Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Άρης και Στατιστική (από τον Vamos_G1)

Τέλος 7ης αγωνιστικής λοιπόν με την Αρειανάρα μας να πετυχαίνει την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα, σε μια αφιλόξενη κατά γενική ομολογία έδρα, απέναντι σε μια εξόχως αντιπαθητική ομάδα.

Ένα διπλό που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ήρθε ενώ η ομάδα έπαιζε κ με 10 παίκτες!

Προσωπικά είμαι μεγάλος φαν της στατιστικής κ σε αυτό τον τομέα θα επικεντρωθώ στην ανάλυση μου. Αν κ οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι ποτέ δε λένε ψέματα!


Καταρχήν θυμίζω τι συνέβη την τελευταία πενταετία, με το πέρας της 7ης αγωνιστικής:

  • Πέρσι (σεζόν 2012-13) είχαμε συγκεντρώσει 6 βαθμούς (1-3-3, γκολ 4-9), με την απαραίτητη σημείωση ότι είχαμε ήδη παίξει 3 εκτός έδρας ντέρμπυ με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κ ΠΑΟ,
  • Πρόπερσι (σεζόν 2011-12) είχαμε συγκεντρώσει 8 βαθμούς (1-5-1, γκολ 5-4), με ντέρμπυ εντός έδρας με τον ΠΑΟΚ,
  • Τη σεζόν 2010-11 είχαμε συγκεντρώσει 9 βαθμούς (3-0-4, γκολ 3-7), με 4 (!) ντέρμπυ (ΠΑΟ/ΠΑΟΚ/ΟΣΦΠ έξω, ΑΕΚ μέσα),
  • Τη σεζόν 2009-10 είχαμε συγκεντρώσει 12 βαθμούς (3-3-1, γκολ 7-5), με 2 εκτός έδρας ντέρμπυ με Ηρακλή (sic) κ ΠΑΟ
  • Τη σεζόν 2008-09 είχαμε συγκεντρώσει 9 βαθμούς (3-0-4, γκολ 6-8), πάλι με 4 (!) ντέρμπυ (ΠΑΟ/ΠΑΟΚ έξω, Ηρακλή/ΟΣΦΠ μέσα).
Φέτος λοιπόν μετά από 7 αγωνιστικές η ομάδα μας, χωρίς να έχει δώσει κανένα ντέρμπυ, έχει την χειρότερη συγκομιδή βαθμών των τελευταίων ετών (κ όχι μόνο της 5ετίας) κ έτσι μοιραία ΙΣΟΒΑΘΜΕΙ στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με άλλες 3 ομάδες (Βέροια, ΟΦΗ κ Πλατανιά) στους 5 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 1-2-4 κ γκολ 4-10.

Άμυνα


Εδώ αμέσως έρχεται κ το ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ, με τα γκολ δηλαδή που έχουμε δεχτεί. Αν κ όλοι μας κράζαμε κ κράζουμε την άμυνα μας (κ με το δίκιο μας βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις), παρόλα αυτά ΔΕΝ έχουμε την χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος! Ούτε καν την δεύτερη χειρότερη! Για την ακρίβεια: Απόλλων Σμύρνης (15), Λεβαδειακός (14), Βέροια (13), Ξάνθη (11) κ Πανιώνιος (10), βρίσκονται από κάτω μας (ή μαζί μας) στην συγκεκριμένη κατηγορία. Για τον τομέα της άμυνας ευελπιστώ σε ακόμα καλύτερες μέρες.

Επίθεση


Πάμε στην επίθεση τώρα. Έχοντας πετύχει μόλις 4 γκολ σε 7 αγώνες (αλλά κ σημαδεύοντας ήδη 3 φορές τα αντίπαλα δοκάρια) θα μπορούσε κάποιος κακεντρεχής να πει ότι είμαστε η "χειρότερη" ομάδα στην κατηγορία. Αμ δε! Ο ΟΦΗ έχοντας 3 γκολ στα ίδια ματς, κλέβει μέχρι στιγμής τον τίτλο της πιο αντιπαραγωγικής ομάδας στην SL, ενώ σε απόσταση αναπνοής από εμάς βρίσκεται τόσο ο Παναιτωλικός (5 γκολ), όσο κ η Βέροια, η Καλλονή κ ο Πλατανιάς (όλοι από 6 γκολ).


Γυρνώντας πάλι στην ομάδα μας, βλέπουμε αμέσως κ το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ, αυτή τη φορά για τα γκολ που βάζουμε. Αν κοιτάξει κανείς τις τελικές προσπάθειες των ομάδων της SL, με έκπληξη θα δει στην πρώτη 5άδα ΚΑΙ τον Άρη! Συγκεκριμένα, με 81 τελικές, ισοβαθμούμε με τον ΠΑΟΚ (!!!) στην 5η θέση.


