Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τα αίτια πίσω από την αγωνιστική πτώση στο μπάσκετ

Ο Άρης προέρχεται από 3 συνεχόμενες ήττες.
Ήττες που "πλήγωσαν" την ομάδα , τόσο με τον τρόπο που ήρθαν όσο και με την διαφορά στο σκορ.

Η αγωνιστική αυτή πτώση δεν είναι τυχαία και στο άρθρο αυτό θα δούμε αναλυτικά τους λόγους που ο Άρης των τελευταίων 10 ημερών δεν είναι ο Άρης που συνηθίσαμε να βλέπουμε...






1) Κούραση βασικών παικτών , 

με κυριότερους τους Μακ Νιλ και Γουάιτ που είναι οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων της ομάδας και σκοράρουν τους περισσότερους πόντους. Το έχουμε παρατηρήσει και σε άλλα παιχνίδια  ότι όταν δεν βρίσκονται σε καλή μέρα , η ομάδα κάνει "χαμηλές πτήσεις" επιθετικά και αμυντικά.  Ωστόσο οι κακές εμφανίσεις τους στα τελευταία παιχνίδια δεν είναι  θέμα "κακής μέρας" αλλά κούρασης.


Στα περισσότερα παιχνίδια μέχρι τώρα , η συμμετοχή τους αγγίζει και πολλές φορές ξεπερνάει τα 30 λεπτά ανά αγώνα. Είναι απόλυτα λογικό οι παίκτες να έχουν εξαντληθεί με αυτό το rotation που δεν τους δίνει ανάσες και αυτό βγαίνει πλέον και στο παρκέ , ειδικά στα δύσκολα αυτά παιχνίδια (Αρμάνι, ΠΑΟ) που χρειάζεται αυτή η έξτρα ενέργεια για να κυνηγήσεις κάτι καλό.



Που οφείλεται όμως αυτό ? Γιατί να παίζουν τόσο πολύ αφού υπάρχουν και άλλοι παίκτες στο ρόστερ ; Γιατί δεν τους δίνονται οι "ανάσες" που χρειάζονται ;

2) Δεν υπάρχει βάθος πάγκου.


 Οι παίκτες που βρίσκονται στον πάγκο είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορούν να κρατήσουν την ομάδα  ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ στο παιχνίδι όταν οι βασικοί δεν παίζουν καλά. Αντιθέτως δείχνουν να παρασύρονται και οι ίδιοι από την εικόνα που παρουσιάζουν οι βασικοί πέντε. 

Ευτυχώς οι Κόεν και Ζάρας έκαναν μερικά πραγματικά πολύ καλά παιχνίδια , κυρίως στο Γιουροκαπ , και η ομάδα βρίσκεται  στην επόμενη φάση. Σκεφτείτε για παράδειγμα  αν δεν έβαζε τους 24 πόντους στην Τραμπζοσπορ ο Ζάρας


.Δυστυχώς όμως έχουν μεταπτώσεις στην απόδοσή τους και δεν αποτελούν σίγουρες λύσεις.Αυτό αναγκάζει ουσιαστικά τον Πρίφτη να αφήνει στο παρκέ περισσότερη ώρα τους βασικούς για να μπορέσει να μείνει (επιθετικά) στο παιχνίδι και να περιορίζει το rotation.


Παίκτες όπως ο Ξανθόπουλος και  ο Μούρτος έχουν διαφορετικούς ρόλους και δεν επικεντρώνονται στο σκοράρισμα. Διαβάζω σχόλια που τους έχουν βγάλει και τους 2 άχρηστους και ανεπαρκείς. Η αλήθεια είναι όμως πως σε μια ομάδα υπάρχουν ρόλοι. Δεν μπορούν όλοι να είναι πρωταγωνιστές ή σκόρερ. Χρειάζονται και άτομα που θα οργανώσουν και που θα παίξουν άμυνα αντίστοιχα. Και σε αυτό τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Δεν μπορείς να απαιτείς από τον Ξανθόπουλο να γίνει σκόρερ στα 31 του , ούτε από τον Μούρτο να γίνει μέσα σε 6 μήνες ο Wade. Το σκορ είναι (πρωτίστως) δουλειά άλλων παικτών.



3) Παίκτες που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα


Δύο είναι οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν και μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεγάλες αποτυχίες.

Πρώτη είναι αυτή του Μιχάλη Πελεκάνου.  Όταν ανακοινώθηκε η απόκτησή του , κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει την εικόνα που θα  βλέπαμε στο παρκέ. Ο Πελεκάνος είναι απογοητευτικός σε όλους τους τομείς και αυτό φαίνεται και από τα στατιστικά του:




Ο Πελεκάνος δεν θυμίζει σε τίποτα τον ηγέτη που επί 2 χρόνια ήταν μόνιμη απειλή για το αντίπαλο καλάθι ούτε τον άνθρωπο που αποτελούσε την αμυντική ασφάλεια του Άρη , καθώς αναλάμβανε όλα τα δύσκολα μαρκαρίσματα. Ο Πρίφτης τον ξεκινάει πάντα στην βασική πεντάδα και μετά τον περνάει επιλεκτικά σε κάποια σημεία του παιχνιδιού. μετατρέποντας τον σε έναν ακριβοπληρωμένο (60.000 ευρώ συμβόλαιο) ρολίστα πολυτελείας. Ο χρόνος συμμετοχής του έχει μειωθεί και η απόδοσή του δεν δικαιολογεί σε τίποτα ούτε το συμβόλαιο του , ούτε τον ρόλο του ως βασικός.

