Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΗΣ! (SUPER-ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Καλησπέρα σε όλους και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ ΜΑΣ!!!

Εγώ θα ξεφύγω από τις καθιερωμένες ευχές, και σε αυτό το μακροσκελές άρθρο, που η αλήθεια είναι ότι μου πήρες αρκετές μέρες να το φτιάξω (δεν το παίζω κουρασμένος εννοείται, με πολύ μεγάλη χαρά το έκανα για εσάς) θα σας θυμίσω τον ΛΟΓΟ που είστε ΆΡΗΣ, αλλά και να σας κάνω ακόμα πιο περήφανους απ' ότι ήδη είστε.


Ας αφήσουμε τους βαρετούς προλόγους, όμως, και ας πάμε στο ψητό.


Ποδόσφαιρο: η βαριά φανέλα


Ο ΆΡΗΣ στο ποδόσφαιρο αποτελεί μία από τις 5 μεγαλύτερες δυνάμεις της χώρας ανέκαθεν. Με πολλές επιτυχίες κυρίως στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, με αρκετές στο εγχώριο, έχοντας αναδείξει πάμπολλους ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει κερδίσει το σεβασμό όλων, άσχετα αν κάποιοι θέλουν να προβάλλουν το αντίθετο.




Ο ΆΡΗΣ μας έχει τις ρίζες του σε ένα καφενείο της περιοχής Βότση, στην Καλαμαριά. Εκεί, στις 25 Μαρτίου του 1914, μια παρέα 22 γυμνασιόπαιδων, εμπνευσμένη από την ομορφιά του αθλήματος, αποφασίζει την ίδρυση μιας ομάδας που θα γράψει ιστορία στην Ελλάδα. Η ημερομηνία που επισημοποιήθηκε η ίδρυση δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς την ίδια ημέρα γιορτάζεται και η εθνική γιορτή της Επανάστασης, αλλά και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Το καταστατικό γράφει: ''Ιδρύεται εν Θεσσαλονίκη ο ποδοσφαιρικός σύλλογος υπό την επωνυμίαν ΆΡΗΣ. Σκοπός του είναι η εκγύμνασης ισχυράς ομάδος αποτελουμένος εκ πασών των κοινωνικών τάξεων''.

Οι 22 νεαροί ήταν: Κυδωνάκης (πρώτος πρόεδρος), Καραγιαννίδης (νονός του ονόματος), Αγγέλου, Αγοραστός, Γ. Βλαχόπουλος, Ν. Βλαχόπουλος, Γκοτζαμάνης, Δήμου, Ζέγας, Θεοδωρίδης, Ιωαννίδης, Κοτρότσης, Κρέης, Κωστίδης, Λάμπρου, Νακόπουλος, Παπαγεωργίου, Πλιάτσικας, Ρωσσιάδης, Σαλούστο, Τσιατσιαπάς, Κότσανος.

Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα της ιστορίας, ο ΆΡΗΣ πρώτος Έλληνας πρωταθλητής το 1928! Κατακτώντας εύκολα το πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, με 9/10 νίκες, προκρίνονται στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν τους πρωταθλητές Αθηνών και Πειραιά, Ατρόμητο και Εθνικό αντίστοιχα. 3/4 νίκες με πρωταγωνιστές Κώστα Βικελίδη και Διονύση Καλτέκη, ο ΆΡΗΣ κατακτά τον πρώτο Ελληνικό επίσημο τίτλο ever!


Το δεύτερο πρωτάθλημα για τον ΆΡΗ ήρθε το 1932. Τότε, συμμετείχαν και οι ομάδες του τότε ΠΟΚ (οσφπ-παο-αεκ). Με μεγάλο του όπλο το φονικό δίδυμο Κίτσου-Νίκου Αγγελάκη στην επίθεση, ο ΆΡΗΣ σε 14 αγωνιστικές (9-4-1), κατάφερε να συγκεντρώσει 22 βαθμούς, 4 παραπάνω από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Ξεχώρισαν οι νίκες με 7-0 επί του Παναθηναϊκού, και αυτές με 6-1 και 7-3 επί του Ηρακλή.



Το 3ο και το τελευταίο έως τώρα πρωτάθλημα, ήρθε το 1946, το οποίο ήταν και το πρώτο μεταπολεμικό στην Ελλάδα. Με ηγέτη τον Κλεάνθη Βικελίδη, οι κίτρινοι κέρδισαν 0-4 και 1-0 τον Ολυμπιακό, και ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με την Άεκ στην Αθήνα, στο τελικό του πρωταθλήματος τη νίκησαν εύκολα 4-1 και κατέκτησαν το 3ο τους πρωτάθλημα.

