Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

English Lessons No 5

Αυτή τη φορά δε θα αναφερθούμε σε κάποια πρακτική Marketing που ακολουθούν οι αγγλικοί σύλλογοι, αλλά θα σχολιάσουμε την επικαιρότητα στην Premier League επιχειρώντας ταυτόχρονα μια μικρή σύγκριση των πρακτικών που ακολουθούν οι Άγγλοι για την καταστολή της βίας, και των αντίστοιχων που ακολουθουν οι ελληνικές αρχές. 
Από την Κυριακή που έληξε το ντέρμπι μίσους μεταξύ της City και της Utd, πολλά είναι τα άρθρα στις αγγλικές εφημερίδες για τα κρούσματα βίας που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αλγεινή εντύπωση εχει προκαλέσει η αντίδραση των οπαδών της City, ενώ μερίδα του τύπου κατακρίνει έντονα και τους πανηγυρισμούς των Rooney και Van Persi που θεωρούν ότι "άναψαν την σπίθα" για το ξέσπασμα... Σκοπός μας είναι να υπογραμμίσουμε τη διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε με τους Άγγλους, τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και γενικότερα σε άλλα θέματα. 
Για αυτούς που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες του περιστατικού, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών μετά το 2-3 του Van Persie, έπεσε ένα κέρμα και πέτυχε τον Rio Ferdinand στο φρύδι, ενώ ταυτόχρονα ένας οπαδός εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να ορμήξει στον Rio. 
Η αντίδραση των security της City αλλά και της αστυνομίας ήταν άμεση. Συνολικά έχουν συλληφθεί 8 άτομα, ανάμεσά τους και ο εισβολέας οπαδός της φωτογραφίας...
Πάμε τώρα στους τρόπους καταστολής της βίας από την αγγλική αρχή:
Ο Matthew Stott λοιπόν, (ο εισβολέας), είναι μόλις 21 χρονών. Ήταν κάτοχος διαρκείας (και χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο, καθώς δεν είναι πλέον, του έχει ήδη αφαιρεθεί), τα τελευταία τρία χρόνια. Η ποινή του είναι ο ισόβιος αποκλεισμός από τα γήπεδα, ενώ θα παρουσιαστεί και στο δικαστήριο για να μάθει το ύψος του προστίμου που θα χρειαστεί να καταβάλλει. 

Ο δικηγόρος του υποστήριξε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Matthew δεν είναι ο τύπος του μεθυσμένου οπαδού που εισβάλλει όποτε θέλει στα γήπεδα. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο οπαδός έστειλε επιστολές τόσο στην ομάδα του: 
"Ειλικρινά ντρέπομαι για την πράξη μου, απογοήτευσα τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τους συνοπαδούς μου και το club μου",  
στον ίδιο τον Rio Ferdinand και τους οπαδούς της United: 
"Θα ήθελα να στείλω τις απολογίες μου τόσο προσωπικά στον κ. Ferdinand, όσο και στους οπαδούς της United", 
ταυτοχρονα ευχαριστεί τον τερματοφύλακα της City:
"Ευχαριστώ τον Joe Hart που με συγκράτησε από το να επιτεθώ στον Ρίο",
ενώ τέλος υπογραμμίζει:
"Είμαι οπαδός της City όλη μου τη ζωή. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω εισιτήριο διαρκείας και παρακολουθώ όλα τα παιχνίδια δίπλα - δίπλα με τον πατέρα μου. Διατηρώ τη συγκεκριμένη θέση κάθε χρόνο, ακριβώς πίσω από την εστία".

Η θέση της αγγλικής ομοσπονδίας
Ο πρόεδρος David Bernstein περιέγραψε τα περιστατικά ως αξιοθρήνητα. Τόνισε ότι "να βλέπεις το πρόσωπο του Ρίο με αίματα ήταν τρομερό. Έχουμε επαναλαμβανόμενα περιστατικά "ρατσιστικής βίας", ενώ αντικείμενα εκτοξεύονται προς παίκτες και αντίπαλους οπαδούς. Όλα αυτά είναι φαινόμενα απαράδεκτα και θα αντιμετωπιστούν άμεσα και θα ποινηκοποιηθούν βαρύτατα".   

