Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΆΡΗΣ - ΠΑΟΚ Η απόλυτη κόντρα

Την Κυριακή στις 19:30 το βράδυ, υποδεχόμαστε τον αιώνιο εχθρό  μας. Ένας αγώνας, μία κόντρα, ένα ντέρμπι που όσα χρόνια κι αν περάσουν ποτέ δεν πρόκειται να σβήσουν το πάθος των παικτών και των οπαδών, την αντιπαράθεση ανάμεσα μας, το μίσος και πάνω απ' όλα το γόητρο.

Τόσο εμείς, όσο κι' αυτοί "διψάμε" για την νίκη στα μεταξύ μας ματς. Σε οποιοδήποτε άθλημα και σε οποιαδήποτε έδρα. Δεν θέλουμε να χάνουμε από αυτούς, ούτε καν σε αγώνες μπιλιάρδου και αυτοί δεν θέλουν να χάνουν από εμάς ούτε σε αγώνες bowling.

Στις μνήμες, τόσο τις δικές μας, όσο και στις δικές τους, βρίσκονται χαραγμένες ανεξίτηλα οι στιγμές νίκης απέναντι στον αιώνιο εχθρό. Ποιος ΑΡΕΙΑΝΟΣ ξεχνάει την νίκη στις 14-3-2010 με 2-0 ή το διπλό στην Τούμπα στις 2-10-2010 με 0-1 και στις 29-8-1998 με 1-4 ; ; ;

Αντίστοιχα, ποιος ΠΑΟΚΤΣΗΣ ξεχνάει την νίκη της ομάδας του στις 7-12-1994 με 0-4 στο Χαριλάου και στις 16-3-1997 με 2-1 ; ; ;

Η κόντρα μας, είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και όχι μόνο. Θα μπορούσε να συγκριθεί με μεγάλα ντέρμπι, μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την κόντρα μας με την κόντρα Τζένοα-Σαμπντόρια στην Γένοβα της Ιταλίας. Με την κόντρα Σεβίλλη-Μπέτις στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Ή ακόμα και με την κόντρα Ντόρτμουντ-Σάλκε στην Βεστφαλία της Γερμανίας.


Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ


Εμείς, είμαστε σε δύσκολη βαθμολογική θέση. Όπως όλα δείχνουν, θα παλέψουμε μέχρι τέλους για την αποφυγή του υποβιβασμού. Στα τελευταία 6 παιχνίδια μας, έχουμε 1-4-1 (μία νίκη, τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα, δηλαδή). Μέσα στο 2013, έχουμε 1-2-1.

Ο αντίπαλος, στα τελευταία 6 ματς, έχει 3-1-2 (τρεις νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες δηλαδή). Μέσα στο 2013, έχει σε 4 ματς πρωταθλήματος 1-1-2. Προέρχεται από δύο σερί ήττες (στην Τρίπολη και εντός από Ξάνθη).


ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ


Εμείς, μέσα στην εβδομάδα αλλάξαμε τον τρίτο προπονητή και ήδη μετράμε τέσσερις (Κατσαβάκης, Μπουγιουκλής-Πασσιαλής, Αλκαράθ και Μιχαλήτσος). Σίγουρα και η αλλαγή προπονητή αλλάζει το κλίμα και την ψυχολογία των παικτών. Στον ΆΡΗ, όμως αυτό έχει παραγίνει και έτσι χάνεται αυτό το ατού.

Πριν από ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλάξει τέσσερις φορές προπονητή. Την σεζόν 2008-2009, όταν είχε φύγει ο Κίκε Ερνάντεθ και ήρθε ο Μαζίνιο (τότε είχαμε τα δύο απανωτά ματς για Πρωτάθλημα και Κύπελλο στην έδρα μας). Την σεζόν 2009-2010, όταν έφυγε ο Μαζίνιο και ήρθε ο Έκτορ Κούπερ (πριν από ματς στην Τούμπα). Την σεζόν 2010-2011, όταν έφυγε ο Κούπερ και ανέλαβε ο Μιχαλήτσος (τότε είχε κοουτσάρει ο Μιχαλήτσος ένα ματς πριν το ντέρμπι. Στην Κρήτη με τον Εργοτέλη). Και τώρα, την σεζόν 2012-2013, όπου έφυγε ο Αλκαράθ και ξανά-κάθεται στον πάγκο ο Μιχαλήτσος.

