Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Manuel Machado: Ο νέος προπονητής του Άρη (κατά πάσα πιθανότητα)...

Τελικά Πορτογάλος θα είναι ο νέος προπονητής του Άρη. Ο Μανουέλ Μασάδο θα είναι αυτός που θα λάβει το χρίσμα για να νιώσει και αυτός την ηλεκτρική καρέκλα του Κλεάνθης Βικελίδης. Μακάρι ο άνθρωπος να έχει αρκετή αντοχή ώστε να αντέξει και να μην αποχαιρετήσει σύντομα, όπως όλοι οι προκάτοχοί του...

Βιογραφικό
Ο Μανουέλ Μασάδο είναι γεννημένος στις 04 Δεκεμβρίου 1955 (56 χρονών), ενώ κατάγεται από την πόλη Γκιμαράες.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τα τμήματα υποδομής της τοπικής ομάδας (Vitoria De Guimaraes). To 1998 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο ως πρώτος προπονητής με την Moreirense (ομάδα 3ης κατηγορίας Πορτογαλίας), με την οποία ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία μόλις σε 2 χρονιές, για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας! Στην πρώτη κατηγορία στάθηκε αξιοπρεπώς, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό, και τερματίζοντας στην 12η θέση.

Μετά από 4 έτη ως προπονητής της Moreirense, μεταγράφηκε στην Guimaraes. Εκεί έμεινε μόνο έναν χρόνο, καθώς μεταπήδησε σε Nacional (2005-2006), η οποία τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην 5η θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα εξασφάλισε και το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 


Τον επόμενο χρόνο μεταγράφηκε στην Academica (2006-2007), και από εκεί στην Braga. Μάλιστα μας συνάντησε ως αντιπάλους στον όμιλο του Europa League, ο όμιλος ήταν Άρης, Μπράγκα, Ερυθρός Αστέρας, Μπόλτον και η Μπάγερν Μονάχου. Και ενώ στο Uefa τα πήγε πολύ καλά, δεν κατάφερε κάτι ανάλογο στο πρωτάθλημα, καθώς έχασε ένα από τα εισιτήρια που οδηγούσαν στην Ευρώπη, οπότε και απομακρύνθηκε από τον πάγκο της.

Δε δυσκολεύτηκε να βρει την επόμενη ομάδα του, επέστρεψε στην Nacional (2008-2009), την οποία βοήθησε να τερματίσει ακόμη πιο ψηλά, στην 4η θέση. Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται να αποχωρήσει από τους προπονητικούς πάγκους για έναν χρόνο, καθώς είχε κάποια προβλήματα με την υγεία του και έπρεπε να χειρουργηθεί. Τελικά στην Nacional δεν επέστρεψε ποτέ. 


Αφού έγινε καλά, και μπορούσε να επανέλθει στους πάγκους, επέστρεψε στην Guimaraes, με την οποία έφθασε στον τελικό του κυπέλλου Πορτογαλίας. Μπορεί να μην το κατέκτησε, αλλά πήρε το εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Στο Europa League της επόμενης χρονιάς, συνάντησε την Atletico Madrid ως αντίπαλο. Αποκλείστηκε με πολύ βαρύ σκορ (6-0 και 0-4), και ήταν η αφορμή για να εκδιωχθεί από τον πάγκο της. 

Ευχή
Μακάρι ο άνθρωπος να είναι υγιής, γιατί στον Άρη το άγχος θα είναι μεγαλύτερο από ότι είχε συνηθίσει στην Πορτογαλία. Εδώ θα συναντήσει πρωτοφανή δεδομένα: "μπούκες" από τους ίδιους οπαδούς οι οποίοι μπορεί να τον αποθέωναν πριν μια εβδομάδα, χαρτάκια από τη διοίκηση, "σφαξίματα" διαιτητικά, πέρα από τα "φτησίδια" και τα μπινελίκια από τους αντίπαλους οπαδούς. 


Αν μη τι άλλο, διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό του συγκεκριμένου προπονητή, καταλαβαίνει ότι αφορά έναν αξιοσέβαστο άνθρωπο που είχε κάποιες επιτυχίες στην καριέρα του. Μπορεί να μην πέρασε από τους δύο μεγάλους συλλόγους της χώρας του, Μπενφίκα και Πόρτο, αλλά αν μη τι άλλο, σε όποια άλλη ομάδα και αν πήγε έδειξε δείγματα γραφής. 


Είναι λάτρης του 4-3-3. Επιτέλους να δούμε τον Άρη να παίζει με τρία χαφ. Ειδικά φέτος το χρειαζόμαστε μια και δεν έχουμε την ποιότητα των χαφ που είχαμε στο παρελθόν. Έχει σπουδάσει γυμναστής και του αρέσει οι ομάδες του να βγάζουν ταχύτητα. 


Τι περιμένουμε από τον Μασάδο τη φετινή εναπομείνουσα χρονιά. 
Αποφυγή όσο το δυνατόν πιο σύντομα της πιθανότητας υποβιβασμού. Να διορθώσει κάποια πράγματα όσον αφορά την αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας, να παρουσιάσει επιτέλους ο Άρης ένα σύστημα, μια στοιχειώδη επιθετική λειτουργία. Από εκεί και πέρα αν γίνεται να αξιοποιηθούν κάποιοι από τους νέους παίκτες του Άρη. Να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν συντομότερα κάποιοι καρκίνοι (αναφέρομαι σε παίκτες προς το παρόν) μέσα από τους κόλπους της ομάδας. Τώρα αν καταφέρει και κάτι καλύτερο, αν και δεν τολμάω πλέον ούτε να το αναφέρω, τότε θα είναι ένα ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ - ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ - ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΔΩΡΟ. 

2 σχόλια:

Skolix είπε... 14 Ιανουαρίου 2012 στις 12:32 π.μ.

Καθε τόσο τα ίδια λέμε. Έρχεται ένας νέος, ελπίζουμε να είναι καλός και να κάνει δουλειά, να κάτσει χρόνια και να αναδείξει νεαρούς παίκτες. Στο τέλος όλοι έχουν την ίδια ατυχή κατάληξη.

Στο προκείμενο τώρα, για τον αντιπαθή Πολωνό, είχα πολύ κακή προδιάθεση εξ αρχής, βάσει βιογραφικού και μόνο. Όταν μετά είδα και το υφάκι και αυτά που έκανε με ορισμένους παίκτες, πείστηκα ότι δεν κάνει.

Ο Μασάδο, εν αντιθέσει, έχει καλό βιογραφικό, με έργο όπου πέρασε. Δεν είναι τοπ στην Πορτογαλία, αλλά νομίζω μας κάνει μια χαρά (βάσει βιογραφικού πάντα). Θα κριθεί και αυτός. Ελπίζω να δουλέψει απερίσπαστα, χωρίς χαρτάκια και άνωθεν ή έξωθεν εντολές.