Ο μεγάλος και ο τελευταίος έως τώρα τίτλος για τον μεγαλύτερο σύλλογο της Βόρειας Ελλάδας ήταν το κύπελλο του 1970. Ήταν η πρώτη φορά που ομάδα εκτός Αθήνας το κατακτούσε. Ο τελικός του θεσμού ήταν στις 28 Ιουνίου του 1970, ώρα 20:30 στο Καυταντζόγλειο. Αντίπαλος ήταν ο αιώνιος αντίπαλος του ΆΡΗ, ο Πάοκ. Ο ΆΡΗΣ επικράτησε 1-0 με γκολ του Κεραμιδά στο 8ο λεπτό έπειτα από σέντρα του Αλεξιάδη και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας.



Την καλύτερη Ευρωπαϊκή πορεία του στον 20ό αιώνα πραγματοποίησε ο ΆΡΗΣ τη σεζόν 1979-1980, αφού έφτασε ως τους 16 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στον πρώτο γύρο κατάφερε να αποκλείσει την 2 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπενφίκα. 3-1 στο πρώτο ματς στο Χαριλάου (Κούης-Πάλλας-Ζήνδρος) και υπέστη μία πολύ γλυκιά ήττα με 2-1 στη Λισαβόνα.

Στο δεύτερο γύρο κληρώθηκε με την καταπληκτική Περούτζια του θρύλου Πάολο Ρόσι. Το πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη έληξε 1-1 (Σεμερτζίδης για ΆΡΗ, Ρόσι για Περούτζια). Όμως, η μεγαλύτερη βραδιά του 20ού αιώνα για τον ΆΡΗ έμελλε να είναι στις 7 Νοεμβρίου του 1979. Ο ΆΡΗΣ, υπέταξε την Περούτζια μέσα στην Ιταλία, καταφέρνοντας να γράψει ένα έπος στην ιστορία του, αφού επιβλήθηκε των Ιταλών με 0-3 (Κούης-Σεμερτζίδης-Ζήνδρος οι σκόρερ)!!!


Στον 3ο γύρο, ο ΆΡΗΣ έτυχε με τη Γαλλική δύναμη Σεντ Ετιέν με τον μεγάλο Πλατινί στη σύνθεσή της. Στη Γαλλία, ενώ το ημίχρονο ήταν ισόπαλο 1-1, στο δεύτερο μέρος, μία αγωνιστική καθίζηση, μας έφερε πίσω στο σκορ με 4-1, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ. Στον επαναληπτικό, στο κατάμεστο Χαριλάου, βρισκόμαστε νωρίς πίσω στο σκορ με 0-1, και το ματς ήταν 1-3 στο 83', με γκολ του Πάλλα και του Βένου, γράφτηκε το τελικό 3-3, σκορ ηρωικού αποκλεισμού.

Στην αμέσως επόμενη σεζόν, για τους 16, ο ΆΡΗΣ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την μετέπειτα νίκητρια του τίτλου και ένα από τα μεγάλα φαβορί, την Αγγλική Ίπσουιτς. Αφού έχασε λογικά με 5-1 στην Αγγλία, ο επαναλητπικός έμοιαζε με τυπική διαδικασία. Έλα, όμως, που με τα γκολ του Δράμπη, του Τσιριμώκου και του Ζελελίδη ο ΆΡΗΣ βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 3-0! Και εκεί που περίμεναν όλοι το 4ο για να τελειώσουν, έρχεται ο Άγγλος και στο 65' σβήνει τις ελπίδες του ΆΡΗ.

Ο προπονητής της Ίπσουιτς αφού η ομάδα του κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ δήλωσε ''Ο ΆΡΗΣ ήταν η καλύτερη ομάδα που αντιμετωπίσαμε!''. ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!

Η πιο μεγάλη ευκαιρία για τον ΆΡΗ να κατακτήσει πρωτάθλημα στην επαγγελματική εποχή (1959 και έπειτα) ήταν το μπαράζ στο Βόλο το 1980. Εκεί έπειτα από μία πολύ καλή σεζόν, η ομάδα ισοβάθμισε με τον Ολυμπιακό στην κορυφή, ο οποίος σε αυτό το ματς είχε και την... συμπαράσταση και υποστήριξη από τους αγαπητούς συμπολίτες. Το ματς δυστυχώς δεν εξελίχθηκε καλά για τον ΆΡΗ και έχασε 2-0. Αυτό ήταν και η τελευταία μεγάλη δόξα του ΆΡΗ μας για πάρα πολύ καιρό.



Ο ΆΡΗΣ μας, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια εκτός Ευρώπης (1981-1994) το 1996-97 έπεσε στα χαρτιά, επειδή είχαν ξεχαστεί τα δελτία στον Βύρωνα και δεν γινόταν να διεξαχθεί το παιχνίδι και ο ΆΡΗΣ υποβιβάστηκε. ΌΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ, ΒΕΒΑΙΑ, ΤΗΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. Ο ΆΡΗΣ κατέκτησε το πρωτάθλημα στη β' εθνική και ανέβηκε αμέσως, και λίγα χρόνια αργότερα απέκλεισε τη μεγάλη τότε Ελβετική Σερβέτ μέσα στο σπίτι της! Λίγα χρόνια αργότερα, φτάνουμε στον τελικό του κυπέλλου όπου χάνουμε 1-0 από τον Συμπολίτη.

