Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Προπονητές από τα ''φυτώρια'' των ομάδων ανά την Ευρώπη‏

Ο ΆΡΗΣ, μετά την παραίτηση και φυγή του Κατσαβάκη από τον πάγκο του, επέλεξε να εμπιστευτεί 2 δικά του παιδιά, τον Πασιαλή και τον Μπουγιουκλή, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τα κοινά της ομάδας. Όμως, ο ΆΡΗΣ δεν είναι ο πρώτος που επιλέγει προπονητή από τα φυτώριά του. Υπάρχουν 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις στα μεγάλα Ευρωπαικά πρωταθλήματα τις οποίες θα ήθελα να αναφέρω.





Τίτο Βιλανόβα

Μπαρτσελόνα αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του να εμ[ιστεύεται μία ομάδα δικά της παιδιά για τον πάγκο. Η αρχή έγινε με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος αποχώρησε το περυσινό καλοκαίρι. Πολλά ονόματα έπαιξαν για να τον αντικαταστήσουν, αλλά τελικά προτιμήθηκε ο Τίτο Βιλανόβα, ο μέχρι πρότινος στενότερος συνεργάτης του Γκουαρντιόλα. Ήξερε και είχε καλές σχέσεις με τους παικταράδες της Μπάρτσα, όσο και ο Πεπ, οπότε γιατί να μην επιλεχθεί; Έχει πραγματοποιήσει εξαιρετκότατο ξεκίνημα, με 14/16 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις!



Ίβο Πούλγκα

Ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιριστές της Κάλιαρι της τελευταίας 30ετίας. 174 συμμετοχές με τη φανέλα των ροσομπλού δεν είναι λίγες. Στον πάγκο της Κάλιαρι βρίσκεται κάτι παραπάνω από ένα μήνα (2 Οκτώβρη προσλήφθηκε), όπου ανέλαβε το δύσκολο φορτίο που λέγεται Κάλιαρινα το σώσει από τον υποβιβασμό.

Ρέμι Γκράντε

Επίσης πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Έγραψε ιστορία στη Λιόν, έγινε από τις σημαίες της ομάδας, πραγματοποιώντας 145 συμμετοχές και 22 γκολ σε 6 χρόνια στη Λιόν. Βρίσκεται στην ομάδα (όχι ως ποδοσφαιριστής) από το 2003, έχοντας αλλάξει αρκετούς ρόλους Έως το 2005 ήταν μέλος του τεχνικού τιμ του Πολ Λε Γκεν, ενώ το 2005 με την απόλυση του τελευταίου έγινε βοηθός προπονητή του Τζέραρντ Χούλιε. Το 2010 έγινε υπεύθυνος ακαδημιών της Λιόν, ενώ από το καλοκαίρι του 2011 είναι πρώτος προπονητής, με ποσοστό νίκης έως τώρα 55,32%.

Αντρέα Στραματσιόνι

Η πιο πρόσφατη περίπτωση σε μεγάλη ομάδα της Ευρώπης. Πέρυσι, όλοι μας θυμόμασταν τι έκανε η Ίντερ μέχρι και μετά το μισό του πρωταθλήματος: έχανε στην έδρα της με 3αρες από Νοβάρες και Μπολόνιες, με Ρανιέρι και Γκασπερίνι στον πάγκο, οι οποίοι έφυγαν άρον άρον και οι 2. Έτσι, ο Μάσιμο Μοράτι στράφηκε στις υποδομές της ομάδας και τον νεαρό υπεύθυνο ακαδημιών, Στραματσιόνι. Αυτό που έχει κάνει ο Στραματσιόνο ως τώρα, είναι κάτι το μαγευτικό. Όχι μόνο κατάφερε να βγάλει την Ίντερ στην Ευρώπη πέρσι τη στιγμή που όλοι την είχαν ξεγραμμένη, αλλά φέτος χτίζει μία ομάδα με μεγάλες προδιαγραφές σε ένα πλάνο 3-4ετίας, ώστε να φτιάει άλλη μια δυναστεία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πρόσφατη νίκη μες στη Γιούβε, η οποία είχε να χάσει 49 αγώνες.


