Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ούνιξ Καζάν - ΆΡΗΣ 64-64 (73-74 παρ.)

Καλησπέρα σε όλους. Ο μπασκετικός ΆΡΗΣ χθες έκανε μία τεράστια νίκη μέσα στη Ρωσία, απέναντι σε μία από τις πιο δυνατές ομάδες του φετινού Eurocup, την Ούνιξ Καζάν.

Παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι με πολλές ανατροπές, που κρίθηκε στον πόντο στην παράταση, με τελικό νικητή τον μεγάλο ΆΡΗ! Πάμε να αναλύσουμε το παιχνίδι.



Καταρχήν, έχω ξαναδηλώσει ότι από μπάσκετ έχω ελάχιστη γνώση, γι' αυτό και τα περισσότερα άρθρα γράφονται από τον Γιώργο ή, πιο σπάνια, από τον ΒαρδΆρη, που νιώθουν λίγο από το αντικείμενο. Ωστόσο, σήμερα, προφανώς οι άλλοι 2 είχαν έλλειψη χρόνου και έτσι πήρα πρωτοβουλία να αρθρογράψω εγώ.

Pre-Game

Ο ΆΡΗΣ είχε μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Χθες έπαιζε το πιο δυνατό τεστ των ομίλων, μέσα στην καλύτερη ομάδα, που είναι επιπέδου Ευρωλίγκας, και στα προηγούμενα ματς είχε βάλει 94 και 86 πόντους αντίστοιχα στους αντιπάλους της!

Κανένας δεν είχε απαίτηση να πάμε για τη νίκη, αλλά μία αξιοπρεπή εμφάνιση και όσα περισσότερα κέρδη αποκομίσουμε, τόσο το καλύτερο.




Game

Το πρώτο διάστημα του παιχνιδιού είχε απίστευτη αστοχία από τις δύο ομάδες. Χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 5λεπτο το σκορ ήταν... 1-3! Σιγά σιγά, ωστόσο, άρχισαν να παίρνουν μπρος τα επιθετικά ατού, και με πόντους κυρίως από Μακ Νιλ για τον ΆΡΗ και τον Μιλάκνις για την Ούνιξ, άρχισε το σκορ να ανεβαίνει. Σκορ πρώτου 10λέπτου, 15-14 υπέρ της Ούνιξ.

Στη δεύτερη περίοδο ο ΆΡΗΣ συνέχισε την πολύ καλή άμυνα και άρχισε να βγάζει συνεργασίες στο παρκέ. Ήταν πολύ καλό το ότι έριξε το ρυθμό του παιχνιδιού και έβγαλε εκτός παιχνιδιού μερικούς παικταράδες των Ρώσων, και ταυτόχρονα κατάφερνε να μην ξεφύγει το σκορ με σημαντικά καλάθια, απανωτά σε αυτά των Ρώσων, κυρίως με Μακ Νιλ, Χάγκινς και Ξανθόπουλο. Σκορ ημιχρόνου 31-31, με τον ΆΡΗ να είναι ανέλπιστα μέσα στο παιχνίδι!

Στο 3ο δεκάλεπτο ήταν που ο ΆΡΗΣ άρχισε να παίρνει μπρος. Με μερικές συνεργασίες και καλάθια επιπέδου... ΝΒΑ, κατάφερε να πάρει διαφορά ακόμα και 9 πόντους! Οι Γουότερς και Γουάιτ άρχισαν να ανεβαίνουν, η ομάδα μας έπαιξε εξαιρετική άμυνα και έπαιρνε τα περισσότερα ριμπάουντ, και έτσι το σκορ με το τέλος της 3ης περιόδου ήταν 42-50!

Με την αρχή της 4ης και τελευταίας περιόδου, ο ΆΡΗΣ έριξε πολύ τους ρυθμούς του, είχε πάρα πολλές άστοχες επιθέσεις, και σε συνδυασμό με την άνοδο των ατού των αντιπάλων, και κυρίως του Λάνγκφορντ (ο αδερφός του έπαιζε στον Πάοκ παλαιότερα), η διαφορά μειώθηκε πολύ. Η άμυνα της ομάδας μας ήταν μετριότατη και η επίθεση νωχελική, και έτσι έπρεπε να μπουν πακέτο οι Αμερικάνοι μπας και αλλάξει η ροή του ματς.




Ο ΆΡΗΣ, παρά τα συνεχόμενα καλάθια των Ρώσων, κατάφερε να διατηρήσει μία καλή διαφορά λόγω των εξαιρετικών πρωτοβουλιών που έπαιρνε ο Γουάιτ. Αφού το ματς πήγε στον πόντο, ο Γουότερς πέτυχε ένα καλάθι και λίγο αργότερα κέρδισε φάουλ. Και εδώ πάμε στην τελευταία και καθοριστική φάση του παιχνιδιού.

Σκορ 61-63. Ο Γουότερς κερδίζει βολές, 1/2 και 61-64. Τελευταία επίθεση για τους Ρώσους. 4 δεύτερα απομένουν. Τραγική συνεννόηση και σχεδιασμός αμυντικά για τον ΆΡΗ, κανένα φάουλ, μόνος του ο Καϊμακόγλου (τον κακό του τον καιρό, μην γράψω τίποτα χειρότερο) πετυχαίνει τρίποντο. 64-64. Παράταση. Ο ΆΡΗΣ μόλις φάνηκε ότι χάνει μέσα από τα χέρια του ένα δικό του ματς.

