Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Κριτική παικτών 2009-2010: Σέρχιο Κόκε


Αφήσαμε για το τέλος τον πιο αμφιλεγόμενο παίχτη μας, τον αρχηγό της ομάδας, τον Σέρχιο Κόκε.

Ο Κόκε έκλεισε φέτος τον 4ο χρόνο του στην ομάδα κ μαζί με Χαβίτο, Γκαρσία, Βανγκέλι είναι οι πιο παλιοί. Ότι κ να πούμε για την αγωνιστική του προσφορά, το σίγουρο είναι ότι την πονάει την ομάδα.

Όσο επαγγελματίας κ να είναι, κ μόνο το γεγονός ότι έχει περάσει 4 χρόνια στην ομάδα λέει πολλά.

Εγώ ποτέ δεν ήμουν τρελαμένος με τον Κόκε. Φυσικά μου άρεσε τις 2 πρώτες χρονιές που τα παστέλωνε τα γκολάκια με κλειστά τα μάτια αλλά γενικά δεν είναι ο παίχτης που εμένα προσωπικά θα με συγκινήσει. Γι'αυτό κ θα προσπαθήσω να τον κρίνω αντικειμενικά.

Για να δούμε τι έκανε φέτος κ με αριθμούς...


Γενικά

Στατιστικά, η φετινή χρονιά του ήταν η χειρότερη. Ειδικά στον 1ο γύρο του πρωταθλήματος δεν βλεπότανε. Τα έσωσε λίγο στον 2ο γύρο κ στο κύπελλο. Έπαιξε σε 39 παιχνίδια, έβαλε 7 γκολ κ έδωσε κ  6 ασσίστ.

Αν δει κανείς τις προηγούμενες χρονιές θα διαπιστώσει ότι η πορεία του Κόκε είναι φθίνουσα. Κάθε πέρισυ κ καλύτερα που λένε.

Την 1η χρονιά είχε 30 συμμετοχές κ 10 γκολ, δηλαδή 1 γκολ κάθε 3 ματς.
Την 2η χρονιά είχε 44 συμμετοχές κ 12 γκολ δηλαδή 1 γκολ κάθε 3.7 ματς.
Την 3η χρονιά είχε 32 συμμετοχές κ 6 γκολ δηλαδή 1 γκολ κάθε 5.3 ματς
Φέτος είπαμε σε 39 συμμετοχές πέτυχε 7 γκολ δηλαδή 1 γκολ κάθε 5.6 ματς.

Δυστυχώς δε μπόρεσα να βρω άλλα στατιστικά για τις προηγούμενες χρονιές. Κυρίως με ενδιέφεραν οι ασσίστ του. Διότι φέτος με τις 6 ασσίστ είναι από τους πρώτους στο πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια είναι 4ος πίσω από τον Τσεσνάουσκις.

Έχω την εντύπωση ότι ενώ χάνει σε σκοράρισμα κάθε χρόνο, βελτιώνεται σε δημιουργικότητα. Και πέρυσι θυμάμαι είχε αρκετές ασσίστ.

Κατά τα άλλα δε μπορώ να πω ότι δεν προσπαθεί. Τρέχει, μαρκάρει, πιέζει κ γενικά τα δίνει όλα. Δε μπορείς να τον κατηγορήσεις ως αδιάφορο. Αλλά ειδικά φέτος δεν είχε καθόλου ψυχολογία. Δεν έπαιρνε ούτε μία προσπάθεια πάνω του. Πάντα έψαχνε να ξεφορτωθεί τη μπάλα, να δώσει πάσα.

Κάνε ρε φίλε κ μία ατομιστία, επιθετικός είσαι. Ή μήπως όχι;


Επιθετικός ή 10άρι;

Εγώ πιστεύω ότι ο Κόκε σταμάτησε να παίζει ως σέντερ φορ εδώ κ 2 χρόνια. Έχει πάρει το ρόλο του οργανωτή, στην ουσία παίζει ως 10άρι. Και άντε στην προ Κούπερ εποχή βόλευε κ το σύστημα αλλά στο 4-4-2 στην ευθεία 10άρια δε χωράνε. Τι γίνεται τότε;

