Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Άρης - ΠΑΟΚ 84-72 ...γλυκιά συνήθεια !

Ο Άρης είναι το αφεντικό και το απέδειξε (ξανά) κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με 84-72.

Αντίθετα με την άποψη που είχαν (και συνεχίζουν να έχουν) μερικοί , η διαφορά των 2 ομάδων δεν ήταν για 40 πόντους . Το ότι ο Άρης έκανε ένα μεγάλο άλμα την φετινή σεζόν δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει περίπατο στα δύσκολα παιχνίδια . Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε και καλό θα ήταν να μην φορτώνουμε τους παίκτες με υπερβολικές απαιτήσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.


Πάμε να αναλύσουμε τον αγώνα , να δούμε ποιοι ξεχώρισαν καθώς και χρήσιμα συμπεράσματα.





Ο αγώνας

Με το γήπεδο να είναι γεμάτο 1 ώρα πριν την έναρξη του παιχνιδιού , με το sold out να έχει ανακοινωθεί μέρες πριν τον αγώνα , όλα έδειχναν ιδανικά . Ο κόσμος διψούσε για μια μεγάλη νίκη που θα σκόρπιζε χαμόγελα και αισιοδοξία σε μια χρονιά που ο Άρης θέλει να δείξει ότι επιστρέφει για τα καλά στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

Τα συνθήματα ξεκίνησαν από νωρίς , με την ένταση να αυξάνεται όσο πλησίαζε η έναρξη.  

Το καθιερωμένο "απόλυτο σύνθημα" με τον jumpball της αναμέτρησης , τα χαρτάκια να γεμίζουν το γήπεδο σε άλλη μια μαγική βραδιά στο Παλέ.

Μονο στο Παλε !


Ωστόσο ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που ξεκίνησε καλά την αναμέτρηση , με ένα σερί 7-0 στα 3 πρώτα λεπτά , εκμεταλλευόμενος το (εμφανές) άγχος των παικτών του Άρη. Γουάιτ ,Ξανθόπουλος και Μακ Νιλ απάντησαν για το 12-9 με το σκορ στην συνέχεια να γίνεται 22-20.

Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν στο 2ο δεκάλεπτο και πέρασαν μπροστά στο σκορ με τρίποντο του Βασιλειάδη (32-33) αλλά ο Γουάιτ απάντησε στην επόμενη επίθεση για το 35-33. Τα πολλά λάθη όμως καθώς και τα τραβηγμένα σφυρίγματα του γνωστού referee (που στο90% των περιπτώσεων κατέληγαν σε βολές ) κράτησαν τον ΠΑΟΚ κοντά στο σκορ με το ημίχρονο να λήγει 42-39.

Ηγέτης ο Γουάιτ
Η πολυπόθητη "ηρεμία" στο παιχνίδι δεν ήρθε ούτε στο 3ο δεκάλεπτο. Τα αβίαστα λάθη συνεχίστηκαν , οι 2 ομάδες δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό επιθετικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρά σερί και το σκορ να παραμένει κοντά.  Ο Μαρκόπουλος έκανε ένα ελλιπές και προβληματικό ρόστερ  να αποδώσει στο 100% για 40 λεπτά,  εκμεταλλεύτηκε την διαφορά ύψους των περιφερικών του παικτών και επιδίωξε συνεχόμενα drive στο καλάθι με αποτέλεσμα να κερδίζει συνέχεια βολές (με την αμέριστη συμπαράσταση των διαιτητών). Επιπλέον έκοψε σωστά την ροή του αγώνα με timeout κάθε φορά που ο Άρης πετύχαινε ένα μικρό σερί και περνούσε μπροστά στο σκορ με 5+ πόντους.

Το ξέσπασμα στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου (63-53)  δεν είχε συνέχεια και με τις αρχές του 4ου δεκαλέπτου έγινε 63-64. Ο Πρίφτης χρησιμοποίησε για μεγάλο διάστημα σχήμα με 2 κοντούς γκαρντ (Γουότερς και Ξανθόπουλο μαζί) και κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά με 65-64.

Φοβερή εμφάνιση από τον Ξανθόπουλο

 Στις κρισιμότερες φάσεις του αγώνα ο Άρης έβαλε τα δύσκολα καλάθια με τον Μακ Νιλ και τον Γουάιτ να "καθαρίζουν" . Με το σκορ στο 80-72 και 1 λεπτό να απομένει , το παιχνίδι είχε ουσιαστικά τελειώσει... Ο Άρης λοιπόν κέρδισε άλλες 4 βολές (12 έναντι 36 μέχρι εκείνο το σημείο!)  και το τελικό σκορ έγινε 84-72.

Τα δεκάλεπτα: 22-20, 41-39, 63-56, 84-72.