Άρα λοιπόν φάσεις κάνουμε, απειλητικοί γινόμαστε, αλλά είμαστε αναποτελεσματικοί στο σκοράρισμα. Σκεφτείτε όμως λίγο ποιος παίκτης μας έλειπε τις 5 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος??? Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ κ ένας από τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ της SL, o Νταβίντ Αγκάνθο. Τέλος δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος κ στα γεμίσματα (4η θέση στα εύστοχα με 51 ή 6η θέση συνολικά, με 51/178≈28.65%). Άρα λοιπόν κ στο επιθετικό κομμάτι τα ενθαρρυντικά στοιχεία υπάρχουν κ αναμένω κ εδώ επίσης καλύτερες μέρες.

Λάθη


Επιπρόσθετα όσον αφορά το μεσοαμυντικό κομμάτι κ γενικά την αγωνιστική συμπεριφορά του Άρη, ένας τομέας που χρίζει σίγουρα άμεσης βελτίωσης είναι τα λάθη, μιας κ δυστυχώς βρισκόμαστε στην 2η θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας με 370 (κοντά δηλαδή στα 53 ανά παιχνίδι), ένας αριθμός αρκετά υψηλός, που εξηγείται όμως μέχρις ενός σημείου από το γεγονός ότι βρισκόμαστε εξίσου ψηλά στις συνολικές πάσες (5η θέση με 414), ενώ το πρόβλημα ισοσταθμίζεται κάπως κ από την καλή επίδοσή μας στα κλεψίματα, όπου με 179 βρισκόμαστε στην 3η (!) θέση μεταξύ των ομάδων της SL.

Προπονητής


Τέλος σχετικά με έναν τομέα που δυστυχώς για πολλούς κ διάφορους λόγους έχουμε πλέον αποκτήσει διδακτορικό, η φετινή σεζόν φυσικά κ δε θα μπορούσε να διαφέρει, μιας κ ήδη έχουμε κάνει αλλαγή προπονητή! Κ σ'αυτόν τον τομέα όμως δεν είμαστε μόνοι, καθώς άλλαξαν προπονητή τόσο η Ξάνθη όσο κ ο Αστέρας, ενώ η Βέροια φέτος ανεβάζει τον πήχη, καθώς έχει κιόλας αλλάξει 2 προπονητές! Επιπλέον χθες (8/10) ο Απόλλωνας κ ο ΟΦΗ απέλυσαν κ αυτοί τους προπονητές που είχαν, άρα πλέον έχουμε 6 ομάδες (το 1/3 των ομάδων της SL!) με αλλαγή καπετάνιου "πριν την παρέλαση" κ σίγουρα έπεται κ συνέχεια (π.χ. ήδη ακούγονται τριξίματα στις προπονητικές καρέκλες Πανιωνίου κ Πλατανιά).

Συμπέρασμα


Συμπερασματικά λοιπόν, το σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ κ τόσο χάλια όσο νομίζουμε ή για να το θέσω διαφορετικά, δεν είμαστε κ οι μοναδικοί με αυτά τα χάλια. Εννοείται ότι έγιναν πολλά λάθη στο σχεδιασμό του καλοκαιριού, ότι έχουμε χτυπητές αδυναμίες κ ότι χρειαζόμαστε βελτίωση σε πολλούς τομείς, αλλά στην τελική σε καμία περίπτωση δεν είμαστε η "χειρότερη" ομάδα της SL! Τα κεφάλια μέσα λοιπόν, λίγες κουβέντες, πολύ δουλειά κ είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη.


(σ.σ.: Όλα τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από το επίσημο site της SL, στην ιστοσελίδα http://www.superleaguegreece.net)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... 9 Οκτωβρίου 2013 στις 2:30 μ.μ.

Παιδες η ψηφοφορια διπλα δεν δουλευει καλα..δεν θα την αλλαξετε???

αγανακτισμενος3

RedDragon είπε... 9 Οκτωβρίου 2013 στις 10:02 μ.μ.

Καλά τα λες αλλά για την άμυνα δεν λαμβάνεις υπόψιν σου ότι Λεβαδειακός, Βέροια κ Ξάνθη φάγανε 5,6 και 4 από τον Ολυμπιακό. Δηλαδή από χαμένο ματς...

Vamos_G1 είπε... 9 Οκτωβρίου 2013 στις 11:16 μ.μ.

Σωστή η παρατήρησή σου Red (το έχω σημειώσει εξάλλου ότι δεν έχουμε παίξει ακόμα κανένα ντέρμπυ), αλλά πιστεύω ότι ο Άρης θα έχει καλύτερη τύχη από τις προαναφερθείσες ομάδες στο συγκεκριμένο ματς.