Τότε έχεις πρόβλημα στο γκολ. Κ το είδαμε πολλές φορές φέτος. Ωραίες οι ασσίστ, ωραία η οργάνωση αλλά με έναν μόνο επιθετικό, τον Κάμπορα, δε βάζεις τη μπάλα στο πλεκτό συχνά. Η ειρωνεία της όλης φάσης είναι ότι η ομάδα έχει μάθει να παίζει με τον Κόκε, ώστε όσες φορές δεν έπαιζε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο γκολ. Γιατί στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι ο Κόκε κ ο κάθε Κόκε αλλά το κατά πόσο η ομάδα μπορεί να παίξει έτσι όπως θέλει ο προπονητής.

Άρα ή αλλάζει τρόπο παιχνιδιού ο Κόκε κ γίνεται ξανά σέντερ φορ, ή αλλάζει τρόπο παιχνιδιού ο Κούπερ κ δεν παίζει 4-4-2 στην ευθεία (δύσκολο μου ακούγεται) ή ο Κόκε δεν έχει θέση στην ομάδα μια κ στα άκρα δε μπορεί να βοηθήσει.


Τα λεφτά

Υπάρχει όμως κ μία ακόμη παράμετρος που είναι σημαντική στην κριτική του Κόκε. Και αυτή είναι τα λεφτά που παίρνει. Αν όντως παίρνει 800 χιλ ευρώ το χρόνο, δεν τα αξίζει σε καμία περίπτωση. Ή του γίνεται μείωση των αποδοχών ή ψάχνεις να τον πουλήσεις, έτσι το βλέπω εγώ. Είναι ασύμφορος ένας παίχτης να κοστίζει τόσα λεφτά κ να προσφέρει τόσα λίγα (σε σχέση με την αμοιβή του).

Το οικονομικό είναι κ ο μόνος λόγος που θα ήθελα να φύγει ο Κόκε από την ομάδα. Αν δεχόταν να μείνει με λιγότερα λεφτά τότε χίλιες φορές να μείνει. Αλλά θα δεχτεί κάτι τέτοιο;


Γκάλοπ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... 11 Ιουνίου 2010 στις 11:40 μ.μ.

Λοιπόν όλη η ουσία είναι στο τέλος του άρθρου. Τα λεφτά....
Είναιόχι απλά πολλά αλλά υπερβολικά για αυτά που μπορεί να κάνει.
Πρέπει να φύγει όπως και να'χει. Και αυτά που ακούω για 2-3 εκ. είναι τρελά...Και 500χιλ να πάρουμε θα είναι τέλεια.

Skolix είπε... 11 Ιουνίου 2010 στις 11:44 μ.μ.

Πραγματικα αμφιλεγομενος παικτης. Δεν ξερω τι να πω. Απο 2 πολυ καλες χρονιες με γκολ και καλες συνεργασιες, σε 1,5 αθλια σεζον, που δε βλεποταν με τιποτα και με πολλα παραπανισια κιλα, σε μιση καλη σχετικα σεζον, με αναθερμανση του δημιουργικου του ρολου.
Η αληθεια ειναι οτι με κουραζει πια, ειναι τεχνιτης παικτης, αλλα τον βαρεθηκα και δε νομιζω να εχει να δωσει κατι παραπανω. Πιστευω οτι ο κυκλος του, οπως και αυτος των Χαβιτο και Νατσο, εχει κλεισει ανεπιστρεπτι. Το μεγαλυτερο μειον του ειναι φυσικα τα λεφτα που παιρνει. Με 1-1,5εκ τον "σκοτωνα" ανετα

jim είπε... 12 Ιουνίου 2010 στις 12:11 π.μ.

Ο Κόκε το 2006 όταν ηρθε ηταν πολυτελεια για μας.Μπραβο σε αυτους που τον έφεραν τοτε.Οι δυο πρωτες του χρονιες ηταν πολυ καλες και γινεται ακομα σημαντικοτερο αν συνυπολογισουμε το γεγονος οτι δεν εβγαλε προετοιμασια σε καμμια απο τις δύο.Την σεζόν 2008-09 ήταν μετριοτατος και φετος μετα την αφιξη Κουπερ θυμισε τον Κόκε των δυο πρωτων χρόνων.Σημαντικοτατο στοιχειο το οτι αποτελει περιουσιακο στοιχειο της ομαδας μας.Τωρα, επειδη πολύς λόγος γινεται για το υψηλό του συμβόλαιο θα πω ότι όντως ειναι πολυ μεγαλο αλλα ενα τετοιο παιχτη μονο ετσι τον κρατουσαμε.Και για να λεμε και αληθειες εδω, επειδη ειμαστε σε φαση οικονομικης κρισης καλα θα ειναι να μειωθουν οι απολαβές του και φυσικα να το δεχτει ο Σέρχιο αφου αισθανεται ΑΡΕΙΑΝΟΣ και αρχηγός.Ακουστηκαν διαφορα για την εξωγηπεδικη του ζωη..Το μονο πο με ενδιαφερει ειαι να αποδιδει στο χορτο...Αλλα αν δεν αποδιδει θα τα ακουσει.Για την αγωνιστικη κοιλια που εκανε στην τριτη του χρονιά και στις αρχές της τέταρτης θα πω οτι παιζουν ρολο οι συνεχομενες αλλαγες προπονητων και οι αλλαγες θεσεων που ο παιχτης είχε υποστεί.Όσο παιχταρας κι αν ειναι καποιος θα εχει συνεπειες οι αλλαγες προπονητών.Τέλος, αν κάποιος με ρωτούσε πριν την πρωτοχρονιά αν θελω να πουληθει με μια προταση που ψιλοικανοποιούσε θα ελεγα ναι.Τώρα θα πω όχι γιατι με τον Κούπερ βρηκε τον καλό του εαυτό.Εκει που κανεις δεν το περιμενε αλλαξε η αγωνιστικη του συμπεριφορα και τραβηξε την ομαδα με ασσιστ και γκολ.Η αληθεια ειναι οτι στα ντερμπι δεν τραβηξε, οπως για παραδειγμα στον τελικο ή στο εκτος με τους ασπρομαυρους στα play off ή με τους κόκκινους εντος στα play off παλι..Για να συνοψισω..Τον θεωρω αρχηγο και πολυ ποιοτικο παιχτη όμως το συμβολαιο των 800 000 που ακουγεται ειναι τρομερα υψηλό..Πρεπει/Επιβάλλεται να μειωθει..Αν δεν το δεχτει ο Σερχιο τοτε νομιζω οτι πρεπει να βαλουμε κατω τα θελω του και τα θελω μας και να κοιταξουμε το ενδεχομενο πωλησης του..

VardARIS είπε... 12 Ιουνίου 2010 στις 12:47 π.μ.

Καταρχήν να ξεκινήσω λέγοντας ότι αποφασίσαμε από κοινού με τον Red Dragon ότι θα ήταν καλύτερο να γράψει εκείνος για τον Κόκε μια και εγώ του έχω ιδιαίτερη αδυναμία και δε θα μπορούσα να είμαι αντικειμενικός...

Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να σχολιάσω το θέμα όσο πιο αντικειμενικά μπορώ: θα συμφωνήσω και εγώ ότι πριν την έλευση του Κούπερ ο Κόκε ήταν αρνητικός. Δεν ήταν ο Σέρχιο που γνωρίζαμε. Με παραπανήσια κιλά, στο αριστερό άκρο, χωρίς ψυχολογία κλπ κλπ. Με την έλευση του Κούπερ όμως, στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, νομίζω ότι ήταν από τους πιο σταθερούς μας παίκτες. Σταθερά καλός, (με κάποιες εξαιρέσεις), με πολύ τρέξιμο, χωρίς τα περιττά κιλά, με σχετικά καλή ψυχολογία, γεγονός που του επέτρεπε να δοκιμάζει σουτ από μέση απόσταση ήταν ο παίκτης βαρόμετρο για τον Άρη. Και αυτό φαινόταν όπως αναφέρεις Red Dragon από το γεγονός ότι κάθε φορά που έλειπε από την 11άδα η ομάδα δεν έφθανε τόσο εύκολα στα αντίπαλα καρέ. Δεν υπήρχε παίκτης που θα έκανε το απρόβλεπτο, που θα κουβαλούσε την μπάλα από το κέντρο προς την επίθεση. Πολλά από τα ριμπάουντ που πήρε ο Κάμπορα ήταν από προσπάθειες του Κόκε που δεν μετρούσαν ως ασίστ.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως όποιος προπονητής και αν ήρθε (και δυστυχώς πέρασαν πολλοί), είχε τον Σέρχιο βασικό ακόμη και όταν ήταν ντεφορμέ.

Και έρχομαι στο σημαντικότερο όλων. Ο Κόκε σε αντίθεση με κάποιους άλλους παίκτες μας, (δυστυχώς), από ότι λέγεται έχει ήδη δεχθεί την μείωση στο συμβόλαιό του, οπότε το θέμα με τα 800.000€ δεν υπάρχει - τουλάχιστον αυτό με έχουν ενημερώσει κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από τη διοίκηση. Αυτό και μόνο για μένα λέει πολλά. Δείχνει ότι πονάει την ομάδα. Και το κράξιμό του έφαγε όταν έπρεπε και ούτε αντίμιλησε, ούτε δυσανασχέτησε (γιατί ήξερε και ο ίδιος ότι έσφαλε). Όμως με δουλειά γύρισε το κλίμα και πλέον άκουσε και πάλι το χειροκρότημα του γηπέδου.

Αυτά τα ολίγα...

XRISTOS5002 είπε... 12 Ιουνίου 2010 στις 9:06 π.μ.

egw xerw oti o monos pou epuikoinwnei me to "perivallon" to podosfairikos ton ari einai o koke kai o prittas(!!) oti dimiourgei i omada ginetai apo ton koke kai sto FINALE ME POION RE NA SYNERGASTEI PO THELOAME KAI KAMPORA JHONSON DIDYMO ANTI KOKE?? ME TON JAVITO POU MPOYRDOUKLONETAI>? ME TON XAZOKALVO? TON KAMPORA TON EBGALE 4 FORES MONO XORIS TERMATOFYLAKA KAI TON EKANE MAGKA. O KALYTEROS PAIKTHS POU EXEI PAIXEI STON ARI KAI ANTON DIWXOUME MAS BLEPW TOU XRONOU 9 10OUS, THYMHTHITE OTAN DEN PAIZEI 0 SOUT EXOUME SE ANTIPALI PERIOXI

Ανώνυμος είπε... 12 Ιουνίου 2010 στις 11:44 π.μ.

O Κοκε ειναι παιχταρας, αλλα με τους κοιλιακους που εχει δεν προκειται να ξαναπαιξει στο 100%. Αυτο δεν το λεω εγω αλλα ανθρωποι που ξερουν απο μπαλα θα σου πουν οτι οι κοιλιακοι ειναι το πιο υπολο σημειο τραυματισμου. Χανεις 30% απο την εκρηκτικοτητα σου.
Για την ομαδα ειναι πολυτελεια ενας τετοιος παιχτης. Εγω ειμαι της γνωμης οτι ο Κοκε πρεπει να μεινει στην ομαδα και με εναν καλο κορμο να μπορεσει να αξιοποιησει το σπανιο ταλεντο του.
Φιλε Δρακε εαν τον εβαζες πρωτο στην κριτικη ισως και να τα ακουγε, αλλα μεσα στην κρεπαλη του καλοκαιριου με τις γκομεναρες να σουλατσαρουν ηλιοκαμενες απο δω και απο κει γιναμε ολοι πιο ανεκτικοι και καλυτεροι ανθρωποι!

-Ρουκουνας!

salonika3 είπε... 14 Ιουνίου 2010 στις 2:07 μ.μ.

Απλά να θυμηθούμε τα ματς που ΔΕΝ έπαιξε ο Κόκε!Δεν μπορούσαμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε αλλά ούτε καν να κρατήσουμε τη μπάλα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ματς εκτός με τα κοτόπουλα για τα play-off.Γιόμες,καντήλες και καμινάδες και στον πάγκο ο Κούπερ να τραβάει...άντε να μην πω τί!!Κι εγώ αναπολώ τον Κόκε των 2 πρώτων χρόνων,αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι είναι το βαρόμετρο για την ομάδα μας!Και με τον Κούπερ στον πάγκο,ελπίζουμε να ξαναδούμε τον παλιό καλό Κόκε....