Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ανασκόπηση της σεζόν 2010-2011 για το μπάσκετ του Άρη

Επειδή τις τελευταίες μερες πολύ κόσμος άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ, πριν κάνουμε την κριτική μας για την σεζόν που πέρασε καλό είναι να δούμε κ να θυμηθούμε τι έγινε όλη αυτή τη χρονιά.

Γιατί πολλοί από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για το μπάσκετ δεν έχουν ιδέα τι συνέβη όλη τη χρονιά.

Επειδή όμως τους έτσουξε η ήττα/αποκλεισμός από την ομάδα του Ποτέ, τους αιώνιους δεύτερους ψάχνουν να βρουν φταίχτες, αποδιοπομπαίους τράγους κ να βγάλουν το άχτι τους...


Το ξεκίνημα

H σεζόν ξεκινάει επιλέγοντας ως προπονητή τον Ντρούκερ, φιλαράκι του Μπλατ ο οποίος κ μας τον πρότεινε. Ένας προπονητής νέος αλλά με καλό βιογραφικό και προοπτικές έχοντας πάρει πρωτάθλημα στο Ισραήλ και έχοντας κατακτήσει το Uleb Cup με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ!

Επομένως η επιλογή του Ντρούκερ δεν ήταν κακή από την αρχή, αποδείχτηκε όμως κακή στην πορεία.

Ξεκινάει το χτίσιμο της ομάδας κ έρχονται παίχτες όπως ο Ταπούτος, ο Χαραλαμπίδης, ο Κουμπούρας, ο Τάκερ, ο Μπορόβνιακ, ο Πιρς, ο Ντάνστον, ο Βεργίνης, επιστρέφει και ο Τσαϊρέλης.

Ο Βεργίνης τραυματίζεται στο 1ο ματς της σεζόν κ έρχεται ο Σλούκας ως δανεικός από τον Ολυμπιακό για να τον αντικαταστήσει.

Σχεδιάζεται μία ομάδα η οποία σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Ντρούκερ θα δώσει βάση κυρίως στην επίθεση κ λιγότερο στην άμυνα.

1ο λάθος της διοίκησης λοιπόν είναι ο σχεδιασμός της ομάδας. Δεν γίνεται να παίξεις το επιθετικογενές μπάσκετ που ήθελε ο Ντρούκερ χωρίς να έχεις τους ανάλογους παίχτες.

Τα αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν είναι καλά κ η ομάδα παίζει σχετικά καλό μπάσκετ. Τα μεγάλα κενά διαστήματα όμως στο παιχνίδι της αρχίζουν να προβληματίζουν. Όσο περνάει ο καιρός αρχίζουν να έρχονται τα άσχημα αποτελέσματα. Ήττες από μικρότερες ομάδες ακόμη κ μέσα στο Παλέ, ήττες σε παιχνίδια που η ομάδα έφτασε να προηγείται ακόμη κ με 20 πόντους διαφορά.

Έρχονται οι πρώτες αλλαγές παιχτών. Ο Πιρς αποχωρεί κ λόγω τραυματισμού κ έρχεται ο Μπράουν και λίγο αργότερο αντικαθίσταται ο πολύ soft Ντάνστον με τον βαρύ και γερασμένο Τόμας.

Η ομάδα δεν παίζει καθόλου καλή άμυνα κ όταν κολάει στην επίθεση δε μπορεί να αντιδράσει. Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Τάκερ ο οποίος αγωνίζεται 40λεπτα σε όλες σχεδόν τις θέσεις. Όταν η αντίπαλη ομάδα τον μαρκάρει αποτελεσματικά ο Άρης κολλάει στην επίθεση.

Φτάνει κάποια στιγμή που όλοι πλέον είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να γίνει αλλαγή προπονητή στην ομάδα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα η ομάδα έχει μείνει αρκετά πίσω και το μόνο θετικό είναι η καλή πορεία στο Εurocup η οποία όμως ήταν προσωρινή μια κ στη φάση των 32 μένουμε 4οι στον όμιλο.