**Την θέση καλύπτουν κυρίως ο Ζάρας με τον Μούρτο που όμως δεν έχουν το "πακέτο" για να είναι βασικοί. 

 Η κατάσταση αυτή αποτελεί τεράστιο πρόβλημα αφού ο Άρης πάσχει στην θέση 3 , κυρίως επιθετικά όπου δεν μπορεί να πάρει πόντους.



 Η δεύτερη περίπτωση είναι ο Τσούπκοβιτς. Αποκτήθηκε ως εναλλακτική λύση για την θέση 4 , αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να εγκλιματιστεί στην ομάδα και ήταν τραγικός σε όσα παιχνίδια αγωνίστηκε.


Αργός , αδύναμος αμυντικά , επιρρεπής στα λάθη και άτεχνος επιθετικά. Έχασε εδώ και πολύ καιρό την θέση του στο rotation από τους Σίμτσακ και Κοεν.

Όλα δείχνουν ότι (επιτέλους) θα αντικατασταθεί.

 4) Προπονητής


Όχι δεν είμαι από αυτούς που βγαίνουν και φωνάζουν μετά από κάθε παιχνίδι "Πρίφτη είσαι λίγος".Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή προπονητή από τον Πρίφτη. FACT !

Παρά όμως την δεδομένη στήριξη προς το πρόσωπό του, πρέπει να αναφερθούμε και στα αρνητικά.

Ο Πρίφτης έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης , σε νίκες και ήττες , γιατί αυτός δημιούργησε την ομάδα και όλοι οι παίκτες είναι επιλογές του. Λογικό είναι κάποιες από τις μεταγραφές (όπως είπαμε παραπάνω) να μην έχουν αποδώσει.



Από εκεί και πέρα όμως , το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να βλέπεις σε κάθε παιχνίδι τα προβλήματα της ομάδας και να μην θέλεις να την βελτιώσεις.

Να βλέπεις ότι ο Τσούπκοβιτς πήρε τόσες ευκαιρίες και δεν μπορεί το παιδί , να βλέπεις ότι όποια ομάδα έχει δυνατό ψηλό (τύπου Βίντμαρ) μας κάνει πλάκα κάτω από το καλάθι , να βλέπεις ότι κάποιοι παίζουν 30 λεπτά ανα αγώνα και έχουν "σκάσει" κυριολεκτικά και να μην κάνεις τίποτα.

Το " δεν κάνουμε προσθήκες γιατί θα χαλάσει η χημεία" έχει γίνει το ανέκδοτο της χρονιάς !


Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στον Πρίφτη μπορείτε να τα δείτε στο άρθρο για τον αγώνα με την Μπούτουτσνοστ.


Συμπέρασμα


Ναι το ξέρουμε ότι είναι μεταβατική χρονιά. Κανείς δεν έχει τρελές απαιτήσεις, ούτε Γιουροκαπ ζητάμε , ούτε πρωτάθλημα.

Αυτό που θέλουμε (και είναι αδιαπραγμάτευτο) , είναι η ομάδα να ΠΑΛΕΥΕΙ ! Όπως έκανε σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Να μπαίνει στο παρκέ και να ξέρουμε ότι θα τα δώσει όλα για το καλύτερο αποτέλεσμα ! Όπως ακριβώς γονάτισε και ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και καλύτερους παίκτες.


Επιβάλλεται λοιπόν η ομάδα να βρει ΆΜΕΣΑ την αγωνιστική της ταυτότητα και να ενισχυθεί μεταγραφικά , αλλιώς κινδυνεύει να βγει εκτός στόχων και να μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) .

 

 Εννοείται  πως ήττες με 20 και 30 πόντους ΔΕΝ θα ξαναγίνουν , από ΚΑΝΕΝΑ αντίπαλο , είτε είναι επιπέδου Γιουρολιγκ είτε ΝΒΑ. 



ΥΓ 1 Η περίπτωση Μπατίστα είναι εξαιρετική και ελπίζω να έρθει ο παίκτης , ακόμα και στις 5 Φεβρουαρίου. Θα βοηθήσει πάρα πολύ μέσα στην ρακέτα. Ακούγεται επίσης ότι εξετάζονται και 2 κοινοτικοί , για τις θέσεις 3 και 5 χωρίς να ξέρουμε ακόμα ονόματα.



 ΥΓ 2 ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ , ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΙ ΠΙΝΩ !









1 σχόλια:

Unknown είπε... 19 Ιανουαρίου 2016 στις 2:21 μ.μ.

Ρεαλισμός..
Ο Άρης του 2015-2016 δεν είναι ομαδάρα, δεν είναι η ομάδα που θα παρει το Eurocup και το εγχωριο double οπως μερικοί νομίζατε. Ουτε ο Πριφτης είναι από τους καλύτερους προπονητες στην Ευρώπη
Ο Αρης του 2015-2016 ομως, δεν ειναι και αμελητέα ποσοτητα. Ειναι μια πολυ καλη ομαδα για τα ελληνικά και μια αρκετά καλή ομαδα για τα ευρωπαικά δεδομενα.Ειναι μια ομαδα που με 2 προσθηκες θα κανει την υπερβαση ομως..Ο Πριφτης ειναι φέρελπης και ενας απο τους καλυτερους ελληνες προπονητες.
Σταματηστε να ενθουσιαζεστε και να απογοητευεστε τοσο ευκολα..Δεν λέω πως η ομαδα δεν θα μπορουσε να αποφυγει ηττες και η διοικιση καποια λαθη που εκανε, αλλά θυμιζω οτι πριν 3 χρονια ο Αρης πηγαινει με λεοφωρειο στην Αθηνα.
ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.


(Copy-paste απο σχολια συνοπαδου στο fb)