Ο ΆΡΗΣ μας ξαναέζησε υποβιβασμό το 2004-05, αφού οι αντίπαλοι και τα ''καμάρια του Βορρά'' του την είχαν στημένη. Την ίδια σεζόν, ο ΆΡΗΣ φτάνει και στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στην Πάτρα (ήττα 3-0 από τον Ολυμπιακό), όμως αυτό που έμεινε στην ιστορία από αυτή την αναμέτρηση είναι εκείνο το απίστευτο ''ΆΡΗ, ΘΥΜΙΣΟΥ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ'' των οπαδών μας που και τώρα που το γράφω ανατριχιάζω! Ο ΆΡΗΣ μας κατάφερε να ξανανέβει με το διπλό στο Χαϊδάρι και το γκολ του Βελώνη να μένει στην ιστορία για διάφορους λόγους.


Με την δεύτερη άνοδό του, ο ΆΡΗΣ κατάφερε να πετύχει την αγωνιστική του αναγέννηση. Στηρίζομενος κυρίως σε Λατίνους παίκτες (Κόκε, Χαβίτο, Κάλβο, Γκιάρο, Νέτο, Πάουλο Κόστα, Κάμπορα, κλπ.) κατάφερε να έχει αρκετές αγωνιστικές επιτυχίες την 4ετία 2006-2010, αφού κατάφερνε σταθερά να βγαίνει στην Ευρώπη.

Μεγαλύτερη επιτυχία αυτό το διάστημα ήταν η Ευρωπαϊκή πορεία του το 2007, όταν, αφού απέκλεισε με επικό τρόπο την ισχυρή Σαραγόσα, κληρώθηκε στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Μπάγερν, τον Ερυθρό Αστέρα, τη Μπόλτον και τη Μπράγκα. Αφού νίκησε εύκολα με 3-0 τον Ερυθρό Αστέρα, έφερε 2 ισοπαλίες με Μπράγκα και Μπόλτον (στο 90' έφαγε το γκολ από τον Γιαννακόπουλο), υποκλίθηκε στη μεγάλη Μπάγερν του Τόνι και του Ριμπερί αφού έχασε με 6-0, ωστόσο είχε κερδίσει την αναγνώριση.


Τη σεζόν 2007-08, ήρθε και ο τρίτος τελικός αυτής της δεκαετίας, ο οποίος διεξήχθη στην πόλη του Θεού, την αγαπημένη μας Σαλόνικα, στο Καυταντζόγλειο. Οι ΑΡΕΙΑΝΟΙ έχουν στήσει ένα τεράστιο πάρτι και η πόλη κινείται σε κιτρινόμαυρους ρυθμούς. Η ομάδα, ωστόσο, είναι απογοητευτική και χάνει 2-0 από τον Ολυμπιακό, και έτσι χάνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία να αλλάξει η ροή της ιστορίας του ΆΡΗ.

Δύο χρόνια αργότερα, τη σεζόν 2009-10 ήρθε και ο τέταρτος χαμένος τελικός μέσα σε μία δεκαετία, όπου η ομάδα του μεγάλου Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ξεπερνάει όλα τα εμπόδια και φτάνει στον τελικό του ΟΑΚΑ και αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Το τελικό σκορ μας αφήνει ολίγον τι απογοητευμένους (1-0 ήττα), αλλά η ιστορία έγραψε την μεγαλύτερη οπαδική μετακίνηση όλων των εποχών στη χώρα, αφού 30.000 ΑΡΕΙΑΝΟΙ κατακλύζουν την Αθήνα και το ΟΑΚΑ και όλη η Ελλάδα (και η Ευρώπη κα ο κόσμος) Π-Α-Ρ-Α-Μ-Ι-Λ-Α-Ε-Ι με το μεγαλείο αυτού του λαού!

Για να περιγράψω με πολλά λόγια την καλύτερη Ευρωπαϊκή πορεία του ΆΡΗ στην ιστορία του τη σεζόν 2010-2011, θα χρειαζόμουν ένα ολόκληρο άρθρο, όπως ο Τζιμ εκείνη την περίοδο (εδώ). Άρα, συνοπτικά: ο ΆΡΗΣ πέρασε την Πολωνική Γιαγκελόνια με 1-2 και 2-2, και αμέσως μετά την Αούστρια Βιέννης με 1-0 και 1-1 εκεί πέρα. Στη συνέχεια κληρώθηκε με 3 μεγαθήρια: Ατλέτικο (κάτοχος του τίτλου), Λεβερκούζεν, Ρόζεμποργκ. Και ο ΆΡΗΣ το απόλυτο αουτσάιντερ. Πώς τα φέρνει η ζωή, όμως...