Ερίκ Χέλυ

Στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του σε μικρομεσαίες ομάδες της Γαλλίας βρίσκεται αυτήτη στιγμή ο Ερίκ Χέλυ. Επί χρόνια βοηθός προπονητή στη Σοσό, συνεργάστηκε με αρκετούς, ενώ πριν λίγους μήνες, αντικατέστησε τον Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς, αφού η Σοσό ήταν ένα καράβι βουλιαγμένο και πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Μάρκο Σίλβα

Η σημαία και το σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της Εστορίλ. Από το 2005 ως το 2011 (τελευταία χρόνια μιας σπουαδαίας καριέρας) αγωνίστηκε στην ομάδα, καταγράφοντας μεταξύ άλλων 109 συμμετοχές και 2 γκολ, ενώ λίγους μήνες αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, η διοίκηση της Εστορίλ, σε μια κίνηση ''πώρωσης'' των οπαδών, του ανέθεσε τα ηνία της ομάδας. Στην πρώτη του σεζόν την ανέβασε κατηγορία ως πρώτη και μέχρι στιγμής την έχει 2 θέσεις πάνω από τη ζώνη του υποββασμού.

Ρομπέρτο ντι Ματέο



Όλοι μας ξέρουμε όλη την ιστορία για να φέρει τον Ντι Ματέο στον τωρινό πάγκο της Τσέλσι. Πέρσι, η κακή πορεία της Τσέλσι, με τον Αντρέ Βίλας-Μπόας στον πάγκο, βρήκε τον Πορτογάλο εκτός Τσέλσι μμε την ταμπέλα του αποτυχημένου, με τον βοηθό του έως τότε να αναλαμβάνει. Ο Ντι Ματέο κατάφερε την ήττα με 3-1 μες στη Νάπολι να την κάνει νίκη με 4-1 στην παράταση, ενώ κατόρθωσε να κατακτήσει όχι μόνο το Λιγκ Καπ, αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου!!! Πολλά ονόματα παγκοσμίας κλάσης προπονητώ ακούστηκαν, αλλά ο Αμπράμοβιτς τον κράτησε στον πάγκο και μέχρι στιγμής΄εχει δικαιωθεί απολύτως.


Αλαίν Καζανόβα

Στην Τουλούζ τελείωσε την 12ετή καριέρα του ως τερματοφύλακας ο Καζανόβα, στην Τουλούζ είναι πρώτος προπονητής αυτή τη στιγμή. Από το 2008 βρίσκεται στον πάγκο της γαλλικής ομάδας, απολαμβάνοντας την απόλυτη στήριξη των διοικούντων. Έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές, αλλά ποτέ δεν έφυγε, μένοντας ως τώρα. Κάτι τέτοιο πρέπει να κάνει και ο ΆΡΗΣ με το τεχνικό του δίδυμο.

Φρανκ ντε Μπουρ

Όλοι όσοι έχουν γνώσεις από παλαιότερους παίκτες γνωρίζουν για την καριέρα του Φρανκ ντε Μπουρ. Με πολύ μεγάλη επιτυχία αγωνίστηκε ως λίμπερο στον Άγιαξ (11 χρόνια, 328 συμμ., 30 γκολ) και στη Μπαρτσελόνα (4 χρόνια, 144 συμμ., 5 γκολ). Το 2007 έγινε μέλος των φημισμένων ακαδημιών του Άγιαξ, ενώ τον Οκτώβρη του 2010 αντικατέστησε ως υπηρεσιακός τον Μάρτιν Γιολ. Το ντεμπούτο του συνδυάστηκε με σπουδαία νίκη με 0-2 επί της Μίλαν, η οποία τον έκανε μόνιμο, έως τώρα. Έχει κατακτήσει 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα, εξαιρετικές οι 2 πρώτες του προπονητικές σεζόν.


Μαουρίτσιο Ποκετίνο

Ο πρώην ιστορικός αρχηγός της Εσπανιόλ είναι ο προπονητής της για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν. Έχοντας 2 θητείες ως ποδοσφαιριστής (1994-2000 και 2004-2006) και συνολικά 254 συμμετοχές και 12 γκολ, τον Ιανουάριο του 2009 έγινε μέλος του τεχνικού τιμ της Εσπανιόλ κα λίγες εβδομάδες αργόερα πρώτος προπονητής. Κι αυτός απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη των διοικούντων, αλλά και των φιλάθλων, έχοντας κερδίσει ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους.




