Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Analysis: Ταιριάζει το 4-4-2 στον φετινό ΆΡΗ;

Με όλα τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, κοινωνικά και αθλητικά, λίγη όρεξη μας έχει μείνει για κουβέντα.

Αν το πιάσουμε Αρειανά, το θέμα πάει στην απόλυτη ξενέρα. Με όλα αυτά τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα τα πολλά λόγια έχουν πάψει.

Το καταλαβαίνω. Αλλά, ξέρετε όσοι με παρακολουθείτε αυτό το εξάμηνο και κάτι που αρθρογραφώ στο blog, ότι μου αρέσει να ασχολούμαι με το καθαρά αγωνιστικό.



Έτσι, θα επιχειρήσω με τις λίγες ποδοσφαιρικές γνώσεις που έχω, να σας βάλω σε μια διαδικασία καθαρά ποδοσφαιρικής κουβέντας, κάτι που έχει εκλείψει στις μέρες μας. Θα δούμε, λοιπόν, αν το σύστημα που έχει επιλέξει με ευλάβεια ο Αλκαράθ από τότε που ανέλαβε, το 4-4-2, ταιριάζει στον ΆΡΗ της φετινής περίοδου.

Ας πάρουμε τις θέσεις (από το κέντρο και μπροστά βέβαια), και να δούμε το τι ρόλο παίζει η καθεμία στο εν λόγω σύστημα, αλλά και τα πρόσωπα που έχει ο ΆΡΗΣ στην καθεμία.

Αμυντικά χαφ: Είναι από τις πιο δύσκολες θέσεις στο ποδόσφαιρο, αλλά στο 4-4-2 αποκτάει επιπλέον βαρύτητα και γίνεται πιο σημαντική. Τα αμυντικά χαφ έχουν ένα πολυσύνθετο ρόλο, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι καλό να έχουν τον ίδιο και οι 2.

Στο 4-4-2 του Αλκαράθ, λόγω της έλλειψης αμυντικού χαφ με δυνατότητα πρωόθησης του παιχνιδιού, υπάρχουν δύο εντελώς αμυντικογενή χαφ (Κοέλιο-Παπαστεριανός), ενώ αυτά του πάγκου δεν διαφέρουν πολύ (Οικονομόπουλος, Νταμαρλής). Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η ανάπτυξη από τον άξονα είναι περιορισμένη.

Στο 4-4-2, κανονικά, υπάρχει ένα δίδυμο κόφτη-δημιουργού, να σας το θέσω απλά. Δηλαδή, ο ένας λειτουργεί σε ρόλο σκούπας, 6αριού όπως θέλετε πείτε το, με καθαρά αμυντικογενή καθήκοντα, και πολύ βοήθεια στα 2 στόπερ, και ο άλλος σε ρόλο box-to-box η 8αριού, δηλαδή με δημιουργικά καθήκοντα, κάθετες στους φορ, 30άρες στα χαφ κλπ. Αλλά, φυσικά και αυτός έχει συμμετοχή στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί βροντοφωνάζουμε για απόκτηση ενός αμυντικού χαφ που να ξέρει μπάλα;;;

Πλάγια χαφ: Δεν έχουν μεγάλη σχέση με τα εξτρέμ που παρουσιάζονται στο 4-3-3 του Πασιαλή ή το 4-2-3-1 του Κατσαβάκη. Έχουν βέβαια επιθετικογενή ρόλο, αλλά αυξημένα ανασταλτικά καθήκοντα, γιατί τοποθετούνται πιο πίσω από ότι τα εξτρέμ, άρα πρέπει να προσφέρουν σημαντικές βοήθειες στα αντίστοιχα μπακ. Τα επιθετικά τους καθήκοντα, εξαρτώνται αν η ομάδα παίζει με σέντρες, άρα έχουν ρόλο winger, ή επιλεχτεί να παίζουν με ανάποδο πόδι, άρα να συγκλίνουν προς τον άξονα.

Στον ΆΡΗ, βασικοί εδώ επί Αλκαράθ είναι οι Καραγιάννης-Σουνας, ενώ υπάρχει και ο Κάζνα ο οποίος προτιμάται ως μπακ. 3 δεξιοπόδαροι δηλαδή. Άρα, τα πράγματα αλλάζουν. Ο δεξιός χαφ (Καραγιάννης ή Καζναφέρης) έχει ρόλο περισσότερο winger ή εξτρέμ, δηλαδή να παίζει στη γραμμή και να βγάζει σέντρες, και ο αριστερός (Σουνάς) έχει τον ρόλο του εσωτερικού χαφ, δηλαδή να συγκλίνει για κάθετες ή για σουτ.

