Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ματς τακτικής το Σάββατο

Το Σάββατο υποδεχόμαστε τον Ατρόμητο. Η ομάδα μας, μετράει τρεις σερί ήττες και το ηθικό είναι πεσμένο. Και αν λάβουμε υπόψη μας, ότι και οι τρείς αυτές ήταν προήρθαν από τρείς ανταγωνιστές μας (για την παραμονή) τότε υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Η επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα, αποτελεί Μ-Ο-Ν-Ο-Δ-Ρ-Ο-Μ-Ο...



Η χρονιά αυτή, δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Καλό (αναγκαίο θα έλεγα) θα είναι να έχουμε το γνώθι σ’ αυτόν και να μην έχουμε απαιτήσεις. Ο αγώνας του Σαββάτου για να κερδηθεί θα πρέπει να υπάρχει έντονο, το στοιχείο της τακτικής…
 
Καταρχήν, το Σάββατο κόντρα στον Ατρόμητο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίξουμε ποδόσφαιρο κατοχής.  Αν το κάνουμε, το πιθανότερο είναι να δεχθούμε γκολ και μάλιστα γρήγορα. Είμαστε σε δύσκολο σημείο και το σκεπτικό του τύπου «ΆΡΗΣ είσαι και μπαίνεις για να κερδίζεις», δεν ενδείκνυται..

Από το καλοκαίρι τονίζουμε ότι η άμυνα είναι αυτή που θα δώσει βαθμούς. Γενικότερα, η αμυντική λειτουργία. Που μεταξύ μας, δεν είναι καθόλου μα καθόλου δουλεμένη. Και αυτό είναι πάρα πολύ κακό σημάδι. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει και βελτίωση…

Τα χρόνια πέρασαν και ο τροχός γύρισε. Ο Ατρόμητος είναι καλύτερη ομάδα από εμάς. Δεν μιλάμε για φανέλες και ιστορίες και λαούς. Στην άκρη αυτά. Αυτά θα σκεφτούν οι παίκτες μας για να παθιάζονται. Δεν θα παίξουν ποδόσφαιρο αυτά. 11 εναντίον 11 θα παίξουν. Και εκεί ο αντίπαλος είναι καλύτερος.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το γεγονός ότι παίζουμε εντός έδρας. Πρέπει να κλείσουμε τους χώρους του αντιπάλου. Να μην του δώσουμε την ευκαιρία να παίξει την κόντρα επίθεση. Διαθέτει επικίνδυνους και έμπειρους παίκτες και θα μας θερίσει. Πρέπει να τους φτάσουμε στο σημείο να κοιτάζονται μεταξύ τους και να μην έχουν που να δώσουν την μπάλα και να την γυρίζουν πίσω.

Και στην συνέχεια να εκμεταλλευτούμε Ε-Μ-Ε-Ι-Σ, αντί γι’ αυτούς την κόντρα επίθεση. Εν ολίγοις, να τους πετάξουμε το μπαλάκι τακτικά σαν να τους λέμε «Ελάτε… Έλα Ντούσαν… Έχεις καλύτερη ομάδα… Έλα, κάνε παιχνίδι μέσα στο σπίτι μου.. Θα σε περιμένω πίσω στην άμυνα μου»…Να τους μεταφέρουμε τον τίτλο του φαβορί, με λίγα λόγια. Και όποιος μουρμουρίσει, άφησε τον να μουρμουρίσει.

Και επίσης, να δημιουργήσουμε καταστάσεις ευκαιρίας από τις στημένες φάσεις. Κόρνερ, φάουλ απευθείας, φάουλ με σέντρα. Μην δούμε πάλι ψευτοκόρνερ που εκτελούνται χαμηλά στην γωνία της μικρής περιοχής και φάουλ που βγαίνουν από το γήπεδο..

Ο κόσμος να έχει Υ-Π-Ο-Μ-Ο-Ν-Η και να χειροκροτεί…

Έτσι τον διαβάζω τον αγώνα του Σαββάτου. Με βάση τα δεδομένα της ομάδας μας, κυρίως…

Και κάτι ακόμα… Αρκετοί παρομοιάζουν σε αγωνιστικό επίπεδο την χρονιά αυτή, με την σεζόν 2004-2005, που πέσαμε. Λοιπόν… Τότε, δεν είχαμε τον Target man. Τώρα τον έχουμε (Αγκάνθο). Τότε δεν είχαμε περιφερειακούς αξιόλογους να κάνουν κίνηση, να απειλήσουν, τώρα έχουμε (Γιαννιώτα, Κάζνα.. Δεν είναι κακός παίκτης). Τότε, είχαμε ένα έμπειρο αμυντικό (Κολτσίδα), τώρα έχουμε Πουλίδο και Παντίδο που αρχικά άφησε καλές εντυπώσεις. Ο Παπαζαχαρίας είναι ντεφορμέ… Χρειάζεται 1-2 καλά ματς για να πάρει τα πάνω του.