Στο πρώτο από τα 6 ματς του ομίλου, στο Κλεάνθης Βικελίδης, ο ΆΡΗΣ με διαστημική εμφάνιση υποτάσσει την κάτοχο του τίτλου Ατλέτικο Μαδρίτης με 1-0 με γκολ του Χαβίτο και όλη η Ευρώπη παραληρεί! Στη συνέχεια, χάνει με 2-1 από τη Ρόζενμποργκ, φέρνει χ 0-0 με τη Λεβερκούζεν εδώ και χάνει στη Γερμανία με 1-0 στο 90', έχοντας πραγματοποιήσει την καλύτερη εμφάνιση ίσως της ιστορίας του.


Όλοι μας έχουν χαμένους. Ακόμα και εμείς. Οι παίκτες, όμως, είχαν άλλη άποψη. Διαβάστε το: ΣΤΙΣ 01-12-2010, ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΕ 2-3 ΜΕ 2 ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΟΚΕ ΚΑΙ 1 ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ 32!!!!!!!!




Στον επόμενο αγώνα, ο ΆΡΗΣ κερδίζει πανηγυρικά την πρόκριση με νίκη 2-0 επί της Ρόζενμποργκ. Στους 32, κληρώνεται με την Μάντσεστερ Σίτι των πετροδόλαρων, με μπάτζετ 30πλάσιο και βάλε από τον ΆΡΗ. Καταφέρνει να πάρει το Χ στην έδρα του με 0-0, ωστόσο έχασε με ψηλά το κεφάλι με 3-0 στην Αγγλία και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση, κουβαλώντας στις πλάτες του την παγκόσμια ποδοσφαιρική υπόκλιση!

Τα τελευταία 2-3 χρόνια ο ΆΡΗΣ μας ταλαιπωρείται σε όλα τα επίπεδα, λόγω τεράστιων λαθών (εσκεμμένων και μη) που έγιναν στην πλάτη των οπαδών του και έφεραν την ομάδα σε τραγική κατάσταση, και γιορτάζει τα 100 χρόνια της με τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι θα φανταζόταν όλοι οι οπαδοί του. Ωστόσο, όλοι ευελπιστούν ότι (και) από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο ΆΡΗΣ θα βγει πιο δυνατός, ενωμένος και θα επανέλθει και πάλι εκεί που του αξίζει!




Μπάσκετ: ο Αυτοκράτορας

Το μπασκετικό τμήμα του ΆΡΗ, που αποτελεί το μεγάλο τμήμα, γεννήθηκε το 1922, 8 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι έχει τη στόφα του πρωταθλητή, αφού κατέκτησε 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα εκείνης της εποχής, μεταξύ 1925 και 1930! Μάλιστα, στο πρωτάθλημα του 1930 είχε νικήσει 93-7 τον Ηρακλή και 51-12 τον Πάοκ!! Μεγάλος αντίπαλος του ΆΡΗ εκείνης της εποχής ήταν η Χανθ, την οποία ωστόσο τις περισσότερες φορές εκτόπιζε!


Η απογείωση του μπασκετικού τμήματος του ΆΡΗ ήρθε τη σεζόν 1978-1979. Με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο του ΆΡΗ, με πολύ καλό μπάσκετ, και με ηγέτη τον μεγάλο Χάρη Παπαγεωργίου, ο ΆΡΗΣ κάνει την έκπληξη και με μερικές τεράστιες νίκες επί μεγάλων ομάδων κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1979!

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1979 ήταν η αφετηρία για την αυτοκρατορία που θα σάρωνε τους τίτλους και θα καθήλωνε το ελληνικό κοινό. Βέβαια, πριν από αυτό, ήρθε και ο θεός του μπάσκετ. Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών. Ο άνθρωπος που ένωσε όλη την Ελλάδα και έκανε την Ευρώπη και τον κόσμο να παραμιλάει. Ο άνθρωπος που άλλαξε την μπασκετική ιστορία στην Ελλάδα. Ο τεράστιος Νίκος Γκάλης ήρθε στον ΆΡΗ το 1979 από το Νιου Τζέρσεϊ!



Η έλευση του Γκάλη σηματοδότησε και τη χρυσή εποχή της ομάδας. Ο ΆΡΗΣ τα επόμενα χρόνια καθήλωνε όλη την Ελλάδα στις τηλεοράσεις της, ένωσε όλη τη χώρα, και κάθε Πέμπτη οι δρόμοι ήταν νεκροί. Mε εντυπωσιακό μπάσκετ, ο ΆΡΗΣ μέσα σε 13 χρόνια, κατέκτησε 8 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα, ενώ πήγε και σε 3 φάιναλ φορ, τα οποία αναλύουμε παρακάτω! Εκείνη την εποχή ο ΆΡΗΣ απέκτησε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, ανά την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο!!


