Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Άεκ - ΆΡΗΣ 1-2 (vid)

Κλαρι-Νέτο...

Το κλαρινέτο (ή ευθύαυλος) είναι πνευστό μουσικό όργανο. Στη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε το 19ο αιώνα, ενώ ανήκει στην κατηγορία των ξύλινων πνευστών. Στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, αποτελεί ένα από τα βασικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής.

Είναι πασίγνωστο το ειδικό βάρος που έχει το κλαρίνο στη Ελληνική δημοτική μουσική. Είναι πολύ διαδεδομένο σε όλες τις γωνιές της χώρας, ιδιαίτερα δε στην Αθήνα, χωρίς να λείπει και από την υπόλοιπη επικράτεια. Δεν είναι απολύτως σίγουρο το πώς το κλαρίνο διαδόθηκε στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας άλλα παλαιότερα όργανα όπως η φλογέρα και ο ζουρνάς. Το πιθανότερο είναι ότι προήλθε από τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των μουσικών του τουρκικού στρατού στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίοι μεταξύ άλλων υιοθέτησαν και το κλαρίνο. Κατά μια απλούστερη εκδοχή, το κλαρίνο πέρασε στους Έλληνες από τους Τούρκους ή τουρκόγυφτους περιοδεύοντες μουσικούς, οι οποίοι το έφεραν από την Ευρώπη τον καιρό της τουρκοκρατίας. Το κλαρίνο διαδόθηκε εύκολα, λόγω της απόδοσής του και ίσως λόγω και της επιρροής του ως ένα μοντέρνο όργανο κατευθείαν από τις συμφωνικές ορχήστρες της Δύσης.


Πασίγνωστοι κλαρινοπαίκτες:
Αραμπατζής, Μανωλάς, Ματέος, Αργυρίου, Νταντόμο, Μάκος (Γκέντσογλου), Μίτσελ (Μπαχά), Μπερνς, Γκερέιρο (Ντιόπ), Σκόκο, Μπλάνκο!

Πηγή: wikipedia

Ένα μικρό μάθημα σήμερα σχετικά με το πνευστό όργανο που λέγεται κλαρινέτο. Αφορμή ο αγώνας μεταξύ της Κούλας και του Άρη. 1-2 το τελικό σκορ με δύο γκολ του Ντάρσι Νέτο.


Πέρα από την πλάκα, σήμερα έπαιζαν δύο από τις πιο απρόβλεπτες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Και η ομάδα μας, και η ομάδα της άεκ είναι ικανές για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο. Παραδείγματα άπειρα. Το σημερινό παιχνίδι πάντως ήταν ευχάριστο για εμάς. Στο αντίστοιχο του 1ου γύρου κάθε φάση που έκανε η Άεκ κατέληγε γκολ. Σήμερα άλλαξαν οι ρόλοι. Τρεις καλές φάσεις έκανε ο Άρης και ευτύχισε να σημειώσει δύο γκολ. Κάποτε η ατυχία θα σταματούσε. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε και εμείς το δικό μας σερί νικών. Από την άλλη πλευρά η Άεκ, δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο.