Από ότι καταλάβατε, πολύ ορθή η επιλογή προσώπων και ρόλων από τον Αλκαράθ σε αυτές τις δύο θέσεις. Ο Καραγιάννης είναι από τη μία καθαρόαιμος εξτρέμ, ενώ και ο Κάζνα προτιμάει να παίζει στη γραμμή, ενώ ο Σουνάς, έχει πιο κεντρικό ρόλο (ο Πασιαλής το καλοκαίρι είχε πει ότι σε Κ20 και Κ17 έπαιζε ως 10άρι).

Επιθετικοί: Εδώ έχουμε ιδανικό δίδυμο και δεν χρειάζονται πολλά λόγια αρκεί να είναι και οι δύο υγιείς. Στο 4-4-2, ο ένας φορ θα πρέπει να λειτουργεί ως second striker, ή περιφερειακός, άρα πρέπει να είναι ταχύτατος, ικανός στο 1v1, αλλά και να ξέρει να σουτάρει, και ο άλλος να είναι κλασικός φορ, γκολτζής, ικανός να κάνει τη μισή ευκαιρία γκολ. Γιαννιώτας-Αγκάνθο, δηλαδή.


Συμπέρασμα: Το 4-4-2 είναι ένα σύστημα το οποίο απαιτεί ταυτόχρονα υψηλή τεχνική αλλά και σπουδαία φυσική κατάσταση. Αυτομάτως, είναι ένα από τα δυσκολότερα σε εφαρμογή συστήματα του αθλήματος.

Στον ΆΡΗ, κατά τη γνώμη μου, ΝΑΙ, ταιριάζει. 


4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε... 7 Ιανουαρίου 2013 στις 8:49 μ.μ.

Με το υπάρχον ρόστερ ελάχιστα συστήματα μας ταιριάζουν. Και το 4-4-2 δεν είναι ένα από αυτά. Ας όψεται, όμως, το αδύναμο πρωτάθλημα και η έλλειψη ποιότητας.

Και εξηγούμαι:

Τα σέντερ μπακ δεν μπορούν να παίξουν με την μπάλα κάτω.

Τα πλάγια μπακ δεν έχουν καλές επιστροφές (Μαργαρίτης), είναι επιπόλαιοι (Καζναφέρης) και δεν μπορούν να παίξουν με συνέπεια το όβερλαπ.

Τα αμυντικά χαφ δεν μπορούν να παίξουν κάθετο ποδόσφαιρο και στερούνται δημιουργικών ικανοτήτων.

Οι ακραίοι δεν μπορούν να κάνουν μπούκες (εξαιρείται μερικώς ο Γιαννώτας, όταν παίζει ακραίος) και δεν είναι καλοί στο ένας εναντίον ενός. Τουλάχιστον συγκλίνουν, έστω και άτακτα, προς τον άξονα.

Δεν υπάρχει επιθετικός που να μπορεί να παίξει με πλάτη και να την σπάσει στους παίχτες που έρχονται από πίσω. Προφανώς εξαιρείται ο Αγκάνθο, αν και δεν πρέπει να είναι αυτός ο ρόλος του, ενώ ο Γιαννώτας, αν και ταλαντούχος, έχει ακόμα να μάθει πολλά πράγματα περί ποδοσφαίρου.

Καλό το τρέξιμο και η μαχητικότητα, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν βασικές αρχές και δομές του 4-4-2. Οι παίχτες μας δεν έχουν ιδιαίτερη τακτική παιδεία, αλλά δεν πειράζει. Ό,τι μπορούν κάνουν τα παιδιά. Μαζί τους είμαι. Τουλάχιστον βλέπουμε να γίνονται κάποια σουτ από μακριά, βλέπουμε θέληση, βλέπουμε την ύπαρξη κάποιων λίγων αυτοματισμών.

Ας ελπίσουμε ότι ο Αλκαράθ θα προκρίνει τον τακτικό ρεαλισμό -ειδικά εκτός έδρας- και θα αξιοποιήσει όλα τα κομμάτια, και κυρίως τους έμπειρους παίχτες, του ρόστερ.

Τα σέβη μου.



VardARIS είπε... 7 Ιανουαρίου 2013 στις 9:27 μ.μ.

Συμφωνώ με όσα γράφετε παιδιά. Προσωπικά θα ταίριαζε περισσότερο το συγκεκριμένο σύστημα αν είχαμε έναν Νάτσο Γκαρσία στα καλά του και έναν Βιτόλο.

Ειδάλλως η ομάδα γίνεται προβλέψιμη π.χ. αν παίζεις μόνο από τα άκρα, όπως κάναμε επί Μπάγεβιτς. Πρέπει ειδάλλως τα μπακ σου να βοηθούν και να γίνεται αυτό το πολυσυζητημένο overlap. Ο Μαργαρίτης και ο Κάσναφέρης το προσπαθούν, αλλά δεν τα καταφέρνουν, γιατί δεν έχουν την 1) τεχνική 2) τα πνευμόνια για να ανταπεξέλθουν. Επειδή μάλιστα αφήνουν μετά τη θέση ακάλυπτη, προτιμούν να μην ανεβαίνουν καθόλου...