Το πρώτο από τα 3 φάιναλ φορ ήταν το 1988 στη Γάνδη. Όντας κυρίαρχος στον ελληνικό χώρο, ήρθε η ώρα να κάνει και το μεγάλο βήμα στην Ευρώπη. Με δύο αρκετά δύσκολες νίκες επί της ελβετικής Πιγί, προκρίνεται στους 8, όπου σβήνει τη Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη με 88-89 με τον Γκάλη σε μεγάλη μέρα (45 π.). Κέρδισε επίσης την Τρέισερ Μιλάνου, την Παρτιζάν και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.



Στο φάιναλ φορ της Γάνδης, και ενώ σε κάθε ματς του ΆΡΗ όλη η Ελλάδα ήταν κλεισμένη στα σπίτια της και δεν κυκλοφορούσε ψυχή έξω. Λυγίζουν όμως στο ημιτελικό απέναντι στην Μακάμπι, όπου έπειτα από ένα δραματικό παιχνίδι χάνουν 87-82. Στον μικρό τελικό, αντιμετώπισε την Παρτιζάν όπου έχασε με 105-93. Το πρώτο φάιναλ φορ ήταν ανεπιτυχές, αλλά η αρχή είχε γίνει!


Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1989, ήρθε το δεύτερο φάιναλ φορ στο Μόναχο. Ο ΆΡΗΣ ξεκίνησε ως εκ των φαβορί, και δικαίωσε τον τίτλο. Σβήνοντας όλες τις ομάδες του ομίλου, και έχοντας μόνο μία ήττα, οι κίτρινοι εξασφαλίζουν την παρουσία τους στο φάιναλ φορ του Μονάχου νικώντας τη Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ με 96-85.




Στον ημιτελικό του Μονάχου, έχοντας τη συμπαράσταση 6.000 οπαδών τους, οι παίκτες του ΆΡΗ κάνουν μεγάλη εμφάνιση και είναι συνεχώς μπροστά στο σκορ επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ μέχρι το 28'. Εκεί ήρθε μία σύρραξη και οι παίκτες αποσυντονίστηκαν, χάνοντας τελικά από τη Μακάμπι με 99-86. Ωστόσο, στον μικρό τελικό διέλυσαν την Μπαρτσελόνα με 88-71, δείχνοντας ότι άξιζαν κάτι καλύτερο.


Την περίοδο 1989-90, έπειτα από μία εκπληκτική πορεία στο κύπελλο Πρωταθλητριών, ο ΆΡΗΣ γράφει ιστορία, και έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει την παρουσία της στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης για 3η συνεχόμενη χρονιά, το οποίο έγινε στη Σαραγόσα.





Ωστόσο, στον ημιτελικό, και έχοντας τη μοναδική συμπαράσταση από 2.500 εκδρομείς, ο μεγάλος ΆΡΗΣ χάνει από το φαβορί Μπαρτσελόνα με 104-83, και στο μικρό τελικό που ακολούθησε ηττήθηκε από τη Λιμόζ με 103-91, τερματίζοντας 4ος, και μένοντας με την πίκρα ότι ούτε σε ένα από τα 3 συνεχόμενα φάιναλ φορ που πήγε δεν εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον τελικό, ούτε φυσικά την κατάκτηση του σπουδαιότερου τροπαίου.

Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι ήρθαν στη μετα-Γκάλη εποχή. Ο σπουδαιότερος ήρθε αμέσως μετά τη φυγή του κορυφαίου όλων των εποχών, το 1994, όταν ο ΆΡΗΣ κατέκτησε το κύπελλο Κυπελλούχων. Με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον σπουδαίο Ρόι Τάρπλεϊ, οι κίτρινοι έφτασαν στα ημιτελικά έχοντας 9 νίκες και 1 ήττα, ενώ στον ημιτελικό νίκησε μέσα-έξω τη Σαραγόσα. Ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στο Τορίνο, εκεί όπου ο ΆΡΗΣ αντιμετώπισε την Έφες Πίλσεν. Σε έναν σκληρό αγώνα, ο ΆΡΗΣ νίκησε 50-48 και πήρε το πρώτο του Ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.


Η δεύτερη ευρωπαϊκή κούπα ήρθε το 1997. Η έλευση σπουδαίων ξένων παικτών, όπως ο μεγάλος Μάριο Μπόνι, έκανε την ομάδα να παίζει σπουδαίο μπάσκετ. Αφού έκανε σπουδαία πορεία, ο ΆΡΗΣ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπενετόν Τρεβίζο. Αφού νίκησαν με 77-73 στο Παλέ, ενώ στον επαναληπτικό άντεξαν και πήγαν την ομάδα στην παράταση, στην οποία κέρδισαν 86-87, με τους φίλαθλους να παραληρούν στις εξέδρες!