Γενικά, η ομάδα είναι περισσότερο αδούλευτη αγωνιστικά, παρά ατάλαντη. Αν ήταν δουλεμένη θα είχε 5 βαθμούς παραπάνω, τουλάχιστον.

Πιστεύω, ότι μία νίκη η οποία θα συνοδευτεί από πάθος και ομαδικότητα, θα ανεβάσει το ηθικό των παικτών. Θα τους δώσει ψυχολογική ώθηση. Αρκεί, βέβαια να έχουν και την κατάλληλη καθοδήγηση…

10 σχόλια:

Σωτήρης είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 12:07 μ.μ.

Καλημέρα

θα γράψω και γω την γνώμη μου για τον τρόπο που πρέπει να αγωνιστούμε το Σάββατο.

Καταρχήν η νίκη είναι το μοναδικό αποτέλεσμα, οι παίκτες μας όμως πρέπει να μπούνε έχοντας στο μυαλό τους ότι θα τα δώσουν ΟΛΑ απέναντι σε μια καλύτερη ομάδα και ότι γίνει. Αν μπουν μέσα με το άγχος της νίκης θα χάνουμε από το 5'.

Στο παιχνίδι πρέπει να δώσουμε ΤΡΟΜΕΡΗ προσοχή στα στημένα των αντιπάλων, με Φυτανίδη και Λαζαρίδη απέναντι στην άμυνά μας, κάθε στημένο θα είναι μισό γκολ. Δεν πρέπει να δώσουμε εύκολα κόρνερ και φάουλ κοντά στην περιοχή μας.

Οι μέσοι πρέπει να μην σταματήσουν να τρέχουν για 90 λεπτά, αλλά να τρέχουν με σκοπό όχι να ακολουθάνε την μπάλα.

Επίσης πρέπει κάτι να γίνει με την άμυνα, μετά και την αποτυχία με τον Γιαννίτση, πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε κάποιον γρήγορο παίκτη δίπλα στον Παπαζαχαρία ή τον Παντίδο. Αν είχαμε τον Ηρακλή θα ήταν μια καλή λύση, τώρα ίσως μπορούμε να δοκιμάσουμε τον Κοέλιο.

Από κει και πέρα όπως έγραψες τζιμ, πίεση και κόντρα, μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε.

Ο Γιαννιώτας πρέπει να κάνει ένα καλό παιχνίδι, θα είναι πιστεύω ιδανικό απέναντι στα βαριά στοπερ του ατρόμητου, αρκεί να μην πηγαίνει πάλι να κλείνεται πάνω στην γραμμή με 2-3 παίκτες γύρω του. Πρέπει να κάνει διαγώνιες κινήσεις για να σπάσει την αντίπαλη άμυνα.

ΝΑVAS είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 1:46 μ.μ.

ΑΜΥΝΑ ΜΕ ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ..........

Skolix είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 2:24 μ.μ.

Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να παίξουμε αμυντικά, να πάμε για την ισοπαλία. Δυστυχώς, όπως λέει και ο Σωτήρης, είναι πολύ δυνατοί στα στημένα. Πρέπει να περιοριστεί και ο Σουμπίνιο.

Από κει και πέρα, με αυτά που έχουμε δει, πιστεύω ότι θα είμαστε μια από τις λίγες ομάδες που θα σκοράρει πάνω από μια φορά ο Ατρόμητος και κ Κούτσι θα φαντάζει Χούντελαρ (όπως ο Δ. Παπαδόπουλος μου θύμισε Μπενζεμά τη Δευτέρα).

Θέλει και πολλή τύχη από δω και πέρα, μιλάω για πάτο, τον οποίο δυστυχώς δεν έχουμε συχνά.

RedDragon είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 2:31 μ.μ.

Για να μην τρελαθούμε κιόλας ο Ατρόμητος δεν είναι καμία υπερομάδα.

Μια ομάδα της σειράς είναι απλά με το χάλι του φετινού πρωταθλήματος βρίσκεται στην 5η θέση.

Δύο πράγματα χρειάζονται από εδώ κ πέρα στην ομάδα: Απόλυτη συγκέντρωση και Πάθος.

Αν τα έχουμε αυτά δεν θα τρώμε γκολ σε κάθε επίθεση του αντιπάλου κ θα κερδίζουμε προσωπικές μονομαχίες.

