Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Αφιέρωμα στον Ντάρσι Νέτο

Καλησπέρα σε όλους. Πριν 2 ημέρες ανακοινώθηκε η μεγάλη επιστροφή του Ντάρσι Ντόλτσε Νέτο στον ΆΡΗ, μετά από 4 χρόνια απουσίας από την ομάδα, με σκοπό να την ενισχύσει στην προσπάθεια για άνοδο από τη Football League και να κλείσει την καριέρα του στον ΆΡΗ.

Σήμερα σας ετοιμάσαμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα σε έναν από τους πιο λατρεμένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του ΆΡΗ την περίοδο 2006-2014.


Πριν τον ΆΡΗ

Ο Ντάρσι Ντόλτσε Νέτο γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1981 στη Βραζιλία. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2000 από την Ιτουάνο, ακολούθησαν οι Ατλέτικο Σοροκάμπα, Μποταφόγκο, Ίντερ Λιμέιρα, Παρανά, Σάντος και Φλουμινένσε. Δηλαδή πριν έρθει στον ΆΡΗ είχε ήδη αγωνιστεί σε 3 από τις πιο ιστορικές ομάδες της Βραζιλίας.




Στον ΆΡΗ

Ο Νέτο υπέγραψε στον ΆΡΗ το καλοκαίρι του 2007, ως άλλος ένας από τους πολλούς Λατίνους που ερχόταν εκείνη την εποχή στην ομάδα. Αντικαθιστώντας τον επίσης Βραζιλιάνο Τούτα, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή το βασικό και αναντικατάστατο δεξί μπακ της ομάδας. Στην πρώτη του σεζόν κατέγραψε 38 συμμετοχές (24 πρωτάθλημα, 3 πλέι οφ, 6 στο κύπελλο και 5 στο UEFA), συντελώντας σημαντικά για την πολύ καλή πορεία της ομάδας και στις 3 διοργανώσεις (4η, τελικός κυπέλλου, όμιλοι UEFA).

Στη δεύτερη σεζόν αγωνίστηκε στα 31 από τα 35 ματς που έδωσε ο ΆΡΗΣ το 2008-09! Είχε 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και από 2 σε κύπελλο και UEFA, ενώ έδωσε και 3 ασίστ (όλες στο πρωτάθλημα). Ο ΆΡΗΣ, ωστόσο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή έξοδο, τερματίζοντας 6ος.
Το 2009-2010, εξακολουθώντας να είναι αναντικατάστατος, άρχισαν να έρχονται και τα γκολ, και μάλιστα από τη στιγμή που υπέγραψε ο Έκτορ Κούπερ. Ο Νέτο στο τέλος της χρονιάς αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σπεσιαλίστες των στημένων φάσεων στην Ελλάδα. Την συγκεκριμένη χρονιά αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια (27 στο πρωτάθλημα, 4 στα πλέι οφ και 6 στο κύπελλο), και σκόραρε 4 φορές: 3 στο πρωτάθλημα (στο 4-1 εκτός με Πάοκ και στα 1-1 και 1-0 εντός με Πανιώνιο και Λεβαδειακό αντίστοιχα, και τα 3 γκολ ήταν με φάουλ!!) και 1 στο κύπελλο (το αξέχαστο γκολ που έκανε το 1-1 μέσα στη Ξάνθη και εξασφάλισε επαναληπτικό στο Βικελίδης που νικήσαμε 3-0 και πήραμε πρόκριση στα ημιτελικά!), ενώ μοίρασε και 4 ασίστ (2 στο πρωτάθλημα και από 1 σε κύπελλο και πλέι οφ). Ο ΆΡΗΣ μετά τα πλέι οφ τερμάτισε 4ος και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου.

Η επόμενη σεζόν ήταν μακράν η πιο παραγωγική του Νέτο, καθώς, αγωνιζόμενος σε πλειάδα των παιχνιδιών στη θέση του δεξιού χαφ (κυρίως λόγω ξεπετάγματος του Κρίστι Βανγκέλι), ήταν ο πρώτος σκόρερ και 2ος σε ασίστ του ΆΡΗ (πίσω από τον Χαβίτο) σε όλες τις διοργανώσεις για το 2010-2011! Το αρνητικό σε εκείνη τη σεζόν, ήταν πως δεν αγωνίστηκε (επίσης λόγω Βανγκέλι) ούτε λεπτό στα 6 ματς των ομίλων στην ιστορική πορεία ως τους 32 του Europa League (παρά μόνο στα 4 προκριματικά και στα 2 με Μάντσεστερ Σίτι στους 32, όχι μικρό κατόρθωμα φυσικά).