Οι ανατροπές όμως δε σταμάτησαν εκεί. Η σπουδαιότερη ήρθε στον διπλό τελικό του κυπέλλου Κόρατς. Αντίπαλος η τουρκική -και πάλι, μετά την Έφες- Τόφας. Ο ΆΡΗΣ έχασε από την Τόφας με 66-77 και πολλοί έχασαν τις ελπίδες τους. Όχι όμως και οι παίκτες! Στον επαναληπτικό της Προύσας, ο ΆΡΗΣ κάνει ιστορική ανατροπή και νικάει με 70-88 τους Τουρκαλάδες, φέρνοντας άλλη μία Ευρωπαϊκή κούπα στη Θεσσαλονίκη!


Η τρίτη ευρωπαϊκή κούπα ήρθε το 2003, όταν ο ΆΡΗΣ κατέκτησε το Τσάμπιονς Καπ της ΦΙΜΠΑ. Μπροστά σε σπουδαίες προσωπικότητες του ΆΡΗ, όπως οι Γκάλης, Γιαννάκης, Παπαγεωργίου, Ιωαννίδης, Πεταλίδης (ίσως οι 5 σπουδαιότεροι που έχουν περάσει ποτέ από το σύλλογο, 3 παίκτες και 2 προπονητές), ο ΆΡΗΣ, με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στον πάγκο, επικρατεί σε έναν συγκονιστικό τελικό με 84-83 επί της πολωνικής Πρόκομ Τεφλ, με καλάθι στα 4 δευτερόλεπτα!




Συνολικά ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ μετράει 21 τίτλους: 10 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και 3 ευρωπαϊκούς τίτλους!







Βόλεϊ: το σπάσιμο της δυναστείας της Αθήνας


Ο ΆΡΗΣ και στο βόλεϊ αποδεικνύει ότι είναι το σωματείο που σπάει το κατεστημένο της Αθήνας. Στο βόλεϊ η φανέλα απογειώθηκε το 1997, όταν ο ΆΡΗΣ κατέκτησε το πρωτάθλημα, με ηγέτη τον Γκάνεφ, νικώντας την Ορεστιάδα με 3-0, στις 19 Απριλίου του 1997, και έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που κατέκτησε το πρωτάθλημα στο βόλεϊ!!




Top 10 Αθλητές


10. Όλε Σκόμποε
Ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα του ΆΡΗ. Με πολύ μεγάλη προσφορά, έδωσε τα πάντα για την ομάδα, ήξερε πολύ μπάλα και καθιερώθηκε στους πιο αγαπημένους της κερκίδας διαχρονικά.


9. Νίκος Φιλίππου
Ο αφανής ήρωας της τεράστιας ομάδας μπάσκετ της δεκαετίας του '80 και αρχές '90. Ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές της αυτοκρατορικής περιόδου του ΆΡΗ και βοήθησε σημαντικότατα.


8. Λιούμπομιρ Γκάνεφ
Ο ηγέτης της ομάδας βόλεϊ που έσπασε το κατεστημένο και κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1997.

7. Γιώργος Σεμερτζίδης
Ο Σεμερτζίδης είναι από τους πληρέστερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Υπήρξε βασικότατο το διάστημα που αγωνίστηκε (1976-85) και είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης στις επιτυχίες της χρυσής ομάδας εκείνης της περιόδου.

6. Αλέκος Αλεξιάδης
Τι να πει κανείς για τον Αλεκάρα. Μεγάλη ψυχή, σπουδαίος σκόρερ (2ος στη ιστορία της ομάδας, με 154 γκολ σε 350 συμμετοχές), έδωσε τα πάντα για τον ΆΡΗ τα 14 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του (1961-75). Μέχρι και.. διαιτητές έδερνε όταν έβλεπε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά! Θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος ήρωας του νικηφόρου τελικού κυπέλλου του 1970, αλλά και τα 2 γκολ που πέτυχε ακυρώθηκαν.


5. Χάρης Παπαγεωργίου
Πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης στις επιτυχίες του μπασκετικού ΆΡΗ ανήκει στον Χάρη Παπαγεωργίου. Ένας από τους καλύτερος Έλληνες σουτέρ που υπήρξαν, ήταν ο ηγέτης της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1979, που αποτέλεσε την απαρχή, την βάση της αυτοκρατορίας!



4. Κλεάνθης Βικελίδης
Ο άνθρωπος του οποίου το όνομα έχει το γήπεδο της ομάδας δεν θα μπορούσε να μην έχει περίοπτη θέση! Πραγματικό τανκ, έπαιζε σε όλες τις θέσεις του γηπέδου, έδωσε τα πάντα για την ομάδα, κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, έπαιξε σπουδαία μπάλα και έκανε το όνομα του ΆΡΗ ξακουστό στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι από τους ανθρώπους που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στο να μεγαλώσει ο ποδοσφαιρικός ΆΡΗΣ και να μπει στην ελίτ!


