Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στον Ανέστη Πεταλίδη

Ο Ανέστης Πεταλίδης δεν είναι πια κοντά αμς. Ο ''Πατριάρχης'' του μπάσκετ του ΆΡΗ, έφυγε χθες σε ηλικία 83 ετών, ενώ νοσηλεύονταν από την περασμένη Πέμπτη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη με την κατάσταση της υγείας του να έχει επιδεινωθεί.



Μία είδηση που προκάλεσε θλίψη στην οικογένεια του ΆΡΗ, με τη κηδεία του να πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00 στη Αγία Σοφία.


Ο Ανέστης Πεταλίδης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος προσέφερε τα μέγιτα όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά γενικότερα στο σύλλογο και σε άλλα αθλήματα. Όμως ήταν αυτός ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία της Αυτοκρατορίας.

Αρχικά υπήρξε αθλητής πόλο της ομάδας του ΆΡΗ στα τέλη της δεκαετίας του '40 και στις αρχές του '50, ενώ στη συνέχεια τον κέρδισε το μπάσκετ. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη ΧΑΝΘ, αλλά γρήγορα ήρθε στον ΆΡΗ, όπου εκτός από παίκτης ήταν και προπονητής.

Η πρώτη φορά που κάθισε στον πάγκο της ομάδας 'ηταν τη σεζόν 1952-53, ενώ στα επόμενα είκοσι ολόκληρα χρόνια (η θητεία του ολοκληρώθηκε τη σεζόν 1972-73) δημιούργησε ένα ασυναγώνιστο σύνολο με επικεφαλής τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές του στιγμές ήταν η παρουσία του στην πρώτη Ευρωπαική έξοδο της ομάδας, το 1955, στο τουρνουά του Βιαρέτζιο στην Ιταλία. Τη σεζόν 1974-75 ο Πεταλίδης επέστρεψε στον ΆΡΗ για έναν ακόμα χρόνο, ενώ η τελευταία του θητεια στο τιμόνι των κιτρίνων ήταν για ένα μκρό διάστημα το 1979-80.

Τη χρονιά εκείνη εισηγήθηκε στον τότε πρόεδρο του ΆΡΗ Απόστολο Γεωργιάδη, να πάρει για προπονητή τον Ιωαννίδη. Μάλιστα ήταν αυτός ο οποίος του έβγαλε το παρατσούκλι ''Ξανθός''.

Στις μεγάλες επιτυχίες του οι μεταγραφές των Χάρη Παπαγεωργίου και Βαγγέλη Αλεξανδρή με τους οποίους κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα για τον ΆΡΗ, ενώ ήταν αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα γα να αποκτήσει η ομάδα τον Παναγιώτη Γιαννάκη τον οποίο είχε εντοπίσει στον Ιωνικό Ν., ενώ έφερε παίκτες όπως ο Νίκος Φιλίππου.

Όσον αφορά τον Νίκο Γκάλη ήταν αυτός ο οποίος τον πίστεψε περισσότερο απ' όλους λέγοντας το θρυλικό ''εκεί που φτύνετε, μετά από λίγο θα γλείφετε'' όταν ο τότε νεοφερμένος Ελληνοαμερικανός δεχόταν σκληρή κριτική.

Μάλιστα, αυτός πρωτοείπε ''γκάνγκστερ'' τον Γκάλη, ενώ ιστορική έχει μείνει η στιχομυθία του με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, όταν ζήτησε από τον ''Τίγρη'' να μαρκάρει σε μια προπόνηση του ΆΡΗ τον Νίκο Γκάλη. ''Κόουτς αυτός δεν παίζεται'' ήταν η απάντηση του κορυφαίου αμυντικού Αλεξανδρή.

Πάντα έλεγε ότι ήταν ένας απλός... στρατιώτης, ο οποίος έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του. Τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούσε να δώσει το παρών στο Αλεξάνδρειο, αλλά πάντα γνώριζε την αποθέωση από τους φιλάθλους του ΆΡΗ, ενώ έχαιρε της εκτίμησης όλων των Ελλήνων φιλάθλων...



Πηγή: εφημερίδα ''Metrosport''

3 σχόλια:

Skolix είπε... 8 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:07 μ.μ.

Τον θυμάμαι από μικρούλης που τον ανέφερε ο πατέρας μου σαν Πατριάρχη του Άρη και με μπέρδευε, γιατί νόμιζα ότι ήταν πραγματικός Πατριάρχης :-)

Μεγάλη απώλεια για την οικογένειά του Άρη...

Μπράβο σου Nick που έκανες αφιέρωμα.

Unknown είπε... 8 Σεπτεμβρίου 2012 στις 3:13 μ.μ.

Το αφιέρωμα είναι από την εφημερίδα Metrosport, φίλε Skolix. Απλά δεν μπορούσα να κάνω copy-paste οπότε έπρεπε να βλέπω και να γράφω.

Αλλά και πάλι δεν είναι τίποτα. Πολύ καλό το αφιέρωμα.

Skolix είπε... 9 Σεπτεμβρίου 2012 στις 1:16 μ.μ.

Οκ, το ίδιο κάνει, αρκεί που το πόσταρες