Η ελληνική ομοσπονδία και οι αντίστοιχες αρχές - ομάδες
Από τη μια λοιπόν έχουμε την άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας από τις αγγλικές αρχές. Από την άλλη έχουμε την αστεία ελληνική ομοσπονδία και τα αρμόδια ποινικά όργανα. Τι επικρατεί; 
  • Ανισονομία, άλλες ομάδες τιμωρούνται και άλλες που απαγορεύεται να τιμωρηθούν,
  • Οι οπαδοί μπορούν όποτε θέλουν να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και να κλέψουν ακόμη και το "κοντάρι" του επόπτη, 
  • Οπαδοί που πετούν αντικείμενα ανενόχλητοι ή ακόμη και ρετσίνες, παρόλο που υπάρχουν κλειστα κυκλώματα παρακολούθησης,
  • Οπαδοί "κόβουν" βόλτες εντός αγωνιστικού χώρου ανενόχλητοι εν ώρα αγώνα, ενώ μετά επιστρέφουν κανονικά στη θέση τους, 
  • Οι αστυνομικοί γίνονται κινούμενοι στόχοι, σε όλα πλέον τα ελληνικά γήπεδα,  
  • Οι ΠΑΕ κάνουν ότι μπορούν για να "ελευθερώσουν" τους οπαδούς που συλλαμβάνονται,
  • Ενώ ταυτόχρονα αποθεώνουν με ανακοινώσεις την "καυτή" ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι εκάστοτε οπαδοί, έστω και αν αυτή περιλαμβάνει φωτοβολίδες, κροτίδες, εισβολή οπαδών, ρήψη αντικειμένων...

5 σχόλια:

Unknown είπε... 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:23 μ.μ.

Πολυ ωραια τα παρουσιαζεις VardAri. Έχουν συμβει πολλα περιστατικα στην Αγγλια, ειδικα ρατσισμου, για τα οποια συνεληφθησαν αμεσως οι δραστες. Σε μας, σοτν ΑΡΗ δηλαδη, ας πουμε, ενας βλακας που ειχε πεταξει μπουκαλι στην βοηθο (καλα κι αυτη ρεστιαλ θεατρου εδωσε) μπορει να μπαινει στο γηπεδο πλεον οποτε θελει.

Παντως, φαινεται για αλλη μια φορα πως απεχουμε ετη φωτος στα παντα απο το Αγγλικο ποδοσφαιρο.

VardARIS είπε... 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:25 μ.μ.

Να σας δώσω δύο παραδείγματα για το πως σκέφτονται οι Άγγλοι, που ξέχασα να τα παραθέσω στο άρθρο:

1) Ήμουν στη δουλειά μου όταν έμαθα το περιστατικό που συνέβη στον αγώνα Tottenham - West Ham Utd, κατά το οποίο οι οπαδοί της West Ham φώναξαν αντισημιτικά σχόλια για τους οπαδούς της Τότεναμ (καθώς εκείνοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ), ο μοναδικός που γέλασε ήμουν εγώ! Μου φάνηκε έξυπνο που τους τσίτωσαν... Αντιθετα, οι συνάδελφοί μου όλοι το κατέκριναν και έλεγαν άσχημα σχόλια για τους οπαδούς της West Ham (dirty scums και άλλα κοσμιτικά σχόλια).

2) Δεν αφορά το ποδόσφαιρο, αλλά είναι χαρακτηριστικό της αγγλικής νοοτροπίας, που απέχει έτη φωτός από την ελληνική.

Εγώ εργάζομαι σε μια σχολή πληροφορικής.