Το ματς...
Η Άεκ μπήκε πιο δυνατά και στο 7' όλοι μας καρδιοχτυπήσαμε όταν ο Μπέρνς πέρασε σαν σταματημένο (στην κυριολεξία!) τον Ρονάλντο και έβγαλε τη σέντρα, αλλά ευτυχώς απομάκρυνε την μπάλα με καλή τοποθέτηση ο Μίσελ. Πρώτη φορά ο Άρης επισκέφθηκε τα καρέ της αντιπάλου με αξιώσεις στο 18' αλλά το σουτ του Νέτο έφυγε άουτ. Στη συνέχεια (19') άλλη μια σωτήρια επέμβαση του Μίσελ που πρόλαβε την καλή σέντρα του Σκόκο και έδιωξε σε κόρνερ. Η επόμενη καλή φάση ήρθε στο 28' και ήταν το 0-1. Καλή συνεργασία Τόχα - Σακάτα - Μίσελ - Νέτο, με τον τελευταίο να πλασάρει όμορφα με το αριστερό (!) και να γράφει το 0-1. Η ψυχολογία της ομάδας ανέβηκε και αυτό την βοήθησε να κρατήσει με άνεση το 0-1 μέχρι το ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Άεκ στάθηκε τυχερή. Στην πρώτη της σημαντική ευκαιρία κατάφερε να ισοφαρίσει, μετά από λάθος εκτίμηση του Σηφάκη και ασυνενοησία στη συνέχεια με τον Βαγκέλι. Το γκολ με κοντινή προβολή ο Μπλάνκο που δεν φάνηκε κατά τ' άλλα καθόλου στο παιχνίδι. 1-2 ευκαιρίες για την Άεκ στη συνέχεια, με ένα μακρινό σουτ του Μπάχα (πέρασε άουτ) και μια κεφαλιά του Ματέος (αυτός θα παίζει σε 2 - 3 χρόνια βασικός στην Ρεάλ?). Στο 74' η καταπληκτική μπαλιά του Κόκε έβγαλε μόνο του από δεξιά τον Νέτο, και αφού έκανε μια κούρσα (και χόρεψε τους Ντιοπ και Ντάτομο) πέτυχε ένα φανταστικό γκολ που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι επιθετικοί!

Κάπου εκεί τελείωσε το ματς, αφού βοήθησε και ο Μιχαλήτσιος με την ιδέα που είχε να περάσει στο ματς τον Τσέζαρεκ.

Πολλοί προπονητές στην καφετέρια κατέκριναν τον προπονητή του Άρη για τη συγκεκριμένη αλλαγή. Μετά δαγκώνονταν... Ο Τσέζαρεκ βοήθησε σημαντικά κρατώντας μπάλα, παγώνοντας το παιχνίδι και κερδίζοντας κόρνερ.

Κορυφαίοι του Άρη (προσωπική άποψη): Νέτο - Βαγκέλι - Κόκε - Φατί - Τόχα. Ειδικά οι δύο πρώτοι ήταν συγκινητικοί. Για τον αρχηγό τι μπορεί να πει κανείς. Κάθε φορά που λείπει από την 11άδα του Άρη, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα. Βλέπει γήπεδο, κρατάει μπάλα, κατεβάζει ψηλές μπαλιές, κερδίζει κεφαλιές, ενίοτε σουτάρει... Σήμερα μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος του γηπέδου, αλλά και πάλι άφησε το στίγμα του με την ασίστ που έδωσε στον Νέτο, ενώ χάρισε και ένα high light, με μια σακούλα που έδωσε στον Μανωλά. Ο καϋμένος ο πιτσιρικάς ακόμη ψάχνει να δει που είναι η μπάλα... Γούσταρα τέλος και τον Καστίγιο, που βοήθησε πολύ από την ώρα που μπήκε στο γήπεδο. Πρόλαβε μάλιστα και έριξε και μερικά μπινελίκια στον Μπλάνκο που πήγε να κάνει τον μάγκα...

Συνεχίζουμε έτσι... όλοι στο γήπεδο πλέον με τον γαύρο!

Το video του αγώνα...

7 σχόλια:

KANTHAR0S είπε... 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:15 π.μ.

Ο Φατί ήταν ο κυρίαρχος του γηπέδου. Τελεία και παύλα.

Από κει και πέρα ο Βαγγέλι δεν ήταν πανταχού παρών και έκανε λάθη. Ο Πορτίγια δεν υπήρχε. Ο Τόχα προσπάθησε και έτρεξε, αλλά το παιδί δεν μπορεί να δημιουργήσει. Ο Νέτο ακόμα τρέχει, ενώ ο Καστίγιο ήταν απογοήτευση.

Όπως σωστά λες παίξανε δυο από τις πλεόν απρόβλεπτες ομάδες του πρωταθλήματος. Για να φανταστείς πόσο κουλό ήταν το ματς, ο Μίτσελ έβγαλε κάθετη κι ο Νετο σημάδεψε σωστά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι κι ο Σκόκο έβγαζε πάσες και μάρκαρε αντίπαλο.