Τακτικές αναλύσεις πλέον δεν παίζουν κανένα ρόλο σε μια ομάδα που έχει ήδη αλλάξει 2 προπονητές...

Κάθε βαθμός μετράει. Έχουμε μείνει πολύ πίσω...

Unknown είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 2:33 μ.μ.

Καλα εκανες και ετοιμασες αρθρο για καθαρα τακτικη Jim διοτι με αυτα και με αυτα εχουμε ξεχασει τι εστι ποδοσφαιρο.

Πρεπει να παιξουμε οπως ακριβως με γαυρο. Να κλειστουμε πισω και να κανουμε 4-5 αντεπιθεσεις σε ολο το παιχνιδι. Μια θα μας βγει δε μπορει.

Εγω στηριζω πολλα σε Γιαννιωτα-Αγκανθο για παιχνιδι αντεπιθεσεων. Ο ενας με την ταχυτητα και ο αλλος με το ποδι του.

Αμυντικα, ο Κουτσι περυσι αν θυμαστε μας ειχε βαλει 2 γκολ εδω μεσα στο 4-2 επι του Νιονιου. Ειναι βαρυς και αργος φορ, οποτε ο Παπαζαχαριας θα ηταν λογικη επιλογη να τον μαρκαρει.

Απο 'κει και περα, πρεπει το κεντρο μας να τρεξει πολλα χλμ γιατι αυτοι εχουν πολυ δυνατο κεντρο με ποιοτικους παικτες (Ιγκλεσιας, Σουμπινιο, κ.α.).

Πολλοι στηριζομασταν φετος στις στημενες φασεις. ομως, το 'χω πει και θα το ξαναπω, λειπει ενας ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ για φαουλ-κορνερ.

jim είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 2:51 μ.μ.

Red, δε έχεις άδικο που λες ότι δεν χωρούν αναλύσεις τακτικά σε μια ομαδα που αλλαξε δύο και πάει για τον τρίτο προπονητή. Με βάση την γενικοτερη εικονα μας, πιστευω ότι καλο θα ειναι να κλεισουμε τους χωρους και να παιξουμε την κοντρα...

scolix, πιστευω ότι το μεγαλύτερο προβλημα είναι το χαμηλό ηθικό μας. Με μια νίκη, συνοδευόμενη απο στοιχεία πάθους και ομαδικότητας θα μας ανεβάσει το ηθικό.

Νικ, στα στημένα ειμαστε πουθεναδες. Και κρίμα, γιατί ομαδα με στοχο την πααμονη πρεπει να τα εκμεταλλευεται. Οι χαφ, δεν ειναι αναγκαιο ντε και καλα να τρεξουν χλμ. Εξυπνα να παιξουν, με βοηθειες, καλύψεις και σπαταλώντας ενεργεια οπως πρεπει..

Σωτήρη, συμφωνω με Γιαννιώτα γι αυτα που λες...

Στην τελική ας δουν λίγο τις Αγγλικες ομαδες και τις Ισπανικες. Παραδειγμα, ας δουν την χθεσινη κινηση του Γουόλκοτ στο πρωτο γκολ της Αρσεναλ... Παραδειγματα ουκ ολιγα...

Δεν μπορει να τα λεμε εμεις και να μην τους τα λενε οι κοουτς και οι εαυτοι τους, οι ιδιοι...

navas είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 3:39 μ.μ.

Στην αρχη του πρωταθληματος λεγαμε θελαμε σεντερ φορ.μας βγηκε ο αγκανθο ηρεμησαμε λιγο.
Μετα λεγαμε θελουμε επιτελικο μεσο να μοιραζει μπαλα γιατι δεν εχουμε τετοιο παικτη
Βγηκε ο πουλιδο απο την αμυνα και η αμυνα παραπαιει(οχι οτι πριν ηταν και πολυ καλυτερη)
Τωρα βλεπω οτι θελουμε και αμυντικο χαφ γιατι το κεντρο ειναι ανυπαρκτο.
Τελικα που στο διαολο χρειαζομαστε παικτη και πως πρεπει να κινηθουμε τον ιανουαριο.
Αυτη η κινιση ετσι και αλλιως μπορει να ειναι πολυ καθοριστικη.

Εσεις παιδια τι λετε για το θεμα ενισχυσης

Unknown είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 3:52 μ.μ.