Ο Ντάρσι, λοιπόν, το 10-11, είχε 32 συμμετοχές (25 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο, 6 Europa), και σκόραρε 8 φορές, όλες στο πρωτάθλημα: 1-0 εντός με Αστέρα Τρίπολης (φάουλ), 1-1 εκτός με Ολ. Βόλου (φάουλ σχεδόν απ' το κέντρο!), 1-2 εκτός με Άεκ (και τα 2 γκολ, με το αριστερό), 1-2 εντός με Ολυμπιακό, 3-1 εντός με Πανσερραϊκό, 2-1 εντός με Ολ. Βόλου και 1-2 εκτός με Ξάνθη. Επίσης, μοίρασε 4 ασίστ στους συμπαίκτες του, 3 στο πρωτάθλημα (οι 2 στο 3-4 μέσα στην Κέρκυρα) και 1 στο πρώτο ματς της σεζόν, στο 1-2 μέσα στη Γιαγκελόνια.
Η 2011-2012 ήταν και η τελευταία σεζόν του Νέτο στην ομάδα, και μάλιστα ήταν η σεζόν που άρχισε η καθοδική πορεία του ΆΡΗ, με τη μη αδειοδότηση, τα χρέη και όλα τα σχετικά. Ο Νέτο έπαιξε σε 28 παιχνίδια (26 πρωτάθλημα και 2 κύπελλο), σκοράροντας 2 γκολ (3-1 εντός με Παναθηναϊκό με φάουλ και 4-2 εντός με Πανιώνιο), δίνοντας και 1 ασίστ, όλα στο πρωτάθλημα. Στο τέλος της σεζόν και με τα προβλήματα της ομάδας έβαλε τέλος σε μία γεμάτη 5ετία.
Σε αυτήν την πενταετία, στην μακράν πιο επιτυχημένη θητεία της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Ντάρσι Ντόλτσε Νέτο με την κιτρινόμαυρη φανέλα του ΆΡΗ κατέγραψε συνολικά 166 συμμετοχές (129 στο πρωτάθλημα, 7 στα πλέι οφ, 17 στο κύπελλο Ελλάδος και 13 στην Ευρώπη), 14 γκολ (13 στο πρωτάθλημα και 1 στο κύπελλο) και 12 ασίστ (9 στο πρωτάθλημα και από 1 σε πλέι οφ, κύπελλο και Ευρώπη). Αναμφίβολα από τους στυλοβάτες πολλών επιτυχιών της ομάδας αυτήν την περίοδο!!





Μετά τον ΆΡΗ


Το καλοκαίρι του 2012 επαναπατρίστηκε και υπέγραψε στην Μπαϊα. Εκεί έκατσε 1,5 χρόνο, έχοντας 36 συμμετοχές και 3 γκολ. Τον Γενάρη του 2014 αφέθηκε ελεύθερος και έμεινε χωρίς ομάδα έναν ολόκληρο χρόνο (!), μέχρι που παρουσιάστηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στη Ελλάδα.

Έτσι, τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2015 υπέγραψε στην Βέροια. Στην ομάδα της Ημαθίας έμεινε επίσης 1,5 χρόνο, έχοντας αρκετά καλά διαστήματα δείχνοντας στοιχεία του παλιού καλού Νέτο, όταν άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του. Με τη Βέροια κατέγραψε 31 συμμετοχές (27 πρωτάθλημα, 4 κύπελλο) και από 1 γκολ και ασίστ.





Θέσεις και τρόπος παιχνιδιού


Ο Νέτο είναι κατά φύσιν δεξί μπακ και ως τέτοιος ήταν βασικός τα πρώτα 3 χρόνια του στον ΆΡΗ, ωστόσο σταδιακά μετατοπίστηκε και στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, όπου είναι η θέση που αγωνίστηκε στα περισσότερα παιχνίδια από το 2010 και μετά. Είναι γρήγορος και έχει εξαιρετικό δεξί πόδι, είτε πρόκειται για σέντρα, είτε για κάθετη, είτε για σουτ, είτε για στημένη φάση.



Γνώμη μου

Ο Νέτο είναι (μαζί με Κόκε, Λαζαρίδη και Ούμπιντες) από τις μεγαλύτερες λατρείες που έχω ζήσει στον ΆΡΗ, ειδικά μετά την σεζόν 2010-11 που σκόραρε κατά ριπάς. Θεωρώ ότι ακόμα και στα 35 του έχει να προσφέρει στον ΆΡΗ που τόσο αγαπάει και έχει δεθεί, και άμα δουλέψει και είναι αφοσιωμένος μπορεί να σταθεί σε εξαιρετικά επίπεδα στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής. Ελπίζουμε όλοι να κλείσει την καριέρα του στον ΆΡΗ, με την ομάδα να είναι στη φυσική της θέση. Welcome back, Neto!!









1 σχόλια:

VardARIS είπε... 12 Αυγούστου 2016 στις 9:20 μ.μ.

Πολύ καλό το αφιέρωμα Nick, είναι σημαντικό το ότι μας θύμησες την πορεία του Νέτο στην ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Προσωπικά δεν τρελαινόμουν ποτέ για τον Νέτο, αφού υπήρχαν χρονιές που ήταν κακός αμυντικά, για αυτό και μετατέθηκε ως δεξί χαφ, που είχε πάει σαφώς καλύτερα. Πολύ καλό δεξί πόδι, εξ ου και τα αρκετά γκολ από φάουλ. Το γκολ του που πανηγύρισα περισσότερο από όλα ήταν αυτό εναντίον της Ξάνθης για το κύπελλο...

Στα μείον του η ηλικία, αλλά και η κακή εξωγηπεδική ζωή. Ελπίζω πως ο Αναστόπουλος θα του ξηγηθεί κατάλληλα...

Στην 1η της ομάδας ήταν ο παίκτης που χειροκροτήθηκε περισσότερο από όλους.