Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μπαρτσελόνα : Η λειτουργία της "Μασία" και των τμημάτων υποδομής

Η "Μασία", είναι το κτίριο, που στεγάζει, τους νέους παίχτες, της Μπαρτσελόνα. Το κτίριο, αρχικά, χρησιμοποιήθηκε, ως τόπος φιλοξενίας, των επιστημόνων, που ήταν υπεύθυνοι, για την κατασκευή του Καμπ Νου. Στην συνέχεια, στο κτίριο αυτό, "τοποθετήθηκαν", τα γραφεία της Μπαρτσελόνα, αλλά με την εκτόξευση της δραστηριότητας του συλλόγου, "εφυγαν", από εκεί και εγκαταστάθηκαν στο Κάμπ Νου. 


Ο Γιόχαν Κρόϊφ, είχε την ιδέα της δημιουργίας ακαδημιών και έτσι το κτίριο, έγινε η εστία φιλοξενίας, των νεαρών ποδοσφαιριστών, της ομάδας.


 Υπάρχει έκταση, πάνω από 500 τμ και με τον καιρό, δημιουργήθηκαν χώροι διδασκαλίας, ψυχαγωγίας, εστιατόρια, κουζίνα, βιβλιοθήκη και γραφεία. Επίσης, κατασκευάστηκαν, δύο γήπεδα και απαγορεύτηκε η είσοδος σε οποιονδήποτε, με εξαίρεση στους κηδεμόνες των παιχτών. 

Έτσι, για να προστατευθούν, οι νεαροί παίχτες.

Σκοπός των ακαδημιών της ομάδας, ήταν και είναι, η επάνδρωση της πρώτης ομάδας με παίχτες, από τα σπλάχνα του συλλόγου. Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, δημιούργησαν έναν χώρο, όπου οι παίχτες της ομάδας, θα βρισκόταν σε ένα άκρως επαγγελματικό περιβάλλον και μέσω επιστημονικής και τεχνολογικής παρακολούθησης, θα καταγραφόταν η εξέλιξή τους. Προσπάθησαν, να προσδώσουν, ένα τρόπο - ένα στυλ, δηλαδή, στους νεαρούς παίχτες.

Ο Πέπε Γκουαρδιόλα, προπονητής της Μπαρτσελόνα β, πριν κάποια χρόνια, θέλησε να φτιάξει μια ομάδα, που δεν θα ήταν απλά το σκαλοπάτι των παιχτών για την πρώτη ομάδα, αλλά μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα, που θα μαχόταν για την  κορυφή. 

Ο Γκουαρδιόλα, χώρισε την ομάδα του, σε δύο τμήματα. Στους έμπειρους παίχτες, οι οποίοι ήταν πιο μεγάλης ηλικίας και τους νεαρούς, που ήταν οι μικρότεροι σε ηλικία, αλλά ταλαντούχοι παίχτες. 

Οι τελευταίοι, έπρεπε να "δουλευτούν", με μεθοδικότητα και με προσοχή, έτσι ώστε να ξεδιπλώσουν, όλες τις πτυχές του ταλέντου τους. Ο μέσος χρόνος παραμονής, των παιχτών στην ομάδα, είναι 2 με 2,5 και πιο σπάνια 3 χρόνια.

Τα βασικά συστατικά, της νοοτροπίας του Γκουαρδιόλα, ήταν η αλληλεγγύη, η μεγαλοψυχία, η δίψα για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, η μετριοφροσύνη και ο σεβασμός. Και φυσικά, οι κατάλληλοι άνθρωποι για να διδάξουν αυτά τα στοιχεία, είναι οι παλαίμαχοι παίχτες της Μπαρτσελόνα. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Μπαρτσελόνα Β, "ανέβηκε", στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας (Segunda Division)..

 Οι νεαροί σε ηλικία παίχτες της ομάδας, περνούν από κάποια στάδια, πριν κριθεί αν είναι έτοιμοι, να πραγματοποιήσουν το μεγάλο άλμα για τη πρώτη ομάδα. Η γνώση του ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος και η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι ένα από αυτά τα στάδια. 

Ένα άλλο στάδιο, είναι η συνειδητοποίηση του παίχτη ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ομάδας. Το τελευταίο στάδιο, έχει να κάνει με την ωριμότητα του παίχτη, την ικανότητά του να ηγείται των υπολοίπων και το μετέπειτα άλμα του, στην πρώτη ομάδα.. Αυτά τα στάδια, βέβαια, έχουν και το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι, τα 21 του χρόνια, ένας παίχτης, έχει κριθεί, αν θα μεταπηδήσει στην πρώτη ομάδα ή αν θα ακολουθήσει άλλο δρόμο.

Κάθε έτος, πάνω από 1.000 παιδιά, μικρής ηλικίας, δοκιμάζονται, από την Μπάρτσα. Από αυτά, επιλέγονται τα 150 με 200 περίπου. Η Μπαρτσελόνα, απασχολεί και αρκετούς σκάουτερ, τόσο εντός Καταλονίας, όσο και εκτός αυτής (Λοιπή Ισπανία και Ευρώπη). Επίσης, έχει ακαδημίες ποδοσφαίρου, στο Μεξικό και την Αίγυπτο.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της οργάνωσης των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, είναι πάνω από 6,5 με 7.000.000 Ευρώ...Υπάρχουν, πολλά τμήματα, ανάλογα, με την ηλικία των παιχτών, που απασχολούν πάνω από 30 προπονητές και πάνω από 300 παίχτες

Γενικότερα, στην ακαδημία, εργάζονται, πάνω από 100 επιστήμονες, όλων των ειδικοτήτων, που σχετίζονται με το Ποδόσφαιρο. Γιατροί, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, μασέρ κλπ.

Τα ονόματα των παιχτών, που "βγήκαν", από τις ακαδημίες, είναι παγοσμίως γνωστά. Πουγιόλ, Βαλντές, Πικέ, Ινιέστα, Τσάβι, Πέδρο, Μπούσκετς, Κρίκιτς, Μέσι, Φάμπρεγκας, Ρέϊνα και πολλοί άλλοι..

Βάση αριθμών, από τους πάνω από 500 παίχτες που πέρασαν από την “Μασία”, το 10% αυτών, έπαιξε στην πρώτη ομάδα, το 9% έπαιξε σε ομάδες Ισπανίας ή εξωτερικού (πχ Κάλβο - Χαβίτο, στον ΆΡΗ), το 30% περίπου, αγωνίστηκε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών, στην Ισπανία..

Σπουδαίες καταστάσεις και γεγονότα. . .Θεωρώ, αξιοζήλευτα, τα δεδομένα αυτά. Μέσα από την ιδεολογία, την οργάνωση, την υπομονή και την επιμονή, κατόρθωσαν, να δημιουργήσουν, ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα υποδομής, του κόσμου, που αποτελεί και πηγή τροφοδοσίας, της πρώτης ομάδας.

Αυτό, δηλαδή, που θέλουν οι Καταλανοί...Παίχτες, από τα σπλάχνα τους. . .

2 σχόλια:

geokampour είπε... 22 Απριλίου 2011 στις 12:43 π.μ.

Αχ ρε Jim τι μας κάνεις βραδιάτικα γαμω την μιζέρια μας....