3. Ντίνος Κούης
Η απόλυτη σημαία του ποδοσφαιρικού ΆΡΗ! Ο απόλυτος ρέκορντμαν του συλλόγου, που ήταν ο άρχοντας του άξονα επί 17 χρόνια (1974-91), είναι πρώτος σε επίσημες συμμετοχές (559) στην ιστορία του συλλόγου, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών (173) και πρώτος σκόρερ στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με 7 γκολ σε 12 ματς! Αναμφίβολα ο κορυφαίος στην ιστορία της ομάδας!

2. Παναγιώτης Γιαννάκης
Τεράστιος μπασκετμπολίστας. Μαζί με τον Γκάλη ήταν οι ηγέτες του αυτοκράτορα. Ο Γιαννάκης υπήρξε σπουδαίος σκόρερ, οργανωτής και έχει τεράστιο μερίδιο στη γιγάντωση του μπασκετικού ΆΡΗ! Πραγματικά χάρμα οφθαλμών.

1. Νίκος Γκάλης
ΑΠΛΑ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ!!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΝΙΚ!!!










Περίοδοι (ποδόσφαιρο)

1914-1928 Αναγνωριστικα

1928-1954 Απο τα πρωτα βιολια πανελληνιως
1954-1964 Μεταβατικα χρονια
1964-1971 Σπουδαια φουρνια και κατακτηση κυπελλου
1971-1977 Μεταβατικα χρονια
1977-1982 Χρυση εποχη
1982-1997 Πετρινα χρονια
1997-1998 Β εθνικη
1998-2005 Μετριοτητα
2005-2006 Β εθνικη
2006-2012 Αγωνιστικη αναγεννηση
2012-2014 Τελευταιες θεσεις λογω λαμογιων




Οπαδοί


Αναμφίβολα το σύμβολο του συλλόγου μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι οπαδοί της ομάδας! Οι οπαδοί τον ακολουθούν παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ποτέ δεν τον άφησαν μόνο στα δύσκολα, πάντα στο πέταλο αφήνουν το λαρύγγι τους σε κάθε ματς. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δεχθεί Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκή, ακόμα και Παγκόσμια αναγνώριση!

Αναλυτικό αφιέρωμα στους οπαδούς της ΑΡΕΙΑΝΑΡΑΣ μας είχα ετοιμάσει τα Χριστούγεννα του 2012, που μπορείτε να το δείτε εδώ.


Βίντεο


Ο ΆΡΗΣ κυπελλούχος 1970:



Το έπος της Περούτζια:



Μπαράζ Βόλου 1980:



Η κάθοδος των 30.000:




Ατλέτικο-ΆΡΗΣ 2-3:
http://www.youtube.com/watch?v=pdwyAHJKU3o

Ο τεράστιος Νίκος Γκάλης:



ΆΡΗΣ-Εφές Πίλσεν στο Τορίνο:



Απίστευτη ατμόσφαιρα στο ΆΡΗΣ-Πάοκ:



Κύπελλο Κόρατς 1997:



Αφιέρωμα στο μπασκετικό τμήμα του ΆΡΗ:


Αφιέρωμα στον ΆΡΗ από την Αθλητική Κυριακή



Γενικά



Ο ΆΡΗΣ δεν είναι μία ομάδα. Είναι ιδέα, είναι ιδανικό, είναι τρόπος ζωής. Μόνο αν είσαι ΑΡΕΙΑΝΟΣ μπορείς να το καταλάβεις. Δίνει νόημα στη ζωή μας, και θα μας δίνει μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας. Πραγματικά ευχαριστούμε που υπάρχει αυτός ο τεράστιος σύλλογος, ο κορυφαίος της Β. Ελλάδας, και μας ενώνει εμάς τους εκατομμύρια οπαδούς του ανά τον πλανήτη!



Τα 2 καλύτερα βίντεο για τον ΆΡΗ:






Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τα επίσημα σάιτ της ΠΑΕ ΆΡΗΣ και της ΚΑΕ ΆΡΗΣ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρείχαν σε μερικά σημεία που δεν ξέραμε την ιστορία, δηλαδή τα πολύ παλιά χρόνια, καθώς και το σάιτ PRESSARIS.

Υ.Γ.2 Σπουδαία ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα μπορείτε να βρείτε στο http://aris.re/ , αλλά και στο κανάλι στο Youtube http://www.youtube.com/user/john31945/videos .

