Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνημα με το δεξί...

Να συστηθώ με τη σειρά μου στο arisgod.blogspot.com... Μαζί θα μιλάμε για μπάσκετ, το τμήμα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες χαρές στον κόσμο του Άρη. Χρόνια τώρα παρακολουθώ το τμήμα στενά, κάθε χρόνο παίρνω το διαρκείας μου, οπότε θα αναλύουμε κάθε εβδομάδα (αν το επιτρέπει η δουλειά), τι συμβαίνει στην ομάδα του μπάσκετ. 


Καλή σεζόν λοιπόν να ευχηθώ σε όλους και προ πάντων στον ΆΡΗ μας.


Ο Θεσμός του Κυπέλλου
Με το δεξί ξεκίνησε η ομάδα τις επίσημες υποχρεώσεις της, με νίκη απέναντι στο συμπολίτη για το θεσμό του κυπέλλου. Ένα θεσμό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το επίσημο σκέλος της προετοιμασίας των ομάδων της Α1, αφού οι 6 (ή 8) αγώνες που προηγούνται του τελικού (συνήθως μεταξύ Παο - Ολυμπιακού) μόνο ως τέτοιοι μπορούν να θεωρηθούν. Και αν είσαι τυχερός και σου κάτσει ένα ντέρμπι, (όπως συνέβη φέτος), κάνεις μια προσπάθεια στο ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας, αφού θα τη δεις να αγωνίζεται σε γήπεδο με κόσμο, υπό πίεση κλπ.


Μέχρι λοιπόν ο ΆΡΗΣ (γιατί δεν βλέπω κανέναν άλλο να τα καταφέρνει νωρίτερα) να δυναμώσει και να μπορέσει να κερδίσει κάποιον από τους δύο, αρχικά σε μονό ημιτελικό, το κύπελλο Ελλάδος θα έχει την παραπάνω σημασία για τους συμμετέχοντες και την απαίτηση για μερικά παραπάνω τετραγωνικά εκατοστά στην τροπαιοθήκη του νικητή του προκαθορισμένου τελικού (δε νομίζω να υπάρχει ορθολογιστής που να πιστεύει πως μόνον κατά τύχη τα τελευταία έξι χρόνια - και σύντομα για έβδομο - οι δύο συναντιούνται μόνο στον τελικό, αξίζει να μάθουμε και ποιες ήταν οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Ίσως μόνον οι άνθρωποι της ΕΟΚ και της τηλεόρασης να σχολιάζουν μετά από κάθε κλήρωση "είδες αν σε θέλει ε; :-)

Ο αγώνας
Στα του αγώνα τώρα, μετά την γρήγορη προσαρμογή των νέων (αλλά και μικρών σε ηλικία παικτών του ΆΡΗ) στα δεδομένα της κερκίδας του μισογεμάτου, αλλά φωνακλάδικου κρατικού, η ομάδα έδειξε κάποια από τα χαρακτηριστικά της για φέτος.

  1. Το κυριότερο είναι πως θα είναι ομάδα του προπονητή της (και καλά θα κάνει κατά την γνώμη μου).
  2. Προβληματάκι στους ψηλούς. Χθες βέβαια ο γρήγορος τραυματισμός του Πέιν ισορρόπησε τις επιλογές στην Front Line, αφού υπήρχε η απουσία του Σαρικόπουλου, κάτι πολύ σημαντικό για την ομάδα μας. 
  3. Μικρότερο πρόβλημα (αλλά ελπίζω όχι για πολύ καιρό ακόμη) είδα και στη θέση του άσου. Ο Αθηναίου είναι καλός και θέλει λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στην ομάδα, όμως ο Γκίκας θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο, αφού δεν έχει παραστάσεις από Α1. Νευραλγική θέση, στην οποία δε θα πρέπει να υστερήσουμε αν θέλουμε κάτι καλό για φέτος. 
Η συνολική εικόνα για τον χθεσινό αγώνα έχει θετικό πρόσημο. 
Ο ΆΡΗΣ λέγαμε πιο πάνω ότι έδειξε πως είναι ομάδα του προπονητή του. Έπαιξε με μυαλό και ψύχραιμια. Είναι πολύ σημαντικό να παίζεις με πάθος και να βγάζεις ενέργεια στο παρκέ, αλλά και να παραμένεις ψύχραιμος. Είναι χαρακτηριστική η φάση με τον Αθηναίου και τον Πουλιανίτη (μετά το κλέψιμο και το κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ από τον 2ο). 