Ο ερχομός του Σούμποτιτς
Η διοίκηση προσπαθεί να φέρει τον Σφαιρόπουλο κ ενώ όλα δείχνουν ότι είχαν συμφωνήσει... χαλάει η δουλειά για λόγους άγνωστους... Επόμενη λύση ήταν ο Σούμποτιτς. Ο ερχομός του όμως φέρνει κ πολλά προβλήματα μαζί...

Οι οργανωμένοι του Super3 δεν τον θέλουν γιατί τον θεωρούν προδότη! Ρωτήθηκαν μάλιστα πριν την πρόσληψη του κ αρνήθηκαν την επιστροφή του.

Πείτε μου εσείς ποια σοβαρή ομάδα ρωτάει τους οπαδούς της για να φέρει έναν προπονητή στην ομάδα; Από που κ ως που ο Super3 να έχει λόγο σε αυτή την απόφαση;

Η διοίκηση επιλέγει να μην λάβει υπόψη της την άποψη του Super3 κ να φέρει τον Σούμποτιτς. Ο Super3 θυμώνει κ αποφασίζει αποχή από το μπάσκετ! Για το καλό του Άρη όπως υποστηρίζουν.

2ο λάθος της διοίκησης που δεν βγαίνει να εξηγήσει τους λόγους που έφερε τον Σούμποτις στην ομάδα αλλά κ να τον στηρίξει.

Η ομάδα επί Σούμποτιτς
Είναι γεγονός ότι η ομάδα επί Σούμποτιτς βελτιώθηκε. Κύριο μέλημα να δουλευτεί η αμυντική λειτουργία η οποία μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτη. Μπορώ να πω ότι είδαμε κάποια βελτίωση. Μπορεί τα στατιστικά να λένε ότι δεν είχαμε, αλλά επί Σούμποτιτς η ομάδα έπαιξε πολύ πιο δύσκολα παιχνίδια απ'οτι επί Ντρούκερ.

Η αλλαγή προπονητή επιφέρει κ αλλαγές στο ρόστερ. Φεύγει ο δυσαρεστημένος από τις σκληρές προπονήσεις Τάκερ κ έρχεται στη θέση του ο Γουίντερς!! Φεύγει ο Μπορόβνιακ κ έρχεται ο Μπάβζιτς. Αποχωρεί ο Σκορδίλης και έρχεται ο Κασίροφ. Φεύγει ο Τόμας κ έρχεται ο Κίνγκ.

3ο λάθος της διοίκησης αλλά κ του προπονητή. Οι παίχτες που ήρθαν για να ενισχύσουν την ομάδα βοήθησαν ελάχιστα. Πέρα από τον Μπάβζιτς που ήταν καλούτσικος, οι Γουίντερς και Κασίροφ ήταν ανύπαρκτοι και ο Κίνγκ πολύ μέτριος.

Οι αγώνες με το Μαρούσι
Η ομάδα καταφέρνει να τερματίσει 4η και παίξει στα play off με το Μαρούσι. Ένα Μαρούσι που το έχουμε κερδίσει 2 φορές στο πρωτάθλημα εύκολα... έρχεται κ μας κάνει το Break στο Αλεξάνδρειο.

Μας ζώνουν όλους τα φίδια. Η σεζόν πάει να τελειωσει πρόωρα από μία ομάδα που φτιάχτηκε σε 1 βδομάδα. Ευτυχώς οι παίχτες σοβαρεύονται κ κερδίζουν τα επόμενα 2 παιχνίδια.

Οι αγώνες με τον Ολυμπιακό
Οι αγώνες αυτοί ήταν στην ουσία φιλικοί αγώνες προετοιμασίας για τα παιχνίδια με τον Παοκ. Ο Σούμποτιτς προσπαθούσε να δώσει χρόνο στους νεοαποκτηθείς Κασίροφ κ Κινγκ. Η αντίσταση που φέραμε στον Ολυμπιακό ήταν μηδαμινή.