NAVAS, εγω για το θεμα της ενισχυσης τον Γεναρη εχω ξαναπει:

Κατα τη γνωμη μου, και βαση τα οικονομικα δεδομενα της ομαδας, θελω 2 παικτες:

1. Τη μοναδικη μεταγραφη ανω των 24 πιστευω πως πρεπει να την ξοδεψουμε σε ενα 8αρο10αρι, που θα εχει τεχνικη, θα πρωοθει το παιχνιδι και θα χειριζεται καλα τη μπαλα. Αν ειναι και καλος εκτελεστης στημενων, ακομα καλυτερα.

2. Εναν αριστερο μπακ, εστω και λιγο καλυτερο απο το Μαργαριτη. Γιατι μονο με τον Μαργαριτη ο οποιος διανυει και περιοδο παρατεταμενου ντεφορμαρισματος δε γινεται να βγει η χρονια.

Οχι οτι δε χρειαζομαστε αλλους φυσικα, αλλα ειναι οι πιο αναγκαιοι.

jim είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 5:28 μ.μ.

Προσωπικά, την γνώμη μου την είπα από το καλοκαίρι. Χτίζουμε την ομάδα, δίνοντας βάση στην Α-Μ-Υ-Ν-Τ-Ι-Κ-Η Λ-Ε-Ι-Τ-Ο-Υ-Ρ-Γ-Ι-Α.. Αλλά, που να προλάβουν να την δουλέψουν όταν τα μυαλά τους ήταν στα αποκαϊδια των διαχειρίσεων των αλλων...

Επίσης, έχω γραψει αρκετες φορες την γνωμη μου μετά τις 3-4 πρώτες αγωνιστικές. Η ομάδα θέλει έναν παίκτη στον άξονα (επιτελικό, αν θέλετε πείτε το) να κουβαλάει μπάλα, να έχει κράτημα μπάλας και να ψάχνει τις έξυπνες μπαλιές. Έναν "εγκέφαλο", δηλαδή.. Υπάρχουν τετοιοι παίχτες.. Και φθηνοί κιόλας. Αρκεί αν ψαχτούν οι σκάουτερ..

Και από κει και πέρα η αλήθεια είναι μετάξυ μας ότι θέλουμε δυο ακραια μπακ και δυο αμυντικογενη χαφ. Αλλά, είναι πλεονασμός αυτό. Πιστεύω, ότι περισσότερο το θέμα είναι ψυχολογικό παρά αγωνιστικό. Όχι φυσικά, ότι είμαστε και για 5άδα, αλλά αν είχαμε δουλευτεί από τις αρχές όπως έπρεπε τώρα θα είχαμε 15-16 βαθμούς χαλαρά...

Ένα αριστερό μπακ, θα συμφωνήσω με τον Νικ και γιατί όχι έναν κόφτη για να υπάρχουν παραπάνω επιλογές... Να κάνει δίδυμο με τον Κοέλιο.. Ανύπαρκτοι επιθετικά και οι δύο να καταστρέφουν το παιχνίδι του αντιπάλου (έναν Βιτόλο στα 20 του, για παράδειγμα. Ή ένα Νεμπεγλέρα στα23 του ακόμα καλύτερα). Και μπροστά τους να έχεις, αυτόν τον επιτελικό που λέμε...

Υπάρχουν τέτοιες λύσεις φτηνές. Αρκει το τμημα σκαουτινγκ να ψαχτει.

Αλλά, ως συνήθως του κεφαλιού τους θα κάνουν και θα μας γραψουν στα απαυτά τους. Όχι το τμήμα σκάουτινγκ, όλη η ομάδα εννοώ...



VardARIS είπε... 29 Νοεμβρίου 2012 στις 11:03 μ.μ.

Red μπορεί ο Ατρόμητος όπως λες να μην είναι τίποτα ιδιαίτερο και να βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας όμως ξεχνάς ότι ο Άρης έκανε μάγκα τα Γιάννενα, τον Πλατανιά, την Κέρκυρα, έφαγε 4 από τον Πανθρακικό! Στον Ατρόμητο θα κολλήσει?

Για μένα το βασικότερο είναι η ομάδα να έχει επιτέλους λίγο τύχη. Αν γίνεται μια φορά να προηγηθούμε και να μην δεχθούμε γκολ από το 1ο λεπτό. Οι πιτσιρικάδες μας αν δεχθούν πρώτοι γκολ επηρεάζονται και μετά παίζουν με την πλάτη στον τοίχο, ή καλύτερα με βαρίδια στα πόδια.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και η διαιτησία. Αν έχουμε πάλι έναν αντίστοιχο Σπάθα τότε κλάφτα Χαράλαμπε. (Θα γίνω γαύρος αλλά τι να κάνεις, οι καιροί το απαιτούν), ας σφάξω και εγώ κάποιον, και αν δε με σφάξανε φέτος...