Κοινό γνώρισμα των τριών προηγούμενων αλλαγών πριν το ντέρμπι ; ; ; Ότι παρόλο που αλλάξαμε τρεις φορές προπονητη πριν από ντέρμπι, δεν κερδίσαμε ούτε μία φορά ! ! ! Δύο ισοπαλίες εντός (με Μαζίνιο το 2009 και με Μιχαλήτσο το 2011) και μια ήττα με Κούπερ το 2010 εκτός.

Ο αντίπαλος, δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Υπάρχουν μουρμούρες για τον προπονητή του, η ομάδα τους έχει δύο σερί ήττες και γενικότερα η ομάδα τους βρίσκεται σε αγωνιστική "κοιλιά".

Συν τοις άλλοις, Βιερίνια και Λάζοβιτς άκουγαν από την μία και από την άλλη Σπυρόπουλο και Βύντρα περίμεναν και Ιτάνζ με Βούκιτς και Ολίσε είδαν. Όσο να ναι υπάρχει και μια διαφορά από περίμενε σε πάρε . . .



ΤΟ ΜΕΛΑΝΟ ΣΗΜΕΙΟ


Μελανό σημείο, κατά την γνώμη μου αποτελεί το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά δεν θα υπάρχουν αντίπαλοι οπαδοί. Αυτό ισχύει και για αυτούς στην έδρα μας, αλλά και για εμάς στην δική τους έδρα.

Αν και κατανοώ την απόφαση των υπεύθυνων να μην χορηγούν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους οπαδούς σε ντέρμπι (και σε εμάς και σ' αυτούς) γιατί παραδέχομαι ότι θα γίνουν εκτεταμένα επεισόδια.

Και δεν είναι ωραίο, ούτε κεφάλια να ανοίγουν, ούτε μαγαζιά και αυτοκίνητα να καίγονται, ούτε οι αστυνομικοί να αναγκάζονται να ρίχνουν χημικά για να διαλύσουν τα επεισόδια, ούτε να μη μπορεί να αναπνεύσει ο κόσμος.

Αποτελεί, πάντως μελανό σημείο για όλους μας η μη συμμετοχή των αντίπαλων οπαδών στα ντέρμπι. Μελανό σημείο για την κοινωνία μας, για την παιδεία όλων μας, για τους αρμόδιους φορείς, για τους συλλόγους. Για όλους.

Δεν γίνεται να βλέπεις Γερμανικά, Ισπανικά, Αγγλικά ντέρμπι και να διεξάγονται με την παρουσία αντίπαλων οπαδών και εδώ όχι. Είναι όμορφο συναίσθημα οπαδικά, να έχει ο οπαδός την δυνατότητα να φωνάξει τα συνθήματα του, να κρεμάσει τα πανό του, να χειροκροτεί τους παίκτες του και κυρίως να έχει την δυνατότητα να βροντοφωνάξει ΓΚΟΟΟΟΟΛΛΛΛΛ, σε περίπτωση που η ομάδα του σκοράρει...

Αυτό ισχύει για όλους... Αλλά, όπως προείπα κατανοώ τις αποφάσεις των αρμοδίων γιατί θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα και είναι κρίμα ! ! !



Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Εντός έδρας η παράδοση από την σεζόν 1959-1960 είναι 1 9 - 2 1 - 1 2 ! ! ! 19 νίκες για μας, 21 ισοπαλίες και 12 ήττες δικές μας. Συγκεκριμένα, η παράδοση που υπάρχει για τον μήνα Φεβρουάριο από την περίοδο 1959-1960 είναι 3 - 5 - 2 ! ! !