Στα παιχνίδια αυτά δεν αγωνίστηκε ο Σλούκας λόγω του δανεισμού του από τον Ολυμπιακό. Στην πορεία φάνηκε ότι μπορεί να του έκανε κ καλό αυτό διότι στη σειρά με τον Παοκ ήταν από τους καλύτερους κ πιο σταθερούς παίχτες.

Πολλοί λέγανε ότι έπρεπε να τα χτυπήσουμε πιο πολύ τα ματς με τον γαύρο. Διαφωνώ διότι υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού κάποιων παιχτών, όπως κ έγινε. Τραυματίστηκαν ο Ταπούτος και ο Γουίντερς...

Οι αγώνες με τον Παοκ
Και πάμε στην περιβόητη σειρά με τον συμπολίτη. Όλοι μας λέγαμε ότι έχουμε πιο βαθύ ρόστερ από τον Παοκ οπότε σε σειρά 5 αγώνων αυτό θα βγει υπέρ μας. Δεν υπολογίσαμε όμως ότι 2 παίχτες μας ήταν τραυματίες, και μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο Ταπούτος, ήταν από τους καλύτερους μας σε όλη τη χρονιά.

Τα 2 πρώτα παιχνίδια είναι κλειστά. Το 1ο το χάνουμε δύσκολα κ το 2ο το κερδίζουμε δύσκολα. Στο 3ο ματς η ομάδα παίζει καταπληκτική άμυνα κ κάνει το break. Μέχρι στιγμής όλα καλά. ΌΛΟΙ πιστέψαμε ότι η σειρά θα τελειώσει στο Αλεξάνδρειο.

Και μέχρι το 3ο δεκάλεπτο του 4ου αγώνα αυτό φαινόταν. Κάπου εκεί η ομάδα παθαίνει το γνωστό μπλακ άουτ κ με την συμβολή της πολύ κακής διαιτησίας χάνει τη διαφορά που έχει χτίσει κ τελικά κ το παιχνίδι. Κάπου εδώ χάθηκε η σειρά γιατί ήταν πολύ δύσκολο οι παίχτες να βρουν ψυχολογία κ να πάνε να ξανακάνουν διπλό μέσα στο κρατικό.

4ο λάθος της διοίκησης που δεν προστάτεψε την ομάδα από τις εχθρικές διαιτησίες ακόμη κ μέσα στο Παλέ. Αντιθέτως επέτρεψε  τους διοικούντες του Παοκ να πάρουν καροτσάκι τους διαιτητές στο ημίχρονο κ να διαμαρτύρονται συνεχώς... με αποτέλεσμα να δούμε τα σφυρίγματα που είδαμε στο 3ο δεκάλεπτο που γύρισαν κ το ματς.

Στο 5ο ματς η ομάδα είναι πολύ κακή, πολύ άστοχη εντελώς εκτός κλίματος. Κυνηγάει το σκορ σε όλο το ματς. Ακόμη κ έτσι όμως φτάνει στο τέλος αρκετά κοντά στο να ισοφαρίσει ακόμη κ να κλέψει τη νίκη αλλά 1 χαμένο ριμπάουντ κ 2 χαμένες βολές δεν μας επιτρέπουν κάτι παραπάνω...

Ο βασικός στόχος της χρονιάς που είναι η 3η θέση χάθηκε. Η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα είναι να χουμε να λέμε. Στην πραγματικότητα ούτε ο Παοκ ούτε εμείς είμαστε για Ευρωλίγκα. Και εφόσον δεν γίνει κανένα θαύμα να βρέξει λεφτά δεν θα είμαστε ούτε του χρόνου.

Περισσότερο τον κόσμο τον πείραξε το πρεστίζ. Το ότι χάσαμε από τον αιώνιο πελάτη. Αν χάναμε από το Μαρούσι πολύ λιγότεροι θα είχαν ενδιαφερθεί...

Ακόμη κ έτσι βγαίνει ένα θετικό από αυτή την αποτυχία: το ότι ο κόσμος ενδιαφέρθηκε πάλι για το μπάσκετ.

Σε επόμενο Post θα εξετάσουμε αν η χρονιά ήταν εντελώς αποτυχημένη, ποιοι ευθύνονται γι'αυτό κ τι πρέπει να γίνει για του χρόνου.