Παίζοντας λοιπόν με αυτόν τον τρόπο μέχρι και το τέλος, είναι σίγουρο ότι θα έχεις το πάνω χέρι για τη νίκη. Το τρίποντο και οι βολές του Μποχωρίδη λίγο πριν το φινάλε, όπως και το λάθος του Τσόκλα στην απέλπιδα προσπάθεια του συμπολίτη για κάτι καλό, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. 

Άλλωστε η έκφραση του Μαρκόπουλου στο τελευταίο time out, έδειχνε ξεκάθαρα για το ποιος θα ήταν ο νικητής του αγώνα. Αυτός που ήταν ο πιο διαβασμένος και σε καλύτερη κατάσταση, έτσι ώστε να κάνει πράξη τις προπονήσεις των τελευταίων ημερών: δηλαδή ο Άρης. 

Η ομάδα
Η διοίκηση του ΆΡΗ επιχειρεί μια προσπάθεια που έχει δύο σκέλη: 

  1. Την οικονομική εξύγιανση της εταιρίας (κάτι βέβαια που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, και όχι τώρα που "έφτασε ο κόμπος στο χτένι"). 
  2. Επένδυση στην εξέλιξη νεαρών παικτών για την στελέχωση της πρώτης ομάδας. 

Στο πρώτο σκέλος δεν μπορούμε να ξέρουμε παρά μόνο να ελπίζουμε στην ικανότητα και την τιμιότητα των διοικούντων.

Στο δεύτερο φαίνεται να γίνεται πραγματικά καλή δουλειά. Ο προπονητής είναι ικανός και φιλόδοξος και έχει την ευκαιρία να αποδείξει τι μπορεί να κάνει αναλαμβάνοντας μια ομάδα με φανέλα που έχει την ιδιότητα να μεταμορφώνει ακόμη και ατάλαντους σε παικταράδες.

Το τεχνικο τιμ γενικότερα είναι πολλά υποσχόμενο και γεμάτο γνώσεις. Οι έμπειροι παίκτες δείχνουν να αποδέχονται τον ρόλο που τους έτυχε, δηλαδή του καθοδηγητή αλλά και του πρωταγωνιστή όταν η μπάλα θα καίει, και αυτό είναι θέμα χαρακτήρα. Τέλος οι νεαροί είναι ταλαντούχοι, διψασμένοι, φιλόδοξοι και ξέρουν ότι θα πάρουν παιχνίδια, εμπειρία και θα εξελιχθούν στον ΆΡΗ, αντί να ψάχνουν αλλού για 2΄ συμμετοχής, ή να είναι ακόμη ταλέντα στα 23 τους.

Τέλος έγινε και η σημαντικότερη μεταγραφή του καλοκαιριού κατά την γνώμη μου, αυτή του Δημήτρη Νικολαίδη. 

Όλοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται σε μια κατάσταση από την οποία μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν. Το πόσο θα το καθορίσουν οι ίδιοι. Μένει πλέον να το πράξουν.

Με τη νίκη στην Δράμα!!!

10 σχόλια:

VardARIS είπε... 11 Οκτωβρίου 2013 στις 1:31 π.μ.

Alex καλώς ήλθες στην παρέα του blog. Αρκετοί από μας, (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), δεν γνωρίζουμε πολλά από μπάσκετ, οπότε κάθε λεπτομέρεια - μάθημα είναι καλοδεχούμενο! Να μας αναλύεις περί pick n roll, ή αυτά που δεν πιάνει το μάτι μας...

Καλή αρχή και πάλι!

RedDragon είπε... 11 Οκτωβρίου 2013 στις 9:51 π.μ.

Καλώηρθες στη παρέα μας Alex.

Ωραίο post, μας κατατόπισε στα του μπάσκετ.

Εμείς θα τα λέμε κ απο κοντά στο γήπεδο...

jim είπε... 11 Οκτωβρίου 2013 στις 11:21 π.μ.

Καλώς ήρθες στην παρέα μας Alex...

Όντως το μπάσκετ μας έχει δώσει τις μεγαλύτερες χαρές. Μάλιστα είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πάλι καλά που ήταν το μπάσκετ και κρατήθηκε ο κόσμος μας στα δύσκολα χρόνια...

