, ο Μπράνα ήρθε στη χώρα μας και βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη (ελπίζουμε η επόμενη να είναι ο ΆΡΗΣ) στον ΠΑΣ Γιάννινα! Με τη φανέλα των Ηπειρωτών αγωνίστηκε 4 γεμάτες σεζόν, αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς και ήταν σταθερά ένας από τους ηγέτες και σημεία αναφοράς της ομάδας.






Συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα ελληνικά γήπεδα, καθώς στην πρώτη του σεζόν σκόραρε 10 γκολ σε 35 παιχνίδια, σε πρωτάθλημα και πλέι οφ, καθώς βοήθησε τα μέγιστα στο να τερματίσει ο ΠΑΣ 5ος! Χαρακτηριστικό μάλιστα ότι αγωνίστηκε και στα 30 παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ! Είχε επίσης 4 συμμετοχές και 1 γκολ στο κύπελλο, ενώ έδωσε συνολικά και 2 ασίστ. 
Την επόμενη (2013-14), αγωνίστηκε και στα 36 παιχνίδια του ΠΑΣ (34 πρωτ., 2 κύπ.!) και σκόραρε 5 φορές, ενώ έδωσε και 8 ασίστ, δείχνοντας πολυδιάστατο τρόπο παιχνιδιού, πέραν της βιονικότητάς του! Το 2014-15 πραγματοποίησε την πιο παραγωγική του σεζόν, καθώς στη Σούπερ Λιγκ είχε 31 συμμετοχές, 7 γκολ και 10 ασίστ (δεύτερος στο πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Τσόρι Ντομίνγκεζ του Ολυμπιακού), με τον ΠΑΣ να χάνει για 1 βαθμό την 5άδα. Είχε επίσης και 1 γκολ μέσα στην Τούμπα για το κύπελλο!

Την περσινή σεζόν και τελευταία του στα Γιάννενα, ο Ίλιτς αγωνίστηκε σε 30 παιχνίδια (27 στο πρωτάθλημα και 3 στο κύπελλο), σκοράροντας 4 φορές (όλες στο πρωτάθλημα) και μοιράζοντας 6 ασίστ (5 πρωτ., 1 κύπ.), με τον ΠΑΣ να τερματίζει εκ νέου 6ος και να παίρνει τελικά το ευρωπαϊκό εισιτήριο λόγω αδυναμίας αδειοδότησης του 5ου Πανιωνίου!

Συνολικά με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννενα, ο Μπράνα Ίλιτς κατέγραψε σε 4 χρόνια 138 συμμετοχές (122 στο πρωτάθλημα, 5 στα πλέι οφ και 11 στο κύπελλο), 28 γκολ (25 στο πρωτάθλημα 1, στα πλέι οφ και 2 στο κύπελλο) και 26 ασίστ (25 στο πρωτάθλημα, 1 στο κύπελλο) και είναι αναμφίβολα από τους πιο (αν όχι ο πιο) επιτυχημένους ξένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας!






Στις 6 Μαρτίου του 2011, κατέγραψε τη μοναδική του συμμετοχή με την εθνική ομάδα της Σερβίας, σε φιλικό κόντρα στη Νότια Κορέα.





Τρόπος παιχνιδιού
Ο Ίλιτς είναι ένας σέντερ φορ διαφορετικού τύπου από τον συνηθισμένο. Λόγω του χαμηλού ύψους του, δεν τον λες κολώνα της επίθεσης. Είναι γρήγορος, ευέλικτος, βοηθάει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά και ανασταλτικά (χαρακτηριστικά τα 21 κλεψίματά του πέρσι) και φυσικά έχει πολύ καλή επαφή με τη μπάλα και σουτ. Το χαμηλό του ύψος δεν τον εμποδίζει από το να παίρνει και κεφαλιές. Εκτός από φορ, μπορεί να αγωνιστεί και 10άρι ή αριστερό εξτρέμ, ενώ καλό του πόδι είναι το δεξί.



Γνώμη μου

Ο Ίλιτς είναι αναμφίβολα μία εξαιρετική προσθήκη, που προσδίδει πολλή ποιότητα και εμπειρία στην γραμμή κρούσης. Επίσης είναι πολύ καλό που είναι γνώστης των ελληνικών γηπέδων. Αν καταφέρει και παραμείνει υγιής (άλλωστε ποτέ δεν είχε θέματα τραυματισμών) μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα της Football League. Καλώς ήρθες Μπράνα!








0 σχόλια: