Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή και ο Τοπαλίδης

Ο Τοπαλίδης θα είναι και επίσημα ο τεχνικός διευθυντής του Άρη .

Ο πρώην βοηθός προπονητή της εθνικής Ελλάδας , θα πλαισιώνει από σήμερα το τεχνικό team της ομάδας προσφέροντας την πολυετή εμπειρία του σε μια θέση-κλειδί.

Τι είναι όμως ο τεχνικός διευθυντής και τι ρόλο παίζει σε μια ομάδα?


Βιογραφικό


Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε ομάδες της Γ κατηγορίας της Γερμανίας. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με την προπονητική. Φοίτησε στη σχολή του Μάιντς και, ακολούθως, στη σχολή της Κολονίας στην οποία εισήχθη με βαθμό άριστα.

Πριν προσληφθεί στην εθνική , εργάστηκε στις

  • 1989-93: Flag of Germany.svg Άιντραχτ Έσλινγκεν (Δ΄Κατηγορία)
  • 1993-96: Flag of Germany.svg Γκαϊσλίνγκεν (Γ΄Κατηγορία)
  • 1996-98: Flag of Germany.svg Μπάκνανγκ (Γ΄Κατηγορία)
  • 1998-01: Flag of Germany.svg Χέρτα Βερολίνου , βοηθός προπονητή.

Ακολούθησε  φυσικά η εθνική Ελλάδας ,από το 2001 ως τον Ιούνιο του 2010  που ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά το τέλος του αγώνα Ελλάδα - Αργεντινή.

Όπως είχαμε αναφέρει και πρίν την απόλυση του Καλαιτζίδη , ο ρόλος του τεχνικού-γενικού διευθυντή είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ποδοσφαιρικού (και όχι μόνο) τμήματος. Με την ύπαρξη του , ξεκαθαρίζουν κατά πολύ οι ρόλοι τόσο του προπονητή όσο και του προέδρου και υπάρχει πλέον ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτών. Είχαμε μιλήσει λοιπόν για τον ρόλο του football manager που ήθελε να αναλάβει ο πρώην προπονητής μας . Πάμε να δούμε τώρα  για τον πολύ σημαντικό ρόλο του  τεχνικού διευθυντή.

Τεχνικός διευθυντής


Υπό κανονικές συνθήκες, ο τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα είναι η αρχή και το τέλος της. Αυτός οργανώνει το σκάουτινγκ , προχωρά στις επαφές για μεταγραφές κι ανανεώσεις συμβολαίων κάνει τις διαπραγματεύσεις, φροντίζει για την σωστή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, ελέγχει τον προπονητή και όλους όσοι έχουν σχέση με τη δουλειά στο γήπεδο και στα αποδυτήρια.

Στις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ο τεχνικός διευθυντής επιτελεί τον πιο πάνω ρόλο για αυτό και θεωρείται παντοδύναμος. Ο ρόλος του αν και συγκεκριμένος διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με  τις δομές των ομάδων και των πρωταθλημάτων.

Στην Αγγλία για παράδειγμα οι προπονητές είναι στην ουσία και τεχνικοί διευθυντές (βλέπε Μουρίνιο), ενώ σε χώρες όπως την Ολλανδία και το Βέλγιο δεν έχουν το δικαίωμα να υποδείξουν στον προπονητή τι πρέπει να κάνει σε θέματα μεταγραφών, τακτικής, χρησιμοποίησης και αξιολόγησης παικτών. Η γκρίζα γραμμή στις κάτω χώρες δεν ισχύει σε Γαλλία και Γερμανία όπου οι τεχνικοί διευθυντές ελέγχουν και καθορίζουν τα πάντα.

Όπως πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης όπου ναι μεν υπάρχουν οι τεχνικοί διευθυντές οι οποίοι όμως ζουν κάτω από τη σκιά και τα θέλω του προέδρου (και πώς να γίνει το αντίθετο άλλωστε?).

Οι τεχνικοί διευθυντές είναι συνήθως παλιοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν γνώση της αγοράς και διασυνδέσεις που τους επιτρέπουν να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά την εργασία τους. 

Οι ίδιοι ωστόσο απαξιώνουν συχνά τη δράση τους αφού αρκετοί από αυτούς εκμεταλλεύονται τις επαφές που αποκτούν και στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι λειτουργούν σε συνεργασία με μάνατζερ παικτών και προπονητών δημιουργώντας εύλογες απορίες στις διοικήσεις των ομάδων που τους είχαν εμπιστευθεί . Σας θυμίζει κάτι ?


Όσον αφορά τώρα τις επιλογές του  τεχνικού διευθυντή, το τρίπτυχο «εντοπίζει - διαπραγµατεύεται - κλείνει παίκτη» ασφαλώς έχει να κάνει µε την ικανότητα και τα προσόντα του. Πρωταρχικά φυσικά ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να ξέρει από µπάλα, αλλά και να είναι γνώστης της ποδοσφαιρικής αγοράς, να έχει τις καλώς εννοούµενες διασυνδέσεις µε τα κυκλώµατα των µάνατζερ, να γνωρίζει ξένες γλώσσες και να µπορεί να παζαρεύει απευθείας ο ίδιος.

Πρωτίστως, όµως, το εγχειρίδιο του καλού τεχνικού διευθυντή πρέπει να υποστηρίζεται από το ανάλογο µεταγραφικό µπάτζετ της ΠΑΕ, διότι οι καλοί παίκτες κοστίζουν (Στεφανίδη ακούς?)


Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά , το κατά πόσο καταφέρνει να ξεσκαρτάρει (µε το αζηµίωτο για το ταµείο του συλλόγου) το ρόστερ από παίκτες που κρίνεται ότι δεν προσφέρουν τα αναµενόµενα. Αυτό για να μην "σκάνε" σαν βόμβες μετά οι προσφυγές από τους απλήρωτους , όπως γίνονταν επί χρόνια στον Άρη...


Συμπέρασμα 


Ο Τοπαλίδης θα επιφορτιστεί έναν πολυσύνθετο και δύσκολο ρόλο , που θα γίνει δυσκολότερος όταν η ομάδα ξαναγίνει ΠΑΕ. Από τις ικανότητές του , τις εμπειρίες αλλά και τις γνωριμίες του θα επωφεληθεί η ομάδα σε πάρα πολλού τομείς. 


3 σχόλια:

Vamos_G1 είπε... 1 Νοεμβρίου 2014 στις 1:22 μ.μ.

Πολύ καλό το άρθρο Γιώργο! Βάζει τα πράγματα σε μια σειρά! Αν κ μεταξύ μας στον Άρη, τπτ δεν ακολουθεί το δρόμο της λογικής! Χαχαχα, μακάρι να αρχίσουν να στρώνουν οι υποθέσεις μια μια.

Giorgos T. είπε... 1 Νοεμβρίου 2014 στις 8:38 μ.μ.

Ετσι ειναι... Γινεται μια προσπαθεια παντως να μπουμε στον σωστο δρομο.

Για τον προπονητη εχω καποιες αμφιβολιες , αλλα θα τον δουμε και θα τον κρινουμε και αυτον.

Vamos_G1 είπε... 1 Νοεμβρίου 2014 στις 9:10 μ.μ.

Εγώ ποντάρω πάντως κ στον Τοπαλίδη! Θεωρώ ότι ήταν καλή κίνηση! Νίκη κ μόνο νίκη αύριο!