Πολλοί λένε ότι στο συγκεκριμένο σύστημα χαραμίζεται ο Γιαννιώτας. Δε συμφωνώ καθώς πιστεύω ότι αν τους δούμε επιτέλους μαζί (με Αγκάνθο), θα είναι άλλη ομάδα...

Δεν κατακρίνω τον Αλκαράθ για το ότι έχει καταφύγει στο συγκεκριμένο σύστημα. Άλλωστε και επί Πασσιαλή ή Κατσαβάκη που παίζαμε με 4-3-3 τελικά η ομάδα δεν πήγε και πολύ καλύτερα. Απλά αυτό που περιμένω από αυτόν είναι να αλλάζει το σύστημα κατά τις περιστάσεις. Μην είναι κολλημένο μυαλό σαν τον Κούπερ, που βρέξει χιονίσει έπρεπε να παίζουμε 4-4-2, πήγαμε στην Τούμπα και κάναμε το κλαρίνο του αιώνα...

Skolix είπε... 8 Ιανουαρίου 2013 στις 5:54 μ.μ.

Θεωρώ ότι γενικά δεν μας ταιριάζει, αλλά πάντα εξαρτώνται όλα από τον αντίπαλο και την ατομική απόδοση.

Είναι ένα δύσκολο σύστημα, που πρέπει να έχεις πραγματικά καλή ομάδα για να το παίξεις. Πλέον, ακόμα και οι μεγαλύτερες ομάδες το αποφεύγουν και γεμίζουν το κέντρο τους.

Εξαρτάται από τη μάχη στα χαφ. Προχθές με Πανιώνιο την χάσαμε. Με Ξάνθη και Αστέρα πήγε πιο καλά. Γενικά νομίζω ότι πρέπει να παίζουμε με 3 στον άξονα. Αν έρθει ο Τάτος, νομίζω πρέπει να γυρίσει σε 4-2-3-1 με τον Γιαννιώτα στα άκρα, όπου και είναι η θέση του.

Unknown είπε... 8 Ιανουαρίου 2013 στις 6:39 μ.μ.

Kanthare, πιστευω πως φετος η ομαδα πρεπει να στηριχτει στο 4-4-2 και στο 4-2-3-1. Με τον Jim παλαιοτερα ειχαμε αναφερει και την προοπτικη του 4-4-2 με ρομβο, αλλα θα ηταν ρισκο πιστευω.

Συμφωνω για σεντερ μπακ, πλαγια μπακ, αμυντικα χαφ (τζαμπα φωναζουμε τοσο καιρο για αποκτηση αμυντικου χαφ με δημιουργικες ικανοτητες;), αλλα θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω για ακραιους και επιθετικο, διοτι απο τη μια ο Σουνας και ο Καραγιαννης μας εχουν δειξει εως τωρα, ειδικα ο Σουνας, οτι την εχουν τη μπουκα, ενω ο Αγκανθο ειναι ο μονος φορ τα τελευταια χρονια μαζι με τον Κοκε που μπορουν να παιξουν με πλατη ατην εστια και να συμμετεχουν στο παιχνιδι παραπανω.

Ο Αλκαραθ, απο οτι καταλαβαινω απο τα λεγομενα των παικτων, δινει πολυ εμφαση στην τακτικη, κατι που ειναι παρα πολυ καλο, διοτι με Κατσαβακη και διδυμο πολλες φορες ειδαμε την ομαδα χωρις καποιο τακτικο πλανο.

VardAri, συμφωνω 100000% με αυτο που λες για Γκαρσια-Βιτολο. Θα ηταν το ιδανικο διδυμο για εφαρμογη του 4-4-2.

Πιστευω πως αυτα που λες οτι δεν εχουν Καζνα-Μαργαριτης, τα εχει ο Ψυχογιος για αυτο και λεω και ξαναλεω οτι επιβαλλεται να παιζει ο Ψυχογιος.

Σε καμια περιπτωση δεν χαραμιζεται ο Γιαννιωτας, Ηταν ισως ο καλυτερος ρολος που θα μπορουσε να του δοθει με το φετινο ροστερ. Ο Jim, δεν ξερω πως εγινε αυτο, το παιδι ειναι χρονια μπροστα χαχα, το ειχε προτεινει στις αρχες της χρονιας σε ενα σχολιο του σε αρθρο, οταν συζητουσαμε για ενδεχομενο 3-5-2.

Skolix, στα χαφ χανουμε τη μαχη απλα γιατι οι παικτες μας στο συγκεκριμενο χωρο απλα υστερουν σε πολλα πραγματα, ενω ακομα και οι ανταγωνιστες μας εχουν καποιον χαφ που μπορει να δημιουργησει (πχ Βασιλακακης στην Ξανθη).

Μου αρεσει παρα πολυ που βλεπω διαφορες γνωμες για καθαρα τακτικα θεματα. Αποδεικνυει οτι ακομα δεν εχουμε ξεχασει τι εστι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...