Στην παράταση, όμως, μίλησε η βαριά φανέλα του ΆΡΗ και η αυταπάρνηση των παικτών, κόντρα στην τεράστια ποιότητα των αντιπάλων! Το ματς άρχισε να πηγαίνει πόντο-πόντο, όμως ο Μακ Νιλ με παλικαρίσιο καλάθι έκανε το 73-74, πάνω από 1 λεπτό πριν τη λήξη. Ακολούθησαν συνεχόμενα άστοχες προσπάθειες και των 2 ομάδων, και έτσι το παιχνίδι έληξε 73-74, με τον ΆΡΗ να παίρνει εν τέλει το τεράστιο διπλό!




Θετικά

  • Η εξαιρετική άμυνα στο πρώτο ημίχρονο
  • Οι συνεργασίες στην 3η περίοδο
  • Η αυταπάρνηση στην παράταση
  • Ο Μακ Νιλ (20π., 4 ασ.) ηγέτης σε όλο το ματς
  • Αποφασιστικά καλάθια και μεγάλη άμυνα από Χάγκινς (16π., 4ρ.) και Κοέν (5π., 6ρ.)
  • Ο Γουάιτ του β' ημιχρόνου
  • Ο Ξανθόπουλος για άλλη μια φορά


Αρνητικά

  • Η τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας
  • Ελάχιστα κερδισμένα φάουλ
  • Ο Γουάιτ του α' ημιχρόνου
  • Οι 2 χαμένες βολές του Γουότερς


Post Game

Ο ΆΡΗΣ κέρδισε μέσα στην πιο δύσκολη έδρα του ομίλου, πετυχαίνοντας μία αν μη τι άλλο ιστορική νίκη (ίσως η μεγαλύτερη της δεκαετίας του 2010)! Έδειξε φοβερό χαρακτήρα και μέταλλο νικητή, έπαιξε πολύ όμορφο μπάσκετ, επίθεση και άμυνα, κατά διαστήματα, και αρνήθηκε να χάσει!

Εφόσον κοιτάς στα μάτια τέτοιες ομάδες, στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα! Ωστόσο, δε χρειάζεται να γεμίζουμε με παράλογες απαιτήσεις τους παίκτες. Βήμα βήμα, και σίγουρα θα δούμε ωραία πράγματα. Κάτι πολύ καλό χτίζεται στον Αυτοκράτορα!

Επόμενο ματς πρωταθλήματος μέσα στο Λαύριο το Σάββατο. Νίκη και μόνο νίκη!





6 σχόλια:

Giorgos T. είπε... 29 Οκτωβρίου 2015 στις 2:26 μ.μ.

Ωραια τα εγραψες , με τον καιρο βελτιωνεσαι και στον μπασκετικο τομεα!

Τεραστια νικη , και απο βαθμολογικη αλλα και απο ψυχολογικη αποψη.

Πλεον ειμαστε στο 2-1 και εχουμε ενα θεωριτικα ευκολο παιχνιδι με Στεαουα. Θεωρω πως αν καθαρισουμε ολα τα παιχνιδια στην εδρα μας θα προκριθουμε !

Unknown είπε... 29 Οκτωβρίου 2015 στις 2:36 μ.μ.

Ευχαριστω για τα καλα σου λογια Γιωργο, σε λιγο στον αιφνιδιασμο δεν θα φωναζω οφσαιντ :ρ

Η ομαδα ειναι καλοδουλεμενη και μπορει να καθαριζει τα θεωρητικα ευκολα ματς. Αλλα ας τα βλεπουμε παιχνιδι με παιχνιδι. Επικεντρωνομαστε στο Λαυριο.

VardARIS είπε... 29 Οκτωβρίου 2015 στις 11:55 μ.μ.

Συγχαρητήρια Νίκο, πολύ καλή ανάλυση... Βελτιώνεσαι!

Μη νομίζεις και εγώ με το μπάσκετ δεν το έχω. Μπορεί να μεγάλωσα με τον Γκάλη, αλλά πάντα ήμουν πιο πολύ του ποδοσφαίρου...

Skolix είπε... 30 Οκτωβρίου 2015 στις 1:28 π.μ.

Η ομαδα με εκπλησσει ευχαριστα και με διαψευδει. Τεραστια νικη, κοντρα σε μια ομαδα με πολλαπλασιο μπατζετ και, οπως λενε, ενα απο τα φαβορι για την κατακτηση του τροπαιου.

Συνεχιζει να με προβληματιζει η ελλειψη ψηλων, η θεση 3 και το μικρο ροστερ, αλλα οσο παει η ομαδα, δεν μπορω παρα να ειμαι ευχαριστημενος.

Φαινεται οτι χτυπησαμε καλους Αμερικανους φετος. Ελπιζω να εχουν διαρκεια και να παραμεινουν προσγειωμενοι.

Vamos_G1 είπε... 30 Οκτωβρίου 2015 στις 1:36 π.μ.

Πολύ καλή η ανάλυση, μπράβο Νικ! Το μόνο που έχω εγώ να προσθέσω είναι ότι επιτέλους (για πρώτη φορά ίσως φέτος) καθοριστική ήταν κ η βοήθεια του Πελεκάνου, κυρίως στην άμυνα αλλά κ με το κρίσιμο 3ποντο που πέτυχε στην παράταση.

Unknown είπε... 30 Οκτωβρίου 2015 στις 4:20 μ.μ.

Βαμος και ΒαρδΑρη ευχαριστω για τα καλα σας λογια.

Σκολιξ πολυ χαιρομαι που σε βλεπω να σχολιαζεις ενεργα στο μπλογκ. Συμφωνω απολυτα για τη θεση 3 οπου εκτος του Πελε δεν εχεις αλλη καθαροαιμη λυση. Στους ψηλους με Γουαιτ, Χαγκινς, Σιμτσακ, Κοεν και Τσουπκοβιτς κατι γινεται, αλλα σιγουρα λειπει ενας ακομα παικτης επιπεδου των 2 πρωτων.