Εκμεταλευτήκαμε την αναρχία της ΑΕΚ, είχαμε αποτελεσματικότητα, είχαμε ευστοχία, αλλά δεν γίναμε ξαφνικά ομαδά. Είχαμε πολλά προβλήματα στα προσωπικά μαρκαρίσματα και δεν διαχειριστήκαμε καλά το πρώτο γκολ που βάλαμε. Για να έχει αξία η νίκη πρέπει να κερδίσουμε και τον ΟΣΦΠ.

Υ.Γ. Ο Κόκε ήταν σχετικά καλός. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον Σακάτα (πουλέν).

O_BETATZIS είπε... 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 1:49 π.μ.

Ξεχνάς το Σηφάκη που εμένα τουλάχιστον μου ενέπνευσε σπάνια σιγουριά ότι δε θα φύγουμε με άδεια χέρια.

jim είπε... 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:34 π.μ.

Πάρα πολύ σημαντική νίκη, που θα ανεβάσει την ψυχολογία και την διάθεση των παιχτών μας.

Τώρα, ΠΡΕΠΕΙ, να γεμίσουμε το κάστρο μας και να κερδίσουμε, τον Ολυμπιακό, το Σάββατο. Δεν πρέπει, να λείψει κανένας.

Το σημαντικότερο για μένα, είναι, ότι ήμασταν, Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Σ Μ Α Τ Ι Κ Ο Ι. Σκοραραμε, 2 φορές και άντε γεια. Αυτη ειναι η ουσία..

Σ' αυτό το μάτς, δεν έπαιζαν ρόλο οι καλές αποδόσεις των παιχτών. Έπαιζε ρόλο, ΜΟΝΟ, το θετικό αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε... 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:41 π.μ.

ΤΣΙΜΠΟΥΚΙΑ ΧΙΜΕΝΕΘ...ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ αεκ...

DOTORE

Ανώνυμος είπε... 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:04 μ.μ.

Αμάν ρε Dotore λίγο ποδοσφαιρικός πολιτισμός!!χαχαχαχα

Παιδιά κ εγώ όπως κ ο Jim κρατάω μόνο το αποτέλεσμα.Απλά είμασταν αποτελεσματικοί κάναμε 3 φάσεις κ σκοράραμε ΑΝ είχαμε κάνει το ίδιο με Πανιώνιο Καβάλα Εργοτέλη και πάει λέγοντας δεν θα είμασταν στη θέση που είμαστε.

Δεν μου άρεσε κάτι ιδιαίτερα απο το παιχνίδι, ο Τόχα είναι ΛΙΓΟ κουραστικός!!!!! ο Πορτίγια ακόμα ψιλοανύπαρκτος για τον Σακάτα δεν μπορω να βγάλω ακόμα συμπέρασμα.Στο κέντρο τα κατάφερνε μόνο ο Φατί.

Όταν βάλαμε το γκολ μόνο χαρά κ ανακούφιση δεν ένοιωσα όταν είδα μετά οτι δεν μπορούσανε να κρατήσουνε λίγο μπάλα κ η Αεκ ήταν συνέχεια μέσα στα καρέ μας.Αποτέλεσμα το γρήγορο γκολ στο 2ο ημίχρονο που ήρθε σαν αποτέλεσμα του οτι αποτύχαμε 126,432 φορές να διώξουμε σωστά την μπάλα απο την περιοχή και να την κρατήσουμε λίγο κάνοντας καμία φάση!

ΠΟΛΥ σωστά τα λένε και ο JIM και ο Kantharos 3 βαθμοί λίγο πιο ψιλά στην βαθμολογία κ βούρ για γαύρο ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

geokampour

Ανώνυμος είπε... 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:06 μ.μ.

Υ.Γ Vardari πολύ καλό ειδικά με τους κλαρινοπαίχτες...χαχαχααχαχαχα

geokampour