Ο αντίπαλος, δεν μας κερδίζει στην έδρα μας εδώ και 8 αγώνες. Ακόμα και στα πέναλτι που μας απέκλεισε την σεζόν 2008-2009 στο Κύπελλο, δεν μας κέρδισε σε καθαρό χρόνο αγώνα. Για την ακρίβεια, έχει να μας κερδίσει από τις 2 7 - 2 - 2 0 0 5, όταν μας κέρδισε με 1-3 ! ! !

Από τότε, μέχρι τώρα η ιστορία λέει: 3 - 5 - 0. Ή 3 - 4 - 0, αν αφαιρέσουμε το ματς Κυπέλλου.



ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ


Πάνω απ' όλα ατελείωτο πάθος από τους παίκτες μας. Είναι από τα ματς, που δεν μας νοιάζει αν πληρώνεστε στην ώρα σας, αν είστε πικραμένοι, αν έχετε ερωτικά προβλήματα, αν έχετε ξενερώσει. Είναι από τα ματς, που απαιτούμε όχι απλά να τα δώσετε Ό - Λ - Α, αλλά να ματώσετε κιόλας αν γίνεται.

Είναι από τα ματς, που λέμε "ή εμείς ή αυτοί" . . . Δεν έχει σημασία αν αυτοί είναι τρίτοι από πάνω και εμείς τρίτοι από κάτω. Το πάθος και η αυταπάρνηση θα ξεχειλίζουν και θα ανατρέψετε τα δεδομένα της βαθμολογίας.

Την Κυριακή, θα εκπροσωπείτε κάθε οπαδό του ΆΡΗ στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στον πλανήτη. Ηλικίας, από μία ημέρα μέχρι 120 ετών. Μέχρι και τους πεθαμένους θα εκπροσωπείτε...

Την επόμενη μέρα ή και την ίδια ακόμη, όταν θα έρθουμε φάτσα με φάτσα με τους αντίπαλους οπαδούς στις δουλειές μας, στα σχολεία, στα σπίτια μας, στα καφενεία, στα νηπιαγωγεία, στους δρόμους, στην κόλαση και στον παράδεισο θα θέλουμε να τους πούμε "Ε ΨΙΤ, ΜΑΓΚΕΣ... ΑΠΟ ΚΕΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΤΕ. ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΙΠΛΟ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΙΣΟΠΑΛΙΑ" ! ! !



ΤΟ ΜΑΤΣ


Είναι θέμα του προπονητή. Δεν είναι ματς, να το παίξουμε προπονητές. Ο Γιάννης Μιχαλήτσος, είναι χρόνια μέσα στην ομάδα και αισθάνεται καλύτερα από τον καθένα τον παλμό και των παικτών αλλά και των οπαδών.

Το τι σύστημα θα επιλέξει, τι δουλεύει, ποιοι θα επιλεγούν κλπ είναι στο χέρι του. Εμείς, απλά και μόνο απαιτούμε Π-Α-Θ-Ο-Σ, Α-Υ-Τ-Α-Π-Α-Ρ-Ν-Η-Σ-Η ΚΑΙ Α-Υ-Τ-Ο-Θ-Υ-Σ-Ι-Α, από τους παίκτες μας την Κυριακή...



Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Δεν θα το έγραφα αυτό το κομμάτι, αλλά θα έχει ένα μικρό ενδιαφέρον. Στην ζωή ενός ανθρώπου, υπάρχουν κάποιες κομβικές ημερομηνίες που βρίσκονται χαραγμένες στο μυαλό του.Αυτές οι ημερομηνίες για άλλους είναι η μέρα γέννησης τους, για άλλους η μέρα της ονομαστικής τους εορτής, για άλλους η μέρα που παντρεύτηκαν, για άλλους η μέρα που χώρισαν, για άλλους η μέρα που έπιασαν δουλειά.... Υπάρχουν πολλά...