5 σχόλια:

KANTHAR0S είπε... 10 Ιουνίου 2011 στις 4:13 μ.μ.

Πολύ καλά τα έγραψες, αλλά αυτό το κομμάτι με τη διαιτησία τι το ήθελες;

RedDragon είπε... 10 Ιουνίου 2011 στις 4:17 μ.μ.

Kάνθαρε άποψη μου είναι ότι στο 4ο ματς η διαιτησία με τα σφυρίγματα της στο 3ο δεκάλεπτο βοήθησε τον Παοκ να γυρίσει στο ματς.

geokampour είπε... 10 Ιουνίου 2011 στις 5:10 μ.μ.

Ρε παιδιά ειλικρινά το 4ο μάτς πόσοι το είδανε; ή μάλλον...... όλοι θυμούνται μόνο το οτι κοιμήθηκε ο Σούμποτιτς και ο σκοπιανός έκανε πάρτι στην ρακέτα μας το τελευταίο δεκάλεπτο;

Το ότι στο τρίτο 10λεπτο πρόλαβαν και μας σφύριξαν 5 φάουλ και ακόμα ο χρόνος έγραφε 9 και κάτι . . .;

Το ότι στο πρώτο δεκάλεπτο ο Παοκ ήτανε κοντά μας στο σκορ γιατί είχανε ρίξει πόσες κ εγώ δεν θυμάμαι βολές;Αλλιώς κ εμάς η διαφορά θα πήγαινε στο 20-5 (αν χανόντουσαν οι επιθέσεις τους κ δεν σφυρίζονταν συνέχεια φάουλ). . .

Το ότι σε εμάς σφυρίζανε μόνο που τους κοιτούσαμε στα μάτια ενώ σε αυτούς εάν δεν έσπαγε χέρι δεν ακουγόταν τίποτα;

Όταν σε δύο φάσεις τρίπλες γίνονται οφθαλμοφανέστατα βήματα κι αυτές οι τρίπλες καταλήγουν σε 2 εύστοχα τρίποντα αυτό το λένε +6 ....

Δεν χρειάζομαι ριπλέι μέσα ήμουνα . . .

KANTHAR0S είπε... 10 Ιουνίου 2011 στις 8:35 μ.μ.

Την σέβομαι την άποψη σου και υπερασπίζω το δικαίωμα σου να τη διατυπώνεις, αλλά διαφωνώ σφόδρα.

Ανώνυμος είπε... 10 Ιουνίου 2011 στις 9:12 μ.μ.

Στα γεγονοτα της σεζον,να προσθεσω κ το παραπονο του πατερα Ταπουτου στον Αρης fm,κ την περιεργη φυγη Σκορδιλη.Απλα για να δειξω ποσο περιεργο κλιμα υπηρχε μεσα στην ομαδα.Οντως φετος διεκδικουσαμε ευρωλιγκα με τους χειροτερους ξενους της ιστοριας μας.Παιχτες οπως Κασιρωφ,Ουιντερς κ Κινγκ δεν επρεπε να περασουν ουτε εξω απο το Παλε!Ακομα δεν καταλαβα γτ επρεπε να αλλαξουμε ξενους τελος Απριλιου για να ρθουν τετοια παλτα!Καποιοι πρεπει να λογοδοτησουν γι αυτο αλλα δεν το βλεπω..

Θεωρω οτι αν εφευγε ο Ντρουκερ ενα μηνα νωριτερα οπως επρεπε,κ αν κρατουσαμε Τακερ κ Τομας(χρησιμος αμυντικα κ επαιζε κ με πλατη)θα βγαιναμε τελ εμεις.

Το θεμα ειναι οτι σε ενα πρωταθλημα με τοσο χαμηλο ανταγωνισμο,οπου ολοι μα ΟΛΟΙ οι αντιπαλοι σου ειναι σε τραγικη κατασταση,καταφερνεις(γτ περι κατορθωματος προκειται)να αποτυχεις παταγωδως!
Avenger3