Πηγές


http://www.arisfc.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1.html

http://www.arisbc.gr/#el/Κ-Α-Ε-Άρης-Μπάσκετ-Θεσσαλονίκη-Το-ιστορικό-της-ομάδας/

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82_(%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD)#1991-2000

9 σχόλια:

Giorgos T. είπε... 25 Μαρτίου 2014 στις 2:54 μ.μ.

Φανταστικο το αρθρο ! Μαθηματα κιτρινομαυρης ιστοριας παραδιδεις Νικο....

100 χρονια Αρης , παρτε το χαμπαρι συμπολιτες !

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ είπε... 25 Μαρτίου 2014 στις 3:09 μ.μ.

ΜΠΡΑΒΟ ΝΙΚ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ .....

Vamos_G1 είπε... 25 Μαρτίου 2014 στις 6:59 μ.μ.

Ότι κ να πω είναι λίγο ρε Νικ! Απλά μπράβο σου για το αφιέρωμα!

Ανώνυμος είπε... 26 Μαρτίου 2014 στις 5:06 π.μ.

Nick N. μπράβο σου! Καταπληκτικό άρθρο!
Θα ήθελα να σημειώσω όμως και άλλες 3 μεγάλες επιτυχίες της ομάδας μας που συνήθως ξεχνιούνται: 1) H μοναδική ομάδα στο Ελληνικό πρωτάθλημα που σε μια σεζόν (1978-79) έκανε το απόλυτο στην έδρα της με 17 νίκες σε 17 παιχνίδια. Ακατάριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ.
2) Η πρώτη Ελληνική ομάδα που κέρδισε μέσα στην Ιταλία και η πρώτη κ μοναδική που κέρδισε μέσα στην Ισπανία!!!
3) Φυσικά το ρεκόρ των (ωχ ξέχασα το νούμερο, ας βοηθήσει κάποιος να μην πω αρλούμπα)πόσων παιχνιδιών που είναι αήτηττος στην έδρα του σε Ευρωπαικά ματς! Από τα μεγαλύτερα σερί στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα μας.
Θάνος

KANTHAR0S είπε... 26 Μαρτίου 2014 στις 10:16 π.μ.

Μπράβο! Έξοχη δουλειά!

Απλά να πω ότι η εμφάνιση της ομάδας στο Λεβερκούζεν πρέπει να είναι η καλύτερη εμφάνιση ελληνική ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ever!

Για το μπάσκετ, τα λόγια είναι περιττά. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσουμε credit και σε αυτόν τον παιχταρά που ονομάζεται Χάρης Παπαγεωργίου.

Κάποιοι λένε ότι ο Άρης είναι αδικημένος από τους τίτλους. Κάποιοι άλλοι λένε ότι η ομάδα δεν είναι τόσο μεγάλη επειδή δεν έχει τίτλους. Δεν ισχύει τίποτα από τα δυο. Ο Άρης έχει μια τρέλα που προσωπικά δεν την βλέπω σε άλλη ομάδα. Άντε να εξαιρέσω τους οπαδούς του Πανιωνίου, τους οποίους εκτιμώ ιδιαίτερα. Κι αν δεν είσαι Άρης δεν μπορείς να καταλάβεις την πίστη, την ελπίδα, την τρέλα που υπάρχει για την την ομάδα. Απλά δεν μπορείς.

Εν κατακλείδι, δώστε όραμα στους Αρειανούς και θα δείτε το μέγεθος της στήριξης.

Unknown είπε... 26 Μαρτίου 2014 στις 2:33 μ.μ.

Θανο σε ευχαριστω πολυ και πολυ σωστες οι σημειωσεις σου, αν και νομιζω το 2 και το 3 πρεπει να τα εγραψα στο αρθρο. Τα παιχνιδια που ειμαστε αηττητοι στην Ευρωπη στην εδρα μας ειναι 26.

Ευχαριστω φιλε μου Κανθαρε! Συμφωνω απολυτα για τον μεγαλο Χαρη Παπαγεωργιου αλλα και για την εμφανιση του Λεβερκουζεν, εμφανιση επιπεδου Τσαμπιονς Λιγκ, που ομως η π... η μπαλα ειχε αλλη αποψη για το αποτελεσμα.

Αυτο εγραψα και εγω στον επιλογο μου. Οτι ο Αρης ειναι κατι αλλο απο νικες και τιτλους. Ιδεα, τροπος ζωης, τρελα, κ@υλα οπως θες πεστο. Γι' αυτο και εχει τετοιους οπαδους που δεν προκειται να τον παρατησουν ποτε.

Vamos_G1 είπε... 26 Μαρτίου 2014 στις 4:18 μ.μ.

Για το Λεβερκούζεν-Άρης, επειδή ήμουν μέσα, πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη μαγική εικόνα (όσον αφορά το τελικό σκορ) σε ματς του Άρη που έχω δει τα τελευταία 15 χρόνια κ βάλε, σε Ελλάδα κ Ευρώπη...!