Μερικές από τις  δικές μου κομβικές ημερομηνίες είναι στις 14-3 κάθε χρόνου. Αν θυμάστε στις 14-3-2010 κερδίσαμε τον ίδιο αντίπαλο με 2-0 εντός. Επίσης, στις 14-3-2012, κερδίσαμε την ίδια ομάδα στο μπάσκετ με 81-71 εντός έδρας.

Άλλη κομβική ημερομηνία για μένα είναι η 26η Οκτώβρη κάθε χρόνου. Στις 26-10-2008 είχαμε κερδίσει τον Ολυμπιακό με 1-0 εντός έδρας.

Θέλω να καταλήξω, ότι τα τελευταία χρόνια όταν η ομάδα έχει αγώνες (κυρίως με τον συμπολίτη) και η ημερομηνία του αγώνα συμπίπτει με κάποια δική μου σημαντική ημερομηνία, κερδίζουμε συνήθως.

Τώρα, θα μου πείτε "και τι είναι την Κυριακή" ; ; ; Την Κυριακή, λοιπόν, είναι άλλη μια σημαντική ημερομηνία για μένα. Όπως και για κάθε αρσενικό στην Ελλάδα (σε άλλη ημερομηνία βέβαια). Είναι η μέρα που απολύθηκα από τον στρατό (θα καταλαβαίνετε όσοι ξεμπερδέψατε από κει)..

3 - Φεβρουαρίου, λοιπόν.... Την τελευταία φορά που τους παίξαμε αυτούς, ημέρα 3η Φεβρουαρίου τους ρίξαμε 3 γκολ.

Ήταν στις 3-2-1985, όταν τους κερδίσαμε με 3-0 εντός έδρας...
Αυτά . . .


ΠΡΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ


ΠΑΘΟΣ
- ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ - ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ....

5 σχόλια:

Skolix είπε... 31 Ιανουαρίου 2013 στις 7:38 μ.μ.

Φίλε, jim, εξαιρετικό το άρθρο σου.

3-2-1985 ρίξαμε την τριάρα, 2-3-1985 γεννήθηκα, οπότε κάποια σχέση την έχω κ εγώ με την ημερομηνία ;).

Για στρατό, η εμπειρία η δικιά μ ήταν κακή. Μόλις είχα καταταγεί, είχα το ζόρια μου, είχαμε και το ντέρμπι στην Τούμπα. Απλά θα αναφέρω ότι ήταν το πρώτο ματς του Κούπερ... Καταλαβαίνεις πίκρα (νεοσύλλεκτος και βαριά ηττημένος από το συμπολίτη).

Οι έντονες αναμνήσεις μου από τα ντέρμπι αυτά είναι συνδεδεμένες με τον Άγγελο Χαριστέα. Η πρώτη, το ντεμπούτο φυσικά, που τους ξεπουπούλιασε με 2 γκολάκια. Η δεύτερη, σε ήττα εντός, η σκηνή που άνοιξε το σκορ και έβγαλε και προσκύνησε τη φανέλα στο κέντρο.

Κακή ανάμνηση: τελικός στην Τούμπα, με δοκάρι Μόρις στο τέλος.

Καλές: Ντεμπά Νιρέν, Χαβιέ Κάμπορα, διπλό με Χαβίτο και ένα 3-1 εντός με ματσάρα Κόκε αν θυμάμαι καλά (και ένα γκολ από Νάτσο Γκαρσία).

Αυτά. Αν το σκαλίσουμε θα βρούμε να πούμε πολλά.

Skolix είπε... 31 Ιανουαρίου 2013 στις 7:41 μ.μ.

Να συμπληρώσω και την αλήστου μνήμης γκολάρα του Γιώργαρου του Κολτσίδα στην τεσσάρα με Τεννέ στο Χαριλάου, με την προσποίηση στον Κούλη τον Τοχούρογλου.

jim είπε... 31 Ιανουαρίου 2013 στις 8:03 μ.μ.