Μια πελάτισσά μου κατάφερε να πάρει την έγκριση από τον αγγλικό αντίστοιχο ΟΑΕΔ για να κάνει 3 σεμινάρια Office. Να υπογραμμίσω ότι τα σεμινάριά της θα τα πλήρωνε στο 100% το Job Centre. Και μου λέει:
- "Αν βρω δουλειά πριν την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, π.χ. ολοκληρώσω μόνο το 1 από τα 3 σεμινάρια, μπορεί να γίνει αποζημίωση στο Job Centre?".
- Και της απαντάω εγώ με το ελληνικο μου μυαλό:
"Γιατί να μην το εκμεταλλευτείς και να ολοκληρώσεις όλα τα σεμινάρια; Έτσι και αλλιώς είναι πληρωμένα εξαρχής από το Job Centre!"
- Και μου απαντάει το κουφό για μένα προσωπικά:
"Δε θέλω να πληρώνει το κράτος για μένα, αν βρω δουλειά"!!!!!

RedDragon είπε... 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:35 μ.μ.

VardAri η City θα τιμωρηθεί με μηδενισμό;

Εδώ στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν νόμοι. Υπάρχουν άλλα όπως λες δεν εφαρμόζονται για όλους.

Ποιος θα ξεχάσει το ματς κυπέλου του Τούρκου με την Αεκ; Η τιμωρία ποια ήταν; 1 αγωνιστική κεκλεισμένων...

Αντιθέτως εμείς πέρυσι που "σακατέψαμε" την επόπτρια φάγαμε μηδενισμό και 1 αγωνιστική κεκλεισμένων...

Εδώ ρε συ VardAri έκανε ντου η αστυνομία σε συνδέσμους των Τουρκων κ βρήκαν μέχρι κ όπλα... Τους χώσανε μέσα κ βγαίνουν οι διοικήσεις τους να τους στηρίξουν... έλεος με τους κάφρους...

VardARIS είπε... 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:10 μ.μ.

To τόνισα αυτό Red, ότι όποτε θέλει η αθλητική δικαιοσύνη στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμη και πιο αυστηρή από την αγγλική! Η City δεν τιμωρήθηκε από την αγγλική ομοσπονδία με τιμωρία έδρας, αλλά ο οπαδός τιμωρήθηκε με ισόβια απαγόρευση εισόδου και περιμένουμε και το δικαστήριο...

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα τα μέτρα δεν εφαρμόζονται πάντα, παρά μόνον επιλεκτικά!

Κατάπτυστες και οι διοικήσεις μας που πηγαίνουν και ελευθερώνουν τους οπαδούς τους.

Όσο για την επόπτρια που αναφέρεις, αν δεν κάνω λάθος είναι ακόμη στο νοσοκομείο! Και κάτι ακόμη: ο Άγγλος διαιτητής δε διέκοψε το παιχνίδι για το κέρμα που βρήκε τον Φέρντιναντ. Το παιχνίδι έληξε κανονικά. Και αυτό γιατί ξέρει ότι θα υπάρξουν οι συνέπειες για την ομάδα και τους οπαδούς.

jim είπε... 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 4:18 μ.μ.

Κάθε σύγκριση με την Ουγκάντα (ούπς.. Με συγχωρειτε.. Για την Ελλάδα... Και ζητώ συγνώμη από την Ουγκάντα) ειναι ιεροσυλία... Η Ελλάδα, είναι ο παράδεισος του πάρε. Ισοπεδώθηκαν όλα... Δεν υπάρχει τίποτα... Για το φαίνεστε όλα... Για την κολοπρεπεια και για τα βίσματα...

Οι νόμοι σβήνονται για τους δυνατούς και εφαρμοζονται για τους αδύνατους. Ασεβεια, απερισκεψία, ασυνειδησία, τομαρισμός ζει και βασιλεύει..

Και από πάνω έχεις και νταβατζή το κράτος...