ΑΡΗΣ: Πελεκάνος, Γουάιτ 27 (4/4β., 7/10δπ., 3/4τρ., 11ρ.), Γουότερς 8 (2ασ.), Χάγκινς 6 (11ρ.), Μακ Νιλ 18 (2/2β., 2/8δπ., 4/6τρ., 4ρ., 3ασ.), Ξανθόπουλος 11 (0/2β., 1/5δπ., 3/5τρ., 3ρ., 9ασ., 2κλ.), Τσούπκοβιτς, Ζάρας 2, Κοέν 2, Μούρτος 2 (4ρ., 3ασ.), Σίμτσακ 8 (4/4δπ., 6ρ.).

ΠΑΟΚ: Τέπιτς 8, Βασιλειάδης 18 (3/10τρ.), Μαργαρίτης 14 (2), Μάρκοβιτς 4, Χάτσερ 19 (3), Κακαρούδης 4, Τσόχλας, Δέδας, Ντούβνιακ 3 (1), Μπάλαμπαν 2.



Το βίντεο: 



Τα σημεία-κλειδί του αγώνα :

  •  Στον τομέα των ριμπάουντ ,ο Άρη κυριάρχησε. Εύκολα αμυντικά και αρκετά επιθετικά ριμπάουντ που ανανέωσαν τον χρόνο και  έδωσαν την ευκαιρία για νέες προσπάθειες.
  • Βοήθεια από τον πάγκο. Ξανθόπουλος και Σίμτσακ έδωσαν λύσεις όποτε χρειάστηκε και βοήθησαν με σκοράρισμα ασίστ και ριμπάουντ.
  • Στο ύψος τους οι Γουάιτ και Μακ Νιλ. Αποκτήθηκαν για να κάνουν την διαφορά και έδειξαν ότι είναι χαρισματικοί σκόρερ.
Τρέλα και από τον Βασίλη !

Όμως...


  • Η ομάδα έδειξε νευρικότητα και έκανε επιπόλαια λάθη στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού , χάνοντας την ευκαιρία να ξεφύγει στο σκορ. 
  • Μεγάλο το πρόβλημα στην θέση 3, ο Πελεκάνος ήταν άφαντος , ο Μούρτος μέτριος , ο Ζάρας αγωνίστηκε ελάχιστα και φορτώθηκε με γρήγορα φάουλ. Αναγκαστικά λοιπόν ο Πρίφτης έπαιξε με κοντό σχήμα με τον Ξανθόπουλο να μαρκάρει σε αρκετές περιπτώσεις τον Βασιλειάδη (!!!).
  • Το διαιτητικό τρίο σφύριξε απίστευτα φάουλ για τους φιλοξενούμενους, θεωρώντας την κάθε επαφή ως ευκαιρία για βολές. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έδωσαν τα ίδια σφυρίγματα όταν αμύνονταν ο ΠΑΟΚ , με τις βολές να είναι 12-36 σε 39 λεπτά αγώνα !

Λίγα λόγια για τον ΠΑΟΚ 


Ένας Βασιλειάδης δεν φέρνει την άνοιξη. Ελάχιστες οι επιλογές που κάνουν την διαφορά ,  "λίγοι" ποιοτικά οι Τσόχλας , Κακαρούδης , χωρίς βοήθεια ο Μαργαρίτης κάτω από το καλάθι.

Η παρουσία του Μαρκόπουλου αποτελεί εγγύηση ότι αυτό το "μέτριο" ρόστερ θα κάνει μια καλή πορεία παρά το άσχημο ξεκίνημα. Θα είναι (το λιγότερο) έγκλημα αν ο προπονητής πληρώσει το μάρμαρο για τις συνεχόμενες ήττες (όπως ακούγεται τελευταία),αφού χωρίς αυτόν τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.



Συμπεράσματα


Ναι ο Άρης ήταν μέτριος , κόντεψε να χάσει ένα δικό του παιχνίδι , έκανε πολλά λάθη και έπαιξε με την φωτιά σε αρκετές περιπτώσεις. Ναι ο Γουότερς ήταν ίσως ο χειρότερος παίκτης στο παιχνίδι , και ο Πρίφτης ακόμα δεν έχει μάθει πότε να πάρει σωστά timeout (βλέπε Μαρκόπουλο).

Ωστόσο η νίκη είναι που μετράει και από την στιγμή που κερδίσαμε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και όλα τα θετικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.  Οι 2 νίκες στο πρωτάθλημα και το απόλυτο 0 (0-3) του συμπολίτη  δείχνουν ότι ο Άρης κάνει βήματα μπροστά!

Επόμενο παιχνίδι με την Ουνίξ Καζάν στην Ρωσία...