Τα μεγαλύτερα γούστα στα ντέρμπι είναι όταν η ομάδα βγάζει διπλό εκτός έδρας, παρουσία οπαδών της..

Δεν υπάρχει πιο μεγάλο γούστο.. Να έχουν σωπάσει όλοι οι γηπεδούχοι και να ακούγονται οι φιλοξενούμενοι από το απέναντι πέταλο...

Και μάλιστα το γκολ να μπει στο αντίθετο πέταλο. Σ΄αυτο που κάθονται οι γηπεδούχοι.. Οι φιλοξενουμενοι οπαδοι που καθονται στο απεναντι πεταλο κάνουν 1,5-2 δευτερολεπτα μεχρι να φωναξουν γκοοοολ.

Οι γηπεδουχοι οπαδοι, που κάθονται στο πεταλο που μπαινει το γκολ, βλέπουν την μπάλα να κατευθυνεται στα διχτυα της ομαδας τους και σκέφτονται σε κλασματα δευτερολέπτου ότι "τώρα ποιος τους ακούει τους άλλους απέναντι"...

Φαντασου, δηλαδη να ημασταν 2.000-2.500 στην τουμπα στο 0-1 του Χαβιτο...

Ειναι ωραιο να υπαρχουν αντιπαλοι οπαδοι στα ντερμπι αλλά στην Ελλάδα πλέον θα γινοταν πρωτοφανη επεισοδια αν επιτρεποταν κατι τετοιο...

Γι αυτο και γραφω οτι κατανοω την απαγορευση φιλοξενουμενων οπαδων στα ντερμπι.

VardARIS είπε... 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 10:39 π.μ.

Ωραίο το αφιέρωμα Jim.

Δε θυμόμουν ότι στα τελευταία εντός έδρας ματς έχουμε ένα μικρό σερί, έστω και αν αυτό δεν είναι μόνο νίκες, αλλά κυρίως ισοπαλίες. Μακάρι λοιπόν να μεγαλώσει, με μια νίκη!!!

Για το μελανό σημείο που αναφέρεις, ναι σίγουρα μακάρι να υπήρχε κόσμος τους στο γήπεδο, αλλά από την άλλη κακά τα ψέμματα, αφού είμαστε ζώα (και εμείς και αυτοί), και αφού δεν μπορούμε να τα βρούμε έστω και μια φορά, τότε καλά να πάθουμε, ας παίζουμε μόνοι μήπως και βάλουμε μυαλό, (που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ).

jim είπε... 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:00 μ.μ.

Ναι, στα τελευταία 7 ματς πρωταθλήματος και το 1 των Play off της σεζον 2009-2010 έχουμε 3-4-0. Εγώ, έβαλα και το ματς κυπελλου, που δεν χασαμε σε καθαρο ποδοσφαιρικο αγωνα αλλα στα πεναλτι.

Όντως, δεν είμαστε για φιλοξενουμενους οπαδους. Ουτε εμεις, ουε αυτοι. Ακομα και αν υπηρχε τετοια περιπτωση, η νεκρες ζωνες του γηπεδου θα ηταν τοσο μεγαλες που θα εμεναν ολοκληρες θυρες κενες.

Δηλαδή, πες οτι ερχοταν αυτοι 1500-2000 ατομα.. Πέρα από το ότι θα κουβαλουσαν καμμια 4-5000 (και μεις το ιδιο μπορει να καναμε) θα έμενε αδεια όλη η ενα και οι μισοι επισημοι..

Και μεις αν πηγαιναμε σ' αυτους, 1500-2000 θα εμεναν αδειες άλλες 2-3000 θεσεις τους..

Οποτε, θα εχουν χασιμο και οι ομαδες οικονομικο. Γιατί, αν μας βαλουν με αποσταση 5 μετρων, δεν θα γινει το ματς καν....