2 σχόλια:

jim είπε... 8 Νοεμβρίου 2012 στις 4:16 μ.μ.

Πολύ καλό το άρθρο και η αναφορά σε προπονητές εκ των έσω...

Παρατήρησες όμως κάτι, τηνώρα που το έφτιαχνες το άρθρο ; ; ; Ότι, το 80% των παραδειγμάτων που αναφέρεις (8/10, δηλαδή) είναι από μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) που μαστίζονται από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια...

Φυσικά, η Μπάρτσα έχει πάγια τακτική της την προώθηση ατόμων εκ των έσω. Όπως επίσης και Καταλανών. Και οι Ολλανδοί, επίσης. Πολλοί παλαιμαχοι παίκτες ήταν και είναι προπονητές.

Στην Ίντερ, πιστεύω ήταν ενα πειρμα από πέρυσι που πέτυχε και συνεχίζει. Βάλε και τα οικονομικά, μαζι. Το ΄διο και στην Λυών. Στην Τσέσλι, ποιος φτασμένος θα πήγαινε ; ; ; Ολοι οι φτασμενοι πηγαν και εφυγαν νυχτα (Μουρίνιο, Σκολάρι, Χίτινγκ, Ανσελότι). Δεν εχουν και πολυ λόγο οι προπονητες στην Τσελσι.

Και οι μικρότερες σε εμβελεια ομαδες δεν έχουν τα κεφαλαια των μεγάλων και προτιμού λύσεις φτηνές και έξυπνες. Στην Εσπανιόλ, ο Ποκετίνο μετά από 4 χρόνια έπρεπε να κάνει μια υπέρβαση. Κατι πήγε να κανει πριν 1-2 χρονια αλλα τιποτα..

Στην Καλιαρι και γενικοτερα στην Ιταλια οι προπονητες και οι τεχνικοι διευθυντες αλλάζουν γρήγορα και εύκολα...

Ο προπονητής δεν εχει σημασία από που θα προέλθει. Εκτός κι αν μιλαμε για ομάδα που δουλευει με ιεραρχία και πλάνο για χρόνια (Μπαρτσα).

Τώρα... Σε μας το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Μην ξεχνάς το καλοκαίρι μιλούσαμε με Κωστένογλου και Αναστόπουλο και από το πουθενά ανακοινώθηκε ο Κατσαβάκης. Τώρα, αν το οικονομικό πιάσει χημεία με το βόλεμα (αν βγουν τα αποτελέσματα, δηλαδη.. Που προς το παρν βγαινουν) τότε το συνεχίζουμε και από το πουθενά πετύχαμε στην επιλογή μας...

Έχει διαφορά δηλαδή, το βγάζω με πλάνο έναν προπονητή από τα φυτωρια και βγάζω έναν κι αν μου κάτσει "μου αλλάζει την ζωή" όπως λεει και η διαφήμιση του τζοκερ...

Γιατί, εδώ που τα λέμε... Ποιο πλάνο στον ΑΡΗ ρε συ ; ; ; Ποιο ; ; ;



Unknown είπε... 8 Νοεμβρίου 2012 στις 4:35 μ.μ.

Ευχαριστώ φίλε για τον καλό σου λόγο.

Πράγματι, οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην κρίση. Οι περισσότεροι από τους παραπάνω από ανάγκη βρέθηκαν στον πάγκο της ομάδας με την οποία έχουν δεθεί.

Η Ίντερ πέρυσι έμοιαζε μην έχει σωτηρία. Πάντως, αυτό που κατάφερε και συνεχίζει να πράττει ο Στραματσιόνι, δεν είναι τύχη. Είναι πολύ ικανός προπονητής και έχει μέλλον.

Στην Τσέλσι, από τότε που ήρθε ο Αμπράμοβιτς, ποτέ δεν υπήρξε η απαραίτητη στήριξη και πίστωση χρόνου σε προπονητή. Αν υπήρχε αυτό, δεν θα έπαιρνε Τσάμπιονς λιγκ το 2012, αλλά πιο πριν.

Η Μπάρτσα εντάξει. Όλοι ξέρουν το πλάνο της. Τα πάντα από τα φυτώρια. Δε χρειάζεται να το αναλύσουμε.

Είπε κάτι για πλάνο στον ΆΡΗ;;