Ο αγώνας στην Πυλαία προχθές ήταν ένα δυνατό τεστ για τους παίκτες μας (τους νεαρούς εννοώ κυρίως). Και η νίκη δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Αν και πιστεύω ότι σ' αυτή (την νίκη δηλαδή) μεγάλο ρόλο έπαιξε η ανυπαρξία των γηπεδούχων (δεν τους έβγαιναν τα σουτ, έχασαν αρκετά ριμπάουντ, πολλά λάθη)... Γενικότερα, το επίπεδο των ομάδων είναι χαμηλό (και το δικό μας και των μαχαλάδων και των άλλων)..

Προσωπικά δεν έχω απαιτήσεις από την ομάδα μας... Θέλει πολύ καιρό για να φανεί αν κάποιος ή κάποιοι από τους παίκτες έχουν τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό μπάσκετ...

Και φυσικά καλό θα είναι να πλαισιωθούν με κάποιους έμπειρους ξένους.

Ανώνυμος είπε... 11 Οκτωβρίου 2013 στις 12:22 μ.μ.

Καλησπέρα Αλεξ!
Αν βρεις τον χρόνο, κάνε μια ψιλοανάλυση του ροστερ, για μας τους ποδοσφαιρικους που δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται στο παρκε!
Θα ήθελα ακόμα να ρωτήσω ποια είναι τα οικονομικά ωφέλη του κυπέλου.
Τελος, το να παίζεις 2 φορες την εβδομάδα στο μπάσκετ βοηθάει για να βρεις ρυθμό ή κουράζει?

Περου

Vamos_G1 είπε... 11 Οκτωβρίου 2013 στις 12:58 μ.μ.

Γεια σου Alex! Καλωσήρθες κ καλή σεζόν να έχουμε!

Unknown είπε... 11 Οκτωβρίου 2013 στις 1:12 μ.μ.

Καλως ηρθες στη μεγαλη παρεα του arisgod Αλεξ! Καλη αρχη σου ευχομαι!

Χρειαζοταν μια καθαρα μπασκετικη πενα στο blog, και σιγουρα θα ειναι πολυ χρησιμες οι μπασκετικες αναλυσεις σου, ειτε για το απαιτητικο μπασκετικο κοινο που τις ζηταει, ειτε και για εμας τους ποδοσφαιρικους που τα μονα που ξερουμε στο μπασκετ ειναι το τριποντο και η ταπα.

Εγω προσωπικα πιστευω στην ομαδα και τον προπονητη. Κρατησε μεγαλο μερος του περσινου κορμου και οι νεοι παικτες φαινεται να βρισκουν τα πατηματα τους. Ακομα και χωρις ξενους πιστευω οτι μπορουμε να στοχευουμε αρκετα ψηλα φετος.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ είπε... 11 Οκτωβρίου 2013 στις 10:52 μ.μ.

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ALEX.
AYTO ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.ΞΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΜΠΑΣΚΕΤ.

Skolix είπε... 12 Οκτωβρίου 2013 στις 12:15 π.μ.

Καλώς ήλθες φίλε Alex! Το μπασκετακι παντα θα εχει ξεχωριστη θεση στην καρδια μας, ακομα και για εμας τους ποδοσφαιρικους.

Για να δουμε τι μπορεις να γινει στο Κυπελλο και αν αυτη η αηδια να συναντιουνται μονο στον τελικο οι καταστροφεις τους ελληνικου μπασκετ σταματησει επιτελους.

Unknown είπε... 12 Οκτωβρίου 2013 στις 3:08 π.μ.

καλώς σας βρήκα όλους και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια

@ανώνυμο
κι εγώ θέλω να δούμε το roster πιο αναλυτικά, θα γίνει τον επόμενο καιρό.

τα οικονομικά ωφέλη από το κύπελλο είναι πενιχρά, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειας του θεσμού (εισιτήρια και τηλεοπτικά από 2-3 αγώνες το πολύ), και της περιορισμένης του εμβέλειας (ας όψονται στην εοκ)

όσο για τους αγώνες μεσοβδόμαδα, βοηθούν στην αρχή για να βρει ρυθμό η ομάδα - ειδικά αν είναι καινούργια - αλλά αν δεν έχει βάθος ώστε να κάνει rotation (όπως και σε όλα τα ομαδικά αθλήματα) θα "καεί" σύντομα. παίζουν βέβαια ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως ο προγραμματισμός του γυμναστή κλπ.
προσωπικά όμως πιστεύω πως όσο πιο συχνά βλέπεις τον ΑΡΗ τόσο καλύτερα!